Валутата на отчаяните | webcafe.bg
Webcafe

Валутата на отчаяните

Webcafe.bg, по The Week
06.05.2013, 17:30 (обновена 10.05.2013, 06:31)
Пари, мишка, клавиатура

Bitcoin е валута без държава или централна банка зад себе си. Затова и стойността й ту хвърчи нагоре, ту пада надолу

През последните седмици всички говорят за виртуалната валута Bitcoin. Даже масовите медии ни заливат с информации за нейното обезценяване, последвано дни по-късно от рязък възход. Някои хора си мислят, че Bitcoin се използва само за покупката на нелегални неща, други са убедени, че щом е във виртуалния свят, значи е някаква измама. Трети се кълнат във валутата и си представят как тя един ден ще разклати долара. Всички тези представи имат нещо общо - грешни са.

Какво представлява Bitcoin?

Това е виртуална валута, която е създадена през 2008 г.-2009 г. от мистериозен хакер с псевдонима Сатоши Накамото. Ядосан от краха на пазарите през 2008 г., Накамото искал да създаде валута, която е независима от правителствата. Така парите на човек няма да бъдат излагани на риск от машинациите на политици и банкери.

Bitcoin няма физическо измерение - валутата се държи във виртуален портфейл, а разплащанията са peer-to-peer, като всяка транзакция е анонимна, но се следи и записва с цел да се избегнат измами и фалшификация. Всичко това - без участието на правителство или централна банка.

Откъде мога да си набавя?

Не е толкова лесно. Можете да ги „добивате", като натоварите компютъра си със сложни математически изчисления. Състезавате се с други потребители за Bitcoin-ове, които се появяват на всеки 10 минути. До момента са били „добити" 11 млн. единици от виртуалната валута, а лотарията е изчислено да приключи през 2140 г., когато ще има 21 млн. Bitcoin в обращение.

По-простият начин е просто да си ги купите от някой, който вече ги има. Това най-често става в сайтове, които функционират като обменни бюра - напр. приемат долари за Bitcoins по определен курс. Когато вече разполагате с p2p парите, просто изпращате от тях на лицето или фирмата, на които искате да платите. В наши дни има доста компании, които приемат Bitcoin. Можете да направите дарение на Wikileaks или The Pirate Bay във виртуалната валута.

Откъде се появи интересът към Bitcoin?

Има две причини. Едната причина е, че стойността на виртуалната валута расте - много финансови експерти я смятат за „балон". Някога един Bitcoin се равняваше на по-малко от цент, а наскоро стигна до 266 долара, преди да се срине до 55 и след това да се закрепи ан границата от 100 долара.

Като цяло, наличните Bitcoin-ове се равняват на между 1 и 2 млрд. долара, което е повече от резервите на 20 отделни страни, сред които Сейшелите, Либерия и Гамбия. Заради това мнозина смятат, че виртуалната валута може да стане реална сила на световните пазари.

Тук идва и втората причина за популярността на Bitcoin - те са особено апетитни за хората, които са изгубили доверието си в глобалната финансова система. Виртуалните пари са утопична валута за млади и просветени в технологиите анархисти, капиталисти-либертарианци и престъпници, на които им трябва непроследим и децентрализиран метод за разплащане.

Не е случайно, че стойността на Bitcoin-ите литна до небесата през март, когато кипърското правителство обяви, че за да получи спасителен транш от ЕС, ще посегне на депозитите в страната.

Колко е стабилна тази валута?

Тя просто не е. Всъщност, някои критици наричат Bitcoin дигитален еквивалент на Схемата на Понци (т.е. печалбите не идват от законни инвестиции, а се изплащат на старите инвеститори от парите, които идват от новите инвеститори-бел.ред). Само за два дни виртуалната валута се срина със 77% заради технически проблеми със сървърите, като това не е за първи път. Случва се и хакери да пробият защитата на виртуалните портфейли на хората. Тази нестабилност плаши - как да разчиташ на нещо, което може утре да не струва нищо?

