Голямото Facebook единогласие | webcafe.bg
Webcafe

Голямото Facebook единогласие

СтаниславСтанислав Касчийски
28.01.2016, 21:36 (обновена 28.01.2016, 21:58)
Видео как човек тренира кучетата си

Осман е около 30-годишен, живее в село Горно Новково, Русенско, и едва ли е очаквал, че с един пост ще насъска срещу себе си цялото Facebook едногласие, прокуратурата и дори зоополицията на Господари на ефира.

Благодарение на едни симпатични хора знаем не само къде живее, но и как се казва, какъв е номерът на автомобила му и дори телефона му. Знаем и че трябва да го тормозим. Трябва да препращаме гневно писмо до Районната и Окръжната прокуратура в Русе, както и към окръжния следствен отдел.

Същото писмо трябва да изпращаме и на Господари на ефира и да не ги оставяме на мира, докато не вземат мерки.

Не е задължително, но също така можем да го наричаме с всякакви имена, да му се обаждаме, да го дискриминираме заради турския му произход, да пожелаваме смъртта му и някои дори по-неприятни неща.

Осман е обикновен ловджия, направил фаталната грешка да публикува във Facebook видео, в което насъсква три кучета срещу жив пор/невестулка/белка/йоркепе, поставен в специално създадена клетка.

Вярно, анонсът към оригиналното видео е "Ek6ana pocva", което може да се счита за кръвна обида срещу грамар-нацитата. Но извън правописа на шльокавица не виждам причина да бъде атакуван. Ловът не е красива игра, но е нещо което съществува, има го от години и - доколкото съм наясно - все още не е забранен.

 

Уважаема Прокуратура,Вчера, 25.01.2016 год, аз и една не малка група хора бяхме потресени от кадрите, които видяхме в ...

Posted by Antonia Szkwarek on Tuesday, January 26, 2016

 

Според възмутената гражданка, публикувала първоначалния сигнал, обаче Осман е престъпник.

Той нарушавал чл.52 от Закона за защита на животните, според който "никой няма право да убива, измъчва, удря, прегазва, преуморява, дразни, плаши, стресира, малтретира, пренатоварва или извършва други насилствени действия" срещу този малък убиец на кокошки.

Чл. 53 от закона пък забранявал "да се настройва едно животно срещу друго живо същество, да се насъскват животни едно срещу друго и да се използват за примамка".

"Членовете на няколко групи за защита на животните не могат да останат безразлични към мерките, които ще се предприемат срещу Осман Акифов"

Истината обаче е, че в закона за защита на животните няма такива текстове.

В него дори не се споменава терминът "измъчване на животни", а цитираните текстове на чл. 52 и чл. 53 нямат нищо общо с действителността.

Параграфите са част от проектозакон от 2007 г. на депутатката от НДСВ Ваня Цветкова, който е напълно видоизменен в окончателния си вариант, приет от Народното събрание и публикуван в Държавен вестник.

Лично аз си го обяснявам не само с това, че в правото не съществуват понятия като "плашене" и "насъскване", но и с нещо друго - липса на обществен консенсус, че нещо подобно трябва да бъде наказуемо.

Впрочем, въпросните "фалшиви" алинеи присъстват на още няколко места в родното интернет пространство и явно често се ползват, за да дават инстуционална тежест на прекомерната любов към всяко живо същество, стига то да не е човешко.

Мислех си, че като общество сме надраснали и линчуването на хора, но уви, интернет и "небезразличните членове на няколко групи за защита на животните" доказват, че това не се е случило.

Доказват и друго - че според тях е правилно да налагат на останалите личните си възприятия за света, да тормозят институциите и да публикуват лични данни на случайни граждани без тяхното разрешение.

Един съвет - ако човек е против лова на животни и съпъстващите го дейности (което е легитимна позиция), нека инициира постепенна промяна в начина, по който обществото го възприема.
С времето, ако е събрал достатъчно съмишленици и е свършил добре работата си, може би масовата нагласа ще се промени. Това може да доведе до законови промени, които забраняват лова, обучването на кучета, тормоза на диви животни и дори сплашването им.

