Сами да си определят заплатите | webcafe.bg
Webcafe

Сами да си определят заплатите

Зелен бетон
13.01.2013, 12:19 (обновена 13.01.2013, 12:23)
сянка, силует

Заплатата на премиера ме интересува точно толкова, колкото заплатата на чистачките в Министерския съвет. Колкото и много да взема, няма да събори бюджета на държавата. И обратно: колкото и малко да взема, това не значи, че трябва да съм снизходителен към гафовете и управленските му грешки.

Ако той си върши работата така, че аз, средностатистическият български гражданин, да мога да живея удобно и сигурно, да си печеля спокойно парите и да не се занимавам с глупости, нямам нищо против да взема, ако ще по милион на месец и да се вози в бронирано Бентли последен модел.

При това, не само ще си плащам данъците с удоволствие, а и ще се фукам пред чужденците какво Бентли аз, българският данъкоплатец, съм купил на премиера си, защото съм доволен от него. И ще ги питам ехидничко какво са купили те на техния ;)

Ако обаче не си върши работата така, даже и никаква заплата да не взема, това не го оневинява.

Всъщност, за да престанат тия дребнави и безсмислени одумвания на тема заплати, имам едно радикално предложение:

Ония може би 500-600 души, които са на върха на властовата пирамида в държавата (президент, председател на НС, премиер, депутати, министри, лидери на политически партии, членове на върховни съдилища, главен прокурор и т.н., до кметове на областни центрове) да си определят заплатите сами.

Ама не групово, а всеки лично за себе си.

Всеки месец, всеки от тях да решава колко да си вземе от държавния (респ. съответния партиен или общински) бюджет като възнаграждение за предходния месец, без никой да може да му налага ограничения.

С едно задължение: кратка обосновка защо смята, че трябва да вземе точно толкова - какво е полезно е свършил през месеца, какво не е успял.

И сумите, заедно с обосновките, да стоят на видно място в интернет, например - на сайта на Сметната палата.

Да ги видим как самите те оценяват работата си. И те да се видят. Мисля, че ще е полезно за всички.

Oще: бойко борисов  заплата  министерски съвет  симеон дянков 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

7 Зелен Бетон | 14.01.201321:59

Тцъ, не ща да ставам министър-председател. В такава „среда“ като нищо в някой прекрасен момент ще ми изпушат бушоните и ще стане лошо. Ако не ме гръмнат още преди това, задето развалям „къщичката“... ;)

А идеята сами да си определят заплатите е колкото на майтап (защото никой няма да се съгласи), толкова и наистина (защото има доста плюсове).

Първо, поне някаква текуща отчетност пред избирателя. В момента такова нещо няма – и именно там е един от най-сериозните проблеми на функционирането на родната ни демокрация... хм, все ми идва да пиша тая дума я кавички, когато се отнася за България...

Веднъж като минат изборите и вълната назначения след тях, всеки смята, че е хванал Господа за шлифера и дава газ, докъдето може. Само дето напоследък се пазят от явни скандали (преди и за това не им пукаше) – за да не ги сменят скоропостижно с някой срещнат на кръстопът ;) Обаче скандалите не са лост на демокрацията, колкото и да изглеждат като такъв.

Второ, ще се види много ясно на кого докъде му стига наглостта. И точно затова самият „висш ешелон“ ще се види принуден да се замисли кое е нормално и кое е нагло. Те в момента нямат особени стимули да мислят по тоя въпрос.

Трето, като наближат избори, „стената с обосновките“ ще бъде една много полезна база данни от самопризнания. Хем справочен материал за драгия електорат, хем юзда за ония, които разчитат на късата му памет. Освен това много добре ще се види кой как се опитва да лъже и да шикалкави: един път ще успее да излъже достоверно, втори път, трети – но на петия ще се издъни.

Четвърто, такъв начин на определяне на заплатите ще бъде оздравителен стрес за доста мозъчета, тъй като ще подложи на ежемесечно изпитание цялата негласна част на системата на субординация във властта. Ако си пишеш повече пари от висшестоящия – кофти (значи твърдиш, че си си вършил работата по-добре от него); ако си пишеш твърде малко – пак кофти (значи признаваш, че не си вършиш работата добре). И на всичкото отгоре си длъжен да обясниш ЗАЩО. Публично.

Една такава дилема може да ги принуди да пишат само това, което наистина могат да защитят. И в крайна сметка разходите за заплати на тия няколкостотин души може даже и да намалеят. Освен че ще бъде много интересно да се сравняват функционално еквивалентни длъжности: примерно, по колко са си писали Станишев и Костов, и как са се обосновали. За Доган специално пък може да има отделна ежемесечна рубрика, озаглавена, примерно, „Ехо от Цанков камък“... Усмивка

Пето, драгият електорат ще получи малко яснота кой с какво се занимава по високите етажи. Защото това, което се вижда в момента, е че се возят в едни автомобили, заседават и приказват по телевизията. То не е само това – въпреки че има и такива; ще си проличи кои са те и кои са другите, които вършат смислена работа.