Има и проблеми със самата законност на p2p парите. Въпрос на време е американските власти да се заемат с Bitcoin. На първо място, защото конкурира долара. На второ, защото анонимността на транзакциите прави на нелегални сайтове за продажба на наркотици като Silk Road милионни обороти всеки месец. С Bitcoin също така доста лесно се перат пари. Възможно е една сутрин федералните агенции просто да „бутнат" цялата система.

Какво е бъдещето пред Bitcoin?

Повечето финансови анализатори смятат, че на виртуалната валута трябва да се гледа като на хазарт или на борсова търговия. Инвеститорите са на същото мнение и затова повечето задържат Bitcoin-ите в себе си, вместо да си купуват пици или смартфони с тях. Идеята им е проста - те чакат поредното „полудяване" на цените, за да продават скъпо. Това в един момент ще лиши валутата от всякакъв смисъл и доста хора ще „изгорят". Затова и не трябва да инвестирате пари, които не можете да си позволите да загубите.

А кой беше този Сатоши?

Енигматичният изобретател на Bitcoin твърди, че е 36-годишен японец, но от написаното в блога му през 2009 г.-2010 г. виждаме по-скоро един прекрасен английски с много британски изрази. Няма и информация за програмист на име Сатоши Накамото от преди появата на Bitcoin. Даже и след това нищо от информацията за него не може да се проследи. Накамото обяви през 2011 г., че „вече се занимава с други неща" и никой не е чувал нищо за него от тогава.

Някои смятат, че всъщност той се казва Майкъл Клиър и е ирландец, завършил криптография, които има опит във валутната търговия и p2p технологиите. Клиър, естествено, отрича.

Oще: bitcoin  p2p  валута  пари  понци  спекула  стойност 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

11 pepe | 08.05.201323:10

Ами то всяка валута се крепи на нечия честна дума и на нищо друго - било банка, било държава. Тази, за разлика от другите се крепи само на свободния пазар и може би на честната дума на "операторите" /честността на думата на операторите се гарантира от желанието им да запазят валутата "витална" - не много по-различно от това, на което се крепи думата на банките даречем/. Тя е идеалната "либерална" валута и затова ще ми е интересно да наблюдавам какво се случва с нея.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

10 pepe | 08.05.201323:04

" Я си купете хляб или сирене с тая прехвалена валута."

Хм, забележително твърдение, колкото забележително практично, толкова и забележително... глупаво. Обяснението е дълго но примера е лесен. Нека автора му примерно да се опита да си купи нещо с български левчета в Аржентина.
Т.е. както и всяка друга валута тази си има определена "среда" в която притежава някаква покупателна способност - т.е. има места и съответно неща, които се продават на тези места, където с тази валута може да се оперира.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

9 Borracho | 08.05.201323:01

pepe

Аз, че не съм много умен не го отричам. Ама чак не съм и тъп, поне според приятелите ми и колегите с които работя и съм работил. Та не мисля, че недоверието на хората е признак за тъпота. Ок като и да е.
С какво реално биткоина е по-различен? Той също няма никакво покритие, той няма дори покритието "честна дума" на някоя държава. Крепи се, доколкото разбирам аз, изцяло на взаимното доверие на група хора в тази валута. Малка група хора. Идеята му е чудесна, но практиеското приложение на биткоина е никакво. Той също подлежи на инфлация, и то каква! Теоретично нали има краен брой биткоини и повече от заложеното в алгоритъма не могат да съществуват. ОК. Обаче чета аз из нетЯ, че хората пък веднага намерили начин да разбиват 1 биткоин на части, че дори и миличасти (що не, тва е просто софтуер). Та ето ти начин на "печатане" - поне на мен точно така си ми изглежда.
А и щом разни балалайки като Макс Кайзер и куп други интернет балалайки (дето вече са си направили милионите долари) ми говорят за великата оферта с биткоините - работата за мен е ясна. Както казаха вече тук хората - поредния тип пирамида, тая просто се рекламира като високотехнологична.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

