5 книги за ускорен темпоритъм и дълбинен рефлекс | webcafe.bg
Webcafe

Меки корици с три пласта

webcafeДияна Костова
25.04.2016, 20:10 (обновена 26.04.2016, 22:11)
Илиана Беновска като жури на риалити формата "България търси талант"

Снимка: © "България търси талант"

"Преди четвърт столетие Ахмед и Доган бяха в хармонично единство - с явен превес на Ахмед, но в съгласие със света на Доган... впоследствие Доган надделя, и дори се опита да обсеби Ахмед", пише в книгата на Беновска

Добри приятели, хубави книги и заспала съвест - такава била формулата за идеалния живот, според Марк Твен.

Едва ли има по-добро доказателство за правотата му от тези 5 произведения на изкуството - епични проекции на екзистенца, излезли изпод острото перо на почетни председатели, телевизионна интелигенция и белетристи-рецидивисти.

Тази китка от изповеди, саморефлексии, вселенски прозрения и исторически извори представлява онази пресечна точка, в която хроносът и топосът правят среща с логоса на демоса...

Пет научно-популярни опита върху живия живот, по които, няма да се учудим, ще се пишат утрешните учебници по история.

1) "Беновска пита: Ахмед Доган", Илиана Беновска, 2016

Диалозите на Платон бледнеят пред митологичния символизъм, който струи от юбилейното второ издание на "Ахмед Доган" - общ полюс на наличните полюси в друго духовно измерение, както би се изразил самият хидрофилософ.

Книгата представлява сборник размисли на младия Сокол, изтръгнати с памук през древната 1992 г., когато Беновска още не питаше в ефира на Канал 3.

Събитие в съ-битието обаче е послесловът под надслов "Кой сте Вие, Ахмед Доган?" с проникновения като: "Преди четвърт столетие Ахмед и Доган бяха в хармонично единство - с явен превес на Ахмед, но в съгласие със света на Доган... впоследствие Доган надделя, и дори се опита да обсеби Ахмед".

Лирическият герой е с единия крак в миналото, с другия приветства бъдещето, а между краката му е страшната действителност.

Макар че луксозният тираж се изчерпи още на националната конференция на ДПС, колекционерската първа книжка на изд. "Език и култура" може да бъде намерено по антикварните онлайн книжарници. Или в архивата на УниБИТ.

2) "Моята истина. Ч.1", Евелин Банев, 2016

Втората лирична изповед на Евелин Банев-Брендо идва само година след дебютното му дръзновение "Съзирам душата на България".

Авторът възвестява своето себенадмогване, което "споделя дори с риска да има тръпчивия вкус на творческото му новаторство".

"Нека суетата на вашето съзнание не критикува името на автора при визиране на неговата истина, а съзнанието ви, изпълнено с малко повече духовност, да ви отведе към вашата истина, в която невинаги целта оправдава средствата", приканва някогашният Кокаинов крал, съблазнен от Калиопа, музата на епическата поезия.

Не е препоръчително да се попива без научния апарат на Наказателния кодекс.

3) "Триумфът на кучките", Венета Райкова, 2016

"Първата книга таблоид", за всички, които я пожелаха.

"Венета Райкова описва известните хора от позицията си на вътрешен човек и предлага на читателите да надникнат зад затворените врати на спалните на звездите", анонсира издателят.

Красив роман е любовта, написан без начало и без край, както е казал поетът.

Едва ли е нужно твърде богато въображение, за да се произведе фабула, в която протагонистите са водеща на "вечерно предаване с висок рейтинг", бивша мис, омъжена за футболист и "фолк-любимката на народа".

И ние пушим цигари Кент и ядем бонбонки тик-так, възкликва без думи лирическата героиня.

Все пак, не смеем да дадем воля на фантазията си от коя страна на затворената врата е попаднала хроникьорката на "лъскавата илюзия, наречена български шоубизнес".

4) "Истината боли". Сашо Диков, 2016

"Безмилостно за медиите, политиката, спорта и жените", заплашва с гняв божи Стажанта в тъй наречената си първа автобиографична книга - ако допуснем, че в жанра "биографична литература" попада явлението "стенограма от телевизионно интервю с бившата съпруга на мемоариста".

Хем се "търка" с Кеворкян и Хачо Бояджиев, хем се "сблъсква" с личности в категорията "от Симеон II до САМИЯ Георги Илиев", хем критикува чистия ум на българските миски, за които "само красотата не стига".

Колко пъстър, как богат е спектърът на авторовите търсения, как е бързал да обезсмърти творчеството си Черноризецът храбър.

Така е бързал, че едва е смогнал да публикува своя опус магнум - пълния текст на интервюто си с Цветан Василев от бежанския му лагер в Белград.

5) "Вселенски ред. Теория на познанието". Христо Ковачки, 2013

Изхвърлете "Кратката история на времето" от оня дилетант Стивън Хокинг. Скъсайте на парченца "Космосът" на Карл Сейгън. Заплюйте Ричард Докинс и неговият "Себичен ген".

Говори аспирантът в Ленинградският институт по технологии, механика и оптика, почетният член на Съюза на физиците в България, д.т.н. Христо Ковачки.

Да обхванеш Вселената в 336 страници с меки корици е нещо повече от себеотрицателен подвиг. Теорията на Ковачки е термоядрена синтез от физика, философия, история и богословие.

Стъпил на раменете на гиганти като личното си пресаташе, млада асистентка по физика от Великотърновски университет и др., историк - специалист по съвременния руски консерватизъм, и прочее, теоретикът на познанието Ковачки не просто отговаря на вечните въпроси на човечеството, но и ги свежда до 7 принципа на съвременния менажер.

Както е казано в Библията: Който трупа знание, трупа печал(ба).

Oще: ахмед доган  беновска пита: ахмед доган  брендо  венета райкова  дпс  книга  книга на беновска  книга на брендо  книги  сашо диков  теория на познанието  триумфът на кучките  христо ковачки 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

2 peta_wawa | 26.04.201622:19

смешник
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 26.04.201609:23

Усмивка))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.