Как нео-соцът ще убие хепи-соца | webcafe.bg
Webcafe

Как нео-соцът ще убие хепи-соца

Маргарит Зюмбюлев
16.05.2014, 07:43 (обновена 16.05.2014, 07:50)
Идеал

Снимка: © Патиланско царство

Дъвката "Идеал" беше част от хепи-соца - весел спомен от детството

Веселите лозунги и артефакти, както и спомените от времето преди 1989 година бяха събрани в културното явление хепи-соц. То трябваше да смекчи афтършока от рухването на еднопартийната тоталитарна система и да се превърне в атракция за туристите. Уви новото лице на така наречения социализъм ще направи хепи-соца абсолютно ненужен. Новите „социалистически" идеи се крепят на добрите моменти в миналото, свързани със осигурената работа, заплата, пенсия, безплатно образование. Проблемът в използването на този аргумент, е все още не конструираното ново светло бъдеще. Единственото светло се оказва миналото. Светлото минало се дооформя и пренабива в съзнанието на хората, а това се случва благодарение на късата памет и на сколнността на българина лесно да прощава.

В хепи-соца няма религия. Тя бе сред големите врагове в старата комунистическа система. В първите години след 1944 г. в България църковните служители са били преследвани, хората ходещи на църква са били следени, а почти всички религиозни празници бяха потулвани и се честваха прикрито. Предвид новите обстоятелства, хепи-соцът трябва да бъде разкаран. Той просто компрометира нео-соца. „Нео-соцът" си има нов компонент, социален и хуманен по своята идея - православното християнство. Страшна мода настана сред преобразените нови социалисти да говорят за религия, да цитират Библията, да честват шумно християнските празници и да следват стриктно църковните традиции и обичаи.

Това обаче е явление, което се наблюдава силно и в съвременна Русия. Авторитарната власт в Москава силно се прегръща с църква, а самото руско управление не пропуска да изтъкне православната църква като стожер на моралните ценности. Наблюдава се процес, в който панславизмът се съчетава с общохристинянската неосъветска идея. От друга страна авторитарната власт в Русия започва лека-полека да връща съветски символи и идеи. Западът е отново големият враг, нищо че руските олигарси търсят разкоша именно на Запада. Наглата инвазия в някои от бившите съветски републики, е показателна за превръщането на новата Русия в СССР версия две (СССРv2). Какво следва от това, само съдбата знае.

В България Велислава Дърева пише похвални слова за патриарх Максим (и приживе и след неговата кончина), депутатът от БСП Николай Малинов, който е член на външната комисия в Народното събрание и е издател на в. "Дума" в национален ефир честити „на всички православни славяни в света победата в Третата кримска война". Вероятно примерите в тази връзка са адски много, но идеята е една - новите социалисти са се отдали на православното християнство.

Хепи-соцът все повече изглежда като нещо, с което не трябва да се подиграваме. Масово се лансира мисълта: „Ех, тогава как живеехме, а сега - пълна мизерия". Май настана време да сложим червените вратовръзки и да излезем на манифестация (да се надяваме, че няма пак някоя избухнала АЕЦ де). Предвид факта, че някои нови политици искат връщане на Народна република България, казармата и ред други неща от онова време, то лозунгът „НРБ и СССР - вечна дружба" изобщо няма да е вече хепи. Така че, като не четем Оруел и не си помним близкото минало, ще си плащаме глупостта с цената на милиони изгубени съдби в нов преход. Този от хепи-соца към нео-соца.

 

 

 

 

Oще: атракция  маргарит зюмбюлев  носталгия  религия  социализъм  социалисти  туризъм  църква 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.10.2015, 20:34

6 unclejohn | 22.10.201519:15

explorer | 16.05.201410:17
Православието е по същество обслужваща религия на империите, започвайки от Византия
И у нас е било наложено отгоре и поддържано или низвергвано в зависимост от благоразположението на властта.
Това е изключително далеч от учението на Христос, описано в Библията.


Погледнато исторически е така. Освен това "Светата" инквизиция на Католическата църква е избила около 50 млн . души, а лутераните имат период на кървав терор на Скандинавския полуостров. Където има събрани много хора, има много власт и много пари, и християнските църкви не правят изключение! Парите и властта действат като магнит на алчните и безскрупулните, които често проявяват и жестокост. По мое мнение няма християнска църква, която да е застрахована да не се окаже "изключително далеч от учението на Христос".
За съжаление християнството е такъв феномен, в който съжителстват лъжа и истина от една страна, и чистота и "мръсотия" от друга, защото самите хора го правят такова!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

5 Boicho Boichev | 16.05.201410:50

Сега на мода православието да се плюе ли било?Че то и това е лесно, още в партийните щшколи едно време сме го учили- "религията е опиум за народа" и т.н.Ако трябва да си изкарам старите книжки от "атеистичната пропаганда"?
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

4 Boicho Boichev | 16.05.201410:47

Карай бе, пиши глупости до посиняване, попържай комунистите, съдери си ризата ритуално ако трябва-щом има ахмаци да плащат.хората пари направиха ей, кой мислиш прилапа в Украйна 5 милиарда доларчета?Накрая ги раздаваха на майдана/мегдана на килограм-чисто новички, мастилото им не беше изсъхнало.
Щом има келепир-карай!Ако знам къде раздават парите, и аз ще се включа, колко му е- "100 милиона жертви на сталинските репресии в концлагерите","50 милиона уморени с глад в Украйна", и най-важното да не забравя-"Бдете бдителни граждани комунизма се възражда, комунистите с калашници и по партенки вече превзеха съседната улица!".
Е, ама то това кой не ти го може, затова сигурно е тарапана от некадърни списувачи, и едва ли ще се докопам и аз до някой "транш".Ама ако има келепир казвайте бе ,хора, и НПО съм готов да регистрирам, за защита от комунизма.Или за защита на делфините в река Марица.
   

оценка

+2 -4

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

3 explorer | 16.05.201410:17

Православието е по същество обслужваща религия на империите, започвайки от Византия Тъжен
И у нас е било наложено отгоре и поддържано или низвергвано в зависимост от благоразположението на властта.
Това е изключително далеч от учението на Христос, описано в Библията.
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 16.05.201408:44

Пузев, що всеки път бе....
Прос', като матрос не разбирам
   

оценка

+3 -4

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 16.05.201408:08

Зюмбюлев,виждал ли си новата консерва половин литър на Хайнекен.Црвената петолъчка е ОГРОМНА и заема 1/3.Подозирам,че КГБ има пръст в тая работа.Или Путин,а?
   

оценка

+7 -4

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.