Срив на акциите на Бритиш петролиъм с 34% подхранва спекулациите за поглъщане | webcafe.bg
Webcafe

Близо $1 млрд. плати Бритиш петролиъм за разлива, страшното предстои...

Webcafe.bg , По Bloomberg
02.06.2010, 16:49 (обновена 02.06.2010, 17:20)
нефтен разлив

Ако Бритиш петролиъм не се справят с разлива, в Мексиканския залив до Коледа може да се излеят почти 4 млн. барела суров петрол

Провалът на Бритиш петролиъм (БП) да спре изливането на милиони литри суров петрол във водите на Мексиканския залив може да постави най-големия производител на петрол и газ в САЩ в борба да остане независим.

Акциите на БП се сринаха с 34%, откакто наетата от фирмата сондажна платформа Deepwater Horizon експлодира на 20 април, което "изтри" автоматично $58 млрд. от стойността на компанията. Това може да направи британския гигант достатъчно евтин, за да привлече интереси за поглъщане, смятат инвеститори.

"Пазарната стойност на БП сериозно се разруши, така че би могла да стане обект за поглъщане," коментира Дирк Хуземанс, който е ангажиран с управлението на около $4.5 млрд. за Robeco Group в Ротердам, продали своя дял в "Бритиш петролиъм" м.г. Важното сега е доколко убедително главният изпълнителен директор на БП Тони Хейуърд се справя с катастрофата и нейните последици, каза Хуземанс.

Окончателният край на изтичането зависи обаче от т.нар. спомагателни кладенци, които ще бъдат завършени след близо 2 месеца. Така Хейуърд е изправен пред разходи, които може да достигнат $22 млрд. - повече от печалбите за 2009 г. - според ING Wholesale Banking. Наред с всичко останало компанията е изправена пред наказателно и гражданско разследване в САЩ заради кастрофата.

Най-големият в САЩ

Освен че е най-големият производител на петрол и газ в САЩ, БП е и най-големият оператор в Мексиканския залив, където държи повече от 500 наети платформи и изпомпва 450 000 барела петрол дневно. От фирмата планират 10 нови проекта в залива през следващите пет години - повече, отколкото в други региони по света.

"40% от резервите на БП са в Мексиканския залив - и ако има шанс да им бъде наложена забрана да работят в САЩ, то тези резерви биха били оценявани при много по-ниска стойност от резервите им в останалите части на света," коментира Гордън Куан, ръководител на регионалното енергийно изследователско поделение в Хонконг на Mirae Asset Securities Ltd. "Може да им се наложи да продават при изключително висока отстъпка на другите играчи."

Някои анализатори оценяват потенциала за наказателно разследване и граждански дела, пред които е изправена БП, на цели $40 млрд., което би довело до приблизително $50 млрд. загуба на пазарна капитализация, казва Куан.

Американското министерство на правосъдието вече разследва дали наказателни или граждански закони са били нарушени при разлива, съобщи вчера американският главен прокурор Ерик Холдър.

Холдър оповести разследването на пресконференция в Ню Орлиънс, в същия ден, в който президентът Барак Обама определи разлива като "най-голямата екологична катастрофа от този род в историята на САЩ."

Обама удължи мораториума върху сондажите в крайбрежния шелф

Миналата седмица Обама удължи мораториума върху разрешителни за дълбоководни сондажи с 6 месеца. Американският президент се отказа от плановете да отвори крайбрежните води на щата Вирджиния за сондажи, отмени продажбата на наети платформи в Мексиканския залив и прекрати процеса на издаване на разрешително на Royal Dutch Shell Plc за планирани петролни кладенци край арктическите райони на Аляска. Обама каза, че ще бъдат наложени нови правила за сигурност при сондажи.

"Бритиш петролиъм" вече са похарчили $990 млн. в опити да спрат изтичането на морското дъно на дълбочина около 1.6 км и за почистване на петрола от залива. Компенсациите за притежателите на земи, хотелиерите и рибарите, които обявяват загуби от разлива, ще повишат допълнително сумата.

"Летвата се вдига с всеки изминал ден," казва Фадел Геит, анализатор в Oppenheimer & Co. в Ню Йорк. "БП може да се изправят пред огромна отговорност под формата на компенсации, щети и други обвинения."

