Кой ще наследи милионите на Принс? | webcafe.bg
Webcafe

Кой ще наследи милионите на Принс?

Webcafe
26.04.2016, 14:03 (обновена 11.05.2016, 11:10)
Принс

Снимка: © Getty images

Албумите на Принс бележат сериозен ръст в продажбите след смъртта му

Легендарният Принс не е оставил завещание, макар че е един от най-продаваните артисти на всички времена. Покойният властелин на соул музиката не е женен, не е известно да има деца от двата си приключили брака. Това повдига въпроса кой ще наследи и/или управлява трупаното с десетилетия богатство на 57-годишния изпълнител, който почина внезапно на 21 април в своето имение Пейсли Парк, щата Минесота.

Според телевизия Fox и в. LA Times става дума за около 300 милиона долара - банкови сметки, имоти, звукозаписно студио, приходи от продажби на албуми и билети за концерти, отчисления от авторски права и т.н.

Други източници обаче посочват ориентировъчна стойност около 150 милиона долара, тъй като в последните години Принс харчел повече, отколкото печелил, отказвайки да получава дивиденти от авторските си права.

Законите на щата Минесота предвиждат наследството да се разпредели по равни дялове между роднините на Принс - една сестра - Тайка Нелсън, както и петима полу-братя и полу-сестри, двама от които са починали. Така техните деца също имат право на дял.

Въпрос за много пари

Близки приятели на Принс разказват пред TMZ, че той многократно е съветван от различни професионалисти в бранша да заяви последната си воля в случай на смърт. Изпълнителят обаче не проявявал никакъв интерес към изготвянето на завещание.

Точно обратното разказва неговият адвокат - пълномощник Дан Стейзанд, според когото Принс винаги е бил внимателен по отношение на законодателството и юридическите си дела. Той обаче не уточни кои ще са изпълнителите на волята на Принс за разпределяне на наследството, нито в чии ръце ще се озове то.

Тайка Нелсън, майка на две деца, се появи на погребението на брат си с лилава коса, отдавайки почит към един от най-големите му хитове - "Purple Rain". Напълно възможно е роднините на музиканта да започнат съдебни битки. Спекулациите се засилват по линията на пазен в тайна тръст от доверени хора на Принс, който да се разпорежда с музикалната му империя.

Данъчният адвокат Майкъл Кошницки коментира, че обикновено знаменитостите създават тръстове от свои довереници приживе, които след смъртта им да управляват тяхното богатство по напълно конфиденциален начин, тъй като не искат публиката да знае подробности за финансовото им състояние.

Въпросът значително ще се усложни, защото Принс има огромно количество неиздадена музика. Анализатори правят сравнения с Краля на рока Елвис Пресли, който само за миналата година е „спечелил" 55 милиона долара за своите наследници.

Смъртта продава

Впечатляващо е, че само в първите три дни след неговата смърт изпълнителят е регистрирал над половин милион продадени копия на албуми - и на твърд носител, и дигитално. Според Nielsen Music това е увеличение с 42 000 процента спрямо 1400 продажби за трите дни преди смъртта му.

Очаква се бившият мениджър и адвокат на Принс Л. Лондел Макмилан да се заеме с делата му. По-рано Макмилан коментира, че не е възможно музикантът да е предозирал с болкоуспокояващи или с наркотици, тъй като е бил в добро състояние на духа, хранил се е здравословно и е бил веган.

„Това е човек, който непрекъснато се бореше за своите права, докато беше жив. Той смени името си на символ, който не може да се произнесе, изнасяше концерти с надпис „роб" на бузата в дългата му битка със звукозаписната компания. Беше много умен и ангажиран с правната страна на своята работа", коментира Оуен Хъсни, един от първите мениджъра на звездата, тогава още в тинейджърска възраст.

Все още няма официална информация каква е причината за смъртта на Принс. Едната версия е за предозиране с опиати, сънотворни и други медикаменти, тъй като няколко дни преди да почине е бил приет по спешност в болница заради свръхдоза болкоуспокояващо. Смята се, че Принс имал хроничен проблем с тазобедрената става, което налагало да пие обезболяващи.

Според източници от кухнята обаче, Принс е композирал музика в продължение на над 140 часа, без да спре, подлагайки тялото си на фатално изтощение.

Oще: богатство на принс  наследство на принс  принс 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.