Вогонска поезия | webcafe.bg
Webcafe

Вогонска поезия

Аз-ът като езиков продуцент
04.07.2014, 12:26 (обновена 04.07.2014, 16:21)
георгиева

Снимка: © webcafe.bg

Аз-ът като езиков продуцент на синкретичното "ох" като звук на душата

Из "Неезиковост и синкретизъм", д.ф.н. Мариана Георгиева* - научен труд на министъра на младежта и спорта. Работата е част от редица изследвания за придобиване на научна степен.

 

"Преди всичко трябва да се подчертае, че междуметията са специфични езикови експликати, които се различават от предлозите, съюзите и частиците, където се придобива значение вследствие на позиционния контакт с други думи."

"Междуметията нямат никакви признаци за валентност, нито потенциална, да речем, която да припознае нечия друга такава като при съюзи и предлози - чисто схематично макар."

"За коректност ще отбележим, че се държи сметка за единствения "съпровод" на обръщението, но синтаксисът изключва словесно-смислов контакт".

"Битността на този модел в комуникативната ресурсност на аз-а е основание за изследователски срез от гледна точка на гносиса, естествено. Защо аз-ът експлицира по този начин и дали отсъствието на субектно-предикатна структура не е по-точно непосилно за аз-а?"

"Както вече се посочи, първата група на езикови експликати за означаване на звукове на фауната и природата (бау-бау, мяу-мяу, грух-грух или туп, бух, пляс, цамбур, тра-та-та-а, фиу-у, у-у и пр.) имат подражателен характер, който ги отграничава от състава на езика, чрез който субектът познава."

"Според нас звукоподражанието е заимствана семиотика с конотативна ориентация, която се родее с паралингвистиката."

"...възклицателният знак не е предикативноструктуриращ или облицоващ елемент, а графика на фониката и нищо повече."

"Ако приемем компромисно, че приложени в синтаксиса, па макар и в уговорените по-горе изречения със субектно-предикатна структура, аналогова на продуцента им, те, извадени точно от състава на единствено този вид изречения, може би влизат опосредствано в конкуренция, да речем, с думите - изречения, пак компромисно и все пак по аналогия като метод, или екстраполирано, не може да се защити подобна допустимост."

"В заключение, намираме дотук изложените основания за достатъчни в подкрепа на тезата ни, че:

- първо, те нямат комуникабелност;
- второ, не са езиков контрапункт;
- трето, са единствено и само конотативен маркер;
- четвърто, наличието им в езика с придружаващ ги интонационен маркер (!, .) не е интонационно приключена предикативна единица, защото не са продукт на субекта на езика, а е графично изразена или осигурена конотативност или фоничност с различен от homo sapiens продуцент."

"А когато диференцирането продължава по отношение на ментална и емотивна основа, се проявява известна вариативност и на равнище експликативност."

"Емотивната авторефлексия е може би по-дълбинно разположена като процедура."

Моето ох е адресант

"Ох и ах, за разлика от кимането с глава или махането с ръка, са фоника... Интровертността им като продукт ги доближава до лингвистичните ресурси, които също имат фонична характеристика. Разликата е, че нямат значение."

"Аз произнасям ох и също чувам ох. И понеже комуникацията е обмен на информация и е двупосочен, двустранен процес, ще се подходи и към двете възможности. Моето ох е адресант. Адресатът реципиира това ох и го натоварва многопосочно или полифункционално донякъде."

"Затова теорията за пресупозициите не е релевантна при тези експликации. Първо, дори контекстът и реконструираната контекстна семантика не преодоляват гносеологическата недостатъчност. Второ, дори да приемем тези реконструкти с видимо ограничителна семантика, то и този факт също е своеобразно доказателство за тезата ни за гносеологическата недостатъчност на изначалната езикова експликативност - необходимостта от помощта на контекста"

"Ние не мислим със или във ох, ах, ех. Никой от нас не може да произведе в мислите си ох, ах, ех. Наум не охкаме и не ахкаме, нито ехкаме или пр. Само на глас."

"Денотатът се свързва с емотивния свят на човека. Аз-ът като езиков продуцент и носител на съзнание материализира авторефлексията неизбежно. Съ-знаването на емоцията е безспорно."

"Затова сигнификатът на тези езикови експликати не притежава категоричен аналог. Смисълът в тези случаи се ангажира интонационно. Точно тези два компонента осигуряват комуникативността на експлицираната емотивност, а пък комуникативността им придава значимостта от гледна точка на познанието."

"При това положение изглежда експликатът не е на аз-а, а е за него. Точно така и толкова, колкото и за всеки друг."

"Важно е може би да се опита дали подобен факт - на синкретичната предикация, е редундант, или обратното - е феномен. Сигурно второто е по-вероятно. Обосновката е, струва ни се, ясна и затова много достъпна."

"Субект, предикат, време и пространство се сливат и заличават до синкретичното ох като звук на душата, която е далече и високо или дълбоко, за да се проектира и разгърне в материя. Материята я обслужва, както в случая и съзнанието, донякъде и някак само, като нейна алюзия."

"Предикацията тук е висш модел, феномен на друго равнище на моделиране на знанието. Освен предикатния модел, и смисълът е феноменален със своята непрекъсната синкретичност."

