Какво пита Гърция? | webcafe.bg
Webcafe

Какво пита Гърция?

Webcafe.bg, по BBC
01.07.2015, 10:28 (обновена 01.07.2015, 13:44)
въпросът на гърция

Не или да?

Трябва ли да бъде приет планът за споразумение, който беше предаден от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд на Еврогрупата на 25.06.2015 и съдържа две части, които съставляват тяхното общо предложение?

Първият документ е озаглавен „Реформи за изпълнение на настоящата програма и след това", а вторият - „Предварителен анализ на устойчивостта на дълга".

Не се приема/ Не

Приема се/ Да

За тези, които не могат да разчетат въпроса за гръцкия дълг, оправяйте се. На какъвто и език да се преведе, не става по-лесен за разбиране. Имената и на двата документа не са особено лесни за смилане. Въпреки че тук става дума за национален референдум, а не за въпрос за анализ от държавен изпит.

Не става ясно и дали гласоподавателите ще могат да разгледат тези документи на място или ще имат под ръка световен икономист, който простичко да им обясни въпроса в тъмната стаичка.

Любопитна подробност е и това, че първата опция е отрицателната, а не обратното, както обичайно се прави при национални допитвания. И "случайно" първият отговор съвпада с нагласата на правителството на Ципрас - така властта се опитва да подскаже на малцината, способни да разберат въпроса, как точно да гласуват.

В Канада например, подобни сложни въпроси бяха избегнати след две объркващи допитвания в Квебек през 1980 и 1995 година, свързани с независимостта на областта. Тогава властите приеха закон, който доведе до това въпросът да бъде синтезиран до: Искате ли независимост, да или не?

Дългият и сложен въпрос съдържа единствено питане дали да бъде прието предложението, което може да се разглежда като компенсация за извеждането на отрицателната опция на първо място, пише BBC.

Гръцкият вот няма да е първият, обвинен в пристрастие, в историята има значително по-тежки примери.

През 1978 година, след като е обвинен от ООН в нарушение на човешките права, чилийският генерал Пиночет провежда референдум, в който пита хората дали подкрепят политиката му.

На кутията за положителен отговор е поставен чилийският флаг, а на отговор „не" - солиден черен правоъгълник. Пиночет печели с 78.6%.

През 1938 година Адолф Хитлер пита германците в референдум: Одобрявате ли обединението на Австрия и Германския Райх, постигнато на 13 март 1938 година и гласувате ли за Фюрера, Адолф Хитлер?"

Хитлер печели с дори по-сигурните 99.7%.

В гръцкия случай, време за подготовка на референдума няма, затова и повечето хора няма да имат достатъчно време да решат как да гласуват. Затова и онова, което им казват политиците, ще има дори по-голямо значение от обикновено.

Извън това, гърците все пак със сигурност разбират същността на въпроса - да или не - и ще могат да декларират своето решение в неделя, въпреки ненужно сложния въпрос.

Дотогава - преговорите за удължаване на спасителната програма за задлъжнялата страна са замръзени, а гърците - разделени между нежеланието си да се подлагат на повече икономии и страха от излизане от еврозоната.

Oще: въпрос за референдум  гръцко правителство  гърция  европейска комисия  европейска централна банка  ецб  мвф  международни кредитори  референдум 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

7 Nikkor | 02.07.201520:40

Е нема друг такъв демагог като Алеко Ципрас.
Не, има бе!
Се едно Серго Станишев го е писал това!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 01.07.201522:21

И аз го виждам долу-горе като conscience.
Един от проблемите на този референдум (а те не са малко) е, че докато на всички гърци им е доволно ясно какво означава да "мизерстват" (и са погрешно убедени, че отговор "да" означава точно това), то силно се съмнявам да си дават сметка какво означава "да им теглим една майна" и какви точно биха били последиците от едно възможно "не". За съжаление най-вероятно ще разберат доста скоро.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

5 conscience | 01.07.201518:20

Въпросът директно може да се опрости до "Ще плащаме ли?" Усмивка или малко по-сложно - "Ще мизерстваме ли, за да им платим на тези или да им теглим една майна?"
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 01.07.201513:47

Пълния текст на словото на Ципрас.

Граждани на Гърция,

През последните шест месеца правителството води битка в условията на безпрецедентен икономически натиск, за да реализира мандата, който вие му дадохте на 25 януари.

Мандат за преговори с нашите партньори, чиято цел е да сложим край на строгите икономии, да върнем просперитета и социалната справедливост в нашата страна.

За постигане на устойчиво споразумение, което зачита както демокрацията, така и европейските правила. Споразумение, което да доведе до окончателно излизане от кризата.

