Добре че Тео Ушев не взе Оскара... | webcafe.bg
Webcafe

Добре че Тео Ушев не взе Оскара...

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
02.03.2017, 17:27 (обновена 04.03.2017, 14:59)
Теодор Ушев

Снимка: © Нfb.ca

Добре че Тео Ушев не взе Оскара...

Да ви кажа честно, радвам се, че Тео Ушев не успя да вземе Оскар оня ден. Не заради него самия, макар от първа ръка да знам, че тая награда не му е жизненоважна. Заради нас се радвам: хич нямаше да ни се отрази добре.

Още докато си казваше речта, половината щяхме да се тупаме в гърдите от гордост, все едно сме му държали ръката, докато рисува и насърчително сме го милвали.

Другите пък щяхме открито да киселеем, че и по-хубави илюстрации сме виждали, още цял куп нашенци заслужават признание, а и Академията вече го е обърнала основно на политиканстване.

После първите щяха да се спречкат с вторите и по-радикалната им част да ги обвинят в национален нихилизъм, макар и не с тия сложни думи.

Половината от щастливите щяха да се разграничат от първосигналните патриотари, докато част от скептиците все пак щяха тайно да се радват, че поне малко от малко са започнали да ни забелязват.

Разногласията в редиците на доволните щяха да доведат до тежък дебат за границите на националната гордост по оста минало-настояще (или Шипка- Разград, ако предпочитате), докато другите се изпокарват по чисто художествена линия.

В цялата тая патърдия щеше да стане такава мешавица, че да те е страх да си отвориш фейсбука. Понеже никой не е патриот като самите нас и никой друг не може да изобличава псевдопатриотите и родоотстъпниците, както ние го правим. Ама поотделно.

Измеренията на патриотизма ни са строго лични, почти като вярата във Всевишния.

И парадоксът е, че дори показните патриоти имат нужда да се обединяват, защото определението "патриот" не им стига да се усещат едно.

Та ако Тео Ушев беше спечелил Оскара, много скоро щяхме да го извадим от уравнението като ненужен и да очакваме на общо основание още награди, да страдаме от липсата им, да жалим героичното минало и да мразим всеки нашенец, който не е на нашето мнение.

Сега, като статуетката замина неясно накъде, сме някак си по-щастливи в общата ни споделена недооцененост. Ама Aтанас Далчев си го е казал най-добре в "Към родината":

Страданието мен по-силно с теб ме свързва
и нашата любов в една съдба превръща.

Поради тая причина лично аз (вие несъмнено сте с друго родолюбие) предпочитам да гледам Гришо как губи, защото по този начин хем го чувствам по-близък, хем не ме зарежда с нереалистични очаквания от средата ми, към която той грам не принадлежи така или иначе.

Нищо негативно няма в Наневия ми патриотизъм (нанопатриотизъм май е по-научно).

Аз искам на Вуте да му е зле, не защото го ненавиждам. Не бе, хора, аз така повече ще го обичам! Понеже той като цъфне и върже, мен на кого ме оставя...? Ще се наложи да се гордея с неговите успехи - това добре. Ама като спре с тях - тогава какво правим?

Чакайте, че много го усуках, а вие още от заглавието знаете, че не съм прав и нямате търпение да ми го заявите.

Нанопратриотизмът не е задължително лошо нещо.

Той означава, че във фините си настройки всички ние сме добре калибрирани и си харесваме родината и историята. Великолепна новина в навечерието на националния празник.

И за ДПС важи, и тези спасители на България са искрени в дънните си платки. Проблемът е, че не им вярваме. И не само на тях де, не вярваме на никой, който не е нас, че е способен да е родолюбец като нас - нито на нихилиста, нито на гръмогласника, нито на Тео Ушев или Гришо.

И да бяха живи тия патриоти, които утре ще честваме - и на тях нямаше напълно да им вярваме.

Абе какво говорим - то ние не си вярваме, дорде сме живи, та на друг ли да се доверим?!

Oще: вуте  класическият българин  нане  оскар  патриотизъм  селянин  теодор ушев  шоп 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

15 Bichkiiata | 04.03.201721:27

крив

ако се опиташ да продължиш в анализа си ще разбереш, че в лимитираното време на сутрешния блок за 5 мин. едва ли има време да си разкаже с подробностите житейската си история и да благодари на България заради това, че си е бил камшика от нея, освен това водещия му задаваше въпроси единствено в посока анимацията и създаването и... каза, че е имигрант, каза, че историята е написана от друг негов сънародник , каза също така, че в началото хал хабер си е нямал от анимация, защото е художник график и всичко което касае създаването на филма в страни от неговия личен талант е научено, изградено и помагано от Канада , т'ва е

