Патриот и патрЕоти | webcafe.bg
Webcafe

Патриот и патрЕоти

Павел Николов
22.02.2015, 09:14 (обновена 22.02.2015, 15:18)
иван вазов

Снимка: © В.Е.

Вазов е обичал Русия, много. Но е обичал повече България и никога не е спестявал истината за "русите", когато газят българските интереси.

Кампанията срещу учебниците затихна, както би трябвало да се очаква за всяко нещо, понесено от патрЕотичните талази - в крайна сметка се разбива в скалата на скуката и замира; до следващата вълна след време.

Не може да повтаряш като латерна, че в учебниците не пишело „робство", а „владичество" (патрЕотите много държат българинът да е бил РОБ петстотин години), че според авторите им Левски бил заловен от „полиция", а не от „заптиета" (по съвременно казано - от жандармерия), което - виждате ли - било страшно кощунство, и в края на краищата да не омръзнеш на широката публика, която - колкото и да е любородно настроена, предпочита да зареже еднообразието и да си пусне някой турски сериал.

А едновременно с това в учебниците има много по-съществени трески за дялане, но те остават невидими за патрЕотите било паради склонността им да четат учебниците, както поп чете Библията (избирателно), било защото - това е обществена тайна - не разполагат с достатъчно потенциал, за да вникнат по-навътре от повърхността.

Хайде да им подскажем нещо

В седми клас се учи стихотворението на Иван Вазов „Българският език"; ето как завършва произведението в учебника на издателство „Просвета".

Липсва обаче нещо, липсва - и то не случайно!

В края на това стихотворение авторът е прибавил своя бележка, която гласи следното: „Написано в ответ на единодушните почти тогава твърдения за грубост и немузикалност на нашия език, твърдения, давани от чужденците, като пишеха за нова България, в това число и русите. В хармония с тях повтаряха това и самите българи!".

Защо е пропусната твърде важната за разбирането на стихотворението бележка на Вазов, не подлежи на съмнение: как да кажем на децата, че и руснаците са ругали езика ни, не може - те са наши братя и освободители, дружбата ни с тях е - как беше? - „от векове за векове", така че - я да скрием истината.

И да напишем на следващите страници: „Кои са „чуждите" (хулници)? Това са онези правителства и политици, на които една силна българска държава се зловиди, защото накърнява политическите им интереси".

Виждате ли: „онези". Останалото е мълчание.

Нищо няма да кажат по въпроса и патрЕотите, те за такива неща си траят.

Вазов е обичал Русия, много.

Но е обичал повече България и никога не е спестявал истината за "русите", когато газят българските интереси.

Защото Вазов е бил истински патриот.

А днешните нашенски патрЕоти обичат България, много.

Ама повече обичат Русия…

 

* Текстът е публикуван в блога на автора

Oще: атака  иван вазов  история  любов към русия  националисти  патриотизъм  пропаганда  русия  съдържание на учениците  учебници 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

60 Galina Aleksandrova | 25.02.201519:18

Павуре, аз искам ти да ми обясниш (ще питам по-просто) кога българинът е решил, че трябва друг да дойде да мре заради българското освобождение? Левски, например, не е бил привърженик на идеята за чужда помощ, даже е бил много против. Едва ли е бил по-малко българин или по-прост от другите, за да мисли така.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

59 Алилуйщина | 24.02.201519:01

47 Victoria Konstantinova | 24.02.201501:30

1.” Чул ли е гърци, сърби, унгарци, власи, молдовци да се вайкат, че са били под робство, че са били роби.”
-Дали е „чул“???? Шокиран Тоя чул,оня не чул…а ти чувала ли си как турците запрятали ръкави и помагали на българите да строят църкви,а когато нашите се уморят ония търчат и носят стомни със студена вода…Дали е „чул“…Колко има,още да чуем…смЕх. muhihihihi

Всъщност ето,защо не си чула други да „хленчат“ за турското робство…http://dnes.dir.bg/news.php?id=2143694…“Гърция изтегли учебник, защото в него била представена смекчена версия на 400-годишното османско владичество…“

2. Как робите си строят строят християнска църква в центъра на ислямски Истанбул.
3. Дървени църкви ли е строил Кольо Фичето?
-Оби Уан,коментар-50и51 е отговорил прекрасно.