8 pepe | 08.05.201322:37

Абе коментиращите, нали всичките сте застъпници на тезата за превъзходството на пазарната икономика, без намеса на държавата /държавите или която и да е отделна такава/, без регулации. Е, появява се парична единица, непринадлежаща на никоя държава, нерегулирана от никоя държава и всички започвате да се жалвате - как не била сигурна, щото не била регулирана, как не била "законна" /законна? и как да е "законна" бе Елизо - умнице? нали зада е "законно" нещо, то трябва да се подчинява на комплекса от закони на някоя конкретна държава/...
Ама вие наистина сте тъпи и не знаете какво искате Усмивка
И статията и тя е тъпа - първо не казва нищо ново и интересно и второ - определено автора не разбира или изопачава някой неща.
И той борави със понятието "законност", без въобще да си прави труда да се замисли за това, какво се означава това понятие и как е възможно да е "законно, нещо, непринадлежащо на никоя конкретна държава и следователно не подчиняващо се на никоя законова система /сигурно автора е американец, който по по подразбиране смята, че американските закони важат в цялата вселена/.
После - идеята, че някое правителство /разбира се това трябва да е американското правителство щото само то има "законното" право да прави такива неща/ може в един прекрасен ден просто да реши и да "се заеме" с нея - с намек - да и види сметката е... малко глупава, малко тоталитарна и много малко отчитаща някой "реалности".
И ко кат са "заеме" с нея? Ко стаа ако пък даречем китайското правителство реши да ги "отеме"? ... Усмивка
И да, спекулативна е разбира се - както и повечето неща в съвременната световна икономика и почти толкова, колкото и валутите на разните страни по света /повечето от които са без златно или каквото и да било "реално" покритие/.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

7 Govedo13 | 08.05.201318:26

Това е поредната Понзи схема в огромен мащаб.
Най-смешното е че има кой да вярва. Ако отворите коментарите по повод новите машини за миниране който се продават за по 2-5000 Е ще се разбиете от смях. Компаниите бавят доставките и подобни смехории.
Забавно е че балъците вярват,че ще си избият парите за 1-2 месеца миниране. Много щастлив
Тъжно е че явно никой от тях не се замисля че ако въпросните компании действително имат такива машини за миниране то те биха си минирали сами и не биха продавали машините, но тъпанарите не мислят:
http://www.wired.com/wiredenterprise/2013/04/bitcoin-mining-rigs/

Друга точка която е изпусната е кой и на какъв принцип регулира Mt.Gox и другите подобни борси?

С две думи голяма лъжа обиране на тъпи иамерикански и европейски идиоти.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 24.02.2011, 18:45

6 Georgi Tashev | 08.05.201315:36

Глупости на търкалета. Я си купете хляб или сирене с тая прехвалена валута.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

5 Блуждаещ читател | 07.05.201320:52

Доста хора без да знаят копат за биткойните на някой друг.
Има вече троянци, които ползват ресурсите компа ви за това. Фейсбукърите са идеалната лесна мишена за целта Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

4 Rodrigo Diaz de Vivar | 07.05.201315:36

Nitova, това че Silk Road е някаква новост за теб, не означава че всички читатели са facebook селяци.
Мястото не е тайна от доста време, така че webcafe не са направили нищо смущаващо.
И сега в Родопи има села, където за гумена пишка ще убият момичето с камъни, но това не спира сайтовете, които ги продават.
Дръж се малко по естествено.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 07.05.201314:02

Eliza Nitova

Що пък да го цензурират точно този сайт? Айде сега знаеш му името - я пробвай да го намериш в интернет! По-леко с тая цензура, някой ако те слуша ще си помисли че наркотоцоте са нещо супер лошо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

2 Borracho | 07.05.201313:56

А, че е далавера и е супер несигурна работа това се вижда и от луната. Тази система няма никакви механизми за регулиране, което я прави толкова нестабилна колкото е - цената на биткоините може да си се мени с по 100-200% в рамките на дни. Тоест това не ги прави нито по-лоши, нито по-добро от всякакъв вид хартиени пари.
Но евала за концепцията, показват че централните банкери не са богове, а просто временни на господари на света. И както днес ги има, така утре може и да ги няма.
   

оценка

+2 -0