 

* Текстът е взет с известни съкращения от chronicle.bg

Oще: мариана георгиева  министър на младежта и спорта  синтаксис 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2015, 11:40

14 Димитър Тулев.100001667195046 | 03.02.201511:42

Това наистина е имплеминарна грухталност граничеща с перцепционистично влагателство!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

13 Manuela Gerenova | 05.07.201411:25

Това горе е абсолютна глупост, на която вероятно някой мой колега е писал 6, те много обичат да четат подобни неща...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

12 Rowan | 05.07.201407:43

Малко вогонска поезия и от мен Усмивка

В началото бе словото …

На всеки е известно, че това са думи от най-популярната книга на човечеството. Книга формираща мирогледа на милиарди, дори и на тези, които не съзнават този факт. Книга положила основите на съвременната култура на цяла Европа и по-голямата част на Азия. Книга с която не само живеят съвременните хора, но и заради която за загинали твърде много в бурното минало, когато една идеология се е налагала със силата на меча.

Книга удостоена с привилегията, първа да бъде напечатана на изобретението на Гутенберг. Изобретение направило достъпно писменото слово за широките народни маси и отнело монопола на Църквата върху знанието.

В началото бе словото …

Словото – привилегия и наказание за човешкия род. Привилегия даваща възможност всеки да изрази мислите си и наказание, заради властващото неразбиране между хората.

Привилегия да можем да увековечим знанието, да го съхраним а поколенията, за да могат на неговите основи да градят ново знание и наказание, защото словото в арсенала на глупаците, им дава възможност да отричат, охулват и разводняват словото на знаещите. Да положат и те на белия лист своите безсмислици.

В началото бе словото …

В началото на истината и в края на заблуждението, защото всеки, който заблуждава, си служи точно със същото слово, както и онзи, който говори истината.

В началото бе словото …

Улеснение и преграда за общуването между хората. Наистина, колко по-лесно му е на лъвът да прогони със зъби и нокти съперниците, и като захапе лъвицата за врата, да посее в нея гените си. А колко празни слова са измислили хората, за да оправдаят и предадат някакъв по-възвишен облик на същия този животински инстинкт за възпроизводство…

В началото бе словото …

В началото на края на блаженото примитивно съществувание на един от многобройните животински видове на планетата. Издигнало човечеството над останалите животни и белязало го с върховното страдание. Телесните рани зарастват, словесните – никога.

Словото – начало на просветлението и край на безгрижието. Наистина, природата, Бог или каквото там рисува съдбините ни, има доста странно чувство за хумор…
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.01.2013, 11:56

11 Форд Префект | 05.07.201402:09

Това не е научен труд, а опит за извращение. Дори и научните трудове трябва да са разбираеми за по-голямата част от аудиторията. В стремежа си да бъде оригинална, тази пуйка постига обратния ефект, на няколко пъти я слушах по телевизията и се зарекох повече да не я слушам, нека си говори и се разбира сама.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

10 Дракон с кисело зеле | 05.07.201401:42

2 Svelini | 04.07.201413:06
Това е научен труд и не Сульо и Пульо трябва да го оценяват и не е проблем на неграмотниците.
---
Глупости. Какъв е този научен труд - особено пък свързан с езика - в който се използват изрази като "да речем"? И да, ясно е, че научният труд, свързан с придобиване на докторска степен, ще изобилства от сложна терминология, недостъпна за "неграмотниците", но думи като "предикативноструктуриращ" просто не съществуват. Няма такива. Измислени са. Потърси това в Гугъл и ще откриеш единствено резултати, свързани с "научния" труд на г-жа Георгиева. Така де...
Има разлика между реален научен труд, в който по необходимост се използва терминология, непозната за хора, незапознати със съответната област, и утежняването на използвания език заради самото му утежняване. Идеята на терминологията по начало е да улеснява живота на използващите я, а не да звучи "научно".
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.05.2014, 14:07

9 voxy | 04.07.201418:30

Boicho Boichev, напротив, разбира си се всичко, нищо общо няма с медицината или коя да е наука изискваща дълбоки познания в материята, проблемът е че е пълна несвързана глупост с нелепо използване на думи заради самото им използване
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

8 Rowan | 04.07.201415:43

Пуу, нищо не сте разбрали бре. Темата на научния труд на министърката по значимост на субекта е сходна с „Ода в чест на малката бучка зелен маджун, която открих под мишницата си една лятна утрин“. Това не е вогонска, а поезия на азготите от Криа muhihihihi
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

7 Оня Дето Го Трият | 04.07.201415:18

Е надявах се поне Бойчев да е разбрал нещо щом гласува за тия, ама.... не разбирам
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2014, 14:07

6 voxy | 04.07.201414:33

доста неконсистентна комбинация от думи породена от маниакално желание за употребата им
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 15.05.2014, 10:12

5 Camellia Stefanova | 04.07.201414:02

Лошото е, че такива "светила" пишат учебниците на децата... и което изключва словесно-смислов контакт и аз-ът на ученика експлицира отрицателно в конотативната ориентация, която се родее с паралингвистиката... Объркан
   

оценка

+6 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.