Кой печели и кой губи „втората Студена война“…? | webcafe.bg
Webcafe

Кой печели и кой губи „втората Студена война“…?

Огнян Минчев*
18.06.2014, 18:27 (обновена 18.06.2014, 19:41)
Огнян Минчев

Снимка: © Sofia Photo Agency

Съществува реалният свят, в който се случват прости, нормални и в определен смисъл закономерни неща

Западът губел „Втората Студена война" - геополитически анализ... Иска им се, много им се иска да има такъв свят, в който Западът губи, а любимата им Кремълска сатрапия печели - заедно с БРИКС, заедно с Венецуала, заедно с Ахмадинеджад, който между впрочем вече го няма. Иска им се, но такъв свят, в който „Западът губи втората Студена война" не съществува. Съществува реалният свят, в който се случват прости, нормални и в определен смисъл закономерни неща. Като например...

На 14 юли 1789 г. бе разрушена Бастилията. Рухването на този затвор ознаменува една нова епоха в световната история - епохата на модерните нации. „На оръжие граждани", зове Марсилезата, под чиито звуци се създаваше общността на тези, които носят лична отговорност за бъдещето на своята страна - гражданите. През следващите 200 години свободните граждани създаваха своите свободни нации в Европа и навсякъде по света.

Националното чувство и националната отговорност бяха подложени и на чудовищни злоупотреби - като тази на нацизма, които трябваше да създадат имунитет на националните общества и постепенно да ги отворят към интеграция в един по-широк и с повече възможности за свобода свят.

През 50-те - 70-те години на 20 век националната модернизация навлезе и в пространствата на бившия колониален - „трети свят" - където пътят й е много по-трънлив отколкото в Европа, но никой не е напуснал този път - засега! Има само едно пространство в целия свят в края на 80-те години на 20 век, което е все още напълно подвластно на крепостничеството и феодализма - пространството на Съветския съюз, подчинил на своята имперска власт и нациите на Централна и Източна Европа.

Руската империя е сред най-дълго съпротивляващите се на националната модернизация мракобесни сили. През 1861 г. царят освобождава от крепостничество селяните, но те не получават шанса да осъзнаят благото на свободата. Броени десетилетия по-късно Руската империя е преформатирана като тоталитарна утопия, в която свободата е дори по-оскъдна от най-бруталните пректики на предшестващото я самодържавие.

Когато през 1991 г. Съветската империя рухна, народите които я населяват получават за първи път шанс за самоопределение. Те се възползват от него в различна степен.

Прибалтийските републики бързо изградиха динамични европейски национални общества и държави, присъединиха се към общността на цивилизованите народи. Южен Кавказ проля много кръв в усилията за национална еманципация на грузинци, арменци и азери, но създадените национални държави продължават да бъдат крехки и уязвими под бруталните опити за дестабилизация и грабеж на бившата имперска метрополия.

Украйна премина през поредица от кризисни вълни на самоутвърждаване - от „покрайнина" на Русия, от остатъчна Украинска ССР, към интегрирана и отстояваща свободата си нация в съпротивата срещу великодържавната агресия през последните месеци. Централна Азия зае привичната за нея държавно-политическа форма на съвкупност от полу-феодални емирати, оглавени от локални - вече национални „бащи на народите".

Този процес е в движение - той не е приключил. Мощни олигархични елити и кагебистки мафии неумолимо давят усилията за национално държавно изграждане, поддържат режими на паянтови институционални конструкции на публичен живот. Стопанският и политическият живот са синкретизирани в бруталния грабеж на пост-съветската олигархия над еманципиращите се народи в пост-съветското пространство.

Това е война на живот и смърт, която постимперските елити са осъдени да загубят, и в която младите национални сили на модернизацията и гражданската свобода укрепват във всяка поредна битка - спечелена подобно на Розовата и Оранжевата революция, или загубена като агресията на Кремъл срещу нова Грузия или възцаряването на Кремълския наместник Янукович в Киев. Пост-имперските елити не мислят за капитулация - тяхна е една седма част от световната суша.

Техни са нефтените и газови полета на Сибир, където цялата Менделеева таблица присъства в несметни количества. Тяхна е съхранената конструкция на най-ефективната подтисническа система в съвременния свят - КГБ, съчетаваща глобалния шпионаж с най-хитроумните схеми на дестабилизация, унижение и инсцениране на междуобщностни конфликти в човешката история. Постимперското самодържавие оцеля през 90-те години, в които руската демокрация имаше своите - макар и хаотични - шансове за успех.

