5 чудесни повода за семеен скандал на маса | webcafe.bg
Webcafe

5 чудесни повода за семеен скандал на маса

5347688Антония Антонова
18.06.2017, 17:09 (обновена 19.06.2017, 19:41)
събиране, вечеря

Снимка: © Getty Images

Сега им весело и вдигат наздравици, но след малко...

В България сигурно има много семейства, които по време на фамилни сбирки консумират храна и алкохол в умерени количества, хората говорят тихо и спокойно, изслушват се, не мляскат и не стават по 100 пъти от масата без причина, пускат политкоректни шеги, на които дружно се смеят, без да им падат залъци от устата и не разбират нищо от политика, футбол и всичко останало. Да, сигурно са някъде там...

И все пак в едно традиционно българско семейство страстите около масата често са горещи и понякога могат да доведат до лют скандал, защо не и масов бой, в зависимост от населеното място и настроението.

Ако случайно човек е улучил на свестни и добри колеги в работата, то поне вкъщи да има малко адреналин, както се казва. Веднъж се живее този живот, ей!

Ето пет класически причини за семеен свада около трапезата в типично български стил:

Кога беше по-добре?

Винаги в една фамилия ще се намери поне един човек с алтернативни политически възгледи спрямо тези на колектива. Дори той да не е от семейството. Ето, например, в апартамент на реститути, синът води гадже, което по нелепа случайност е внучка на активен борец срещу фашизма и капитализма, за да я запознае със семейството си. Гаджета! Гаджета!!!!

Сяда се на маса и всичко е много готино, докато някой не споменава Костов по стара българска традиция. Момата се изказва скептично, бащата - бесен костовист, видимо вдига кръвно, почервенява целия и се хваща за сърцето. Майката започва да му се кара нежно: „Жоре, казах ли ти да не ги мислиш тия неща вече, Жоре, остави ги младите, ГЕОРГИ! ГЕОРГИ!!!...."

Момичето видимо се разстройва от смута, който е всяла на масата с присъствието си и отива до тоалетната за 20 минути, след които в крайна сметка става ясно, че си е тръгнала завинаги. Синът полудява и настъпва бесен скандал. Всички вдигат кръвно, без дядо Стамат, който кротко си пие в ъгъла четвърта ракия за първи път от началото на промените, че иначе все не му дават...

КЪДЕ Е ДЕТЕТО?!???!

Този въпрос задължително се изкрещява с всичка сила, така че да чуят и съседите, ако случайно е у тях. Детето е на 6 години и половина, говори два езика и допреди малко обясняваше на масата как се строи реактивен самолет, докато правеше оригами и се хранеше с нож и вилица, но тъй като вече 4 минути и 20 секунди никой не го е виждал, оправдана паниката назрява с всеки миг.

Никой не предполага, че детето може да е в тоалетната, където и е. Не. Детето е изоставено от „безотговорни пияни хора" или поне такива нападки се разменят между баба и леля, докато бащата тича по улицата пред блока да го търси с бинокъл, два шоколада, воден пистолет и пластмасова чаша с ракия.

В един момент детето се появява обратно в хола, след като е било по нужда в съседното помещение, но заварва неистов скандал и започва а реве на свой сред с всичка сила, както подобава. Това продължава 26 минути и някой го отвежда да спи, защото се е уморило...

Защо постъпи така на 3 май 1986 в 2 на обед?

Чисто математически погледнато, ако на една маса се съберат повече от 5 човека, то вероятността поне един от тях да е злопаметен гъз далеч не е малка.

Ето защо, както небрежно си режете пържолки и си боцкате салата в свежа лятна привечер на балкончето, изведнъж, сякаш от нищото, се подхваща разговор за дадено събитие от преди 30 години (или от миналото лято - няма значение), което никой освен двама души на масата, не помни.

Примерен диалог:

- Ох, нещо ми е много солено гювечето...

- Солено ли е? По-добре, отколкото горчиво... Като в душата ми..

- Лельо Сийке, за какво говориш?

- Знаеш много добре, Иване, знаеш много добре колко ядове брах като продаде оная котка в Германия за един скейтборд! Милата Джесика! Още я сънувам....

Не пий повече/ Я налей още малко тука

Всички знаем, че в България се изпиват тонове алкохол годишно във всяко едно семейство, най-вече докато се седи на маса, но и във всеки друг произволен момент, в който човек има достъп до някаква бутилка.

Семеен скандал заради алкохол може да се разяри поне по три причини:

- Някой/няколко души/всички са пияни до неадекватност, злоба и тъга

- Няма достатъчно алкохол на масата/ алкохолът е свършил (най-лошият вариант)

- Някой брои чашите на някой друг. Обикновено жена около 60-те на мъжа си, който е с високо кръвно (не заради алкохола, но тя така и не проумя това).

Аз казах ли ти?

За какво са близките, ако не дават акъл, не изказват мнение по крайно неподходящи за целта теми и не се надяват тайно да имат поне малко контрол над нечий живот? Ясно е, че в България, както вече казахме, всеки разбира от всичко. Не просто от политика, футбол, хубави жени и пиене. От всичко.
Ето защо изразът е „АЗ казах ли ти", а не просто „казах ли ти?" или „нали ти казах?" Силата, акцентът пада върху самия човек, който е наясно с нещата от живота, още преди те да са се случили. Не просто върху казаното.

Ако приятел, например, ви посъветва да не се занимавате с обекта на своите чувства, тъй като по всичко личи, че става дума за меркантилен мошеник, който иска да наследи на баба ви апартамента на Гурко - това е едно. Но ако същото нещо ви го каже близък роднина, то говорим за експертно мнение и почти със сигурност ще бъдете застигнати от „АЗ казах ли ти?" в един или друг момент от близкото ви бъдеще.

Въпросът, разбира се е, реторичен, което не пречи да настъпи див скандал с напомняне на грешки от миналото, разливане на твърд алкохол върху скъпи мебели и ревящи дечица за цвят...

Oще: баба и внуче  българско семейство  гаджета  гювече  италианско семейство  маса  обяд  отношения  празници  проблеми  ракия  роднини  роднински връзки  свада  семеен скандал  семеен спор  семейство  трапеза  фамилия 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.02.2015, 09:52

1 бай Йух | 21.06.201702:09

Общо взето, да Смее се Но има някой тънкости още, които авторката е пропуснала.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.