Динозаври и либертарианци | webcafe.bg
Webcafe

Динозаври и либертарианци

Марио Игнатов, гр. Мейдънхед, Великобритания
29.11.2015, 23:22 (обновена 30.11.2015, 18:57)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

В българските медии се наблюдава тенденция неолибералната икономическа доктрина да бъде заменяна с термина „либертарианство", вероятно заради самопровъзгласилите се за либертарианци нейни български защитници

Преди няколко дни неволното попаднах на интервю с Иван Костов в предаването "Лице в лице" на Цветанка Ризова от 26 ноември 2015 г., посветено на сигурността, свободата, мултикултурализма и - доста изненадващо - т. нар. „либертарианство".

Грижливо подготвеното с лаптоп в студиото на BTV изказване на Костов ни връща в зората на българската демокрация, но не тази от края на 1989 година, а другата, след Освобождението през 1878 г. Тогава българският политически свят се върти около оста консерватори - либерали.

Като самоидентифицирал се консерватор, Костов очевидно взема на прицел европейския либерализъм в светлината на бежанската криза и заплахата от тероризъм.

За да се ориентираме в терминологическата какофония, е нужно да отворим малка скоба, разграничавайки политическото понятие „либерал" така, както се употребява в Съединените щати и Европа, от икономическата неолиберална доктрина, проповядваща либерализация на търговията, дерегулация, строга фискална политика, приватизация; с две думи - пазарен фундаментализъм.

В българските медии се наблюдава тенденция неолибералната икономическа доктрина да бъде заменяна с термина „либертарианство", вероятно заради самопровъзгласилите се за либертарианци нейни български защитници.

Американските либерали, в повечето случаи и избиратели на Демократическата партия, са политическите на опоненти на консерваторите.

Консерваторите са склонни да подкрепят Републиканската партия - политическа формация, придвижила се толкова надясно в последните десетилетия, че днес трудно може да се намери неин аналог в Западна Европа.

Американските либерали могат да защитават в една или друга степен различни политики: за правото на аборт, по-активна роля на държавата в икономиката (включително за по-агресивно данъчно облагане на богатите), срещу смъртното наказание и полицейския произвол, за защита на правата на малцинствата, за контрол върху оръжията, легализация на марихуаната и т.н.

В Европа типичен пример за политически и икономически либерализъм е британското издание „Икономист".

Преди последните парламентарни избори то дори обяви подкрепата за коалиция между Консервативната и Либерално-демократическата партия, без това да помогне особено на последната. Силна либерална центристка партия традиционно има и в Германия след Втората световна война.

В САЩ либертарианството е самостоятелно политическо течение.

Един от най-известните либертариански кандидати за президент беше Рон Пол, вероятно повече познат на българската публика с участието си във филма на Саша Барон Коен „Бруно". Днес в президентската надпревара участва синът му Ранд Пол.

Най-известният ляв либертарианец пък е световното светило в лингвистиката Ноам Чомски. Сред привържениците на либертарианците има голям брой млади американци.

С цел вероятно да се позиционира като фронтмен на българската консервативна политическа мисъл, икономистът Иван Костов рязко се разграничава от т.нар. „либертарианци", които той обвинява за проваления мултикултурализъм в Европа.

Тезите му за неравностойността на културите и обратнопропорционалната зависимост между гражданските свободи и сигурността обаче са спорни. Ако приемем наистина, че само няколко култури са генератори на човешкия прогрес, а други теглят света назад, то къде следва да ситуираме България и нейната култура в тази йерархия?

Не наливаме ли така вода в мелницата на таблоидната журналистика и враговете на политическата коректност в Западна Европа, а напоследък и в България?

Костов влиза в задочна полемика с българи от Западна Европа, заявявайки, че те не са имигранти, а ползващи се от правото си на свободно придвижване хора в Общността. Като българин във Великобритания бих възразил, че преселилите се от другите страни-членки на ЕС се отчитат от местната статистика в общата бройка на имигрантите. По-точно - отчита се т. нар. нетна миграция, която е с положителен знак при превес на имиграцията и с отрицателен при преобадаваща емиграция, като тази година достигна рекордно високи нива.

Също така смея да твърдя, че думите на Костов пряко засягат българската диаспора на Запад и нейното неопределено, почти шизофренно състояние.

От една страна, българите в чужбина са вероятни потърпевши от тезата на бившия български премиер за неравнопоставеността на културите. От друга стана, благодарение на уязвимото си икономическо положение в приелите ги общества и унаследения си расизъм, те са и най-податливи на откровено антиислямските внушения на Костов.

Динозавърът на българската политика - за жалост, той не може да бъде наречен другояче заради допотопните си възгледи - оправдава войната с тероризма, започнала след атентатите в Ню Йорк преди 14 години и изнесена в Близкия Изток и Средна Азия, както и прави един особено опасен опит да представи мултикутурализма и етичната неутралност на правото като взаимноизключващи се.

„Не са носители на истината в момента либертарианците", заявява Костов. "А каква е тази свещена истина и кои са носителите ѝ?", биха попитали други. Може би най-опасната теза на Костов обаче е дихотомията свобода - сигурност. Бившият премиер ни призовава да спрем да даваме предимство на свободата пред сигурността.

Тук по-тревожно е неизказаното, но подразбиращо се от контекста препоръчително приоритизиране на сигурността за сметка на свободата.

Биномът с нулев сбор "свобода-сигурност" е пореден пример за черно-бял светоглед и ненужно противопоставяне на важни понятия във взаимноизключващи се двойки.

