Веганът - враг No.1 на Тутраканската селищна система | webcafe.bg
Webcafe

Веганът - враг No.1 на Тутраканската селищна система

5347688Антония Антонова
07.11.2017, 09:41 (обновена 08.11.2017, 18:23)
вегански протест в софия

Снимка: © Getty Images

Във всеки един момент някой може да основе НПО „Ям вратна пържола всеки ден" и да почне да коли свинИ на бул. „Витоша" пред очите на дечицата, а телевизиите да избухнат със заглавия от типа на: „МесоядниТЕ пак леят кървища посред бял ден."

Ям кюфтета и да, на моменти все още ми е трудно да проумея, че живеем в общество, в което да си веган е почти табу и масово хора приемат това, че еди-кой-си не яде яйца и мед, за странно, неприемливо, скандално и осъдително.

Междувременно в някое берлинско предградие група млади бъдещи нобелови лауреати обсъждат, леко напушени, темата „за и против пиенето на менструална кръв за повишаване на либидото" и пак им е скучно... Но да се върнем на свинята. В България сме.

Разбира се, няма нищо лошо в незлобливия, остроумен, провокативен хумор. Нека има вицове, шеги и лафове за вегани и всякакви други хора, нека има разнообразни мнения и разгорещени спорове.

Но когато това в един момент прераства в ксенофобски изблици и слово на омразата - както за жалост се случва у нас, и то често с помощта на медийна трибунa - положението просто не е ОК. Адски провинциално е в най-лошия смисъл на думата. Най-меко казано.

Тъй като темата очевидно пали низки страсти у населението, обективните и супер независими български медии си харесаха възможно най-противоречивата личност, човек, вероятно способен да изнерви и листо от лапад, и индиректно си я обявиха за лицето и гласа на всички вегани.

Говоря за неделя сутринта. Попадам на интервю по Nova с г-н Никола Донев от Български вегански съюз. БВС е едно НПО. Което явно автоматично превръща председателя на управителния му съвет в Джизъса на веганите в страната, защо не и в Космоса.

Ако утре реша да спирам яйцата, дали трябва да му звънна за консултация, чудя се? Дайте съвет.

Всеки път когато случайно стане ясно, че народът е склонен да мрази нещо или някого, то повечето родни медии незабавно яхват вълната и този хейт се употребява и канализира с цел цъкания, кликове, четения, гледане на реклами и прочее. Какво като така се налива още масло в огъня на тесногръдието и плитката неаргументирана неприязън към другия? И без това след 50 години нацията я я има, я я няма.

Истината е, че сред нас има вегани, които, убедена съм, се разграничават от поведението на "протестърите", дори иначе да са против убиването на животни и да не обичат сирене. Което може би е като да не обичаш секса. Но и такива хора има и това не е проблем, защото светът е шарен.

Във всеки един момент някой може да основе НПО „Ям вратна пържола всеки ден" и да почне да коли свинИ на бул. „Витоша" пред очите на дечицата, а телевизиите да избухнат със заглавия от типа на: „МесоядниТЕ пак леят кървища посред бял ден."

"Веганите се разграничават от вандалите, изпочупили "Лаута". Пак заглавие в сайта на Nova от 10 октомври. Още в първи клас, мисля, се учи, че една дума се членува, когато искаш да назовеш нещо познато и конкретно.

Явно всички, които не ядат продукти с животински произход, са ни познати и са конкретни.

Това, че единият е писател-фантаст, емигрирал в Малта преди 10 години в преследване на своята гей любов, а другият - инструктор по народни танци в Трън с ленива перисталтиката, са подробности. Нали ядат спанак и не носят кожа.

Всъщност, хората са различни. Това, че група вегани са припознати от някой телевизионен редактор, за да има „веселба" в ефира, не означава, че всички вегани подкрепят акциите им, които, между другото, изглеждат леко преиграни и бутафорни, не мислите ли?

Ако аз мразех веганите и исках всеки, клал свиня в страната (а това са немалко хора), да ги намрази, щях да организирам същото нещо, което се случи на 1 ноември 2017 година, в центъра на София. Със същите хора. Честно.

Не че съзирам тежка конспирация в цялата история, но може би организаторите, ако са с чисти подбуди, действително е добре да се позамислят как следващия път да прокарат посланията си, така че да не бъдат най-лесната плячка за жадните за сеир и селяния български медии.