И т.н.

А за обосновката – никакви ограничения. Който каквото намери за добре, това да пише. В това е смисълът. Стотици хора са преки свидетели на работата на тези няколкостотин души, а хиляди я наблюдават достатъчно отблизо, за да могат да правят обосновани предположения и заключения – така че каквато и омерта да е наложена, ако лъжат, все ще излезе нещо.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

6 Крив Макарон | 14.01.201314:21

Зелен бетон,

много ми харесва предложението ти. Напълно отговаря на вижданията ми по върпоса.
Но ключовият момент: кратка обосновка на заслугите?
Ок! Но пред кого и кой да прецени дали тя е адекватна? Ако развиеш тезата си и в тази посока, и тя получи завършеност, направо те избираме за следващ министър-председател с пълен кредит на доверие Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

5 Чинчифон | 14.01.201313:53

Bichkiiata,
Позволявам си да правя малка разлика.Половият нагон е могъщ природен закон на който,тъпанари като мен,дължат живота си.Докато заплатите са инструмент на парите,измислени от страшно "умни" хора,благодарение на които е възникнала проституцията.След това тя се е модифицирала до свещен брак /"Докато смъртта ни раздели"/,и се е развила до познатата ни търговия с роби и послушни работници.В това число политици,футболисти и журналисти.
За да не отнемам от времето ти,прескачам цели епохи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 14.01.201304:35

Чинчифон

Не, че нещо, ама от оназ статия за изнасилванията в Индия ми дойде на акъла, че ти като привърженик на доминантното т.е. силният пол уебе по-слабият не намираш ли напълно нормално и естественно силните на денят да уебът по-слабите като теб, м?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 13.01.201315:31

Всяка власт трябва да получава заплати,съответстващи на постигнатите стандарти.Нашите граждани измират най-рано и най бързо от всички народи в Европа.България умира!При това населението е потънало до такава мизерия,че не може дори да се изхранва.Но тъй като сме послушни и търпим олимпийски скокове в цените,правителството ни освобождава богата Европа от всякакви грижи за оцеляване,като живеем само за едната похвала към Бойко/с малката заплата!/.Той увеличава минималната пенсия с 10 лева и максималната си заплата с още 5 хиляди лева.За какви ЗАСЛУГИ към народа и Родината сами си определят чудовищни доходи?Истинските мъже никога не постъпват толкова подло със собственият си народ!Ако,са мъже Удивителна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.03.2012, 10:45

2 Димитър Матев | 13.01.201313:46

Предлагам също наред с това сами да си определят заплататата,те и членовете на семействата им да не плащат,а просто да си вземат от супера това,от което имат потребност.По същия начин може да им се решат проблемите със здравето,образованието,транспорта,отдиха ...абе,за каквото там се сетят.Нека докато са на власт да си поживеят,това му остава на човек!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2011, 16:53

1 My Majesty | 13.01.201312:49

Явно Зеленият бетон е забравил какви "сумички" си раздадоха като бонуси към заплатите си висши държавни служители преди две години.?! Много щастлив При това никаква не я бяха свършили.
Щом управниците ни не могат, не са способно да стимулират икономиката, да реформират добре здравеопазване, образование, транспорт и т.н, те трябва да връщат пари, а не да искат още. Освен това е цинично при масови заплани от 400- 500 лева и минимална заплата от 310 лева, да искаш нагло 8 000. С какво си ги заслужил? За какво да ги получаваш? Заради умрялата икономика? Заради сринатото образование? За това, че бедните хора нямат достъп до качествено здравеопазване дори да си плащат здравните осигуровки?
Явно Зеленият бетон не разбира, че човекът по принцип не обича да бъде критичен към себе си. А българските назначени политици отказват да приемат, че грешат или че са откровено некадърни. Като прибавим наглостта и безочието им, не виждам как ще си определят реална заплата? Те винаги ще са склонни да си дават повече отколкото заслужават, защото целта им е веднъж добрали се до властта, да осребрят престоя си в нея, така че да им стигне за цял живот.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Стани автор

Моливче
Изпрати текст

Изпращайте материали по темите, които ви вълнуват. Ако ни харесат, ще ги публикуваме след редакция в рубриката "Стани автор". Не публикуваме текстове, съдържащи обидни или нецензурни твърдения, квалификации, расистки определения или заплахи.