Стигат ни 50 000 чиновници | webcafe.bg
Webcafe

Стигат ни 50 000 чиновници

Levitt Hostel
08.01.2013, 14:56 (обновена 08.01.2013, 15:02)
сянка, силует

Твърдението, че това правителство води "неолиберална политика" е невярно. Либералната икономическа политика не се изразява в подкрепа на монополите, а в преследването им и тяхната забрана.

Иначе фактите, които е изложил г-н Събев, по същество са верни, но част от изводите от тях са неправилни и неверни. Официално протекционистична политика, съгласно правото на ЕС, България не може да води и налага.

България трябва да осигури върховенството на закона, независима, бърза и некорумпирана администрация и съд. Това са гаранциите, от които има нужда малкият и средният български бизнес, за да започне да се развива.

Корупцията се произвежда не от частния сектор, а от държавната администрация - държавни служители, съдебна система и респективно реформата трябва да започне оттам.

В момента в България има повече от 850 000 чиновника на държавна издръжка, които сформират , приблизително, 30% от работещите. Логично е да се зададе въпросът: възможно ли е по-малко от 1 500 000 милиона произвеждащи доход (администрацията и чиновниците не се включват в това число, тъй като те не произвеждат нищо, а получават възнаграждение, е вследствие на функцията да регулират взаимоотношенията межди произвеждащите доход субекти) да осигуряват с труда си всички държавни чиновници, а освен тях още 3.5 милиона възрастни хора и деца.

Няма благоденстваща държава и общество, в което един участник или икономически субект с труда си да осигурява още 4 други лица, а бедността в България е резултат именно от това. Голяма част от дейностите, които извършва администрацията, трябва да бъде осъществявана от частния бизнес.

Държавната и общинска администрация, съдебната система и т.н. трябва да представлява в България не повече от 50 000 човека. Единствените приоритети, които държавата трябва да има, са в сферата на: здравеопазване, образование и национална и обществена сигурност.

Oще: администрация  бизнес  българия  ес  закон  корупция  малък и среден бизнес  чиновници 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.02.2012, 16:41

13 Dian Dorev | 10.01.201314:24

Единствената промяна след 10-ти ноември е че разрешиха чясния бизнес...Всичко останало си е по старому...А бе нова част на стара машина едва ли ще работи добре... Чуди се Чуди се Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.05.2010, 11:14

12 mittag | 10.01.201310:24

Това, което днес ИПИ и компания представят за мейнстрим, в развития свят е една дискредитирана и маргинализираща се школа, загубила репутация заради злоупотреби, манипулация на данни и източване на публични пари. Забравете за техния фалшив авторитет и благозвучна идеология, ако искате да разберете икономиката. Гледайте човешките съдби.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

11 Mile Manolov | 10.01.201309:13

кочината бантускотия... е построила комунизма отдавна. дори в в бдж не се е променил за 23 години muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

10 Vankata_820 | 09.01.201323:28

A Гергана Вълчева от София гасне от рак без медицинска помощ, защото държавата нямала пари?!
"29-годишната Гергана Вълчева от София гасне от рак без медицинска помощ. Лекари от три големи болници в страната отказват да приемат младата онкоболна жена от столичния жк. "Люлин". Момичето е единствено дете на семейството, а двамата й родители са пенсионери. Младата жена сега почти не се храни, тежи едва 48 кг и има затруднено дишане. Коремът й се пълни с вода, а

разсейки разяждат черния и белия й дроб

както и стомаха. След 8 месеца ходене по лекари късно се установява раковото заболяване, което започва като гинекологичен проблем - от април момичето почти е в постоянен месечен цикъл. В "Токуда" я оперира лично по спешност д-р Карагьозов, където лежи 10 дни. Оказва се, че Гергана има рак. След това болната прави консултация с д-р Галина Куртева, национален консултант по онкология и химиотерапия, която не препоръчва химиотерапия заради силно напредналия стадий на болестта. Състоянието на Гергана се влошава още, развива анемия и се налага кръвопреливане. В "Пирогов" отказват, защото не са убедени, че в това състояние момичето ще издържи манипулацията. Така на практика традиционната медицина вдига ръце от Гергана и я оставя на съдбата.

Родителите не се предават и на Гергана й е направено кръвопреливане в частен медицински център, защото е имало риск от задушаване. Майката й Мариана Вълчева разказа за "Стандарт", че досега за дейности, за които лекарите отказват да извършат, а са жизнено необходими, са дали над 15 000 лв. Майката на младото момиче разказа вчера пред Нова ТВ, че медиците са им изписвали обезболяващи. "Те

не са богове, за да решават кой ще живее

на кого ще помогнат и на кого не", ридае Мариана и допълва, че само Господ знае колко ще живееш.

