Враца - там, където гарга не каца | webcafe.bg
Webcafe

Враца - там, където гарга не каца

Весела Николаева
29.10.2017, 17:31 (обновена 30.10.2017, 11:31)
Враца

Снимка: © Весела Николаева

Има един град, в който казват, че гарга не каца. Разбира се, Враца! Обикновено чуваме за него покрай тържествата за гибелта на Христо Ботев и ежегодното изкачване на връх Околчица, но Враца е много повече от това. Бъдете сигурни, че всяко отиване там ще си заслужава - има условия за всякакъв туризъм (освен морски). Даже си има и малка ски-писта, както и най-високият водопад на Балканите - Скакля, където водата пада от 141 метра.

Единствената причина да не е официално признат е неговото непостоянство - тече при топенето на снеговете и при дъждове.

Ето ви 11 причини, заради които си заслужава веднага да планирате едно пътуване до Враца с цел опознаване на прекрасния град и неговите сурови хора с добри сърца.

1.Съчетание от революционна история, архитектура от първата половина на XX век и идеално запазено грандиозно социалистическо планиране. Враца има етнографски комплекс в центъра, а по главните улици са запазени архитектурни спомени за славното минало на важен и богат град. Леко алпийската архитектура със заострени покриви, както и мащабното соц строителство съжителстват из центъра. Заедно с обширен площад, на който се провежда коледен базар. Извън зимата градът е потънал в зеленина и паркове, без да броим Балкана.

2. Врачанският Балкан. Вторият по големина природен парк в България е невероятно красива гледка, дори гледан само от града. Туристическите маршрути започват направо от последните къщи. Тук е резерват Врачански карст, а в целия район има много пещери, най-известната от които е „Леденика". До нея пътува атракционно влакче, което се хваща от паркинга зад хотел „Хемус" на центъра. Почти всеки уикенд от парк „Врачански Балкан" организират групови излети, в които всеки желаещ може да се включи срещу символична такса от 2 лв. на човек (1 лв. за дете)

3. Районът на Враца пази духовни богатства и автентични паметници, свидетелство за културния, църковен и революционен подем на българите от Възраждането. Наоколо има множество манастири, като скалния „Св. Иван Пусти", Черепишкия манастир и др. Всички приемат с охота посетители, а поради разположението им на трудно достъпни места гледката край тях е изключително красива.

4. Културният живот. Театърът на Враца редовно отнася награди и отличия, богатият му репертоар е радост и за най-придирчивите вкусове. Симфониета - Враца е за обичащите класическа музика, а за почитателите на рока - има барове, има и местни групи, които можете да чуете, когато не гостуват из останалата част от страната.

5. Историческият музей. Той е в една сграда с Художествената галерия „Иван Фунев"- там е един от най-известните портрети на Иван Вазов, който можем да видим от почти всеки учебник по литература. Там са и скулптори на великия Андрей Николов, роден във Враца само няколко седмици след Освобождението. Отметка - врачанските каменоделци се славят от векове, заедно с добива на бял врачански камък.

6. Двете кули в центъра. Враца е единственият град в България, който си има не една, ами цели две кули, използвани за живеене и отбрана от местни феодали. Кулата на Куртпашовите е по-близо до централния площад, тя е и по-голяма. По-малката е кулата на Мешчиите, точно до Историческия музей. Вътре има сувенири, свързани с града, а човек от музея отваря на желаещите да се качат вътре.

7. Съкровищата от Врачанско. Област Враца е една от най-богатите откъм находки в България - тук са намерени богати неолитни погребения и артефакти, огромно количество керамика и метални съдове от по-късни епохи, монети, скулптури и оръдия на труда... Тук е Рогозенското съкровище - най-богатото тракийско съкровище, откривано някога. За сравнение - броят на фиалите и каните му надминава този на всички кани и фиали от тракийски съкровища, откривани дотогава.

8. Врачанският панаир, който стана на 129 години. Български занаятчии и производители със собствени продукти, вкусна храна (не за вегани!) и никаква чалга. Организацията е добър урок за градоначалници и политици, които смятат, че трябва да привличат масова публика с гъделичкане от пошла музика и евтини битаци.

9. Храна! Тепърва светът ще открива северозападната кухня, но има хора, които познават врачанската лютика, а напролет си запишете в календара Празника на баницата в с. Баница.

10. Във Враца се идва и заради хората, които искат и правят средата край тях по-добра. Само преди две години да се захванеш с подобряване на средата и развитие на града изглеждаше изгубена кауза. Днес икономиката на града може да се похвали с „Враца софтуер" - център за безплатно обучение по програмиране и няколко IT компании, които наемат хора в града. „Химко" го няма, но програмистите са тук.

11. Защото Враца е от дестинациите на пътуващите с отношение, които не обичат масовия вкус, тълпите и изкуствените курорти. Както целия Северозапад - Враца е за ценители, не за туристи.

Как се стига:

Откъдето и да го погледнеш, се стига лесно по главен път - до града води международния път Е79, има пряк път от Плевен, а може да минете и по живописното Искърско дефиле през Своге. Малко по-сложно е с влак, повечето маршрути са със смяна в близката Мездра, а връзка в някои дни липсва. Когато сте повече хора може да си вземете такси от Мездра до Враца, има и автобуси. Разстоянието е по-малко от 15 км, и то с влизането в града.

Oще: враца  врачанският балкан  връх околчица  есенния панаир във враца  какво да видим във враца  където гарга не каца  пещерата леденика  рогозенското съкровище  средновековни кукли  христо ботев 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.07.2017, 07:53

1 an4o | 29.10.201719:11

"...тържествата за гибелта на Христо Ботев"
Хм...странно изречено...
   

оценка

+1 -0