Борбата за беседката пред блока | webcafe.bg
Webcafe

Войната за беседката пред блока

Никола Крумов, автор на "Междупанелни войни"
10.05.2017, 15:21 (обновена 11.05.2017, 17:01)
Беседка

Жените превземат скарата с мотива, че сме олигофрени, оставяйки просташката задача да нарежем лука на нас. Прекарали сме удължител от четвъртия, защото от този апартамент крадат ток.

Фенклубът ни в блока се намира в един хладилник до входа на мазите. Същият е вързан с верига (ще кажеш, че е мечка) и заключен с катинар. Отвън е емблемата на отбора (някой е плюл отгоре, все ще го хвана), а вътре има само бири и ракия.

Решихме да се разширим, като си купим беседка. Отивам при един познат циганин заварчик - спазаряваме цената, давам му горе-долу размери и си тръгвам. След седмица беседката пристига, натоварена на каруца, крепена отстрани от двама. Невероятна е - широка, отвън боядисана в трикольора, на дъските за сядане са заковани меки тапицирани дунапрени. Разплащаме се - утре ще е откриването.

В уречения ден Митко „Бобъра" мъкне метално корито, пълно догоре с кайма - откраднал я е от месокомбината, където работи, преди да ѝ добавят зурлите, магаретата, кучетата и хипопотама Живко, дето умря в зоологическата от жълтеница по-миналата година. Тук умният мъж любезно кани половинката си на пиршеството с надеждата тя да се отегчи, да си тръгне и да не му се сърди, когато се прибере нощес пиян като шаран по Коледа. Аз съм гепил лук и магданоз от село (по една кофа... и не стигна).

Жените превземат скарата с мотива, че сме олигофрени, оставяйки просташката задача да нарежем лука на нас. Прекарали сме удължител от четвъртия, защото от този апартамент крадат ток (там живеят Галя и Тошко - тя работи в полицията, той следи в енергото за кражби на ток).

Веселбата започва - лично покръствам беседката. Вече не става въпрос за футбол - пристига половината блок, всеки носи по нещо (включително кресливите си деца), а кюфтета с ракия дал Бог. Запасвам си горницата на анцуга и пъхам котката Ивелина вътре (да ми топли корема). Само главата ѝ се подава през ципа - приличаме на майка и дъщеря кенгуру (не я пускам, че ще избие на блока врабчетата, а знаете, единствените същества, които убиват за удоволствие, са хората и котките). Късам малки парченца кюфте на Ивето и ги давам със зъби в устата ѝ. Храня я, все едно е щъркелче. Забавата продължава до късно...

***
След около половин година ни идва на гости един приятел с жена си. Тоя ми вика, че беседката пред входа поразително приличала на тази, дето откраднали от техния. Баща му се разболял и решил да измайстори нещо красиво, преди да почине... Нора ме поглежда в костния мозък - разярена е.

На другия ден отивам при циганина заварчик (той твърди, че е българин, „само майка му и баща му били циганин"). Става страшна разправия. Казвам да пренесат беседката, откъдето са я взели, да циментират четири винкела в земята и да я заварят за тях. На нас да направи друга, че с луд човек хич не е здравословно да си имаш работа.
***

Новата беседка не е като старата - седи леко накриво, боядисана е в неразбираем за мен цвят, има трески по голите дъски... Обаждам се на момчетата да я постегнем - тоя не можел, другия не го пускала жена му, третият заболял от коляно... Тъй ли!? Карам Нора да направи една зелка на салата (аз помагам, като изяждам чукана). С купата и бутилка в ръка слизаме долу.

След малко започват да се примъкват: кой с дрелка, кой с дъски, други носят боя и четки... „Бобъра" пак е откраднал кайма - включваме скарата. Беседката заприличва на нещо.

Любимата вече не ме гледа както къртица попово прасе - усмихва се. Белите ѝ зъби, влажни от вълшебна слюнка, греят на приглушената светлина. Тази вечер ще ме пусне в себе си.

Текстът е взет от Facebook профила на Никола Крумов.

Oще: беседка  беседката пред блока  кой открадна беседката  мач с приятели  никола крумов  фенклуб 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

3 Citizen X | 17.05.201719:59

С ръка на сърце обявявам Никола Крумов за МЕГАИЗРОД!!! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.11.2016, 10:30

2 Denn | 10.05.201720:53

Много добро, хахаха: D
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03
   

оценка

+0 -0

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.