И джамия, и творчество на Кота Нула | webcafe.bg
Webcafe

Дяволът носи "Прада"... на Кота Нула

Lifecafe , По NY Times
05.08.2010, 11:21 (обновена 06.08.2010, 17:47)
кота нула

Снимка: © Getty Images

Използвайки издателство Conde Nast като магнит, 1 World Trade Center би привлякъл повече фирми и по-високи наеми

През 1996 г. издателството Conde Nast мести централния си офис, луксозните си списания и облечените си в черно редактори на Таймс Скуеър - това се оказва повратна точка за все още буйния район, избягван от много нюйоркчани.

Reuters, Ernst & Young, "Добро утро, Америка" по ABC и милиони туристи последваха медийната компания и избутаха магазините за порнография, проститутките и мошениците - някогашните владетели на квартала, известен като Кръстопътя на света.

14 години по-късно общинските власти в Ню Йорк и Ню Джърси се надяват Conde Nast да постигнат същата магическа промяна в основната част на града.

Във вторник властите подписаха пробно споразумение за преместване на централния офис на Conde Nast в 1 World Trade Center - високият 540 м небостъргач, който в момента се строи на Кота Нула. Така издателската компания стана най-големият частен наемател до момента - и единственият с trend-setting престижа да задава тенденциите там.

Белязаното място

В студеното и скръбно време след терористичните атаки върху кулите-близнаци не беше ясно кои фирми - ако въобще има такива, биха се завърнали на това белязано място. Дълго време изглеждаше, че държавните агенции са единствените най-сигурни наематели.

Мичъл Мос, професор по градско планиране в Нюйоркския университет, казва, че сделката с Conde Nast би могла да бъде повратен момент, отбелязвайки, че 1 World Trade Center, който ще бъде най-високата сграда на града, е от другата страна на Уест стрийт - срещу новооткрития централен офис на Goldman Sachs.

Представете си картината: Анна Уинтур, властната главна редакторка на издаваното от Conde Nast сисание Vogue, вдъхновила романа и филма "Дяволът носи "Прада", и Грейдън Картър - редакторът бонвиван на Vanity Fair, излизат от черни лимузини на Кота Нула.

"Ще имаме най-добре платените банкери и най-добре облечените редактори на една улица разстояние", разказва Мос. "Кой млад амбициозен човек не би желал да бъде в центъра на града сега?"

Conde Nast не е единственият известен наемател

Bank of New York също разглежда 1 World Trade Center, който се очаква да бъде завършен през 2013 г., като едно от възможните места за офисите си.

Властите засега отказват да коментират каквито и да е преговори с наемателите. Говорителят на властите Стивън Зигмънд обяви: "Очевидно има инерция, свързана със сградата на мястото на Световния търговски център - и нарастващия интерес от потенциални наематели."

Настоящият хазяин на Conde Nast на Times Square 4 - семейство Дърст, чиято сграда е особено важна за обновяването на Таймс Скуеър - също дръзва да игре по-голяма роля в 1 World Trade Center.

В четвъртък общинският съвет на Ню Йорк и Ню Джърси ще гласува първоначално одобрение на сделка, в която фамилията ще поеме маркетинга и отдаването под наем на небостъргача в центъра на града - и ще плати $100 млн. за 10% дял в проекта.

След терористичните атаки върху търговския център много от хората, които са работили там, казаха, че нямат желание да се върнат на това място. Елиът Спитцър някога го нарече "бял слон". Дъглас Дърст, който оглавява семейната фирма, беше един от многото противници на идеята.

Goldman Sachs и Merrill Lynch отхвърлиха настойчивите молби да се нанесат в един от новите небостъргачи, планирани да бъдат построени на това място.

Без частни корпорации на хоризонта, градските, щатските и федерални агенции обещаха да наемат няколкостотин хиляди квадратни метра. Критиците обаче скърбят за цената на кулите - и безумието да бъдат настанявани държавни служители в първокласно офисно пространство.

Conde Nast като магнит

Ако сделката бъде завършена, през 2014 г. Conde Nast ще заемат до 300 000 кв. м в струващия $3.3 млрд. небостъргач с територия от 800 000 кв. м, коментират източници от фирмата, запознати със споразумението.

Фирмата и общинските власти очакват да изгладят подробностите в следващите няколко месеца. Не е известно колко би плащала фирмата като наем, но изглежда тя се опитва да повтори стратегията си от Таймс Скуеър, като си осигурява наем под пазарна стойност като първи наемател.

Conde Nast, чиито 18 списания са разпръснати между шест сгради, включително тази на Таймс Скуеър 4, отказаха коментар - но в писмо до служителите си във вторник сутринта са заявили, че тази стъпка "би ни позволила да вместим всички наши марки в един общ, първокласен централен офис."

Ако сделката за наема бъде подписана, това ще означава, че на властите няма да им се налага да отдават под наем такава голяма част от мястото в сградата (ако изобщо остане място за отдаване) на щатски и федерални агенции.

Използвайки Conde Nast като магнит, кулата би могла да поиска по-високи наеми от фирми.

"Това представлява фундаментална промяна на долната част на Манхатън в център за творческата индустрия, а не само за финансови услуги", коментира Робърт Яро, президент на американската Асоциация за регионално планиране.

"Почти десетилетие мина от 11 септември - и очевидно хората вече гледат на това място и на тази сграда като на едно от местата в района с най-добро разположение - а не само като място на национална трагедия."

Oще: кота нула  ню йорк  севтовен търговски център 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.