Диагноза - функционално неграмотен! | webcafe.bg
Webcafe

Диагноза - функционално неграмотен!

Силвия Димитрова
19.06.2019, 11:15 (обновена 20.06.2019, 15:49)
ученик

Да, това е заболяване и, ако трябва да сме честни, се разпространява като епидемия

Този текст ни беше изпратен на редакционния имейл от Силвия Димитрова, която е преподавател по български език и литература. Тя вече е позната със съветите към седмокласниците преди националното външно оценяване (матури), както и с мъдри напътствия към техните родители.

Сега тя разсъждава върху един все по-дискутиран проблем на българвското образование - функционалната неграмотност.

* * *

Разбира се, можете да ме обвините, че съм крайна и твърде остра. Чак пък "диагноза"? Но нека ви разкажа и дам примери, а после ще мислим как да определим функционалната неграмотност.

Според определението на ЮНЕСКО, "функционално грамотен е този, който може да участва в дейности, в които грамотността е условие за ефективно функциониране на неговата група и общност и която му дава възможност да ползва четенето, писането и смятането за своето усъвършенстване и за развитието на общността."

Да погледнем обективно и честно как съвременното дете "използва четенето, писането и смятането за свое усъвършенстване". Пълна трагедия - то въобще не може да ги използва!

Като казах "трагедия", та се сетих - често ми дават пример с жанр от епоса - лирика. Толкова ли е трудно да се запомнят трите основни рода - епос, лирика и драма?! Трудно ли се различават, че трябва да чувам нелепи определения като "Ако е късичко е стихотворение, ако е дългично, е разказ"?!

Но да оставим българския език и литературата накрая - там примерите са най-много и всички - изпитани на свой гръб. Да погледнем функционалната неграмотност, която забива нож в нечий друг гръб - този на математиката.

Когато казвам на учениците си, че "животът е математика", аз наистина вярвам в това. Математиката ни трябва всеки ден и нейното прилагане е толкова нужно, че детското недоверие направо ме озадачава - "точно Вие така да говорите за математика?!".

Ето примери, които няма да коментирам.

Имаме две събираеми, получаваме сбор, който е по-малък от всяко събираемо. Как така? Отговорът - нещо се е объркало...

Всяко нещо може да се обърка, всеки може да сгреши, но функционално грамотният човек осъзнава грешката си и търси вярното решение. Влизаме в магазина с 10 лева, пазаруваме за 8,70 и си тръгваме с ресто от 41,30 лева. Как така?

Лодка се движи по течението и срещу него между два града. Общо пътува 7.00 часа. Колко пътува в едната и колко - в другата посока? Отговор - в едната посока 49.00 часа. Как така? Машина на времето ли имаме, разтягаме ли го по някакъв начин?

Бай Иван тръгнал с колата си от София за Самоков. Колко е платил за гориво? Знаем разстоянието, разхода за километър, цената на литър бензин. Умножаваме и получаваме 26 000 лв. Как така? Скъпо ще е това пътуване...

Турист, очевидно туткав, тръгнал от една хижа с 4 км/ ч. Два часа след него тръгнал друг - със скорост 8 км/ ч. След колко часа го е настигнал? Отговор - след 360. Как така? Колко денонощия ходене са това?

Ето примери и от историята...

Изучава се обществената структура в Древен Египет - от робите до фараона. На второ място в пирамидата са "знатните и жреците". Детето не знае значението и на двете думи, нарича прослойката "златни жребци".

Все по-често се правят асоциации на базата на фонетичния принцип - не се създават връзки, не се търси логика, не се очаква разумност. „Царят построил храм в йероглиф." Вместо в Йерусалим. Това подвеждащо „йер"...

Бащата на Пинокио се казва джипито, не е Джепето...

Ботевото "юнаци по планините и мъже в хладни механи" става "юнаци по планините и мъже в хладни механизми". Как така?

Ето малко примери и от географията:

Четем откъс от урок - "твърдолистни растения във вечнозелените гори", разбираме го като "твърди листа във вечните гори".

"От растенията, които служат за храна, те най-много отглеждат памук". Питам детето яло ли е памук. Да, яло е, захарен...

"В земеделието не си служат с изкуствени торби." Да се разбира "торове".

Една от задачите на училищното образование е обучението по писане на текстове. Познанията, които учениците получават, са повече на теоретично ниво - правила за преразказване, знания за структурата на съответната тема, познания за различните стилове.

