Един българин в забранителния списък на Русия | webcafe.bg
Webcafe

Един българин в забранителния списък на Русия

Илиян Василев
30.05.2015, 12:11 (обновена 01.06.2015, 06:43)
Илиян Василев

Снимка: © http://idvassilev.blogspot.com/

Бях предупреден, че съм попаднал в забранителния списък за посещение в Русия. Вчера констатирах със съжаление, че за това вече има официално доказателство.

Човек попада в какви ли не списъци не по своя воля, но това не го променя по никакъв начин.

Признавам суверенното право на моите колеги в руското посолство да оценяват по свое усмотрение анализите ми и работата ми, както и да ме предложат за включване във всякакви списъци. Горд съм, че на попрището на защитата на ценностите и правата на моите сънародници и на европейците, не съм оставил грам от съмнение къде стоя и какви принципи отстоявам.

Затова съм попаднал в този списък от 89 европейци, а компанията е повече от престижна.

Няма да квалифицирам този акт - достатъчно ярък е като характеристика на мисленето във властовите структури в Русия. Винаги съм се ръководил от защитата на българските национални интерес в отношенията с Русия, което, повярвайте ми, не е по подразбиране за български политици и дипломати, нито е традиция.

От друга страна, винаги съм държал на уважително отношение към хората, които ръководят Русия и правото им да формират руската политика по начин, който те сметнат за уместен.

За разлика от мнозина, виждам ролята и значението на грешките на Запада за сегашната ситуация.

Ако западни политици днес критикуват Путин и недоволстват от неговата позиция, трябва да се обърнат към източниците на съвременния ресурс на руския президент и към отказа изобщо да дадат на Русия писта, сравнима с членството в ЕС и НАТО, която бе дадена на Източна Европа. Да се върнат към онези дни от 2003 година, когато един бивш американски президент бе погледнал в очите на Путин и разпознал човека, комуто може да има доверие.

След това Русия бе залята от непознато за нейната история богатство - над четири трилиона долара - благодарение на по-високите цени на петрола, природния газ, метали и суровини. Оставена на себе си и без ясна идея за модел на взаимодействие със Запада, с ново самочуствие и пълни каси, бе напълно естествено Русия да погледне за ориентир в развитието си към пиковете на историческа слава, в това число и към Сталин.

Да, това е самоубийствено упражение за 21 век, защото води до загърбване на великите традиции за европейската свързаност и идентичност, тръгнали от Петър Велики. Но е факт, за който Западът има заслуга.

Разминаванията ми с колегите от руския МИД и руското посолство възникнаха още в годините, в които се роди идеята за енергийния шлем, която промени в основи талвега на руско-българските отношения след 2006 година. За съжаление, не можах да повлияя върху решенията на своето правителство и на тогавашния български президент и те поеха по пътя на шлема.

Основният ми аргумент и тогава, и сега е, че в тези проекти има прекомерно много геополитика и небалансирани интереси, които при условията на новото ни членство в ЕС и НАТО ще ни изправят пред невъзможни избори. Липсата на бизнес логика пък ни обрича на огромни загуби.

Беше лесно да се сметнат щетите по предоговарянето на газовия договор. А те се оказаха над милиард долара.

Пак ли трябва да замълчим в името на великите традции и историческата признателност, при това за едностранно разказана история?

Не, не вярвам, че дължа нещо на съвременните поколения руснаци. Това, което тогавашните поколения българи дължат, вече е дадено, сторено, платено. Днес не дължа нищо и си търся сметката и ползата - не за мен, а за моята страна.

След като нямат нормални аргументи, е много по-лесно да се лепне етикат "русофоб" и да те вкарат в забранителен визов списък.

Другият ми аргумент към моето правителство е, че акцентът в българската политика трябва да бъде защитата на българските икономически интереси в Русия, в това число и осигуряването на равни права и третиране на българските компании. Загубата на руските пазари не е само функция на естествено свитите възможности и отслабена конкурентност на българската индустрия, но на съзнателна политика - действия или бездействия - от руска страна, което рязко сви присъствието ни там.

Зная, защото съм се намесвал активно, за да спася български компании от политическа намеса. На всеки запознат със ситуацията е ясно, че политическият риск за българския бизнес в Русия е огромен и изисква постоянна намеса на българска държава на всяко равнище, за да могат българските бизнесмени да имат шанс в неравна конкуренция.

