В какво превърнахме демокрацията | webcafe.bg
Webcafe

В какво превърнахме демокрацията

Ноам Чомски*
11.05.2014, 14:24 (обновена 11.05.2014, 15:18)
европейски съюз

Снимка: © getty images

Проблемът не е в демокрацията, а в какво я превърнахме. Това казва известният американски интелектуалец и политически анализатор Ноам Чомски в интервю за италианския вестник "L`Еspresso".

Той коментира и събитията в Украйна, изразявайки несъгласие с интерпретациите за ролята на Русия: „Как така Запада нападна и нахлу в Ирак, бомбардира Афганистан, пасивно наблюдава, ако не и активно да провокира разпада на Югославия и призна Косово, а сега протестира, пали се и налага санкции срещу Русия заради Крим?. Аз не знам там да има убийства, етническо прочистване, изнасилвания".

„Чудя се защо продължаваме да смятаме целия свят за наша територия, където имаме правото, дори задължението да упражняваме контрол - и да правим промени според нашите интереси", добавя Чомски.

Ето позицията на професора по философия и лингвистика в престижния Масачузетски технологичен институт

Демокрация - това не е празна дума. Това означава няколко неща. Например - че работниците трябва да управляват своите фабрики, и аз цитирам иконата на класическия либерализъм Джон Стюарт Мил, който не е бил болшевик.

Демокрацията означава човешки права и социални придобивки. Тя не означава това, което се случва днес в Европа, където гражданите наблюдават процес на орязване - да не кажем на пълната отмяна, на техните права и постижения, резултат на дълга борба за социална справедливост.

Тя не означава и подчинение на диктата на чиновниците от Брюксел и Бундесбанк.
Да вземем за пример Силвио Берлускони. В никакъв случай не можем да кажем, че той написа една добра страница в италианската история, но кой избра Монти?... Бундесбанк, а това не е демокрация.

Преди няколко дни прочетох интересна статия в "Уолстрийт Джърнъл". Едва ли можем да заподозрем това издание в подривна дейност. Мисля, че в нея правилно е написано, че днес няма никакво значение кой е на власт.

Което и правителство да бъде "избрано", то ще бъде принудено да работи в клетката, наложена от Брюксел.

* Ноам Чомски е критик на американската външна политика, левичар по убеждения. Има над 150 научни публикации, статии и книги. Сред най-известните са "Провалени държавия", "Какво всъщност иска Чичо Сам" и статията "Медии под контрол: Забележителните постижения на пропагандата".

Oще: демокрация  европейски съюз  ноам чомски  пропаганда  русия  сащ  технократи  украйна  управление 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.03.2014, 11:01

27 aaaa | 13.05.201422:19

дано от този човек промитите мозъци да проумеят какво означава "двойни стандарти" Това не го пише нито руснак нито някакъв комунист
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

26 скучко | 13.05.201414:12

"...И лудите ще станат нормални, когато станат с един повече..."- Св.прор.Щ. Св.мчк Т. Св.ап. 16:13-19 ,4:18-23. muhihihihi ПОМООООООЩ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

25 pepe | 13.05.201407:17

Много добре си го казал Зелен Бетон и звучи доста правдиво, но все пак ми се струва, че Чомски и друг път е правил изказвания, които показват, че не разграничава /а може би и няма как, защото наистина му липсва пряк опит/ достатъчно ясно теоретичния либерален социализъм и съветската практика Усмивка.
И нещата въобще не опират до това, че Путин е лош - напротив - според мен проблема е системен, а самия Путин е кажи-речи най-доброто, което може да се появи от феодализма, който винаги е владеел Русия - и преди и след Октомврийската революция - там просто заменят един абсолютизъм с друг /или с пълен разпад на държавността, като при Елцин - сякаш просто им трябва абсолютизъм зада имат въобще държава - и никога не могат да улучат съдържанието на понятието "правова държава", което пък изглежда е ключовото нещо, което позволява на държавата да съществува и едновременно с това да бъде относително либерална /независимо от това доколко е и социална//. Усмивка
А този руски абсолютизъм не е и никога не е бил близо до "лявото" на Чомски.
А като критик на американската демокрация разбира се винаги е бил далеч по-добър, отколкото някой от Източна Европа въобще би могъл да бъде - поради съвсем същата причина приложена в обратна посока.
Той си гледа нещата от неговата си камбанария, а ние от нашата си, и те не винаги изглеждат еднакви Усмивка
Ние даже нямаме право да критикуваме демокрацията, поради щото още въобще нямаме практически опит с нея /защото това, което ние имаме е цирк, в който няма нито държава, нито демокрация, а само някаква имитация и на двете/ Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

