Когато Галена събра феминизма с капитализма | webcafe.bg
Webcafe

Когато Галена събра феминизма с капитализма

големият лебовскиГолемият Лебовски
13.07.2017, 16:12 (обновена 14.07.2017, 16:33)
#TheBo$$; Galena&Philipp Plein

Лявото и дясното на българския поп фолк

Българският поп фолк се включи агресивно и възбудено в горещия световен разговор за лявото и дясното, за капитализма срещу социализма, за социалната справедливост срещу индивидуализма.

Поп фолкът очевидно е толкова могъща и грандиозна културна сила, че успя да се разцепи идеологически. Възхваляваната от либерални активисти, левичари и обикновени чалгари нова песен на Азис „Мотел" получи своя десен отговор - TheBo$$ на Галена.

В края на юни „ромският славей" Васил предложи на публиката тренди ода на мултикултурализма, поп-фолк-сошъл-джъстис химн, който бързо събра близо 9 милиона гледания в YouTube.

TheBo$$ на Галена също се представя солидно на свободния пазар. За два дни тази възторжена апология на капиталистическия лайфстайл и консуматорската култура регистрира над 600 хиляди гледания в същата платформа.

Клипът на Галена е сниман в Кан и Монако, изглежда скъп и лъскав, правен е в колаборация с дизайнера  Philipp Plein, камерата на няколко пъти хваща парти кадри с участието на емблеми на модерния успех като Akon, онзи готиния затворник, дето стана топ модел (Джереми Мийкс), и Флойд Money Мейуедър. В друга част от видеото Галена се разхожда из престижните локации на Лазурния бряг, облицована с последните произведения на Plein и гордо заявява себе си като модерен модел за феминизъм, без да се прави жертва и да проси пари от мъже:

О, papi, парите не ща ти.

Искам любовта ти, тя да ме разклати!

О, papi, обичам тарикати.

Мен за най-добрия правил ме е тати!

О, papi, не и с мазерати -

фукай се със мене, аз да съм жена ти!

О, papi, съвет от мене на ти -

скъпите жени не ходят по богати!

Галена се осмисля като активен участник в свободния пазар, капиталистически играч, който не се страхува от финансовите авантюри и не се срамува от демонстративното разточителство. Тя използва концептуални алегории от животинския свят, но не се презентира като невинна сърна или дори газела, а като представител на хищническия свят:

Пантера се дресира, жокер ще ти дам -

или гледаш ме в очите, или ща изям!

С мен добре да се разбираш, начинът е прост -

едно да знаеш трябва само и т'ва е - I'm the boss!

Може ли да си представите по-силна феминистка метафора, по-потентна и ярка защита на идеите на социалния дарвинизъм?

В същото време в песента си „Мотел", Азис твърдо застава от другата страна на идеологическата барикада:

Добър вечер! Двойна стая има ли?
Да е с баня да отмива спомени
Колко взимате за час, два или три?
Заплащането става ли срещу сълзи?
Срещу сълзи, срещу сълзи

Какво отрицание на стойността на парите, подриващо устоите на търговските отношения. Като класически представител на „сошъл джъстис" лявото лирическият герой смята, че неговите чувства/емоции/сълзи трябва да са достатъчни за получаването на стоки и услуги.

Азис продължава да маркира нео-марксистка територия с едно от основните оръжия на постмодерния радикализъм - чувството за вина:

Добър вечер! Бърза стая има ли?
Нали тук е мотел за бързо влюбени?
За закуска не сервирайте храна, ще закуся
с моето чувство за вина, за вина


Галена от своя страна утвърждава своя индивидуализъм по Айн Ранд, своя ницшеански апетит за трансформация от поп-фолк звезда в свръхчовек:

И милиарди да смениш,

като мен - не, няма, не, няма, не!

Сметка няма ми държиш!

Слушаш ме или хвърчиш!

Не водя никой на каиш!

Като кученца след мен са ми, вървят, капиш?