Безбройни делегации на всякакво равнище не помогнаха български фирми да намерят място при поръчките на Зимната олимпиада в Сочи. Уж бяхме "стратегически партньори" по най-важните за Русия енергийни проекти, а в последна сметка не остана нищо "в ръката" като бизнес, като ползи.

За разлика от много други, аз смятам резултатите от една или друга политика по реалните икономически изгоди и шансове.

На моите руски приятели и колеги, които няма да мога посетя и които са от различни групи - едни споделят моите възгледи, други са на коренно противоположни, ще кажа: добре дошли у нас или в Европа. Бъдете такива каквито сте, не искам да се променяте. Можем да има различия, но важното е да продължаваме да говорим, да обсъждаме и да се борим за това всеки да бъде различен и да отстоява идеите и възгледите си.

Защото когато всички мислят и говорят еднакво, значи никой не мисли. И бедите идват сами.

Важното е с или без списъци да се предотврати плъзгането на Русия и Европа към мащабен военен конфликт, само заради спасението на един режим, който превръщат във "врагове" и такива естествени приятели на руската култура, природа, традиции като мен.

Всъщност значителна част от руските официални лица, с които тогава работех като посланик, например тогавъшния премиер Касянов, финансовия министър Кудрин - който беше и съпредседател на съвместната комисия - също са попаднали в категорията опоненти на сегашния режим.

Значи повредата не е в моя телевизор.

Коментарът е публикуван в блога на Илиян Василев.

Oще: владимир путин  европейски политици  ес  забранителен списък  илиян василев  москва  политици  русия  списък  черен списък 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

19 Vankata_820 | 31.05.201515:28

3. Оставям ви на времето, Аз сторих, каквото трябва!!!Усмивка

За протокола:
Борех се за Лустрация и не съм казвал, че искам друго и да, можех да предложа Доктрина на България, но и тя нямаше да е дуракоустойчива, като всичко на този свят - всичко с времето си!!!Усмивка
Пожелавам Ви успех!!!

За незнаещите:
Именно герм@нците предлагаха да няма Лустрация в БГ, навремето!!!Усмивка
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

18 Vankata_820 | 31.05.201514:46

2...
Украйна беше именно така превзета, само че и Русия, поради недуракоустойчивостта си, успя да налее още масло в огъня с всичките й новосъздадени украински олигарси, които самогенерира и западно-красная приватизация, та там стана, най-голямата манджа с грозде и сега няма никакво решение, но пък най-силният народ(украинският), е решил да направи така, че да събори и Русия и ФАЩ и собствените си олигарси - войната там е неизбежна и Путин май взе да го разбира, но той май си го е знаел и отпреди(берлински комунистически одисеи) - добър стратег, начело на дураци!!!Усмивка

Едно гражданско общество се формира в период от минимум 30 години, а след това то добива силата да впрегне народа си, в своите мечти и идеи и да го подчини на интелекта и патриотизма си, но до тогава масата народ е нехомогенна, разпознаваща държавата, като свой враг, включително и интелигенцията в нея - дали ще им стигне на нашите комунисти да се самореформират или ще разчитат на помощ отвън, това е днешният въпрос, който стои пред Българският политически, икономически и културен елит - но когато си си продал з@дника за сребърници и всеки си е бил своя чуждестранен печат на него, тогава се изисква наистина далновидност и презрение към цялото ти минало - отричане на всичко старо(ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ)!!!

Кой български комунистически вожд, може да се прероди в една Маковей, примерно и да забрави за миналото си, да изживее Катарзис - КОЙ???Усмивка Усмивка Усмивка

НА КОГО ЩЕ ПОВЯРВА ТОМА НЕВЕРНИ ТОЗИ ПЪТ, КАТО ВИЖДА САМО С ЯРОСТ, НА КОГО?!?!?!(Май, май си имаме Американски модел, с берлински привкус, ами сега?!)

Аз виждам чук и наковалня и Вас, Драги Българи, дали от Вас ще излезне нещо, ще видим, а дали ще ставате за нещо, след гимнастиките за луди и това, надявам се да видим - Честито на заслужилите в Геополитическия Пъкъл!!!
Фокусирайте се, като Ви понесат на гребена на Яростта!!!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 25.02.2014, 15:39

17 Константин | 31.05.201514:23

Швейцария, Лихтенщайн и Сан Марино могат да се смятат за енергийно независими, поради факта, че имат възможност да ползват различни източници на енергийни ресурси и поради тази причина не са подложени на шантаж и високомерно изнудване.
А що се отнася до Илиян Василев и предполагаемите факти от миналото му, за мен е валидна библейската максима: "... по делата им ще ги познаете!" На мен ми стига, че в този момент работи в полза на моя интерес.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

16 Vankata_820 | 31.05.201514:17

ПРЕДСТОИ ГОЛЯМА И ШИРОКОМАЩАБНА ВОЙН@!!!