В течение на преговорите неколкократно беше изискано от нас да приложим мерките от меморандума, договорен от предишните правителства, без значение, че този меморандум недвусмислено беше осъден от гръцкия народ в последните избори.

Никога, дори за миг, не сме помисляли да се откажем. Или да предадем вашето доверие.

След пет месеца тежки преговори, нашите партньори изпратиха предложение-ултиматум на заседанието на Еврогрупата, което е насочено срещу гръцката демокрация и гръцкия народ. Ултиматум, който противоречи на основополагащите принципи и ценности на Европа. Ценностите на нашия общ европейски проект.

На гръцкото правителство беше казано да приеме предложението, което ще донесе допълнителна, непоносима тежест на плещите на неговия народ. То ще подкопае възстановяването на икономиката и обществото като засили несигурността и изостри още повече социалното неравенство.

Предложенията на институциите включват мерки, които целят поредно дерегулиране на пазара на труда, орязване на пенсиите, още по-сериозно намаление на заплатите в публичния сектор, както и увеличаване на ДДС върху храните, ресторантьорството и туризма, премахване на данъчните облекчения за гръцките острови.

Тези предложения, които пряко нарушават европейските социални достижения, базовото право на труд, равенство и достойнство, доказват, че някои партньори и членове на институциите нямат интерес да бъде постигнато жизнено и ползотворно споразумение за всички. По-скоро целят унижението на гръцкия народ.

Пакетът илюстрира настойчивостта на МВФ да наложи груби, наказателни мерки за строги икономии. Сега е моментът водещите европейски сили да използват повода и да предприемат инициатива да бъде сложен окончателен край на кризата с гръцкия дълг. Криза, която засяга и другите европейски държави и която заплашва бъдещето на европейската интеграция.

Жители на Гърция,

Изправени сме пред историческата отговорност да не позволим борбите и жертвите на гръцкия народ да останат напразни, да укрепим демокрацията и националния ни суверенитет. Тази отговорност ляга върху нас!

Отговорност за бъдещето на страната ни.

Това ни задължава да потърсим суверенната воля на гръцкия народ за отговор на ултиматума.

По-рано тази вечер беше свикан кабинетът и аз предложих да бъде проведен референдум, за да се чуе гласът на хората. Прие се единодушно.

Утре парламентът ще проведе извънредно заседание, за да ратифицира предложението на кабинета за провеждане на референдум следващата неделя, на 5 юли. Въпросът ще бъде дали да приемем или да отхвърлим мерките на международните финансови институции.

Вече информирах френския президент, канцлера на Германия, както и президента на Европейската централна банка за моето решение. Утре ще помоля писмено лидерите на ЕС и институциите за кратко удължаване на програмата, за да могат гръцките граждани да вземат решение без натиск и шантаж, така както е предвидено в Конституцията на страната ни, в духа на демократичната европейска традиция.

Граждани на Гърция,

Призовавам ви да решите – независимо и с достойнство, както повелява гръцката история, трябва ли да приемем изнудващия ултиматум, който настоява за стриктно и унизително прилагане на безкрайни икономии, без перспектива някога да се изправим на собствените си крака, социално и финансово.

Ние трябва да отговорим на авторитаризма и суровите мерките на икономии с демокрация – спокойно и решително.

Гърция, люлката на демокрацията, трябва да изпрати ярко демократично послание на европейската и световната общност.

Аз лично се ангажирам да зачета резултата от вашия демократичен избор, какъвто и да е той.

Напълно убеден съм, че вашият избор ще отчете историята на нашата страна и ще изпрати до целия свят послание за достойнство.

В тези критични моменти, всички ние трябва да помним, че Европа е общ дом за всички европейски народи.

Че в Европа няма собственици и гости.

Гърция е и ще остане неразделна част от Европа, а Европа е неразделна част от Гърция.

Но Европа без демокрация ще бъде една Европа без идентичност и компас.

Призовавам всички вас към национално единство, да запазим самообладание и да вземем достойно решение.

За нас, за бъдещите ни поколения, за гръцката история.

За суверенитета и достойнството на страната ни!
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 01.07.201513:19

Опитът да се отърсиш от статуквото, щом си в ЕС и НАТО, води до непоносим финансов натиск, вероятно с цел падане на това правителство. Щото ако си извън ЕС и НАТО, ти се внася цветна революция.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 01.07.201512:29

Къф щъ гу идем, та да ядем - това е въпросът. Дали е по-достойно да понасяш
стрелите на свирепата съдба,
или обнажил меч, да се опълчиш
срещу море от мъки и в таз битка
да ги зачеркнеш всички?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

1 AlahAkbar | 01.07.201511:58

Вас питам, а отговор не искам...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.