Имперското черносотничество тлееше в многотомните мечтания за Евразийска цивилизация на Александър Дугин, чийто съвет към последователите му е буквално следния: „Най-висш дълг на истинския евразиец е когато се събуди сутрин - първо да се изплюе на Запад, да захрачи Запада..."

Възкачването на Путин събуди плахите надежди на имперската ретроградност, но трябваше да мине десетилетие за да може незабележимият офицер от Дрезден да се превърне в икона на възраждащото се имперско самодържавие. Апетитът идваше с яденето. След подчиняването на Русия на новата Кремълска диктатура дойде ред на Грузия, а днес на Украйна. България никога не е била извън сметките и плановете на олигархичните великодържавници. Засега те се задоволяват с бруталното корумпиране на българския пост-комунистически елит и безмилостно източване на българското национално богатство с рекета на газови доставки, бензинов монопол и свръх-корупционни проекти като Белене и "Южен поток".

Възраждането на самодържавната имперска арогантност е впечатляваща и създава илюзии за геополитическо възраждане на „тюрмата на народите" с център Москва. Истината е по-различна.

Днес Кремъл председателства над една страна с драматични дефицити на икономика, технология, демография и инфраструктура. Кога за последен път сте си купили нещо руско? Не говоря за пушената риба от „Берьозка"-та, нито за бензина, който сипвате в колата си... Да, вече погледнахте към античния ВЕФ в ъгъла, сетихте се и за телевизора „Електрон" от 1973-та в мазето... Толкова.

Продължителност на живота - като в Африка... Демографска структура - като българската, при все, че няма толкова голяма емиграция... Пътища... няма пътища - не само в Сибир, но и в европейска Русия. Елитарната наука и култура са все на това високо ниво, на което съществуват от времената на Гогол и Вернадски, но със стопанското и гражданското развитие те нямат съществени допирни точки. Растящите жизнени стандарти от първото десетилетие на века са пряка функция на растящите цени на нефт и газ, осигурявани в частност с брутален рекет над бивша „тяхна" източна Европа. Извадете нефта и газа от брутния вътрешен продукт на Кремълския „геополитически колос"... И какво получихте?

Българските пропагандни петоколонници много обичат да фантазират на тема „геополитическо могъщество на Русия". Още крачка и ... Америка се маха от Европа, а Кремълската нагайка изящно чертае една нова Европа от Лисабон до Владивосток. Тези съвременни коминтерновци вече сънуват една евразийска България, начело на която са ... те самите, разбира се, наследниците на комунистическите компрадори от втората половина на 20 век. Зелените човечета яростно пълзят по Крим и Славянск, а българските колоради възторжено сънуват поражението на Америка и възцаряването начело на света на Горна Волта с ръждясали ракети и на газово-петролната монархия на Владимир Владимирович...

Е-ех, момчета, няма такъв свят, как да ви го обясня. Светът работи, учи, произвежда, организира и оптимизира човешкия труд. Америка дължи трилиони на Китай, Китай дължи развитието си на американския пазар... Европа мъчително изгражда обединена институционална финансова система... Бразилия бумти от иновации - изнася боклука от фавелите и внася модерното общество в дълбините на Амазонската джунгла. Хората правят „от нищо нещо".

Тръгват с идея и пристигат с нов продукт, с нова система, с ново общество... Вашите благодетели тръгват от най-богатата земя в света и стигат до примитивния бандитизъм да крадат чужда земя под измамния лозунг за имперско величие. Хайде - погледнете през прозореца - вън е 2014 г. Мина времето на империите, на камшика, на празните приказки и надутите от самовлюбеност бузи. Този свят, в който вашата любима имерия печели „втората Студена война" не съществува.

Студената война - както и „горещата" се печели с икономика, технология, с идеи и мотивация на милиони хора. След рухването на марксизма-ленинизма вашите московски патрони отново посегнаха на Православието. За да превърнат отново вярата в Христа във вяра в организираното безмозъчно насилие на примитивното си самодържавие. Времето на Победоносцев свърши - днес са други времена.

Бъдещето е на неависима Украйна, на оцеляла и вървяща напред Грузия, ако щете - на осъзнала се най-накрая България. Бъдещето е и на намерила себе си Русия - без зелени човечета и нахъсани срещу чуждия живот колоради. Няма втора Студена война, господа! Просто светът върви напред. А вие стоите на един потъващ остров, за който искате да завържете и многострадалната си страна - България, чието бъдеще бе няколко пъти изкоренявано само през 20 век от вашите патрони...