Изграждането на самостоятелни текстове, които не са заимствани от интернет и сборници с анализи, е непосилна тежест за учениците. Ето примери от българския език и литературата...

"За вида на изреченията мога да кажа, че простото си е просто и сложното си е сложно" - така и не запомнихме, че броят на сказуемите ги определя.

Четох "Изборът на белоногата", т.е. "Изворът на белоногата".

А стават и наистина конфузни ситуации.

Преразказваме "Акулата" на Лев Толстой - "Артилеристът не можеше да мръдне." В глагола "мръдне" "м" е заменена с "п". Неудобничко някак, но така е прочетено.

Яворов е казал: "...от заник слънце озарени...". Разбрано като "заник" с добавка на "д". Нелепичко някак, но така е прочетено.

"Ангелското крило" е прочетено като "агнешко крило". Тъпичко някак.

Достигането на функционална грамотност - четивна, математическа и по природни науки, е равнозначна на усвояването на умения за успех. Но такива умения не могат да се развият, ако българското училище продължава да е среда, в която се пренебрегват дискутирането, свободното говорене, креативните идеи, конструктивната критика, аргументираното несъгласие.

Мислете каквото искате, смекчавайте реалността, ако желаете...

За мен "функционалната неграмотност" е диагноза. И за да съм честна - заболяването се разпространява като епидемия.

Ако тръгнем от твърдението, че грамотността е социално умение, става ясно, че решаването на проблема с функционалната неграмотност не търпи отлагане. Това е въпрос, който засяга цялото общество, но всичко трябва да започне от семейството.

Вашето 14-годишно дете може ли да си изпържи яйце, да си отреже хляб, да си зашие копче!? Дано не му липсват уменията с ръцете.

Защото всички искаме да отгледаме и възпитаме личности, които се справят в ежедневието, благодарение на своята сръчност и функционална грамотност.

Oще: български език  география  грамотност  история  литература  неграмотност  преподаване  учител  учителка  функционална неграмотност  юнеско 


Още от Оня, дето не го трият

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 20.11.2017, 21:22

52 Specifier | 25.06.201915:37

ОПРЕДЕЛЕНИЕ

Функционален неграмотник става този, който не чене книжки (точка).
Справка:
из форума.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

51 Mako | 25.06.201900:11

Mako | 24.06.201923:45

===

deowin | 14.09.201823:03

Фактите си остават наблюдаеми - ти си простовато спортистче от НСА, което не знае дори думи като 'мегаломан' (няма как да я напишеш грешно ако поне знаеше как се произнася), но пък има толкова високо самомнение, че препраща другите към правописния речник.

===

Сега ще се осмелиш ли да коментираш тази своя уникална идиотщина?

===

deowin | 25.06.201900:05

Аз пък съм решен да си продължа по пътя, защото душевните терзания и проблеми на ненормалниците не ме касаят и не са ми интересни.
===Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

50 deowin | 25.06.201900:05

Както вече казах, нищо не може да го спре ненормалника от улицата щом е решен.
Аз пък съм решен да си продължа по пътя, защото душевните терзания и проблеми на ненормалниците не ме касаят и не са ми интересни.
Да, ще отнеса някакви нечленоразделни викове гърбом. Нищо ново..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

49 Mako | 24.06.201923:45

deowin | 24.06.201923:35

>Притеснява ли те нещо?

Съвсем не.
==========================

Напротив, така и не посмя да коментираш ето този свой тотален гаф по повод моя "магломан":

===

deowin | 14.09.201823:03

Фактите си остават наблюдаеми - ти си простовато спортистче от НСА, което не знае дори думи като 'мегаломан' (няма как да я напишеш грешно ако поне знаеше как се произнася), но пък има толкова високо самомнение, че препраща другите към правописния речник.

===

Сега ще се осмелиш ли да коментираш тази своя уникална идиотщина? Или да цитирам себе си от въпросния "разговор"?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

48 deowin | 24.06.201923:35

>защо правиш всичко възможно, за да избягаш

Повтаряш се.
Вече казах, че няма абсолютно нищо, което бих могъл да направя за да те спра - единственото необходимо и достатъчно условие да почнеш.. продължиш с обясненията и извиненията е да пожелаеш. Нужно е само твоето желание, може да те спре само твоето желание.
А и изобщо не ми дреме на каква точно тема ще са глупостите, за които ще решиш да говориш. Това касае единствено теб. Не би ми хрумнало да го контролирам дори да можех.