Катастрофата с танкера Exxon Valdez през 1989 г. излезе над $4.3 млрд.

Цената на катастрофата с танкера Exxon Valdez през 1989 г., най-тежкият петролен разлив на САЩ до бедствието в залива, е стигнала $4.3 млрд. - в резултат на разходите по почистването, глобите и споразуменията за компенсации.

От "Бритиш петролиъм" съобщиха, че имат застраховка за загуби и искове за причинени щети в резултат на разлива.

В най-лошия случай, ако урагани, технологични трудности или непредвидени проблеми попречат на опитите на БП да спре изливането на петрол и да запечатат кладенеца, възможно е да се излеят почти 4 милиона барела суров петрол в Мексиканския залив до Коледа. Това прогнозират геолози и пазарни анализатори.

Петролът ще доведе до задушаване на риба и други морски животни, ще увреди бреговата линия край брега на Мексиканския залив, като ще се разстеле до атлантическия бряг на Флорида, и ще засегне икономиките, зависими от риболова и морския живот, казват учени, специалисти по морската флора и фауна. Токсичният петрол от разлива би могъл да остане затворен в слоевете на океанската вода в продължение на десетилетия.

БП "олекна" на борсата под "Петролеос", "Шеврон" и "Газпром" 

БП са изпомпвали 3.95 млн. барела петрол и газ дневно през 2009 г., което ги прави най-големия световен производител на петрол извън държавно притежаваните петролни компании. Exxon Mobil, най-близкият им съперник, са изпомпвали 3.93 млн. барела дневно.

Пазарната стойност на БП, която надмина тази на Shell в началото на годината, спадна под тази на Petroleos Brasileiro SA, Chevron Corp., и руската Gazprom. Парижката Total SA изпомпмаше 2.28 млн. барела дневно през м.г. и цената й на фондовия пазар е с около $9 млрд. по-ниска от тази на БП.

"Навлизаме в територия на цените на акциите, където анализаторите правят прогнози за възможности за поглъщане, тъй като загубата на пазарна стойност е много по-голяма от очакваните разходи за "най-лошия случай", казва Айвор Петер, който отговаря за $9.2 млрд. инвестиции в Royal London Asset Management, сред които има и акции на БП. "Но няма никакви купувачи на този етап, тъй като краткосрочната несигурност е твърде висока."

Хейуърд понижи нетното съотношение на дълга на БП до 19% през първото тримесечие - от 23% преди година, което му дава по-добри възможности да покрие разходите по почистването на разлива и свързаните с това задължения. Фирмата има кредитен рейтинг AA от Standard & Poor's и е постигнала рекордни печалби от $6 млрд. през първото тримесечие от $73 млрд. приходи.

"Задълженията биха могли да бъдат десетки милиарди долари, но смятам, че БП има активите да бъде в състояние да понесе удар от този род," коментира Джейсън Гамел, анализатор в Macquarie Securities USA Inc. в Ню Йорк. "Твърде е рано да се каже, че е кандидат за поглъщане, тъй като никой не иска да притежава неуточнени в количествено отношение задължения."

Как да се спре разливът

БП в момента се опитват да спрат разлива, като поставят тръба върху кладенеца, за да изведат петрола до сондажен кораб на повърхността. Действията им може временно да увеличат изтичането на петрол в залива, преди да бъде запечатана тръбата, предупредиха от компанията.

Хейуърд е обещал да почисти "всяка капка" петрол в Мексиканския залив и по бреговата линия от кладенеца, който по правителствени оценки е изливал до 19 000 барела петрол дневно (близо 800 000 литра).

"Бритиш петролиъм" в момента извършват два сондажа за спомагателни кладенци, чрез които да прекъснат пострадалия след взрива кладенец и да го запушат за постоянно - процес, който няма да приключи по-рано от август.

Oще: акции  бритиш петролиъм  мексикански залив  петрол  разлив  сащ 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

1 r_p_mc | 03.06.201014:14

до края на лятото спиране няма... ядосан BP is dead ! God save the Gulf ! mother fцензураkers
   

оценка

+0 -0