Oще: европа  запад  изток  кгб  русия  ссср  украйна 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

33 Frida | 21.06.201411:31

хари, нищо, че си бот, ше ти отговорим.
не украйна е част от русия, а е обратното. и то е толкова страшно, че украйна, бяга, бяга с всички сили и с цената на жестоки загуби, бяга от това племенно образувание, присвоило си дори името й.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

32 Harry | 21.06.201410:41

Всеки евреин се чувства загрижен и отговорен за Русия! Странно! И е убеден че знае по-добре от самите руснаци, кое е добре за тях и кое не. Психопатологична мания за величие!
Украина винаги е била част от Русия, Фрида, защо не се хванете евреите и да дадете свобода и независимост на някой американски щат!
А одесита Хрушчов пусна психопатите - вечни бунтари и революционери от психушките и трудовите лагери, и виж какво стана, сдушиха с побратимите си от САЩ и разрушиха СССР?! И се пръкнаха олигарсите, до един евреи, заграбили богатствата на руския народ. А той бил прост и впиянчен, не заслужавал тия божий блага.
Руският народ има един недостатък, много е добър с душманите си.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

31 Frida | 21.06.201410:03

янаки, изобщо не е голословна статията. дори един прост, груб селянин, като хрушчов е бил достатъчно разумен и рационален да отдаде териториално крим на украйна. и да пусне 10 милиона затворници от гулак.
за което сега истерично го плюят. чистоплюите. това исках да кажа с предишния си пост.
и не преставам да се чудя, защо като заговориш заа путиньовските идиотизми, веднага се вадят едни американци, едни сороси и пр. обама е жалък президент, но и от неговото управление има полза - светът прояви язвите си, както и здравите си, защитени и имунизирани към болести места, на които може да се опре.
а за енергетика не ми говорете изобщо - дане бив славянск или в луганск да има електричество? Идея
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

30 Бобо | 21.06.201407:58

Абсолютно ТОЧНА статия. Всички съседи на Съветска Путинова Русия са заплашени от АНЕКСИЯ! полиция

Първо е рзграбването на държавата. Второ КОРУМПИРАНЕТО на "върхушката" ,трето - пропагандата за местните ОФЦЕ-ПЛАТЕНИ тролове и журналисти по медиите слугуващи на кенефистана(псевдо държавата)наричащ се Путинова Русия!
4. Директна анексия на държавата или части от нея- предлог е винаги "защита " на "руско" население, руска тръба и.т.н.
5. Путинова Русия е мафиотска , паратизираща структура с измиращо население, изостанала поне 100 години от съвременния свят. ангелче

Никакво технологично усъвършенстване, никакви равноправни взаимоотношения, жертвата се насилва до степен на човешко ОБЕЗЛИЧАВАНЕ! луд!?!?!

Проблемът на Путинова Русия е че българина не е руски мужик и ЩЕ ОКАЖЕ БАВНА СКРИТА СЪПРОТИВА, така че нищо не се знае. ПУТИНОВА РУСИЯ е ТОЛКОВА ИЗОСТАНАЛА ОТ СЪВРЕМИЕТО че само СЕВЕРНА КОРЕЯ може да се състезава с нея за ПЪРВО място по цивилизационно ИЗОСТАВАНЕ! полиция

Надеждата н е че такъв ОЧЕВАДНО ненормална държава като Путинова Русия може да се разпадне преди да разруши донора си БЪЛГАРИЯ . бам! бам!

Поздравления на АВТОРА дал е точна картина за политическата ситуация на нашите ширини! Кул
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

29 Harry | 20.06.201419:10

Защото:
Комунизмът див и жесток, и капитализмът, като бесен неолиберализъм дойдоха от Америка, както и Студената война. От там ги измислиха, финансираха и ни ги натрапиха.
Това не са идеологии, това са технологии за водене на война, за грабежи и поробване на Изтока.
Огнян Минчев е просто техен наемник, за това от преподавател по "Научен комунизъм", толкова бързо се извъртя и стана идеолог на неолиберализма и американизма. Скритата движеща сила на всичко е ционизма, обаче. Много щастлив
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 22.04.2014, 19:07