24 Зелен Бетон | 13.05.201405:21

От тази публикация човек остава с убеждението, че Ноам Чомски защитава прокремълски и анти-ЕС позиции – което не е съвсем така.

Чомски е дисидент по отношение на американското правителство и противник на всякакви доктрини за световен контрол. В много свои изявления е подчертавал, че концентрира критиката си върху политиката на САЩ – защото, казва той, като американски гражданин аз мога да влияя на тази политика, но на политиката на другите не мога. По отношение на Путин беше заявил недвусмислено, че въобще не му е любимец („he is not my favorite person by a long shot“); стремежът му е по-скоро да види логиката в позициите на руския президент и да я подчертае за пред предубедената западна (основно американска) аудитория.

Вярно е, че Чомски е интелектуалец с леви убеждения (по-точно – анархосоциалист); това обаче в никакъв случай не го поставя автоматично в нашенската категория „ляво“. Още по-малко пък може да бъде наречен русофил или почитател на съветския комунизъм: негово е есето „Съветският съюз срещу социализма“, както и изказването, че разпадът на СССР е не особено голяма, но важна победа за световния социализъм (цитирам по памет). Чомски се отнася еднакво критично към стремежа за световно влияние и на двата полюса в Студената война. А позицията му срещу санкциите на Запада по повод на Крим не е защото е поддръжник на Путин, а защото е критик на двойните стандарти.

Всъщност в публикацията са споменати отговорите му само на два от въпросите в интервюто за L'Espresso (http://espresso.repubblica.it/visioni/cultura/2014/04/18/news/noam-chomsky-80-anni-dalla-parte-del-torto-1.162077 ). Това до известна степен ги вади от контекст – интервюто се върти по-скоро около ролята на Далечния изток (Япония, Китай, Северна и Южна Корея) на световната сцена и американската политика към тези страни. То не е подчинено на определена тема, нито е предназначено да изрази някаква конкретна теза; поводът е, че журналистът е имал възможност да се срещне с Чомски в Япония и да си поговори с него за световната политика.
__________________________

P.S. В крайна сметка, четейки всичко това, се замислих за нещо съвсем друго: за това, че левите убеждения, които някога са били приоритет на интелигенцията, днес са характерни най-вече за не особено образованите слоеве от населението.

Съответно някога са били предмет на задълбочени разсъждения и прогресивни (за времето си) опити за създаване на философски теории, а днес са сведени до лесни за консумация „опорни точки“. Да, Чомски сигурно може да си приказва увлекателно с Достена Лаверн, примерно – но едва ли би могъл да намери база за комуникация с редовия привърженик на БСП.

Което от една страна е тъжно – но пък от друга е естествено: левите идеи отдавна са престанали да бъдат по подразбиране прогресивни и са се превърнали в политическа стока за масова консумация. Чомски мисли и говори на доста по-високо ниво, затова е смешно да бъде възприеман в плоската схема „ляв = русофил = евроскептик = поддръжник на Путин“.

Тя и самата схема е смешна, де – но това е отделна тема.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

23 МарКом | 13.05.201401:17

Здравейте ... завърнах це за малко. Аз съм си пак Младен Маринов но се наложи с неудоволствие да се регистрирам и тук защото всякакви соц мрежи сме ги орязали.