Защото, да, крещенето по мегафони пред потресени хора от Обеля 2, излезли за седмичната си разходка по анцуг до „rafiterasa", е просто несериозно и неминуемо всеки път ще бъде захапвано за рейтинг от телевизиите, което единствено, пак и пак, ще измества фокуса от далеч по-наболели и важни теми за България.

И още нещо. Ако не сте забелязали, обикновено водещите по телевизиите говорят по веганската тема с един такъв подчертано пренебрежително-лъчезарно-присмехулен тон и си позволяват да задават изключително тенденциозни въпроси като „Докъде сте готови да стигнете?", „Готови ли сте на по-агресивни действия?" и „Готови ли сте на престъпления?", което е всичко друго, но не и журналистика.

Така де, ако четвъртата власт си позволява да формулира по този начин питанията, утре какво? Да очакваме референдум с въпроса „Искате ли циганите на сапун" ли? Знае ли човек...

Та, хора в телевизора, бъдете коректив, моля. Светът гледа и слуша вас, докато отива по дяволите.

Oще: вегани  веганство  диета  диета без месо  медии  никола донев  телевизия  шествие на вегани 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 08.11.201721:07

Апропо, някога да си виждал мен да градя удобни версии за когото и да било?
Мислиш ли, че дори би ми хрумнало да те отпиша като, например, алкохолизиран чичко, който през деня лъска стъклата на офисите, а през нощта лъска други неща пред телевизора в комфорта на жилището си в Обеля?
Надали.
Има отлична и доста проста причина защо да си измислям такива версии никога не ми е било и никога няма да ми е нужно, но пък е жизнено важно за теб, както току-що демонстрира.
Не мисля, че имаш нужното достойнство за да осъзнаеш тази причина. Твърде неудобна е за теб.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

24 deowin | 08.11.201721:01

>Според мен

Което те прави просто поредният пожелал да си изгради някаква максимално удобна версия за мен, някакъв лицеприятен канон, в който да си вярва.
Не изглежда да имаш проблем да си вярваш, а и ще намериш доволно много сродни души, които ще поискат да вярват в същото. Разбираемо е.
Бих казал, че далеч не си първият, но това би било гротескно евфемистично - точно този подход ми е втръснал още преди години, защото - като най-лесен - е изборът на почти всеки коментиращ тук, комуто моите думи не отърват.
От моя гледна точка вие сте огромна, сива, еднородна маса, с еднакво мислене, еднакви прийоми, еднакво предвидими в еднакво баналните си еднакво плоски еднакви размисли.
Изключенията не са повече от 5-6.
Дерзай.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

23 BaronVino | 08.11.201717:49

Деуин,

Колкото и сложно да се изразиш, не променя кретеноидното ти виртуално (и не само) поведение тук.
"Аз не се чувствам задължен да се хващам на вашето хоро на взаимното задоволяване, то не ме влече изобщо. Разбирам отлично негодуванието ви от това ми решение."
- Не само си се хванал. Ти за това живееш! Я сподели?!
Според мен ти и павето сте един човек, влизащ в мъжка роля (павето) и женска (деуин). След всеки виртуален "успех" тук, празнуваш със себе си в реалния живот зад клавиатурата в някой офис имитирайки официално работа.
Двата ти виртуални профила се вливат чрез див оргазЪм в болния но иначе нагънат мозък.
Познах ли?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

22 deowin | 08.11.201717:08

>Второ, познавам много интелигентни и образовани хора, които просто не търпят никакви критики

Не съм твърдял умерената, спокойна и непървосигнална реакция на критика да корелира с интелект и образованост.
Твърдях единствено, че според мен корелира със стойността на човека.
Очевидно следствие е, че според мен стойността на човека не се измерва единствено с интелект и образованост.

>не търпиш критики и не приемаш различни гледни точни

Това просто не е вярно.
Допускал съм грешки тук, посочвали са ми ги, никога не съм се защитавал, че съм ги допуснал от невнимание или бързане.

>не съм видял да кажеш добра дума на когото и да било

Според мен трябва да си дълбоко неуверен в себе си комплексар, за да очакваш (изискваш?) "добри думи" от когото и да било.
Уважението не се дава, а се печели.
Не го дължа никому, независимо колко остра нужда имал този и онзи от безрезервното ми уважение и толериране на всяка изречена глупост в контекста на социалното споразумение за взаимно дръгнене на красти и чесане на его в стил "аз на теб, ама и ти на мен", към което болшинството тук се придържате. Аз не се чувствам задължен да се хващам на вашето хоро на взаимното задоволяване, то не ме влече изобщо. Разбирам отлично негодуванието ви от това ми решение.