Само че нека междувременно да спрем да четем закони от форуми и нека не скачаме на всеки, който живее по различен начин.

И определено нека не публикуваме лични телефонни номера на други хора в интернет.

Oще: господари на ефира  закон за защита на животните  ззж  зоополиция  лов  ловджийски кучета  онлайнтормоз  осман акифов  пор  природозащитници  социални мрежи  станислав касчийски  тормоз в социалните мрежи  фейсбу групи за лов  фейсбук  фейсбук групи за защита на животните 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

12 gothic | 30.01.201601:35

Antonia Szkwarek, прочете ли какво пише по-надолу Мануела? Някога възмути ли се за отнет насила човешки живот? А? Всъщност да, става дума за животни., нали? Ще ми се много да се озовеш обградена от глутница озверели помяри в краен квартал. Или някъде, през зимата, на някоя вила, да срещнеш вълци, умиращи от глад. Тогава, бъди сигурна, ще молиш Господ около теб да има някой мъж с брадва в ръка. Или някой, който да насъска кучетата си срещу зверовете. Бил съм и в двете ситуации и знам много точно какво говоря. За жалост, такива като теб научават истината рано или късно. По турудния начин....
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 29.01.2016, 22:22

11 Antonia Szkwarek.10153868648794166 | 29.01.201622:26

Това видео е моят коментар. https://www.facebook.com/AntoniaSzk Забавлявайте се!! На някои ще им хареса !
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 05.02.2012, 01:11

10 nPoMeTeu | 29.01.201620:19

Много добре го е казал автора. На който не му харесва да си гледа работата! Това е ЛОВ и все още не е забранен от закона (най-вероятно нама да бъде забранен следващите 100 години) така, че не гледайте щом не искате да видите!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

9 паяка | 29.01.201613:40

Груба и невярна квалификация, Ману
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

8 Manuela Gerenova | 29.01.201613:37

България - страната, в която убит човек не прави впечатление на никого, но дори и паднал косъм от някоя улична мастия предизвиква национални протести.
   

оценка

+3 -7

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

7 паяка | 29.01.201613:20

Гризли, имам предвид конкретния случай, който е описан.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

6 Гризли | 29.01.201612:02

Паяк, обикновено имаш само смислени коментари, но този път нещо мисловната нишка ти избяга май...
"Кой си ти, убиецо на жива твар, че да се разпореждаш с правото й на живот!?"

Когато си купуваш месо в магазина питаш ли с какво право някой се разпорежда с правото на живот на кравата/телето/пилето/... ?
Значи ти морално си купуваш месо от животно, чийто живот е бил неморално отнет по жесток начин?
Ами плодовете, които ядеш? Нали някой и на тях неморално им е съкратил живота...

Хайде ако може малко по-смислени коментари, а? Разбрах каква ти е идеята за този конкретен случай, но все пак може ли малко да мислим, преди да пишем?
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

5 паяка | 29.01.201611:36

"Истината обаче е, че в закона за защита на животните няма такива текстове...според които "никой няма право да убива, измъчва, удря, прегазва, преуморява, дразни, плаши, стресира, малтретира, пренатоварва или извършва други насилствени действия" и да забраняват "да се настройва едно животно срещу друго живо същество, да се насъскват животни едно срещу друго и да се използват за примамка"."

Дори и да няма конкретно описани такива действия, освен писаните закони, има и неписани - морал се наричат. Кой си ти, убиецо на жива твар, че да се разпореждаш с правото й на живот!?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.12.2015, 19:55

4 jens xp | 29.01.201610:45

За сдведение на автора, в Англия щеше да бъде осъден веднага, там това е незаконно!! Не им мигна окото да забранят традиционния лов на лисици с кучета, независимо от многото протести. Било жестоко. Точка. И наистина е жестоко. А в Англия със сигурност са по-умни от този Касчийски! Пор, невестулка или мишка, все тая.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

3 GETI | 29.01.201600:18

тю, язък,
тоя авджия Осман,ако бе с име Иван
щяхме сега а четем за .. гадни,мръсни,долни,отвратителни престъпници -убийци на животни от М. Касимова
Чуди се Много щастлив
   

оценка

+2 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.