Понеже виждам,че си навътре в нещата-„роби,робство,църкви,християнство“ и т.н. ТЕ МОЛЯ за помощ и отговор на,е тия въпросчета по времето на блаженото „турско присъствие“

-Какво става с патриарх Св. Евтимий Търновски?
-Какво става с 110 първенци в Търново?
-Защо са се рушали църкви и върху им строят джамии?
-Какви са били законите за християните-неверници в Османската империя?
-Какво е станало със смоленският епископ Висарион, самоковския митрополит Симеон?
-Какво означава поземлен данък /харадж/?
-Какво означава данъка /джизие/?
-В навечерието на Освобождението през 1877/8 г. колко/бр.достигат/ са насилствено ислямизираните българи?
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

58 Citizen X | 24.02.201517:29

Патриотите обичат

Патриотите какво обичат?
Какво ли да си отговоря
ми, в Куба гънки да припипчат,
мадмоазелки да терорят,
ръка уханна на локум
да клекнат ниско да цалуват,
собствения си информационен шум
и със снахите да палуват.

Да страхуват със съседи -
съседи Въпрос, чисти людоеди Удивителна
На избягалия от война
да му спретнат тайничко една.

А да, хотели многозвезни,
гюрюнтия пред джамия,
Руски пляски сътрапезни
и Балканска простотия!

Да ги мразя, не, но и не съм им фен
независимо от медийната ежедневна доза,
но все си мисля, че кретен
тук пасва... А е диагноза!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

57 Pavur Pezev | 24.02.201516:12

Галино,аре сама да си отговориш,за кфо толкоз народ тогаз,е смятал,че Дядо иван само мое да ни освободи.Аз залагам на ''хибридната''война и КГБ-ейската пропаганда.А ти?
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

56 Galina Aleksandrova | 24.02.201512:32

А вътрешният разпад на Руската империя кога е започнал? И кога българите са започнали да очакват, че цар Александър от Русия ще ги освободи от турско?

Плюс това сравнявате едни държави с традиции в образоването на гражданството с други, в които дори днес се препоръчва хората да не учат, а да ходят овчари Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

55 Pavur Pezev | 24.02.201511:52

Кара Фейзи-най-известният Кърджалийски главатар е потурчен българин.От Брезник.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

54 Pavur Pezev | 24.02.201511:50

Ми Галино,защото тогава е започнал вътрешния разпад на Империята имало е бунт срещу централната власт.Кърджалийските орди,са били съставени главно от турци и албанци,рядко некой заблуден еничарин.Индже Войвода например,минава на страната на българите.От техните набези,е страдала главно раята.Именно вътрешния разпад,пречи на Високата Порта да докара плана за потурчване на почти цялото българско население-по модерному ''интеграция''.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

53 Оби Уан | 24.02.201511:29

Галина, сравнявам българите и гърците в Османската империя, каква Европа?

Основното за освободително движение/въстание са били естествено кинтите - съответно някакъв бизнес (занаяти), съответно образование.... Поради тази причина най-разбунтувалите се градчета са били занаятчийските. Останалото си е било чиста проба робство/крепостно селячество - раята е била собственост на спахията....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

52 Galina Aleksandrova | 24.02.201511:03

Оби уан, кога се появяват първите масови училища в Европа?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

51 Galina Aleksandrova | 24.02.201511:02

България губи статуса си на независима държава и се превръща в османска провинция, но българите не са изчезнали като етнос. Разликата между двете е огромна.
Я господин историкът да разясни що кърджалиите, макар да се водят турски разбойници, са нападали и турци, и що е имало и българи сред тези разбойници. Тъй и тъй сме почнали с лекциите.
Интересно ми е също кой българин измисли, че сме щели да носим шалвари, след като 5 века османците не са ни накарали да ги носим.
   

оценка

+1 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.