Краят на схемата Theranos: От 700 млн. долара до ръба на фалита | webcafe.bg
Webcafe

Краят на схемата Theranos: От 700 млн. долара до ръба на фалита

Webcafe
15.03.2018, 20:00 (обновена 17.03.2018, 14:14)
елизабет холмс, theranos

Снимка: © Getty Images

Мащабите на измамната схема, поддържана от Елизабет Холмс, са необичайни, но движещите сили зад нея не са съвсем изненадващи.

Елизабет Холмс успя да привлече стотици милиони долари от инвеститорите само с обещанието, че стартъп компанията й за медицински тестове Theranos ще промени медицината с една единствена капка кръв.

Тази седмица американските регулатори разобличиха измамата и я принудиха да се откаже от компанията, която самата тя създаде.

Процесът, който завърши със споразумение между нея и Комисията по ценните книжа и борсите, показва в детайли как Холмс и заместникът й са лъгали в продължение на години, как са разигравали медиите и са използвали рекламни трикове за привличане на над 700 милиона долара от инвестиционни фондове.

Като част от задълженията по делото Холмс ще трябва да плати глоба от 500 000 долара и да предаде 19 милиона акции от Theranos.

Забранено й е да заема пост във висшия мениджмънт или съвета на директорите на друга публична компания в срок от 10 години.

Засега остава под въпрос дали ще бъдат повдигнати обвинения за углавни престъпления. Theranos е разследвана от прокуратурата в Сан Франциско, но все още няма яснота за напредъка на проверката.

Oт Theranos публикуваха съобщение, в което заявяват, че са доволни от прекратяването на проблема и са посветени на разработването на технологичните си продукти.

Историята на Theranos остава важен урок за всички в Силициевата долина.

Иноваторите, които се опитват да предизвикат революция и радикална промяна в дадена индустрия, ще трябва да бъдат много по-откровени пред потенциалните си инвеститори. Не е достатъчно да им описват мечтите си за бъдещите постижения на технологичното си изобретение - трябва да докажат, че тази технология изпълнява функциите си днес.

Холмс започва да привлича вниманието на публиката през 2013 г. Обявява, че Theranos е разработил невероятна медицинска технология: набор от машини, които могат да правят хиляди медицински тестове, използвайки само една кръвна проба от пръст. При това, изследваният стават бързо и евтино.

Към борда на Theranos се присъединяват внимателно подбрани популярни имена: включително бившият държавен секретар Хенри Кисинджър и бъдещият министър на отбраната на Тръмп Джеймс Матис.

Зад кулисите ситуацията изглежда много по-различна.

Холмс твърди, че машините й могат да извършват 90% от изследванията, правени от стандартното лабораторно оборудване. Компанията сключва търговско споразумение с една от националните аптечни вериги през 2010 г., още преди технологията й да бъде готова за масово потребление.

Когато крайният срок за пускането й на пазара наближава, Холмс нарежда на инженерите на Theranos да модифицират стандартно медицинско оборудване и да пуснат тестовете през него.

Тази критична информация не е разкрита пред директорите на фармацевтичната верига. Пред тях Холмс прави демонстрациите на машини на Theranos, развежда ги из лабораториите на компанията, но не споделя, че използва технологиите на трети страни.

С това убеждава партньорите си да й отпуснат 100 милиона долара "иновационна такса", която да помогне за разширяването на бизнеса й.

В същото време Холмс започва да използва все по-големия медиен интерес към Theranos, за да привлича повече пари. Според иска на Комисията за ценните книжа и борсите, Холмс и бившият президент на фирмата Рамеш Балвани умишлено са давали неверни или подвеждащи уверения пред инвеститорите за продуктите си, бизнес отношенията си и прогнозите за дългосрочен растеж.

Комисията твърди, че инвеститорите са получавали папки с материали за историята на компанията, презентации, финансови прогнози и извадки от хвалебствени медийни публикации от издания като Wall Street Journal, Wired, Fortune и др.

Впоследствие Wall Street Journal публикуваха разследване, което поставяше сериозни съмнения върху достоверността на рекламираните продукти на Theranos.

В статиите от 2014 г. се описва как Theranos очаква да генерира приходи в размер на 100 милиона долара за една година. Окончателният обем на продажбите за тази година е едва 100 000 долара. Това не пречи на ръководството на компанията да излъже инвеститорите си, че към края на 2015 г. ще събере приходи от 1 милиард долара.

Проспектите на Theranos съдържат и писмени препоръки от фармацевтични компании, които впоследствие се оказва, че не са писани от тях.

Theranos заблуждава инвеститорите и относно отношенията си с Пентагона, като лъже, че фирмените технологии са използвани от американската армия на бойното поле в Афганистан и в хеликоптери на военномедицински спасителни екипи.

Най-накрая компанията е принудена да коригира или отмени резултатите на десетки хиляди медицински изследвания заради санкция от регулаторите. Центърът за здравна помощ и медицински услуги забранява на Холмс да управлява лаборатория за срок от 2 години. Фирмата й уволнява голяма част от служителите си и закрива звеното си за потребителски тестове, под предлог, че ще се концентрира върху развитието на технологията.

В края на 2017 г. компанията се намира на ръба на фалита, твърди Комисията за ценните книжа и борсите. През последните месеци успява да се сдобие със заем, който ще й помогне да продължи да съществува за около година.

Мащабите на измамната схема, поддържана от Елизабет Холмс, са необичайни, но движещите сили зад нея не са съвсем изненадващи.

Културата на стартъпите стимулира точно този тип спекулативни начинания, базирани на принципа "Лъжи, докато не те хванат".

Отначало тази култура не представляваше толкова голям проблем. Инвестиционните фондове поощряваха основателите на стартъп-компании да действат с размах, въпреки че голяма част от тях се провалиха безславно. Дори най-добронамерените предприемачи се принуждават да убеждават инвеститорите и потребителите, че напълно фантастичните им идеи имат реалистично бъдеще.

В епохата на компаниите с 1-милиардна пазарна капитализация, стартъпите лесно могат да привлекат солидно финансиране от частни инвеститори и да създадат мащабен бизнес, без да подлежат на изискванията за прозрачност и регулаторни задължения, каквито имат публичните компании.

Когато подобна фирма достигне размерите на Uber, например, всички неетични бизнес практики и леко преувеличени данни за развитието им оказват влияние върху много повече инвеститори, служители и потребители.

Разследването срещу Theranos показва, че вниманието на регулаторите не би трябвало да се концентрира само върху публично търгуваните компании от Силициевата долина.

Oще: theranos  елизабет холмс  иновации  кръвен тест  медицински изследвания  силициевата долина  стартъп компании  фалит 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

8 МарКом | 02.04.201817:02

Всъщност не критикувам deowin като се замисля.. допълвам го.
Обаче интересно за какво има толкова глад за тези технологии. Явно подобна евтина секвенция е много необходима и проблема не е чисто медицински. Намесени са и много други фактори.

Често пъти видяното се приема за желаното особенно ако силно имаш нужда.
И винаги се оказва грешка...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

7 МарКом | 02.04.201816:22

@deowin: "Съответно няма как някой напуснал Станфорд във втори курс да е готов по какъвто и да било начин да ръководи така компания. Това просто не е фейсбук.

И би трябвало да е ясно на всеки сериозен инвеститор.

Фактът, че явно това не е било така не говори никак добре за интелектуалния климат в Силиконовата долина..."

И да не ти харесва - факта си е факт. Инвеститорските интереси там са доста по-изкривен от тези бв повечето щати. Често пъти се вярва на измамници но рядко се инвестират подобни суми.
Много по-интересно е да се проследят някои фирми от съвременната "rocket industry" - новите космически ориентирани стартъпи. И там големи майтапи стават.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

6 deowin | 19.03.201817:23

>Случаят не е толкова прост.

Именно.
Но според dedo adji е прост - Холмс им давала голи обещания, тъпите лапнишарани VC-та се вързали и й дали нек'ви мелеони щото са баламурници.
Не.
Говорим за сериозни измами, а хората във VC бизнеса са много, ама много далеч от простовати, наивни лапнишарани. Отдавна нямаше да съществуват, ако бяха такива. Говоря и от личен опит, защото съм работил с хората от VC отдела тук.

>няма как някой напуснал Станфорд във втори курс да е готов по какъвто и да било начин да ръководи така компания

Това не го разбирам.
За да ръководиш компания не се изискват практически никакви научни знания и умения. Изискват се качествено различни способности, каквито, апропо, Холмс очевидно е имала, щом е успяла да измами толкова сериозни инвеститори за толкова сериозни суми в продължение на толкова дълго време. Също, далеч не са само инвеститорите - Холмс беше любимка на медиите и докато не излязоха наяве измамите преди няколко години се късаха да я хвалят издания като WSJ, Forbes, NYT, New Yorker, Tech Review и прочие.

>не говори никак добре за интелектуалния климат в Силиконовата долина

Несъгласен. Прибързано обобщение.
VC-тата в Силиконовата долина са подкрепяли и продължават да подкрепят купища печеливши начинания и да намират (създават?) еднорози. Провалите им като Theranos не омаловажават успехите им. VC фирми като Andreessen Horowitz имат провали като Jawbone, но и успехи като Facebook, Groupon, Twitter, Zynga, Skype, Airbnb, Lyft и прочие.
Самото естество на VC бизнеса предполага висока волатилност. Резонно е това да се взима предвид когато се изказват твърдения относно отношението на техните провали и успехи към интелектуалния климат в долината.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.05.2011, 03:14

5 Georgi Marinov | 17.03.201809:00

Което е точно бизнес модела на всички VC инвеститори, много от които наблюдаемо са доста успешни и печеливши.
Какво си мислиш, че тези хора някак си са пропуснали статистиката, че от 100 нови startup-а след 5 години оцеляват шепа, че само ти го знаеш това? Не, викат му риск. Мериш го доколкото можеш и го взимаш предвид когато инвестираш. Все пак, управляването на риск е просто друг термин за инвестиране - други аспекти инвестирането практически няма.

===================

Случаят не е толкова прост.

Става дума и за умишлена измама в доста големи размери -- например инвеститорите почват да изказват съмнения относно цялото мероприятие, и след това ги събират на среща, на която им взимат кръв и я прекарват през въпросното устройство и им показват резултати, генерирани предварително от други семпли. Говорене публично за това как устройството прави над 1000 теста едновременно въпреки че реално то прави само 10, и как не се разчита въобще на външни технологии въпреки, че голяма част от тестовете се извършват именно чрез външни технологии. И пр. такива неща.

Също така трябва да се спомене и наивността на инвеститорите.

Да, има риск и всеки го знае.

Но също така е вярно и това, че в биологията деца-чудо няма. Математика, физика, компютърни науки и пр. -- да. Но не и в биологията и химията. В чисто теоретични дисциплини всички зависи от ума ти, но тук говорим за експерименти, техника, инфраструктура и пр. Трябва си време, и то много, за да се научиш как да правиш изследвания.

Съответно няма как някой напуснал Станфорд във втори курс да е готов по какъвто и да било начин да ръководи така компания. Това просто не е фейсбук.

И би трябвало да е ясно на всеки сериозен инвеститор.

Фактът, че явно това не е било така не говори никак добре за интелектуалния климат в Силиконовата долина...
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

4 deowin | 16.03.201817:59

>То и Мъск с Тесла прави така

Разликата е, че колите на Тесла вървят по улиците и могат да се видят навсякъде вече, докато апаратурата на Theranos така и не видя бял свят.

>Само не разбрах къде са парите ?

Потънали са в заплати, наеми на офиси и оборудване, консумативи, купуване на патенти и прочие разходи около поддържане на биотехнологична фирма с около 400 служители.

>Ега ти бизнесмените и инвеститорите, които са наливали стотици милиони срещу голи обещания

Което е точно бизнес модела на всички VC инвеститори, много от които наблюдаемо са доста успешни и печеливши.
Какво си мислиш, че тези хора някак си са пропуснали статистиката, че от 100 нови startup-а след 5 години оцеляват шепа, че само ти го знаеш това? Не, викат му риск. Мериш го доколкото можеш и го взимаш предвид когато инвестираш. Все пак, управляването на риск е просто друг термин за инвестиране - други аспекти инвестирането практически няма.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

3 dedo adji | 16.03.201812:38

Кой знае защо, си спомних за пирамидите. Утешително за нас българите е, че и там хълтат, и къде-къде по-мащабно. Ега ти бизнесмените и инвеститорите, които са наливали стотици милиони срещу голи обещания. Ама те не са наливали свои пари, а на същите балами вложители като нас през 95-та.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.09.2011, 15:49

2 Klient | 16.03.201810:50

Само не разбрах къде са парите ?
Журналистически разследвания , комисии, регулации, но никой не казва за парите къде са ?
Завлякъл си 700-800 милиона, а те глобяват 500 000 и някакви години да не управляваш и т.н. !
С тези пари кой ще иска да се трови в бизнеса вместо да си ги харчи ??? Изненадан
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.03.2014, 09:33

1 mick | 16.03.201809:37

То и Мъск с Тесла прави така../още го чакаме да произвежда коли.. обаче той тръгна камиони да прави.. и да ги продава на зелено/ И Юбер...
   

оценка

+1 -0