Апропо, има двама-трима, които съм срещал тук, и които са спечелили моето уважение. Не че разбирам защо би ти било нужно, след като очевидно нямаш кой знае колко високо мнение за мен, но ако търсиш това - начинът не е да просиш и изискваш от мен "добри думи" и уважение. Начинът е да се държиш достойно.

>само ти беше достатъчно дребнав да напишеш коментар по този повод

Една алтернативна хипотеза е, че само аз съм изпитал нужда да поправя човек, който разпространява неистини и със собствената си глупост и неграмотност активно допринася към видиотяването на човешката цивилизация.
Би ли било моето поведение точно същото под тази хипотеза?
Ако да, значи не си успял да я отхвърлиш, и следва да я вземеш предвид като възможно обяснение.
Не виждам да я взимаш предвид.
Предполагам защото не ти е удобна, това е най-често срещаната причина.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 18.01.2013, 13:32

21 Мъц | 08.11.201713:49

Ако веган го лапа на приятеля си педераст, това брои ли се за ядене на месо? А ако гълта, брои ли се за консумиране на животински продукт? 'Щото нали сме животни все пак? Същите въпроси важат и за веганката. Никола Донев докато задоволява орално приятелката си Иван (примерно), веган ли е докато Иван свърши или малки изключения са позволени?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 11:44

20 COMANCHY | 08.11.201713:02

Хаос
Абсолютно си прав! Искаше ми се аз да го бях написал така. Поздравления.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

19 Xaoc | 08.11.201711:07

"Единственото, по което сравнително достоверно може да се прецени стойността на един човек, е реакцията му към критика. " - невярно. Това е лично твое наблюдение, но генерално не е така. Първо, как точно се оценява кой е стойностен и кой - не? Не знаех, че обидите и дискриминацията виреят в най-свободната страна - САЩ. Второ, познавам много интелигентни и образовани хора, които просто не търпят никакви критики просто от инат и поради чепат характер. Не се обиждай, но ти също спадаш към тази категория. Не си глупав, но не търпиш критики и не приемаш различни гледни точни. Защитаваш се с аргументи, които ти се струват логични, но това е просто начин да покажеш, че ти си прав, дори всъщност да не си. За всички години, в които влизам в този сайт, не съм видял да кажеш добра дума на когото и да било.
За твое сведение, всички сме забелязали грешките в коментар 1, но само ти беше достатъчно дребнав да напишеш коментар по този повод, така че когато правиш квалификации на хората от типа, че са дребни душици и т.н., първо погледни себе си.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 11:44

18 COMANCHY | 07.11.201723:09

Barone, много си прав. Аман от коректори, има и една жена, Пенелопова, нещо такова. Веднъж си позволих да напиша мнение, и моментално....”тази запетайка не била правилна, онази точка , еди кое си междуметие”. “Висят” тука и само дебнат....кой къде ще сгреши, и после кеф....колко съм учен, колко го знам аз правописа, колко сте неграмотни...
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 07.11.201723:08

Какво точно мислиш, че лафчетата и остроумията ти от средното училище демонстрират?

Житейският ми опит показва, че най-добрият начин да прецениш достойнството на един човек и доколко самият той се чувства комфортно в собствената си кожа, е да му посочиш грешка. Това винаги е възможно, защото всички допускаме грешки.
Колкото по-яростно, извинително и отбранително реагира на възможно най-дребната, нищожна и несъществена допусната и посочена грешка, толкова по-нищожна, дребнава и отвратителна мижитурка.
Всичко друго е без значение - колко благо или интелигентно говори, колко се опитва да се показва като ларж и непукист, колко е остроумен, колко се харесва на околните и прочие.
Единственото, по което сравнително достоверно може да се прецени стойността на един човек, е реакцията му към критика.
Досега не съм срещал стойностен човек, който да не минава този прост тест, и това включва немалко неграмотни и неуки хора.
   

оценка

+0 -4

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

16 BaronVino | 07.11.201721:47

Деуин,
Извинявай, забравих че ти и павето сте интелектуални стожери в тоя сайт. По-точно, с интелект на радио точка.
Виртуални мишки,... С вечните гугъл линкове.

Брой там грешките ми и живуркай.
Мисля че липсващото звено м/у човека и маймуната е открито! Поздраления Деуин! Толкова време те търсиха а ти в кафето вирееш.
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.