Нито една болница в София не е сключила договор за клиничната пътека по палиативни грижи за тежкоболни и умиращи хора, показа блиц проучване на "Стандарт". Причината е малкото пари, които са предвидени за тази медицинска услуга, а разходите са направо космически. Шефът на ВМА ген. Стоян Тонев потвърди, че преди години е поддържал 20 легла, които са му носили по 2,5 млн. лв. загуби годишно, затова и не сключил договор с касата. Грижи за безнадеждно болни предлага общинският хоспис в 25-о ДКЦ, но там има гигантска листа на чакащи. В "Токуда" има 3- и 4-дневни пакети за нелечимо болни, но са платени.

По случая с Гергана вече са информирани здравното министерство, медицинската ДАНС и районната здравна инспекция."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 09.01.201319:03

>В линка, който си посочил никъде не е описан броят на чиновниците/държавните служители.

Напротив, дадено е разбиване на работещите по всевъзможни сфери. Ако се придържаш към нормалната дефиниция на "чиновник", то е доволно лесно да направиш паралел между "държавен служител, който не извършва физическа работа" и сферите, посочени в официалната статистика на НСИ.

>Самата дума ,,чиновник" се приема и за синоним на държавен служител

Не, не се. Не и според българския тълковен речник.
Значението на думата в този речник нееднозначно показва, че става въпрос за служител, който не извършва физическа работа (това очевидно изключва професии като пожарникар, полицай, военен, лекар, социален работник), и се занимава с обработка на документи (това пък изключва учителите).

Ако решиш да спориш, че значението на думата, посочено в речника, е несъвместимо или противоположно на обществено приетото й значение, то ще се наложи да се аргументираш по някакъв начин.

Също, в контекста на това, което казваш, ти предлагаш всички държавни служители да се намалят до 50000. Това би означавало огромни съкращения на всички гореизброени професии - полицаи, лекари, учители и прочие.
Дори да вземем само тези 3 професии - наистина ли искаш да кажеш, че държава със 7.3 милиона население може да се справи прекрасно с общо 50000 полицаи, лекари и учители?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

8 Levitt Hostel | 09.01.201318:37

,,Не, не са.
Дадох източник (НСИ предполагам знаеш на какво е съкращение), чиито числа пряко противоречат на твоите.
Твоята аргументация за достоверността на данните ти (засега) се изчерпва с "смятам, че са коректни".

В линка, който си посочил никъде не е описан броят на чиновниците/държавните служители. Броят на държавните служители е около 800 хил. ( бел. официално 796 100 по данни на НСИ) .

,,Доколкото виждам, отговора на този въпрос съм го дал в предния си коментар - в българския език категорията "чиновник" обикновено не включва професии като лекар, учител, военен. ''

Аргументите ти не са състоятелни. Самата дума ,,чиновник" се приема и за синоним на държавен служител, а не съдържа твърдения от теб негативен и отрицателен смисъл. По дефиниция професиите лекар, учител, военен не се приравняват задължително към държавните служители, защото единствено в комунистическите или бившите комунистически държави тези професии са на издръжка от държавния бюджет.

В края на статията се казва, че държавата трябва да има следните приоритети: здравеопазване, образование , национална и обществена сигурност, което означава, че функционирането на всяка една от изброените сфери или дейности могат да се подават на ограничения и регулации, различни от тези, които се налагат естествено от пазара.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 09.01.201317:12

>Статията е всъщност коментар

Това е същността на рубриката "Оня, дето не Го трият".

>Данните, който съм цитирал ... са по информация на ИПИ, като смятам, че същите са коректни.

Не, не са.
Дадох източник (НСИ предполагам знаеш на какво е съкращение), чиито числа пряко противоречат на твоите.
Твоята аргументация за достоверността на данните ти (засега) се изчерпва с "смятам, че са коректни".

>А по каква логика да изключваме тези категории, лекари, учители, полицаи, като получаващи възнаграждението си от бюджета?

Доколкото виждам, отговора на този въпрос съм го дал в предния си коментар - в българския език категорията "чиновник" обикновено не включва професии като лекар, учител, военен.
Ако се съмняваш, би могъл да погледнеш тълковния речник, например тук - http://www.t-rechnik.info/search.php?search=%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D0%BA

"чиновник мн. чиновници, м. 1. Държавен служител, който не извършва физическа работа, а обикн. обработва документи. 2. Прен. Пренебр. Бюрократ, бездушен служител."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

6 Levitt Hostel | 09.01.201315:26

,,Тоест, число, сходно на цитираното, е възможно единствено ако броиш хора като лекари, учители, полицаи, пожарникари, военни и прочие (всички те са на държавна издръжка) за 'чиновници'. Аз не бих.''

А по каква логика да изключваме тези категории, лекари, учители, полицаи, като получаващи възнаграждението си от бюджета?