Вероятно мнозина са виждали разпространяващата се в социалните мрежи политическа карикатура, в чийто първи кадър кокетна дама на име Свобода разхожда динозавърче, което се казва Сигурност. Във втория кадър Свободата вече с мъка удържа порасналата Сигурност, докато в третия и последен кадър огромната Сигурност изяжда мъничката Свобода.

Ако Костов заклеймява застъпниците на мултикултурализма, нетърпящите обидния език по отношение на малцинствата, и противниците на дискриминационното отношение към религии и култури като либертарианци, то тогава и аз с радост бих се влял в редиците им, защото е видно, че алтернативата на мултикултурализма са тероризмът и войните.

Oще: бизнес  иван костов  идеологии  коментари  либерализъм  либертарианство  либертарианци  медии  мултикултурализъм  политика  свобода-сигурност  тероризъм 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.04.2014, 13:58

9 Martin Tarpev | 06.05.201612:04

Свободата е прагматична!

https://martintarpev.wordpress.com/2016/05/05/%D1%81%D0%B2%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B0/


Раздвоението на лявата философия

https://martintarpev.wordpress.com/2016/05/01/%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%BB%D0%BE%D1%81%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.06.2015, 19:21

8 Spider | 05.12.201523:32

Това промиване на мозъка, което ти го прилагат англичаните, явно работи много добре. Само дето ти, мултикултуралистки тъпако, не чаткаш, че за англичаните ние, българите, сме на по-ниско ниво от шибаните индийци и пакита, понеже ония боклуци са в Англия трето поколение, с английско гражданство и могат веднагически да се позоват на всичи Race Relations Acts при нужда - и белите отрепки английски го знаят и само шушнат около мангалите. Докато Пеньо и Марио от Горно Нанадолнище биват отритвани, щото англичанинът знае, че те не могат легално да го бутнат. Да даваш акъл на българите в България как да заприличат на глупавия островен кенеф е тъпизъм. Още повече да ми изтипосваш либералните си възгледи като универсална истина е още по-голям тъпизъм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

7 Бам | 01.12.201513:40

ха, момчето е от мейдънхед, бех забравил за шериатските поселиша на запад от лондон, по линият до Оксфорд. Това Мейдънхед, Туайфърд, Рединг и особено Слау са пример за мирно съжителстване между културите. Само дето култури няма, само джамии, чалми и бради по улиците. Докато британците работят през това време за да могат интегрираните да не се притесняват за социалните си помощи.
Даже и опитен жител на софийските гета ще се облещи като мине с влака и види кви муцуни мотат по гарата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

6 TheRock | 30.11.201517:17

Костов пак е на висотата на политик и държавник.
От Лондон светът може наистина да изглежда по такъв начин, от България изглежда точно така както казва Костов.
Има един такъв фейлетон на Алеко Константинов - "Пази Боже сляпо да прогледа!".
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

5 1Sion1 | 30.11.201516:34

Положих огромни усилия, за да прочета това чудо докрай и изобщо не се изненадах от последният абзац.Mate ,не знам как е в Мейдънхед, но в Лондон на европейците им е писнало от азиатски и африкански маймуни.Да не говорим за нинджите в бурки, които кръстосват улиците и плашат децата.Та ти се присъединявай към каквото си искаш и ти пожелавам екскурзия до родните места на упоменатите примати, където със сигурност ще оценят вижданията ти и орално и анално.
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

4 Conspirator | 30.11.201512:47

'' Ако приемем наистина, че само няколко култури са генератори на човешкия прогрес, а други теглят света назад, то къде следва да ситуираме България и нейната култура в тази йерархия?''
Национална култура се формира само и единствено чрез имперска политика,ако държавата е достатъчно мощна финансово или военно.Създаването и отглеждането на значим културен пласт в една държава е скъпо начинание.Ако няма дългосрочна целева политика и щедри инвестиции в така наречената национална култура ще слушаме воплите на потенциалните,несбъднати култур-трегери,реализирани като евтина работна ръка на Запад.
Фрида,плюс от мен!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 15.01.2015, 17:18

3 Кръстанов | 30.11.201511:47

Единствените войнстващи в Европа в момента не са стотиците хиляди бягащи от войната бежанци, а сеещите омраза неонацисти като ПЕГИДА, консерватори, проповядващи идеите на Хитлер за превъзходство на някои култури и религии над други, отхвърлящите мултикултурализма и расовото многообразие политически клоуни. Жалко е да видим Костов сред тази група. Не веждам с какво тези хора са по-издигнати от радикалните ислямисти, които обвиняват, че живеят в Средновековието. А мирогледът за културното и расово превъзходство от кой век е господа? Кой сега е враг на цивилизацията?
   

оценка

+0 -6

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

2 Frida | 30.11.201509:57

хихи, момчето се заселило на островна велика британия и след съответната културна мозъчна промивка, обявява два милиона сънародници за расисти, защото не са предпочели, като него самият, впрочем, да се заселят в сибир, пакистан или чад. типично пламенно либерастко тълкуване на реалности.
никога не съм харесвала иван костов, но да се хванеш за един термин, употребяван специално в беге именно за младите, красивите, умните протестъри, които са просто папагали на либерални лозунги и в момента са в пълно сметение от ставащото в европа и да се втурнеш да лепиш етикети на републиканци, консерватори, десни и просто нормални хора, реалисти, да ми слагаш знак на равенство между Шекспир и някой малоумен имам с 4 жени и 60 деца, на които не им знае имената даже - ей, тва е не срам, а направо гнус! да прокламираш гнус! аре, скрийте се бе!
   

оценка

+6 -2

Регистриран на: 27.12.2014, 22:17

1 Атанас Дойчев.100003884142552 | 30.11.201508:07

Искрено се надявам, да идва "началото, на края" на войнстващия либерален исихазъм!
   

оценка

+4 -1

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.