Завърнах се и какво да видя!!!
Тези титани на мисълта deowin, Оня... и Frida громят всеки несъгласен с тях!
Демокрация в действие!!!
Ей в това я превърнахме демокрацията...
Идва някой - слага ли титла "демократ" и почва да прави както се казва "пълна чалга".
Ако някой изказва мнение различно от "демократа" - той със сигурност е грешен и трябва да бъде низвергнат.
А по същество демокрацията е синоним на болшевизма... нали и те там са от народа и са "больше" :-) Пак уж гласуват и пак уж управляват...

И сега сте се хванали да критикувате Ноам Чомски?! Похвално...
Всеки има право на мнение.

А моето е че, Ноам е супер интелигентен в подхода си да канализира и отклонява иначе доста хаотичната реакция на недоволство в американското и западно общество. Когато тази негативна енергия е насочена правилно тя лесно се неутрализира и дори може да е полезна.
После се цупите че бил професор от MIT! Ами човека си е супер-профи в социалната манипулация.
Той създава е нещо като социален предпазен клапан.
Дава на шанса да са недоволни и да критикуват, но само това което е лесно за разбиране и на практика не могат да регулират. Така могат да приспят будната си съвест и да си кажат "ето и ние критикуваме нашата система и търсим път как да я подобрим, но демократичен път." Подозирам че някои по разгорещени критици дори може да са искали разрешение и за революция ама не са им дали :-)

Иначе Ноам Чомски казва доста истини... той и Сидеров казва истини ама това не го прави по-свестен. Те истините са си там за всеки който може да ги види!

Ама това е мое мнение - който не е съгласен си е негова работа.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

22 pepe | 13.05.201400:29

Ами Ноам Чомски и той, както се казва, се е иказал неподготвено. Случва се /и в най-добрите семейства/. Особено когато нещата, за които се изказваш, си ги виждал, както се казва "през крив макарон" и цялата ти представа за тях е изградена на базата на иформация от втора, трета... ръка.
Освен това, явно човека живее в света на "ляво" и "дясно" и не е съвсем приел това, че "лявото" отдавна вече не е ляво и че живеем в света на "сивото", където всички ценности са относителни и временни /и въпрос на система на измерване/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 12.05.201421:58

>за ненормалният, той е наред в главата

Доста си скаран с формалната логика. Следствието не е достатъчно условие.
Ако не си съгласен, то ти, аз, и всеки друг сме точно толкова добри кандидати за ненормални хора, защото също си мислим, че сме наред в главата.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

20 Оня Дето Го Трият | 12.05.201421:11

Той и Ботев май беше казал, че у нас нормалните смятат за луди.
Сега ако кажеме, че Ботев е смахнат националиста Фьодор ще подскочи и ще ръси бяс.

Всъщност едва ли, Фьодор е националист на една съседна държава, за българските герои го боли фара. Ръша юбер алес.
Родриго пък е с американско поданство.....поне да беше руско, ама не би
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

19 Fedar | 12.05.201420:28

13 Rodrigo Diaz de Vivar | 12.05.201413:20
Имам близък приятел, който работи в отдела за поведенчески анализ на ФБР в Куонтико.
И имат разни разработки, доказали се във времето при наблюденията на обектите с интелектуални и психически отклонения.

Един от парадоксите е, че за ненормалният, той е наред в главата, с психиката и с интелекта си, а останалите са с отклонения. И нищо не може да го отклони от това мнение.
--------------------

Дали форумният Мунчо ще схване намека?!!!
Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

18 Xaoc | 12.05.201415:02

А защо би трябвало да са равни? Защото държавата иска да създаде някакъв ред и правила. А правилата обикновено обслужват тези, които ги създават и могат да ги употребяват за собствена изгода. Тоест, на теория тези закони трябва да помагат на всички добри, честни хора, а на практика е точно обратното.

Та, както при изборите, така и при законите - всичко е за заблуда на населението.
   

оценка

+0 -1

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.