Как се става богат? | webcafe.bg
Webcafe

Как се става богат?

Николай КировНиколай Киров
14.02.2016, 21:51 (обновена 18.02.2016, 16:09)
богатство

Снимка: © Getty Images

Каква е разликата между това да си богат и да изглеждаш такъв? Никаква, поне в краткосрочен план. А „в дългосрочен план всички сме мъртви", както отбелязва Джон Мейнард Кейнс.

Как се става богат? Всеки иска да е богат, да може да си купи всичко, да не се тревожи за сметки и разходи, да бъде щастлив и уважаван. Това е представата на повечето хора за богатството.

Идилия, в която нямаш никакви проблеми.

Тази представа е напълно измамна. Ловък рекламен трик, изкован в работилниците на социалните инженери в САЩ и плътно вплетен в т. нар. „американска мечта", която се превърна в глобална такава през последните десетилетия.

Стремежът към парите като ценност и към това, което може да се купи с тях като видим измерител на успеха, е в основата на консуматорското общество. Една система на безкрайно растящо потребление и съответно производство в свят с крайно ограничени ресурси.

Идеята за богатството не само кара хората да търсят начини да го постигнат, но и да харчат над възможностите си.

Каква е разликата между това да си богат и да изглеждаш такъв?

Никаква, поне в краткосрочен план. А „в дългосрочен план всички сме мъртви", както отбелязва Джон Мейнард Кейнс в „Трактат по парична политика" от 1924 г.

Думи, които изглеждат цинично, извадени от контекста си. Но Кейнс е човекът с може би най-доброто разбиране за икономиката в историята.

„Но този дългосрочен план е подвеждащ показател за текущите събития. В дългосрочен план всички сме мъртви. Икономистите си поставят твърде лесна, твърде безполезна задача, ако в този бурен сезон всичко, което успяват да ни кажат е, че когато бурята отдавна е преминала, океанът пак е спокоен."

В макроикономиката това означава, че държавата трябва да се старае да държи промяната на стойността на парите под контрол, както без особен успех се опитват да правят големите централни банки в момента. И в САЩ, и в еврозоната, и в Япония има поставена цел за ценова стабилност от малко под 2% годишна инфлация. Никъде промяната на потребителските цени не е дори близо до тази цел.

Какво биха значели думите на Кейнс в света на обикновения човек?

Парите нямат значение, важна е стойността.

Сега, близо век след написването на трактата, това вече е видимо ясно. Да погледнем ситуацията в България в момента.

Обемът на депозитите в банковата система е рекорден. Спестяванията на частния сектор - бизнес и домакинства - възлизат на близо 61 млрд. лв. по данни на БНБ. В същото време кредитирането е в застой и то при рекордно ниски лихви - както по кредитите, така и по депозитите.

Очевидно количеството - и дори достъпността - на парите не решава проблемите в икономиката. По същия начин стоят нещата и за обикновения човек. Финансовите му проблеми всъщност не са свързани с пари, а със стойност, икономически дисбаланси и правни неуредици.

Това, което прави един човек беден, не е липсата на пари, а ограниченията, поставени от самия него или от социално-правната система.

Парите, сами по себе си, не са нищо повече от парчета хартия, пластмаса или метал.

Те обаче служат за измерване на стойността на нещата и за обмяната на тази стойност. Всичко, което има стойност, може да бъде измерено с пари. Това обаче не означава, че стойността на нещата се прехвърля върху парите.

Когато купуваме от магазина, ние плащаме с пари, но всъщност разменяме една стойност за друга. От едната страна е стойността на нашето време и труд, а от другата, стойността на ресурсите, вложени в продукта, както и на времето и труда на хората, които са го произвели и са направили възможно той да стигне до нас.

Дори когато става въпрос за печалба от лотарията, парите нямат значение. Печелившият всъщност получава малки части от времето и труда на всички, направили залози.

Шансът да спечелиш е нищожен, но въпреки това много хора участват с надеждата да станат богати. И всяка публично оповестена печалба се превръща във фактически довод на вярата, че забогатяването по този начин е не само възможно, но и лесно.

Какво обаче става със спечелилите? Често техните истории нямат нищо общо с „американската мечта". Парите им или стоят в някоя банка, или биват бързо и безсмислено похарчени, оставяйки печелившите по-бедни и задлъжнели отпреди да ги сполети „щастието".

Те получават пари, но не и знанието как да създадат стойност и съответно тя се изплъзва между пръстите им.

Неслучайно в масовите игри на късмета повечето участници са хора със сравнително ниски доходи. Малките разходи за влизане и огромните печалби обясняват този феномен. Ако хората не мислеха за пари, а за време и труд обаче едва ли щеше да е така.

Игрите на късмета са всъщност още един начин на функциониране на потребителското общество. Не само в България, а навсякъде по света.

Ако политическата класа иска да контролира обществото, тя се нуждае от зависими хора. Няма по-лесен начин за постигане на това от икономическата зависимост.

Най-зависими са бедните. А бедността се постига най-лесно с лошо образование и други икономически лостове (субсидии за тютюнопроизводство, например).

Това не е теория на конспирацията, а естествен процес на разпределяне на власт.

Властта на политиците винаги е отнета или дадена от народа. За жалост, заради комунистическото наследство, в Българя този процес е доста по-дълбок.

Той създава маса от хора, които приемат своята икономическа зависимост и отказват да правят каквото и да е било, за да променят статуквото. По времето на комунизма тази маса е била зависима от държавата, а сега зависи и от частни интереси.

В страна, където 40% от населението живее на прага на бедността според официалната статистика, стремежът към лесно забогатяване логично е масово явление.

Хората не вярват в собствените си възможности, не вярват в държавата, не вярват едни на други, защото са зависими. Но вярват в късмета и всякакви суеверия, опитвайки се да се скрият от неприятната реалност на това, че не контролират сами живота и нямат истинска свобода на избора.

Въпреки че шансът за печалба в повечето игри на късмета е приблизително равен или дори по-малък от този даден човек да го удари светкавица (който е около едно на 300 000), хората продължават да опитват. Често - въпреки сравнителни ниските залози - харчат повече, отколкото могат да си позволят.

Наистина няма начин всички да сме богати, но е възможно да имаме достатъчно средства, за да сме независими.

Това е въпрос преди всичко въпрос на промяна на мисленето. Когато става дума за богатство, трябва да мислим за стойности, а не за пари.

И при бизнеса, и при работата не са важни парите, а стойността, която създаваме. Има само един възможен начин за забогатяване и това не са игрите на късмета. Как се става богат?

Отговорът е - като увеличиш стойността на времето и труда си за останалите хора.

Oще: банки  бнб  богатство  богатството  бърз кредит  време и труд  депозити  джон мейнард кейнс  икономика  как да спечелим пари  как да стана богат  как се става богат  кейнсианство  кейнс цитати  кредити  криза  лесни пари  лотария  най-богатите хора в света  национална лотария  николай киров  образование  основен лихвен процент  пари  печалба  стойност  трактат по парична политика  финансово образование  централна банка 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 17.02.201623:35

Harry, именно тук е съществената ралзика между теб и мен - ти имаш нужда да вярваш в нещо, в някой. Аз нямам. Не вяр.. ъъ.. невярваш ли? Май не. Затова и я търсиш у мен. Търсиш собствената си слабост и, по необходимост, дори я виждаш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

16 Harry | 17.02.201623:01

Прасчо на мен невярва, ще повярва ли един велик американец:

“ Американците, като всички живи същества на Земята, вярват в много неща, които са явни лъжи… Тяхната най-вредна лъжа е, че за всеки американец е лесно да забогатее. Те не искат да признаят колко е мъчно да забогатееш и затова онези, които нямат пари, обвиняват себе си и само себе си. Тяхното вътрешно чувство на вина е богатство за богатите и силните, които правят все по-малко за бедните, лично или обществено, от коя да е друга управляваща класа, да кажем, от Наполеоново време насам."

Кърт Вонегът, Кланица 5

Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

15 Dox | 17.02.201622:33

По всичко изглежда, че ти си един богат евнух. Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 17.02.201616:32

Докато е донякъде забавно да чета коментари на хора, които надали са богати и надали някога ще станат богати, относно това как се ставало богат, също ми се струва и доста безсмислено, точно както мнението на евнуси относно това как се прави секс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

13 Dox | 16.02.201622:14

Така е, Прякоре.
А тая схема, на която се гради икономиката ни е от поне 20-на години. Тя се изразява в следното:

- Обади се и спечели-и-и-и!
- Какво-о-о-о?
- Обяд за двама-а-а-а-а!
- Къде-е-е-е-е?
- В закусвалнята на автогара Ю-у-у-у-г!
- Е-е-е-е-е! Супе-е-е-е-е-р! Ще се обадя сега-а-а-а! Веднага-а-а-а! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

12 prqkor | 16.02.201620:04

Игрите с късмета са индикация за икономическото положение на държавата.
Всички схеми са изчерпани и остана само събирането на последните свободни стотинки от хората. Последните , които не са отишли за кредити , сметки и храна.
2- 3 лева , всеки има в джоба , да ама лошото е че са само 2 - 3 лева - жалко , нали ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

11 Harry | 16.02.201611:06

Има една уловка в горното, Много щастлив , никога няма да сте богати, ако нямате свободно време, така завършва статията, да работите повече и по-дълго време, и тогава сте роби, добре платени, но роби, а може ли роб да е богат? Не разбира се, колкото и пари да имате в банковите си сметки, защото сте дали (взели са ви) времето, а то за разлика от парите не се натрупва, не се олихвява, не се запазва за по нататък.

Схващате ли колко са измамни либерастките теории, като горната, за какво са ви пари, ако нямате време да ги похарчите, или просто да живеете? С тези лъжи ви будалкат истински богатите хора, а те имат много свободно време, наистина много, защото никога не са работили, те са богати, защото ограбват нас.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 26.11.2014, 05:32

10 ImaIma | 15.02.201622:50

Продажба на наркотици и оръжия на едро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

9 Nikkor | 15.02.201619:51

Благодаря JB.
Шами не се обиждай, но такъв е животът. Несправедлив, но все пак прекрасен. Важното е да намерим това което ни харесва да правим и да се занимаваме с него. Малко хора имат това щастие разбира се. Но ако само хленча как ме експлоатират - което акционерите и директорите на компанията в която работя несъмнено правят - ще прекарам живота си в тъга и нещастие.
Ето ти още един начин да забогатееш. Трябва да правиш нещо което имено богатите са готови да купуват. Със сигурност ще станеш богат колкото тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

8 Dox | 15.02.201618:49

"Богат" е доста разтегливо и относително понятие.
Така, както е използвано в заглавието обаче, най-вероятно ще се асициира с "много богат". Толкова, че да гарантира присъствие в състава поне на единия процент.

Ако е така, ето какво е необходимо според мен, за да бъде човек толкова много богат:

1. Да не познава себе си и по тази причина да не е наясно какво точно иска. В такава ситуация е естествено да иска всичко, за да не би да сбърка някъде или пък да не се мине. А за това наистина са нужни колосални количества пари. Т.е., с това условие се решава най-важното, а именно - мотивацията да бъдеш много богат.

2. Да не става за нищо и да не може нищо, освен да е сладкодумен и с приказките си да склонява други да работят за него, докато те са убедени, че работят за себе си.

3. Липса на каквито и да било морални задръжки, а на тяхно място - подходящ арсенал от лозунги за права, законност, трудолюбие и пр. Тук трябва да се внимава, защото спазването на даден закон не зависи от самия закон, а от морала на човека.

4. Образованието е предимство, макар че не е задължително. Ако нещо се случи с водопровода на къщата ви, ще ви трябва все пак образован човек, специалист, а не крупния инвеститор, собственик на "Бръм Брън и Дрън Интернешънъл", примерно.

Мисля, че горните условия горе-долу изчерпват най-важното, за да бъдеш много богат.
А, сетих се и едно друго условие - да бъдеш в точния момент на точното място. Много щастлив

Горните условия не важат за далеч по-малко богати /да ги наречем - сравнително заможни/ хора, тъй като те обикновено са собственици на малки фирми, на някакъв фамилен бизнес. Ако имат наети работници - работят наравно с тях. Обучават ги, защото в такива случаи собственикът е специалист или майстор. Показва /а след това наказва Много щастлив /.
   

оценка

+0 -0