БНБ не издържа стрес теста | webcafe.bg
Webcafe

БНБ не издържа стрес теста

Любомир Христов*
23.06.2014, 17:09 (обновена 11.07.2014, 15:20)
ктб

Обществото, чрез избранниците си, трябва да изиска БНБ да застане на висотата на централна банка, отговаряща за стабилността на банковата система

БНБ не издържа собствения си стрес тест. Стрес тестовете на банките се оказаха полезен инструмент за успокояване на пазарите и възстановяване доверието в банките в САЩ и Еврозоната, но не и у нас.

Стрес тестът е упражнение, при което регулаторът пресмята с колко биха се обезценили активите на една банка при различни неблагоприятни, но възможни сценарии. Целта е да се разкрият предварително уязвимите банки, да се предпише увеличение на капитала им и да се стабилизират. В САЩ с един стрес тест на големите банки Тим Гайтнер, министър на финансите, успокои системата.

Даже описа опита си в книга, озаглавена "Стрес тест". В еврозоната Европейският банков орган (ЕБО) периодично подлага балансите на важните банки на стрес тестове. Първият, през 2011 г., не беше особено успешен, но впоследствие ЕБО затегна самите стрес тестове и успокои общественото мнение.

У нас се твърди, че БНБ също извършва стрес тестове. Резултатите, обаче, никога не са публикувани.

Хронологията от м. юни 2014 г.:

17 юни 2014 г., Ив. Искров: "КТБ е с висока ликвидност и капиталова адекватност и функционира нормално".

20 юни 2014 г. 10:00 ч. - в БНБ всичко е спокойно.
10:30 ч. - в БНБ получават писмо, в което от КТБ искат банката да бъде поставена под специален надзор поради ликвидни затруднения (разбирай, свършила е парите)
11:30 ч. БНБ поставя КТБ под специален надзор.

22 юни 2014 г. БНБ обявява, че национализира КТБ и дъщерната й "Креди Агрикол България" и заличава капитала на акционерите.

23 юни 2014 г. Национализацията се отлага, първо акционерите ще бъдат поканени да увеличат капитала на двете банки.

Тази последователност от събития показва, че БНБ или не знае или знае и до последния момент не казва какво става в КТБ. Инциативата за намеса идва от КТБ, не от БНБ. Следователно, ако БНБ е извършила стрес тест на КТБ, то той е бил негоден и безполезен.

Нещо повече, докато шефовете на КТБ говорят за липса на ликвидност, след два-три дена, става ясно, че е необходим капитал. Това означава само едно, активите на банката не стигат да бъдат покрити задълженията й, т.е. банката е неплатежоспособна. Независимо от широко тиражираното изявление на Искров два дена по-рано, че "КТБ не е фалирала,

При тези обстоятелства няма как да е известно на обществото дали и на кои други банки балансите и ликвидността висят на косъм, който може да се скъса в течение на до 3 дена.

Обществото, чрез избранниците си, трябва да изиска БНБ да застане на висотата на централна банка, отговаряща за стабилността на банковата система като незабавно публикува резултатите от последните стрес тестове, метододиката на извършването им и мерките, които е предписала на уязвими банки.

Ако БНБ не направи това, ще трябва да се осланяме на думата на нейния управител, която днес, на 23 юни 2014 г., струва колкото капитала на Цветан Василев в КТБ.

* - Текстът е публикуван в блога на Любомир Христов

Oще: бнб  делян пеевски  икономика  ктб  любомир христов  финанси  цветан василев 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.05.2012, 00:39

2 Blagovest Iordanov | 23.06.201422:34

Въпросният блогър очевидно не прави разлика между категориите "неплатежоспособност" и "несъстоятелност".
В първия случай, който доказано наблюдаваме в момента, юридическото лице няма достатъчно налични средства за да покрие текущите си плащания. Особено релефно се усеща това при финансовите институции, които по дефиниция управляват активи и пасиви с различни матуритети.

Все пак, нито ние, а явно и БНБ нямаме информация дали сумата на активите на банката е достатъчна да покрие пасивите й. Може да се отбележи, че решаването на тази задача е изключително сложно, поради което се е наложило законодателство позволяващо "национализиране" на банки по бърза процедура, без много да става ясно какво точно се случва с конкретната финансова институция.

Специално за КТБ изобщо не е ясно дали има капиталова дупка. Нека не забравяме и, че преминаването през несъстоятелност може значително да облекчи длъжниците на банката, ако синдиците са наши хора.

Не е много ясна и тезата за стрес тестовете - не съм чувал да се правят стрес тестове колко статии и колко прочитания в Интернет могат да доведат до фалит на една финансова институция, не вярвам и автора да е чувал за нещо подобно. Отделно, стрес тестовете не показват нищо добро, това е ясно. Дали блогърът е наясно до какво може да доведе една вълна от банкова паника и дали е ОК с последствията за самия него, ако разбира се, може да ги предвиди?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.08.2010, 11:53

1 Frida | 23.06.201422:04

мбухаха, кви банки ве, шефът на бенебе, \изключително отговорна за националната сигурност позици\ вчера ти казва, че всичко е наред с банката, а днес я затваря...
банкерът на банката споделя с пресата, че никоя банка на трепе длъжника си, ама моля ви се. може, ама другаде. после пък длъжникът праща заплашителни съобщения на кредитора си - знам те къдеси и ща намера...
да ви се невидят и банките, и банковия сектор и междубанковите и вътребанковите действия, операции, доверия и тайни. muhihihihi muhihihihi
евстествено и единствено само русский банк можеть ввадить парядак в сфере банкавских услуг...у них услуги, банкавские канешна, безатказнъйе...
какие русскаязъйчнъйе специалистъй работали и работают на лонданскам сити, а що там какая-та вьена Смее се или сафия muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.