ФАЩ следват програма максимум, всичката им политика е толкова скъпа, че ако не могат да извлекат максимална полза от нея, те ще фалират - твърде алчни и целеустремени са, не търпят компромиси!!!

Има един момент, от който от там нататък, Великите сили, възприемат поведение на подготовка за война и примерно за Китай, то
е необратимо, при Русия е по-спорно, те имат ортодоксалното в нея, а то е водещо!!!Усмивка

Ще Ви обясня как действа ФАЩ в дългосрочен план с една държава:
На първо място те изцеждат режима, от който могат да се възползват в дадената държава и по този начин го радикализират, тъй като го подтикват към капсулиране, на демократично ниво, с корупционни практики, но най-вече с големите им проекти, в които се въвлича държавата или само в нейното американско домилитаризиране, като водеща е психозата от евентуално детрониране!!!Усмивка

Планът "РАН" е пресен пример за вмешателство в една преди това противникова държава. Той разгръща основната стратегия, а именно:
Превзема се държавата, като се предизвиква доокопаване във властта и икономиката, именно на тези, които са виновни за катастрофалното състояние на държавата им. На тях се предлага помощ, която да ги увековечи и те на практика стават двойни агенти, без опция за отбой, а само за предателство!!!Усмивка Вероятността да се постигне програма максимум е вероятна, тъй като поради уязвимостта си, тези елити ще се окопаят до степен, в която няма да могат да откажат нищо на новите си партньори, а поради корупционните си и антинационалстически практики, те са като пластелин за интересите на Господарите си - те ще катализират по такъв начин процесите в държавата си, че ще задушат израстването на Гражданското общество, от което всяка съвременна държава, дори след революция се нуждае, за да не се разпадне след нея и да престане да съществува. В такъв последващ, изцеден модел на развитие, поставен под контролиран хаос, вероятността за максимални изгоди се увеличава, тъй като всичко което може да се предизвика струва семки и бонбонки - моделът на асиметричната, ирационална сила, която няма ценности и принадлежност, а е евтина и деградирала след саморазрухата на държавата!!! С няколко думи: прираст на корупцията и разграбване на държавата, създаване на усещане за безнадеждност и безвремие, в което няма бъдеще за умните, можещите и независимите, отваряне на границите и изтичане на ядрото на държавата(Гражданското общество), срив на институционалността и разпалване на сляпата, добре информирана ярост на народното недоволство, на социален, етнически и икономически принцип, Гражданска война и разтваряне на държавата, сриване на държавата, превръщането й в 100% марионетна територия, без шансове за възстановяване, в перспектива от минимум 30 години - африканска одисея!!!Усмивка

Всичките цветни революции, арабски пролети и т.н., бяха движени от корупционни практики, разгърнати от Запада и наложени, на тези, които не могат да откажат, поради естеството на мащаба си и агресивната политика, спрямо тях, отказалите бяха застреляни, като кучета, на тях не им се предложи работен екип, който да оптимизира държавата им(нямаха избор), и да наблегне на духовното, а се предложи широка информационна кампания за простолюдието, което вреше под натиска на стимулираните диктатори от Запада, обръча се разкъса, но една революция за да е успешна, трябва да разруши всичко по пътя си, да унищожи същността на държавата, но тези лумпени нямаха Гражданско общество, което да им върне държавата и да ги самоорганизира и те завряха, и изгоряха, заради външните фактори под Казана, но пък им бяха предоставени или 34 000 лодки за евакуация на бъдещото им гражданско обшество. Никой не печели повече от подобен развой, освен тези които имат силата да подчиняват, по-слаби и по-отслабващи държави, с целия си глобален инструментариум за строителство на нови държави, след тяхното разрушаване - това е като да можеш да направляваш Уолстрийт, с всяка една котировка на него!!!Усмивка