Подобни дейности могат да се извършват и без да са на държавна издръжка, като дейност на частни лица и компании и именно това препоръчва либерянската философия и икономика
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.05.2011, 11:06

5 Levitt Hostel | 09.01.201314:51

Статията е всъщност коментар към статията на г-н Събев, като това е причината да не е достатъчно аргументирана фактологически. Данните, който съм цитирал, а именно, че в България има 870 000 чиновници са по информация на ИПИ, като смятам, че същите са коректни.
В един от коментарите се твърди, че "Неолиберализмът е течение в политикономията, което е за пълна или частична свобода на капиталистическите монополи, за ненамеса на държавата в дейността на предприятията и против наличието и развитието на държавната собственост"

Този коментар страда от няколко сериозни порока. На първо място, понятието ,,политикономика" е взаимствано от Маркс, тъй като марксистите разглеждат политиката, като част от икономиката и икономиката, като част от политиката. по дефиниция (комунистическата дефиниция) тя е монопол единствено на държавата, поради което се нарича и ,,политикономика".

Наричам ,,неолиберализъм" онова течение в икономиката, което в Европа започва с Австрийската икономическа школа , която по-късно става , през 60-те, Чикагска икономическа школа. Най-видните представители на това течение са Мизес, Фр. Хаек, М.Ротбард и др. Икономическата политика на това течение е приложено от правителствата и управленията на М.Тачер и Р.Рийган.В едно забележително обръщение М. Тачер поставяйки книгата на Фр. Бастия на масата , заявява:,, Това е Конституцията на свободата". Фридрих Хаек в своите книги: ,,Интелектуалците и социализма", и ,,Защо не съм консерватор" определя два типа либерали. Едното течение т.нар. либертарянство е автентичното учение за пазара, като саморегулиращ се механизъм. Другото течение ,,либерализъм'' възниква под внушение на идеите от Френската революция, имплементира в основите си антипазарни идеи, като от това течение започва съвременния социализъм.

Не съм съгласен и с твърдението, на друг участник, че причината за българската бедност са сегашните пенсионери. Българските пенсионери са жертва именно на държавното вмешателство в икономиката и всички злини са следствие от това вмешателство. Безспорно сегашните пенсионери получават своите мизерни възнаграждения ( пенсии) от постъпващото в бюджета , което се рекрутира от работещите в момента. Безспорно , обаче , не става въпрос за някакви хора, няколко милиона ( сегашните пенсионери), които да не са работили или да не са си плащали осигуровките през годините, през които са работили активно. Тези хора са жертва на това, че държавата, която е трябвало да съхранява техните спестявания не е могла да осъществи тази своя функция и в следствие, на което тези спестявания са били изгубени. Либертарянското икономическо решение включва правото тези спестявания да бъдат инвестирани срещу висока доходност в частни фондове и титулярите им да могат свободно да се разпореждат с тях.
Някой може да възрази, като каже, че частните инвестиционни фондове поради високата доходност са и значително по-рискови от гарантираните от държавата. Това твърдение е невярно, нито по отношение на по-голямото, нито по-отношение на по-малкото,т.е нито по отношение на системата ( осигурителната) нито по отношение на индивида ( осигуряващият се). На първо място, възможността свободно да се инвестира ( според финансовия стимул или доходността) гарантират, че всеки индивид може да прецени къде е най-изгодно да инвестира своите осигуровки и респективно да оттегли или инвестира на друго място. По отношение на цялото ( социалната система) този тип децентрализирана система създава гаранции, че дори при фалит на частен осигурителен фонд , няма да бъдат засегнати спестяванията на всички участници,т.е на всички осигуряващи се, а единствено на тези, които са инвестирали в тях. От друга страна, самоосигуряващите се могат да решат да не инвестират парите си в частни фондове ( при 20-30% годишна доходност), а да ги депозират в банка, примерно за 5-6 % годишна доходност.

Влагането на пари в банки е същевременно най-голямата глупост, която един индивид би могъл да извърши срещу себе си и срещу собствените си интереси. В България масово се шири невежеството ( социологическите данни показват, че в България хората влагат парите си в банки), обективирано във вярването, че банките защитават и увеличават стойността на депозита. Подобно вярване противоречи, както на обективните факти, така и на принципите на икономиката. В най-добрия случай, лихвеният процент, предлаган от банката, защитава депозита от обезценяване или инфлация. Банковата лихва, обаче, в никаква степен не компенсира или увеличава държателите на депозити, тъй като циркулиращите активи в икономиката са с значително по-висока деоходност от предлаганата от банките лихви, което води и до извода, че депозитите в банките са проява на глупост.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

4 янаки | 09.01.201311:30

Проблемът е в пенсионерите, те са бремето, което теглят държавата към дъното. Трябва да се създаде „Комисарство по пенсионерския въпрос”, който да координира най-добрия опит в това отношение до сега.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.