Тя все пак доказва, че няма как да надмогне всички минуси на феминизма и като типичен представител на движението прибягва до мъжемразене:

Ти се мислиш за гъзар,

ще те направя комплексар!

Ако не слушаш - изходната врата, да, ето я, ето я!

След това се връща на чиста пазарна територия с малко здравословна фетишизация на брандове:

Часовника си Филип Плейн

лично си сверява с мен!

В тотален контраст с капиталистическия индивидуализъм на Галена влиза жалния апел на Азис да мислим за него като за окаяна жертва:


Леле като разкъсана дреха съм грозен,раздран,разпокъсан
Така шибано днес се чувствам
Леле като оплискан от локва с кал
Мокър,безпомощен,мръсен
чувствам се толкова скъсан.


Трудно ще се намери по-ясно и ярко културно и политическо противопоставяне от това в двата чалга хита. Какво се случва? Поп-фолк песни рамкират и доминират идеологическия дебат. Днешното общество прилича на местопрестъпление, по което е пълно с отпечатъците на 90-те години.

Е, клиповете сега са доста по-барнати. Видеото на Галена изглежда толкова скъпо, че някой може да си помисли, че е платено от Мирослав Боршош.

И ако TheBo$$ не е вашата музика, поне уважете клипа. Преди време експерти препоръчваха чалга клиповете да се гледат без звук или със звук от порно филми. Ние имаме по-добра идея. Пробвайте този монтаж от песни, които чудесно се връзват с видеото.

Oще: philipp plein  the boss  азис  васил  галена  джереми мийкс  мотел  нов клип на азис  ромският славей  флойд money мейуедър 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

4 pixie | 14.07.201717:38

Каква е тая мания напоследък? Драго Симеонов наскоро направи анализ на някаква чалга тъпня на Азис, Лебовски се занимава с подобни напъни върху творчеството на Галена!
Като мярнах думичките към песнопението (клипа само с пистолет в гърба ще се прежаля да гледам), просто се чудя колко по-гнусен и може ли изобщо да стане текст на песен; музиката е еднаква, така че нея изобщо не я коментирам.
Тъжното е, че ги слушат млади хора, за които тия чалгари са идоли, а дразнещото е, че подобни анализи само привличат вниманието към пошли продукти, което пък изглежда точно като скрита реклама.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

3 ImaIma | 14.07.201715:55

Човек какво си губиш времето с тая простотия. Не си заслужава времето дори да ги нахраниш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2011, 22:27

2 vV | 14.07.201708:53

Това е направо Лебовски опус. Щях да кажа, тва Пантелей Зарев ряпа да яде, но ряпата е старомодно нещо. Трябва нещо да яде в леко по-постмодерен дискурс Пантелей Зарев. Нещо между rutabaga и rhubarb. А, да му е сладко. Та, мислата ми е, че Трендафил Акациев шси остане недостижим, каквито и sjw-та а се пробват, колкото и Атлас да разкършва рамене. Ето, тва четиристишие докарва Севера и Юга на идеологията като във фокуса на сферичен аквариум за рибки, събрал слънчевите лъчи, за да подпали покривката:

Нещо се клати в Съединените Щати.
Строя се клати, ми каза тати.
От днес станах поет
С оформен мироглед.

Сравни:

О, papi, парите не ща ти.
Искам любовта ти, тя да ме разклати!
О, papi, обичам тарикати.
Мен за най-добрия правил ме е тати!

Задоволително е, че гениалността на Акациев не се е изгубила в пространството, а се е преляла обаче странично, точно следващо деконструкционните стълбици на Дерида. Това е висша естетика на отходния улук, какъв капитализъм? Не че шседна а поправям автора на забавното антрефиле, да не си помислите нещо. А, сетих се, Славой Жижек липсва, гигантът на Любляна. Нищо, ше караме и без него, засега. Обаче клипът, клипът. Нещо си мърмори под носа девойката, но то не е горният текст. Каква неправда.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

1 ImaIma | 13.07.201717:11

ko, ne
   

оценка

+0 -1