Как успях Аз в България, ами не предложих доктрина за България, натисках по всички слаби звена, но не предлагах дългосрочно решение, а платените тролове на партиите, като хунта, решиха, че това е правилният подход и последователи бол, но какво се случва, като в обозрима перспектива не предлагаш решение, а само разкриваш цялата помия, в която плува народа и в която той започва да се саморазпознава, като свой, като давещ всичките си деца в нея - той възстава, но готова ли е средната класа, за това, не, подпомагано ли е военното контраразузнаване и бившата Държавна силгурност от ФАЩ, за да се доокопават във властта и да задушават средната си класа - ДА!!! Какъв е изходът, при положение, че фертилният фактор сред малцинствата е взривоопасен - ИЗВОДЪТ Е: ВЗРИВООПАСЕН и най-смешното е, че усилията това да се случи идват именно от Елитът на държавата, защото той оставя държавата на самотек, заради едната си изгода и се движи на задна скорост, докато малцинствата раждат на пета - пресен пример: Македония, с помощта на съюзниците на малцинствата, които на външна територия, се опитват да дадат посока на Хаоса, за пример: последните изказвания на Ердоган, който обвинява ФАЩ за предстоящият хаос в Македония, през Албания, да не говорим, че ЕС задължи преди време Македония, че там където има над 20% малцинства, езикът им става национален и общообразователен, а никой не спря Груевски да се движи на задна, до съвсем скоро!!!Усмивка Според Вас, предлага ли се на Македония опция да смени предавката?Усмивка - Все още не, но всички, с течащи лиги и експанзиален апетит, чакат!!!Усмивка

Всичко върви по еднакъв сценарий - Максимална полза, доизцеждане на Статуквото и премахването му с контролиран хаос, с предложение за нова държава, а не за реорганизиране на старата!!!

Украйна беше именно така превзета, само че и Русия, поради недуракоустойчивостта си, успя да налее още масло в огъня с всичките й новосъздадени украински олигарси, които самогенерира и западно-красная приватизация, та там стана, най-голяма
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

15 TheRock | 31.05.201512:55

А напъните ви да разберете какво е енергийна независимост са просто трогателни!!!
Марш в обора и се радвайте че ви е позволено да живеете!!!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

14 TheRock | 31.05.201512:54

Я как се разквича просъветската сган от живуркащи фосили на комунизма!!!
То вядат кирливи ризи от миналото без обаче да споменават бившите комунисти които сега са верни на СССР/Русия като Митьо-Гестапото и Шаренкова!!!
Защо не споменавате Волен Сидеров, който от яростен антикомунист и русофоб-днес е първи гъзоблиезец на Путин!!!
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

13 Rodrigo Diaz de Vivar | 31.05.201511:41

Да, енергийно зависими сме Константине. И? Какво от това?
Както са енергийно зависими Швейцария, Лихтенщайн и Сан Марино, които са прекрасни за живот дестинации.
Което ще рече, че енергийната независимост не е панацея за благоденствие и просперитет.
И каква беше темата? За родолюбеца посланик, бивш сътрудник на ДС, ама който вече се е "променил". В сътрудник на Шеврон.
Не те обвинявам в нищо. Не бих искал и да те обиждам. Ти си просто един наивник.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 25.02.2014, 15:39

12 Константин | 31.05.201509:47

О, хайде без хватки от популярни курсове по реторика, това върви в евтини и претенциозни американски филмчета. И хайде да не обсъждаме клипчета с горяща вода от крановете на американски чешми.
Във всеки случай вярвам, че понятието "енергийна зависимост" не буди колебания при осмислянето му.
А иначе темата май беше друга?!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

11 Rodrigo Diaz de Vivar | 31.05.201508:08

Константине, дефинирай "енергийна независимост".
Дефинирай също "в някаква степен".
И лично за себе си изясни понятието "на каква цена".
Що не направим амазонската джунгла на пустиня за да са "енергийно независими" Перу, Колумбия и Бразилия?
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 25.02.2014, 15:39

10 Константин | 31.05.201506:12

Умниците, това, че вие след прогимназията сте спрели да мислите и да се развивате, не означава, че нормалните хора не се променят. Ама какво да се прави, всеки съди за света от нивото на собствената си порочност.
"Лобистът на Шеврон" беше от малкото в България, които аргументирано защитаваха опитите да се постигне някаква степен на енергийна независимост на страната ми и се противопостави на зелената мафия, ангажирана от Газпрома ви.
Ето какво казва самият Илиян Василев по въпроса: http://idvassilev.blogspot.com/2015/05/blacklisted-in-russia-my-story-and.html
   

оценка

+0 -2

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.