28 miki rurk | 20.06.201416:03

само исках да кажа за последно, че пропуснах и приключвам:
батенце, АМЕБАТА Е ИЗМИСЛИ ПРОФЕСИОНАЛНО ЕВАЛА, дето се има за много умна, а аз съм прост, дето й казах кой, кой е ... и съжалявам за което, трябваше да оставя всичко така, да се саморегулира, признавам си ОГРОМНА ГРЕШКА. Не е срамно човек да признае грешките си. Никога, не съм очаквал такова отношение от жена! Но забравих, че в измислена среда, всичко е лъжа, до доказване на противното! Мисли ме за какъвто искаш, твое право е, особено като виждаш нещата само от едната страна!!! РАЗБИРАМ ТЕ ПРЕКРАСНО, но предполагам, ти знаеш най добре, че на човек винаги му се иска да разбере истината, сред толкова лъжи. Ебаси и като си представя, че всичко започнах заради шибания СПАМ, дето спами с години. Направо място не мога да си намеря дето се вързах на акъла на пу*ка. Е, аз разбрах за себе си.. вече друго не ме интересува!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.12.2013, 11:06

27 Калми | 20.06.201413:06

Нищо ново от поредния пасквил на г-н Минчеффф - втръснало ми е от неговите внушения още от времето на Костоффф.... и сега понеже няма как да му лиже черния г.з, преминава към "международно лизане"(духане) - на Ю-еС-еЙ! И все пак трябва да отдадем значимото на Минчев, че бележи нови "върхове" - по-злобна, тенденциозна и обективно невярна статияотдавна не бях чел. Нищо, така сам си прави антиреклама и всеки свестен човек ще извърне глава от това рядко и миризливо изпражнение.... Под достойнството ми е да го разкоствам елемент по елемент... Боклук
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

26 янаки | 20.06.201410:30

Истина е, че статията на г-н Минчев е призив, манифест за кръстоносен поход за заличаването на Русия, защото тя, според него, независимо каква е била и е – царска, болшевишка или „путинска” – си остава Империя на злото.

Не е толкова от значение (по-точно , без значение е) доколко, при един, все пак, многополюсен свят, е допустимо само една страна (САЩ) да има глобални политически интереси навсякъде по света и правото да реагира със сила, когато прецени, че те са засегнати. В международните отношения единственият правен аргумент е възможността със сила да наложиш на другите да се съобразяват с твоите интереси.

Но този , който притежава сила , която му гарантира победа над потенциален противник, и ако това е обвързано със собственото му унищожение, както е в случая със САЩ и Русия, не би трябвало за щяло и не щяло да „дърпа дявола за опашката”. Да не говорим за съзнателно дестабилизиране на Русия под формата на режисирани и финансирани от вън "цветни революции" и кръстоносни походи а ла Огнян Минчев.

Истина е, че Руската Федерация премина, както и всички останали страни от така наречения соцлагер през период на опостушителна посткомунистическа разруха, но тя си остава втората по сила ядрена държава. Икономически възможно е да бъде окачествена като страна от Третия свят, но какво значение има това при световен конфликт, ако САЩ могат да унищожат света пет пъти, а Русия с голям зор само два пъти?
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

25 янаки | 20.06.201410:18

Възможността анонимно да коментираме статиите, публикувани във „вебкафе”, която медиаторите на това електронно издание ни предоставят, за съжаление от някои индивиди се възприема като възможност за освобождаване задръжките на някакъв първичен нагон за омаскаряване на някой, който не ни харесва, не с аргументи, а с най-долнопробни клевети и обиди.

Статията на г-н Минчев наистина е многословна, голословна и тенденциозна. Но това, според моята преценка, е характерно и за всичко, което сме слушали и продължаваме да слушаме от мнозинството от политиците и политолозите, а и от останалите „деятели” от нашия многострадален и криминален преход към един мираж – нормалната държава. И не е повод за обиди и инсинуации, каквито чета в коментара по-долу(23).
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

24 Harry | 20.06.201409:52

Знае Фрида, знае, че революциите и войните са еврейски, за да се самоизбиват гоите. За това хвали Огнян Минчев и 1789-та... Много щастлив

Не разбирала руснаците, ама те са си у тях, и аз не ги разбирам, не се и опитвам, защото са си у тях. А американците и евреите са плъзнали по целия свят като хлебарки, ЗАЩО, историческа мисия ли имат, или божия? Шокиран

Аз пък не разбирам защо на евреите все не им стига, каквото и да имат ? Това си е психопатия! Питай евреина Фройд! Много щастлив
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.