Едно кило универсален ум, моля | webcafe.bg
Webcafe

Едно кило универсален ум, моля

ема ивановаЕма Иванова
12.02.2016, 18:42 (обновена 14.03.2016, 13:48)
Алберт Айнщайн

Снимка: © Getty Images

Ексклузивно! Учени откриха гравитационни вълни!

Напоследък, когато отварям Facebook, натрапчиво си мисля колко голяма е необходимостта на човечеството да има досег до някой Голям УМ, до някой Универсален УМ, който разбира не само от физика, математика, астрономия, биология, разнообразие на видовете, технологии и генетика, но и от религия, общество, етика, логика, образование, морал, изкуство, философия, култура и, разбира се - междуличностни отношения.

Ами да, когато имаш под ръка такъв УМ, можеш да го цитираш цяла седмица и да слагаш мъдрости с неговия лик в най-различни случаи.

Всъщност, съвременното човечество вече разполага с иконата на съвременното знание, която е издигната на пиедестал, чиито връх опира някъде в непонятния космос.

Този пилон на знанието е Алберт Айнщайн и той е най-добрият ви приятел, но не защото разбирате неговите открития, ами защото... харесвате неговите цитати.

Картинка на Айнщайн може да подсети Facebook потребителите рано сутрин, че логиката не е достатъчна и че въображението е всичко, което пък може да успокои 90% от тях за някоя глупава постъпка, извършена без да мислят. Какво пък толкова, нали логиката не е извела Айнщайн доникъде. Нали е имал 3 по математика!

От най-ранна възраст сме научени, че Айнщайн е най-интелигентният човек на света и той е символът, който закръгля 200 точки на IQ тестовете, нищо че всъщност по негово време не е имало никакви подобни тестове и никой не знае колко в действителност е бил неговият коефициент на интелигентност.

Но ние и не искаме да знаем истинското IQ на Айнщайн! Важното е, че той, освен от наука, е разбирал живота. Затова неговите "10 правила как да се живее" са най-доброто, измисляно някога.

Чудесно - казва си Facebook потребителят - и лепва цитата на Айнщайн: "За да станете безупречен член на стадо овце, нужно е на първо място да бъдете овца". Вълшебното име на физика веднага донася 200 лайка и 30 споделяния и затвърждава уникалността на споделилия цитата в интернет пространството.

Но Айнщайн не само е знаел как се живее.

Той е разбирал и от религия, вярвал е в един-единствен Бог и не е делил хората на евреи, християни и мюсюлмани, въпреки че сам е бил от еврейски произход и нацистите са го преследвали за това. Всеки знае тази история, затова и толкова трогателно звучи неговото "Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече аз вярвам в Бога". И така - религиозното чувство ни мотивира да споделим статус за всеобщо обединение на наука, религия и вяра. Придружена от снимката на Айнщайн, разбира се.

Не само християните, евреите и мюсюлманите обаче харесват Айнщайн.

Всъщност най-много от всички го харесват Дъновистите. Затова и в интернет-пространството се вярва, че ученият е казал:

"Цял свят се прекланя пред мене, а аз се прекланям пред Учителя Петър Дънов от България".

Следователно всички националистически групи слагат снимка с цитата, главата на Айнщайн и родното знаме на фон.

Но една от най-великите мисли, споделяни от фенклуба на Айнщайн, е: "Великите мисли идват в главата на човека толкова рядко, че никак не е трудно да се запомнят". Ако не знаете тази мисъл, веднага си я запишете някъде, за да я запомните. И за да можете по-късно да я споделите във Facebook или да я използвате по време на разговор.

Имам един приятел, който си беше сложил изрезка от вестник с тази мисъл на Айнщайн в тоалетната, така че да може да я гледа, докато...

Това е самата истина...

И все пак е наистина интересно защо никой не слага цитат от Общата теория на относителността на Айнщайн - частта за гравитационните вълни на стената си.

А, доколкото разбираме, това е сред поредните доказани - а може и да се окаже - сред най-съществените открития, завещани на човечеството на учения.

Е, друго си е, когато медия напише заглавие: "Ексклузивно! Учени откриха гравитационни вълни!", нали?

Oще: айнщайн  алберт айнщайн  голям ум  гравитационни вълни  култура  наука  обща теория на относителността  универсален ум  учени  учение  философия  цитати 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

6 Ivan Bardarov | 15.02.201612:50

Не се сещам, а съм го гледал.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 15.02.201612:00

Концепцията за "Универсален УМ" ми напомня за филма "Изкуствен интелект" и доктор Знай, където доктор Знай беше изобразен с образа на Айнщайн... Нали се сещате?
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

4 Ivan Bardarov | 15.02.201606:09

За къде без въображение?

Как точно се измислят или откриват новите неща без ... въображение?

"Imagination is more important than knowledge."

http://quoteinvestigator.com/2013/01/01/einstein-imagination/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

3 Rodrigo Diaz de Vivar | 14.02.201618:28

Значи... като видите статия от Ема Иванова [Емилия Иванова], пишете само "браво", "невероятно", "великолепно".
Ема е редактор и когато някой напише нещо против мнението и в статията, или коментира негативно интелектуалният потенциал на написаното, редакторът Ема му изтрива коментара, без значение, че с нищо не нарушава правилата на "медията".
По тази причина "медия" е в кавички.
Това не е новинарски и развлекателен сайт, а нещо като "На Кафе" на Гала. Събрани разни Гали, Мали, Джиджи, Миджи и Азис, изливат си глупостите срещу някой лев. Има по-голяма вероятност да бъдат прочетени, отколкото ако са в никому неизвестен блог.
Та, може да ги четете, но не ги критикувайте, че се обиждат. На интелект.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2014, 05:32

2 Kikaha | 14.02.201616:57

Светът потънал бе изцяло в тъмнина.
тогава рече Бог:"Да бъде светлина!"
И дойде Нютон!
Но скоро дяволът реванш дочака:
Дойде Айнщайн и всичко пак потъна в мрака.

Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

1 Люба6а | 13.02.201616:37

браво , Ема !!!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.