Мантрите на положителното мислене | webcafe.bg
Webcafe

Мантрите на положителното мислене

Цветелина ВътеваЦветелина Иванова
07.05.2015, 14:32 (обновена 27.05.2015, 15:09)
бърн аут

Снимка: © gettyimages.com

Страдате от кокоши трън и депресия? Мислете позитивно!

Някой да не е чувал, че позитивното мислене е храна за душата? Или да не се е сблъсквал с етикетите  "оптимист", "песимист" и "реалист"? Ако не сте, честито! Вие живеете в друг свят. Ако пък слушате за позитивното мислене ежедневено - пак честито! Вие сте модерен човек и сте нарочен за консуматор на съвети.

Ето и някои от най-често срещаните мантри на положителната мисъл:

"Радвайте се на дребните неща в живота"; "Бъдете позитивни и се усмихвайте на всичко, което ви се случва"; "Ако животът ви поднесе лимони, направете си лимонада"; "Не се сближавайте с хора, които ви действат негативно"; "Лошите вибрации привличат лоши неща"; "Мисълта има материален субстрат - мислете за хубави неща и ще ви се случват хубави неща".

Да,ама не. Понякога нещата просто не работят така.

С развитието на средствата за масова комуникация, психологията поевтиня и се превърна в наука на масите - наука, от която всички разбираме и за която всички имаме мнение.

Достъпът до интернет изглежда вече се е превърнал във виртуална диплома, която дава право да се дават съвети на онези, чиято психика не е от стомана от тези, чиято психика...не съм сигурна.

Хората с леки психични дисфункции са подложени на натиск, че нещо трябва да се промени в мисленето и себеусещането им. И се сблъскват с абсолютната невъзможност това да се случи.

Ето защо съветите за позитивно мислене, отправени към хора в депресия, само задълбочават тяхната безпомощност.

Да накараш депресивен човек да мисли позитивно, е равносилно на това да накараш слепец да гледа небето в продължение на един час всеки ден.

"Аре бе, стегни се, виж каква пролет е навън - птичкте пеят, ти си седнал тука и гледаш в една точка. Я се вземи в ръце".

Подобен тип съвети издават неразбиране на природата на психичния дискомфорт, който огромен процент от хората изпитват в даден момент от живота си.

Ако читателската аудитория на пророците на позитивното мислене се състои предимно от мъже, които изпадат в лошо настроение, когато се окаже, че радиаторът на колата им е за смяна, и жени, които изкиселяват, когато скъсат чорапогащника си с нокът, съветите за разходка в парка и взиране в цъфнало дръвче, биха могли да бъдат адекватни.

Ако сред тази аудитория, обаче, има дори един човек, който е на прага на клиничната депресия, насоки от подобен тип биха имали в най-добрия случай никакъв ефект.

Границата, която разделя нормата от патологията е доста тънка. Само една крачка и човек пада от другата страна. Не е ексцентричен, а луд. Не е особен, а болен. Не е индивидуалист, а пациент. И върху главата му се стоварва Диагнозата, а онези на другия бряг го съветват да диша дълбоко и да гледа зелено.

А пък сигурно е много забавно да станеш онлайн терапевт с дипломата си за публична администрация от някой известен колеж.

Детето ви има сенна хрена? Мислете позитивно! Полените се влияят от мисловната ви настройка!

Безработен сте от две години и трудно свързвате двата края? Е, прочете "Тайната" и станете шеф на Google, изпращайки до HR-ския отдел положителни мисловни импулси.

Ако пък ви мъчат хемороиди - съсредоточете мисълта си върху положителната част на вашето заболяване. Седенето може да доведе до разширени вени, а с настоящия си проблем няма как много да седите. И прочие, и прочие...

Изкусително, сладко, благородно и тотално безполезно.

Позволете ми да обобщя: ако обществото иска да върви в посока разбиране и приемане на психичната болест и психологичните особености на различните хора, универсализирането на съветите е първият феномен, който трябва да бъде забранен.

Макар да живеем в блажено време, в което човешките живот и здраве имат висока цена, житейските несгоди са неизбежни.

Някои хора преодоляват тези открили се под краката им пропасти със завиден капацитет, други стържат с нокти по ръба, а трети пропадат в дупката с много километри в час.

Ако имаме претенцията да бъдем зрели и отзивчиви към чуждата болка, то следва да бъдем зрящи към личностовите и социални психологични конфликти, които се раждат в обществото.

Гурелите в социалните очи, калта в социалните уши, апатията в социалния характер - това са малките предпоставки за развитие на сериозни и често необратими психологични конфликти, които рикошорат в същото това общество с огромна сила.

Случаите с акушерката Емилия Ковачева, (само)убиецът Андреас Лубиц, може би дори масовият убиец Андерш Брайвик - това са грозните циреи на социума, който е неглижирал психичния дефект и е ковнал стигмата на психичната болест.

Това са единици от хиляди примери на провала на така популярното течение "позитивно мислене".

И не, не бива да бъдем негативни, мразещи песимисти, които да очакват най-лошото във всеки момент. А просто мислещи същества, чувствителни към различието. С отворени сетива към онези, които са изгубили баланса и са станали опасни за себе си и за нас.

Та моля ви, ако ваш приятел ви сподели, че от две седмици няма желание да става от леглото, защото не вижда смисъл - не му казвайте да хапне две блокчета шоколад, за да се оправи.

Ако видите човек в автобуса, който получи паническа атака и иска веднага да слезе, помогнете му да слезе. Не му казвайте да напише списък с 10 неща, за които е благодарен. Не му препоръчвайте да прочете нещо на Хорхе Букай.

Ако случайно видите момиче, което умишлено повръща вечерята си - не й давайте съвет да хапне малко мусака. Това не помага.

Позволете ми в заключение да цитирам мой приятел и учител: "Позитивни са само ХИВ позитивните". Не бъдете позитивни.

Бъдете критични!

Oще: lifecafe  бърн аут  депресия  знаменитости  кино  модни тенденции  позитивно  положително мислене  популярна психология  психология  пътувания  социална психология  фотогалерии 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2014, 14:07

2 alecsander | 10.05.201500:35

Добре. Още малко и ще се получи образец на положително мислене.
В смисъл, че ще намерите обяснение на депресивните състояния, което
няма как да бъде оспорено, а дори не може да бъде и коментирано.
Изкушавам се от мисълта да Ви предложа четиво в тази насока. Но рискувам
да се повторя с моя коментар на публикацията за месоядството Ви. Там Ви
предложих да прегледате една бележка и ако го направите, около нея ще
попаднете на неща, които вероятно ще Ви бъдат интересни при това Ваше
позитивно мислене. И това го казвам без ирония и без шеги. Моя адрес е
ldltrifonov@gmail.com , но няма да Ви трябва.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.05.2015, 19:58

1 Тилифона на Макарона | 08.05.201508:28

Когато Макарона е мислил положително, психичните заболявания още не са били измислени. Защото Макарона е мислел, и ще продъжава да мисли!
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.