по същия начин аз се отказах от моята металургична специалност и се възползувах от Канада да завърша индустриален дизайн благодарение на което бачкам това което винаги съм искал да бачкам...без сантимнети казвам, че съм българин ако ме питат и до там
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

14 Крив Макарон | 04.03.201710:54

Bichkiiata,

взех, че гледах интервюто, и да ти кажа Тео Ушев много пъти повтори колко е благодарен на филмовата академия, и само веднъж отбеляза, че е емигрант в Канада.
Сега ако съм нормален човек бих могъл да кажа, че той е постигнал една своя мечта, че го поздравявам, и че се надявам той със своя труд да допринесе за развитието на късометражната анимация.
Ако съм нанопатриот, но турбо кретен, мога да кажа, че той е забравил откъде е тръгнал, че е дърво без корени, и че тази глупост би могъл да я сътвори и в България, и номинацията да е за български филм, а не за канадски.
Е, аз макар да съм наясно с гледната точка на нанопатриотите, смятам себи си за нормален човек, и поддържам първата теза.
Смятам, че улисилията на Тео Ушев трябва да бъдат оценени, и само мога да бъда благодарен, че неговата героиня Сляпата Вайша напомня с нещо за страната, от където той произхожда, и неговото художествено преставяне е толкова добро.
Благодаря!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

13 Крив Макарон | 04.03.201708:19

dedo adji,

ясно е, че имаш основание да се припознаеш в описания модел. Може и да не го разбораш добре, но се припознаваш, ок!
Но нека ти дам нялколко примера с хора, които да ти помогнат да разбереш тезата. Например Димитър Бербатов... Той имаше своите недостатъци, но постигна и много успехи. И можеше да постигне още повече успехи с националния отбор, но беше атакуван с обидни критики именно от такива нанопатриоти, и тези критики накря го прунудиха "да се съсредоточи върху представянето си в своя клубен отбор" както той самия обясни решението си. Тогава нанопатриотите го окачествиха като "предател", и започнаха кампания по очернянето му.
Друг пример Кубрат Пулев загуби мача за титлата от Кличко, и поражението му беше истинска катасрофа, но нанопатриотите го възвеличиха до национален герой. Целият свят разбра, че Пулев не е бил достатъчно подговен за мача, само нанопатриотите настояваха, че хората, които отричат, че Пулев е бил по-добрия боксьор са предатели.
Мога да ти дам и един по пресен пример: загубата на Григор Димитров от Рафаел Надал привлече повече внимание и коментари от успеха на турнира в София.

Пък ти, dedo adji, като искаш продължавай да се заяждаш с мен, то това не дава особено отражение върху хода на събитията.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

12 Bichkiiata | 03.03.201718:10

гърдите в даунтауна на торонто в градската баня и крещи:''Булгар,булгааааар''.

не в Торонто, в Монреал...абе правете си труда преди да метате кал поне да локализирате целта
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

11 Bichkiiata | 03.03.201718:07

е го интервюто, казва, че е имигрант със специалност графика , и че историята е написана от негов ко-патриот, ручайте :


http://www.btmontreal.ca/videos/montreal-animator-theodore-ushev-gets-oscar-nom-for-blind-vaysha/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

10 sim4o | 03.03.201715:29

Dear Ivan | 03.03.201713:47
Симчо, отборът на ушевите беше "Левски", не ЦСКА
-----------------------
Moже би за това, името Ушев бе споменато в определен контекст на стадиона ..
Казани бяха и нелицеприятности за жена му на Ушев и какво ли прави в момента ..

Иначе Ушевите са навсякъде!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

9 Dear Ivan | 03.03.201713:51

Ето филма, който през 1965-а г. обходи къде що има фестивал на анимацията, обра всички първи награди и се прибра, без изобщо да му пука за някакви си "Оскари". И досега се цитира в учебниците как се прави анимационен филм.

https://www.youtube.com/watch?v=lu_28IJCMSA
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

8 Dear Ivan | 03.03.201713:47

Симчо, отборът на ушевите беше "Левски", не ЦСКА Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

7 dedo adji | 03.03.201712:02

.... Това е истинската мечта за нанопатриота, които иска да има други като него (българи) постигнали нещо, но не иска да види други българи успели, защото той самия се губи! ....

Макароне, и друг път сме чели нанопатриотичните ти писания. е, с'я, ако се губиш, аз ли съм крив или Ушев?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 03.03.201710:07

те довчера не знаеха кой е ушев,днеска пак патрЕотете сме им виновни.отишъл в канада,живее в канада,твори в канада,сега иска да го поздрави ако не президента,поне някой кмет.това е същата глупост,като да се бием в косматата гръд и да се фалим че сме измислили компютъра,щот джони хатанасов бил ''българин''.
   

оценка

+1 -2

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.