>Защо бягаш

Къде бягам и как точно?

>Притеснява ли те нещо?

Съвсем не.
Аналогично, може по улицата да ме срещне някой ненормалник, който да е твърдо убеден, че трябва да ми говори за бога спасител. Скучно, досадно, нищо не мога да направя за да го предотвратя, но тази възможност изобщо не ме притеснява - просто ще отмина отегчен без дори да го погледна, защото спасяването на душата ми не ме касае дори минимално. Нека си говори. Не ме интересува, не ми и пречи.
Виж, него това може да го издразни. Повечето такива хора са убедени, че бягам от "истината", защото ми е "неудобна", че съм глупава овца, недостойна за техните мъдрости. Точно като теб. Е.. good for you.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

47 Mako | 24.06.201922:58

deowin | 24.06.201922:32

>мерака по никакъв начин да не се стига до цитиране на фактите за "магломана"

Хах.. как точно каквото и да било, което казвам, може да предотврати неминуемото - просто да пльоснеш за пореден път това, което според теб доказва отвъд всяко съмнение, че по никакъв начин не си сгрешил?
======================================

Свръхо, за пореден път халюцинираш това, че аз отричам грешката си. Независимо от факта, че по някакви причини точно постовете с моята очевидна грешка са изтрити - тази грешка е несъмнена. И аз по никакъв начин не я оспорвам. Да, вместо правилното "мегаломан", аз написах в свой пост "магломан".
Питам се, обаче, защо правиш всичко възможно, за да избягаш от собствените си коментари по повод този 100% факт? Които никак не са изтрити, уви...
Та! Защо бягаш, интелектуалецо? Притеснява ли те нещо?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

46 deowin | 24.06.201922:32

>мерака по никакъв начин да не се стига до цитиране на фактите за "магломана"

Хах.. как точно каквото и да било, което казвам, може да предотврати неминуемото - просто да пльоснеш за пореден път това, което според теб доказва отвъд всяко съмнение, че по никакъв начин не си сгрешил?
Очевидно съм напълно безсилен в това отношение, няма точно никакъв начин да попреча на това да "се стигне до цитиране", защото единственото необходимо и достатъчно условие за да "се стигне до цитиране" е ти да пожелаеш да цитираш. Върху което имам точно нула контрол.
Изборът да "говориш по същество" си е твой, винаги е бил и винаги ще бъде. Ще говориш за това, което ти е важно. Независимо дали на някой друг му дреме. А, естествено, на никой не му дреме за твоята великомъченическа драма около тъпата, идиотска грешка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.02.2015, 15:00

45 Mako | 24.06.201922:01

deowin | 24.06.201921:31

Почва да ми става леко неприятно да те наблюдавам как се гърчиш между достижимото дори за малко дете осъзнаване на моето пределно очевидно и ясно отношение към въпроса,
====================================

Твоето "пределно очевидно и ясно" отношение към "въпроса" се изчерпва с мерака по никакъв начин да не се стига до цитиране на фактите за "магломана". Всичко останало, което плямпаш, има за задача да прикрие този мерак Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

44 deowin | 24.06.201921:35

А, да, щях да пропусна най-инфантилното и най-любимо за теб напоследък "НЕ, ТИ!!!".
Забравям го просто защото все още ми е трудно да зацепя как възрастен човек може да е толкова религиозно вманиачен към похват, привичен общо взето само за деца на 4-5.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

43 deowin | 24.06.201921:31

Почва да ми става леко неприятно да те наблюдавам как се гърчиш между достижимото дори за малко дете осъзнаване на моето пределно очевидно и ясно отношение към въпроса, и неистовото ти изгарящо желание все пак да си кажеш каквото ти е адски важно, каквото ти е "по същество", независимо че на абсолютно никой друг не може да му дреме по-малко за този твой трепет и разтрисащо нервозна тревожност.
Знам, ти си убеден, че не е така, че на хората им дреме. Опитай да намериш дори един такъв. Опитай.
Или недей, защото дори ти не си толкова безмерно тъп, че да не осъзнаваш прекрасно простия факт, че такъв човек не съществува.
And now back to our regularly scheduled programming - евтин сарказъм, нефелни опити за лични нападки, беснеещо безсилие и емотикони.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани