1300 години стигат | webcafe.bg
Webcafe

1300 години стигат

Димитър Събев
07.03.2011, 07:17 (обновена 08.03.2011, 10:18)
Бабата

Снимка: © Мариета Томова

Черно - белите цифри на статистиката крещят уплашено

Добре че плъзна тези месеци шап по добитъка в Бургаско, че цената на месото остана ниска. Шапът за хората не е опасен, ама кой ти гледа? Нали напоследък станаха модерни разни здравословни и еко течения, та прекупвачите сега могат да искат от производителите за без пари. Накрая даже и в магазините месото идва малко по-евтино.

Но впрочем защо месо? Нали са пости? Според данните на статистическия институт, средно дневно на човек от населението на България се падат 10 грама месо и колбаси. 9.5 грама, да сме точни. Ако парите за тези нечестиви месища се прехвърлят към нещо по-благочестиво, да речем плащане на ЧЕЗтитки*, не само че ще сме по-близо до културния туризъм, обещан ни от правителство и Свети синод, а и външният инвеститор ще е доволен.

По-малко, по-бедни

Доколкото мога а преценя, когато статистиката публикува данни за намаляване на доходите на населението с 3.7% за една година, а инфлацията - официално - за същия период е нараснала с 4.4%, изпълнителната власт дължи известно обяснение на народа.

Публично обяснение изисква и фактът, че дефицитът на държавата само за първия месец на годината е 477 млн. лева - когато заплати и пенсии неумолимо са замразени от година. Но защо все още не съм видял притесненото лице на премиера и неговия верен академичен лъв, финансовият министър?

Напротив, все по-бодри и розови са родните министри. Очевидно за тях важи логиката „няма човек, няма проблем". По-малко българи - по-малко социални разходи. Според досегашната най-негативна прогноза на статистиците, в България през 2010 г. би трябвало да живеят 7.5 млн. души.

Предварителните данни от преброяването говорят, че у нас са останали около 7.3 млн. души (90% преброени се равняват на малко над 6.7 млн. души). Че ще се стопим като народ - при избраната и следвана политика - отдавна е ясно, но изпреварихме негативните прогнози с 5 години.

А впрочем не би трябвало. Японското дълголетие се дължи на хармоничен начин на мислене и внимателно подбрана диета. Тъй като средният българин има 3 лева и 52 стотинки дневно за храна, откъм диета ги докарваме нещата. Само житейската философия му куца на българина: май прекалено много се е разтревожил за бъдещето.

Кой те в таз робска люлка люлее?

Мръсотията на българската политика, описването на чието начало струваше живота на Щастливеца, се трупа слой връз слой. Под одобрителния барабанен бой на казионните медии, българските политици в компанията на обществените лица от бизнеса и финансите продължават да печелят победи срещу врага.

Народът продължава да обеднява, той се свива и като численост, и като интелект. Тъй като няма база за сравнение с нещо по-добро в обозримата си история и неспирно е облъчван от медиите, българинът все по-често забравя за унизитeлното си положeние бедняк на Европа, живеейки в една от природно най-богатите страни на континента.

Една статистика, че разходите за здраве през четвъртото тримесечие са намалели с 12.8% на годишна база говори или за това, че от плащане на сметки за храна и енергия хората нямат пари да се погрижат за собственото си здраве - или за това, че под вещата ръка на Вожда населението е станало по-здраво, така че този разход вече е ненужен.

Въпреки абсурда на второто, то се повтаря с такъв плам и убеденост, че накрая и аз се разколебавам: чакай малко, действително ли са толкова зле нещата? Не могат да грешат ръководителите на страната, когато ни обещават, че вървим към нещо особено добро.

Както премиерът Борисов преди дни ни увери, че „по-добър доклад от САЩ (за България) досега не е имало". Как да не се стопли сърцето българско от такова нещо. Ето например и министър Трайчо Трайков коментира пред испански предприемачи, че последните данни говорят за излизане на България от кризата. Доказателството? Миналата година например страната ни е посрещнала седем милиона туристи.

В данните на Държавната агенция по туризъм виждам 6.047 млн. чуждестранни туристи, но това няма особено значение. Далеч по-важно е, ако питате мене, че броят на пътуванията на българи в чужбина е спаднал с над 26% и с 34%, когато става дума за истинска ваканция. Това според мен е действителният процент, с който се е свила средната класа у нас заради кризата, от която сега толкова стремително излизаме.

Какво пък? Нали се борим за положителен имидж в чужбина? По-малко български туристи навън - по-малък риск този имидж да се влоши още повече.

Дали се зора довърши, или се две нощи смесиха?

И все пак, къде са белезите на икономическото възстановяване, щом хората стават все по-малко и по-бедни? Повтарянето до затъпяване на песента, че се „оправяме", ми напомня за техниката „хипнопедия" - заучаване по време на сън.

Ти спиш - а народът спи от времето на Ботев насам - и жена ти повтаря в лявото ухо: „купи ми бижу"! И ти без да щеш на другия ден отиваш в магазина и си отваряш портфейла. Та и на нас - без оглед на икономическите резултати, всъщност в пълно противоречие с (несигурните) статистически данни, ни се внушава, че моделът работи.

Да, работи, но за кого? За кого работи отдадеността, с която всяко решение за икономиката се претегля според възможността да привлича или отпъжда „чужди инвеститори"?

За кого работи плоският данък, който спира естествения процес на преразпределяне на икономическия резултат в структурата на обществото?

За кого работи стремежът към тотална приватизация, който лиши населението от собственост и приходи от доходоносни бизнеси като генерирането на енергия и минното дело? И който приватизира за стотинки работещи предприятия, построени с народни пари. Или унищожи предприятия, за да ги приватизира на по-ниска цена.

За кого работи продължаващият натиск за свиване на публичните разходи? За разрушаване на структурите, отговорни за поддържането на научна, образователна и обществена дейност в България? За кого работи цената на билета за вход в Националния исторически музей, 10 лева - с колкото според НСИ разполага месечно българинът за образование, свободно време и културен отдих?  

Черно - белите цифри на статистиката крещят уплашено. Но резултатите от политиката се виждат по-далеч от тях. Миналата седмица преминахме през хасковското село Светлина. В девет часа вечерта в цялото село светеха три прозореца. А вчера в градската градина на Пловдив видях, че единият крак на бронзовото куче от паметника на българо - японската дружба е почти срязан. Още две нощи и на вторични суровини.

Грабвайте телата!

Някои хора действително станаха много богати в България. Без да са измислили нова компютърна програма, производствена рационализация или нов дизайн на продукт. Без дори да са запознати с основните икономически принципи. За да си богат няма нужда да разбираш от икономика. Даже може да се каже, че някои принципи на икономиката - устойчивост, икономии, иновации - в българските условия само пречат.

Политиката, осигуряваща разпределянето на публичните средства, се оказва най-доходоносният бизнес в България. Отново и отново виждаме изкривени от злоба и глупост лица начело на правителствени и държавни структури - и е напълно ясно защо. Те са верни на властта.

Фурнаджийски лопати без капка срам относно липсата на собствени идеи за България и без достойнство да се оттеглят, когато нарушенията или некадърността им лъсват, такива са в масата си родните политици.

Невиждано политизирано, свръхподозрително, лъгано но продължаващо да гласува за тях, реакционно, консервативно, без капка солидарност - това е феноменът „българско общество": сприхаво старче, което едва започва да се окопитва от шоковете на прехода.

Силни, отдадени на идеята и народа, жертвоготовни, талантливи, широко скроени и можещи - това са българите, които се изтласкват от подстъпите към върховете, не се назначават на работа, презират се като наивни, стават обект на подигравки, на гонения, на злъчни подмятания, на отрицателни становища на комисии; за които с облекчение се гледа как заминават в чужбина.

Страната ни плаче за катарзис. Дори най-дебелокожите виждат как нов пласт мръсотия ляга на стария с всеки нов мандат, с всеки новоназначен след „широки консултации" председател на съюзи на учени и писатели, на художници и гадатели, на стопански асоциации, на комитети за зелен бизнес (това особено), с всеки нов алианс на „свободни" политици, ловящи за опашката свраката на отлетялата мисъл.

Не мога да кажа кога и дали ще настъпи пречистването за нас българите. Знам обаче, че икономическият резултат е неделим от социалната структура. Колкото и огромни инвестиции да навлязат у нас от чужбина или да излязат от старите куфарчета, българите с тях няма да станем нито по-богати, нито по-щастливи.

Ако искаме да се „оправим", като населението поне си осигури нормално количество храна и култура, трябва да заявим категорично неприемане на всяко политическо и професионално дерибейство.

Нов вятър вее из интелектуалния икономически пейзаж. Най-доброто за нас е да го последваме. С това ли се изчерпва мисловният потенциал на българската икономика, когато на въпроса за последиците от скъпия бензин върху населението, министърът ни убеждава, че бензинът всъщност бил евтин. А мастит телевизионен икономист му приглася: какво обедняване? Нали петролните компании ще спечелят?

Пораженията за обществото в България, които войнстващият болшевизъм му нанесе през годините, са напълно съпоставими с опустошенията, произтичащи от тоталната дерегулация в полза на „свободния" капитал, освободен да прави максимални печалби, заробвайки населението с монополи и регионални феоди. Междувременно моралът на нашата нация беше смлян в месомелачката на партията и мамона.

Алтернативи на дивия капитализъм и на затъпяващия комунизъм има за България. Има и хора, които са готови да ги разработят в управленски програми. Ако веднъж само проблемът за пътя, истината и живота се постави в истинската му пълнота пред този толкова лъган народ, медийните хвалипръцковци и правителствени лъжепророци ще се скрият вдън земя от народния гняв. Въпросът е народът да поиска промяната от сърце, истински.

* месечна сметка за ток.

Oще: бюджет  икономика  нси  статистика  финанси 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.05.2010, 09:33

46 12324 | 16.03.201109:39

Страхотен анализ! Поздравления!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

45 Mile Manolov | 09.03.201115:26

ибах я държавата щом аз съм и гражданин... ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

44 MacAllister | 09.03.201103:40

M_I_R да не се учудиш, когато след двадесетина години латинска америка започне да се превръща във водеща икономическа зона. Подобни разсъждения излгеждат подлъгващо логични, но страдат от един основен недъг - разглеждат света като царства борещи се за надмощие едно над друго. Това време отдавна е минало и границите, за чието преместване се води война все по-рядко са географски. Американската политика в общи линии е насочена към създаване на трайни условия за пазарни взаимодействия по места, ако на моменти изглежда друго яче, вероятната причина е обикновено в "трайността" - политическо разместване въпреки краткосрочна нестабилност да гарантира дългосрочна стабилност на наличието на търсените характеристики. Аз предпочитам британските методи пред американско-ционистките, но да предпочиташ е едно, да е осъществимо е друго. Британския бавен и относително спокоен подход от миналото не може да се справи в съвремения динамичен свят, така че добро и зло са доста относителни, ако приемеш идеята за намаляване на значимостта на политическата власт и ролята на нациналната държава. Ако не я приемаш мисля си длъжен да докажеш защо другото е по-добро и по-продуктивно за цивилизацията в перспектива и в крайна сметка да определим някак си по-цивилизовано добро и зло, вместо да го приемаме за даденост без право на обсъждане и критика. Ако случайно речеш ти или някой друг, че много теоретизирам, нека се замисли - говорим за мерки прилагани от хора, които допускаме, че вероятно теоретизират, ако ние не го правим докато си създаваме отношение към действията им реакцията ни е като на първобитни диваци към бели колонисти -тяхното теоретизиране като пушки, които ние не желаем да разберем как работят, нашето отношение базирано на традиционните ни обичаи. Съжалявам за използваните названия без обяснения - няма как.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

43 M_I_R | 09.03.201100:46

само да добавя че бихме имали някакъв шанс ако Великобритания не беше на тяхна страта.но това не е така и аз лично мисля че ни ....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

42 M_I_R | 09.03.201100:35

до Бояна

"Какъв е точно интереса на САЩ да превърнат България в най-бедната и страдаща страна на европейския континент е все още не ясен" - САЩ нямат интерес от силен и единен ЕС,който да може да бъде не "послушник" а партньор.
Заради интересите на САЩ е и кандидатурата на Турция за член на ЕС /която разбира се никога няма да бъде приета/.Заради интересите на САЩ да отслаби региона беше и "освобождението" на Косово , бомбардировите над Сърбия.Когато казваш НАТО имай в пред вид, че казваш САЩ.
Те /САЩ/ това им е моделът - латиноамерикански - поддържат един силен президент и държавата е под контрол.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

41 MacAllister | 08.03.201122:29

M_I_R - разбира се че си прав, просто приказката тръгна за другите страни на въпроса и не стигна до това. А и това дето говоря за непредсказуемото институционално тълкуване на закона мисля само добавя още масло в огъня, който ти запалваш. Жалко, че хората са склонни да се вперят в маловажното и да го изкарат като ос около която се върти вселената. Аз просто се опитвах стъпка по стъпка да предизвикам някаква по-реалисична реакция.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

40 MacAllister | 08.03.201122:25

Pavur, м-да ДДС-то е съвсем друга работа, все пак за нашите условия аз бих казал, че макар и в по-малко области освобождаване (за период) от ДДС вместо намаляване макар и в повече отрасли би имало по-бърз ефект. При всички положения "настройка" на ДДС от всякакъв вид ще има неимоверно повече значение от всякаква игра с данък печалба или подобен (ако закона мръдне нанякде).

Бояна, даваш заключения, но дали са верни? Ако започна да споря с теб ще ме изкарате защитник на САЩ и спора всмето темата кой какво се опитва да направи с България ще се превърне в мерене на талант в словоблудството - затова просто те съветвам да помислиш дали е толкова просто и единствено възможното обяснение. Защо го казвам? Защото грешните но приемани за верни изводи карат човек да чувства задовослтво от незнание, третирайки го като мъдрост, ако това продължи дълго - болестта е смъртоносна. Не се обиждай, всеки има нужда от това да чувства детерминирана връзка на причината със следствието, въпроса е може ли да държиш ума си отворен за много алтернативни варианти и връзки. Нали разбираш, че приписваш интерес и човешки качества на система от 300 милиона души, нещо което само по себе си те впряга в използване на умения за оценка на индивидуално поведение към поведение на милиони в система, която предпочиташ да приемеш за черна кутия с поведение еквивалентно на индивид. Посланика на САЩ е лице - дали провежда политиката на тези 300 милиона, на управляваща партия, на конгломерат зад такава или такива, на трети интереси, на смесица от собствена инициатива и интереси и т.н. е въпрос, който свеждаш до САЩ = посланик, защото така трябва според длъжностна харалктеристика. Да ти напомня - във вселената няма длъжностни характеристики. Дали това са интереси или е верига от взаимодействия, която ти предпочиташ да третираш опростенчески като интереси означава да приемаш много неща на доверие от източници, които нямаш и идея доколко са или не са доверителни. Поредица от действия може да се третира като провеждане на някаква политика ако имаш модел към който се приближава, но не вярвам да имаш такъв. Разбираш ли защо ти казвам това? Защото емоциите и трайните настроения, които човек си създава от непълно и прибързано тълкуване на факти според нужди на предубеждения го правят роб. Не САЩ, не зелените човечета - собственото му желание да намира прости и "приятни" за собствената си настройка "обяснения" са хомота, с който специалст може да те накара да играеш каквото той хоро поиска при това с охота и даже ти да си плащаш за работата, която вършиш в чужда полза. Както казват на изток - не чакай отговори, а вечно търси въпроси.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.01.2011, 10:29

39 M_I_R | 08.03.201122:24

леле мале !!! - вие тъпи ли сте?! /без извинение/
какво коментирате плоския данък??!! или който и да било друг??!

нека /примерно/ да е плосък данък,но да знаем че ще ни облагат така следващите 10год. - може да си направиш някаква сметка, някакъв план...
а когато данъците и начина на тяхното изчисляване се сменят всяка година нищо не можем да направим.и в нищо не можем да инвестираме - дай да ядем сега,че утре не се знае.../последното е основно към МакАлистър/
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

38 Крив Макарон | 08.03.201119:29

Подкрепям автора напълно! Смятам, че меренето на авторитети е напълно излишно, защото корпоративния бизнес издига авторитета на тези, който защитават неговите интереси. С не много пари си купуват хора, които да произвеждат идеи отностно икономиката, статистиката и образованието чрез, които да се прокарват интереси във вреда на общество.
Дори единственото положително качетво на плоският данък - по-добрата събираемост, остава спорно ако се проследи статистиката на пропорционалният дял на участие във формирането на брутния продукт съответно на едрия, средния и дребния бизнес и наемните работници. Нещо за което никога не се говори, когато хвалят плоският данък. Но действително чрез него едрия бизнес получава все по-голям дял, при сравнително постоянен БНП.
Относно преразпределителната роля на държавата е редно преди всичко да насочим внимание към начина й на работа, а не пряко към съкращения. Настоящето правителство дава ясен пример как, и при увеличаване на разходите, и при намаляване в даден сектор, когато властва глупостта резултатите са все така плачевни. Така, че чрез съкращаване на преразпределението, държавата няма да направи нищо добро, а просто ще си измие ръцете от отговорност.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

37 Бояна | 08.03.201118:05

Факт е , че правителството на Б.Б. на практика завърши процеса на пълната латино американизация на България.Нашето правителство все по-открито загърбва ЕС и все по нелицеприятен е слугинажа му пред Вашингтон.Какъв е точно интереса на САЩ да превърнат България в най-бедната и страдаща страна на европейския континент е все още не ясен, но резултатът е на лице!Сегашният посланик на САЩ в София за по-малко от две години направи повече, от колкото за 45 години Т.Живков народът да намрази янките.Дано бедността и безперспективността ни накарат да се замислим в бъдеще когато пускаме бюлетините , иначе съвсем скоро ще се реализират най-мрачните сценарии за бъдещето ни като страна и народ!
   

оценка

+0 -0