Страната на въпросите без отговор | webcafe.bg
Webcafe

Страната на въпросите без отговор

Лидия Шулева*
22.06.2014, 18:01 (обновена 22.06.2014, 18:59)
бедствие

защо винаги сме много критични към работата на другите, но когато по стечение на обстоятелствата се окажем от страната на държавата, тогава ние естествено не сме виновни

Тези дни като че ли най-често задавания въпрос беше "къде е държавата?"

И в един момент се запитах ами къде е тази държава и защо не вземе да дойде. И по-нататък - като какво да дойде, като някакво божествено същество с човешки образ и подобие или като някаква свръхестествена сила?

Задавам си въпроса какво е държавата и защо непрекъснато се прави разлика между НАС и държавата, сякаш тя съществува отделно от своите граждани. И сега по време на варненския потоп НИЕ питахме къде е, а в този момент т.нар. държава, която не идваше, бяха пожарникарите, ВИК и електро бригадите, работещите в гражданска защита и много още други специално мобилизирани работници, които т.нар. държава беше натоварила да се справят с проблема.

И всички ние мърморехме против тях какви били, колко малко работели, как не се справяли и т.н. Но кои са тези хора - не са ли нашите съседи, приятели, познати, не са ли и те едни от нас, мъморещите, в друга ситуация. И защо винаги сме много критични към работата на другите, но когато по стечение на обстоятелствата се окажем от страната на държавата, тогава ние естествено не сме виновни, а това винаги е някой друг, заради който ние не си вършим достатъчно добре работата.

И идваме до въпроса за отговорността. Кой е отговорен - естествено държавата. Тя е виновна, защото не е санкционирала незаконното строителство, тя е виновна че не е изчистила пълните с боклуци дерета. А ние, обвиняващите, сме света вода ненапита, защото не сме виновни, че именно някой от нас е построил в нарушение на закона сграда, че някой от нас е прекъснал изградени отводнителни канали, че ние дружно сме си изхвърляли боклуците в дерето.

Не, ние не носим никаква отговорност затова, че ежедневно нарушаваме законите, че си мълчим когато виждаме, че някой до нас ги нарушава, но викаме с пълно гърло къде е държавата и тя е виновна.

Докато не разберем, че държавата това сме всички ние, че ние сме отговорни за всичките си действия и бездействия, и докато продължаваме да търсим някой да друг да вземе решение за собствена ни съдба, ще продължаваме да живеем в страната на въпросите без отговор.

* Лидия Шулева е вицепремиер на България между 2001 и 2005 г., министър на труда и социалната политика между 24 юли 2001 и 17 юли 2003 г. и министър на икономиката между 17 юли 2003 и 23 февруари 2005 г.

Oще: аспарухово  варна  добрич  дъжд  държава  лидия шулева  наводнение  отговорност 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

3 Ivan Bardarov | 23.06.201408:32

"Ние сме държавата" - абсолютно вярно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 22.06.201419:36

Лидиике, не знаеш каква е разликата между "държавата" и "нас" ли? Ми да ти обясня тогава, та да знаеш за друг път. Усмивка
Държавата, това са преди всичко държавните органи, на които работата им е да реагират при бедствия и които ниакави ги няма. Така че въпроса "кяде е държавата" означава "защо държавните органи, чиято работа е да се грижат да предпазват хората и да им помагат при бедствия не го правят". Сега разбра ли, или ще искаш още веднъж да ти се обясни, че нещо или бавно загряваш или се правиш, че не разбираш.
И да, очевидно има разлика между "държавата" и "ние"-хората, които я населяват, защото докато държавата се "изхлузва" полека или се ослушва, хората реагират.
И още нещо - аз по стечение на обстоятелствата не се оказвам от страната на държавата, и същото важи и за много други хора. Така че опитите ти да оправдаваш държавните органи, които не си вършат работата по метода "ама и вие биете негрите" не работят. ;)
И после - дори и тези, които са част от някакви държавни органи и те доколкото знам не могат просто да си решат "да се задействат" /освен ако не са местни/, тъй като най-често зада стане това им е необходимо "нареждане отгоре".
Така че зада ти стане още по-ясно - "държавата не действа" се свежда до "отговорните лица в държавата спят".
Сега изясни ли се хубаво?
Значи стигнахме от обобщеното и неясно "държавата не действа" до по-конкретното "лицата, които отговарят за действията на държавните органи не действат".
Ето сега вече може да се посочи и кои конкретно са тези лица. А и прокуратурата също може да се задейства и да проучи въпроса защо те не си вършат работата излагайки на допълнителен риск живота на хората - защото това е наказуемо.
Благодаря ти, че със статията си ми даде възможност да направя публично това уточнение. Усмивка
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 17.04.2012, 22:55

1 daysydogy | 22.06.201418:55

Тая царска гъзолизка откъде изпълзя!?!?
Къде беше когато братята застроиха Черноморието, когато царчето гушна имотите, когато подариха Божурище!?!?!?...........
   

оценка

+5 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.