Изгуби ли iPhone своята магия | webcafe.bg
Webcafe

Изгуби ли iPhone своята магия

лебовскиMobilecafe по CNN
04.01.2019, 11:23 (обновена 07.01.2019, 11:43)
тим кук

Снимка: © Getty Images

Проблемите на Apple далеч не са само в китайската икономика

Преди почти 12 години Стив Джобс се качи на сцената на MacWorld, за да представи първия по рода си iPhone. Тогава той го рекламира като "революционен и магически продукт". Безпрецедентният успех на смартфона на Apple доказа идеята на Джобс, променяйки изцяло света на мобилните технологии.

IPhone оцелява и процъфтява, въпреки финансовата криза от 2008 г. и въпреки дългия списък от по-евтини алтернативи за смартфони и копия, в крайна сметка катапултира Apple да стане най-ценната компания в света.

Сега като че ли най-сетне iPhone е изгубил магическото си докосване, което кара потребителите да продължават и да продължават да купуват.

В рядък за Apple ход главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук предупреди инвеститорите с официално писмо в сряда, че компанията очаква по-ниски продажби за четвъртото тримесечие на годината поради по-слабите продажби на iPhone.

Кук определи като основна причина за това намалените продажби в Китай, където забавящата се икономика и продължаващата търговска война със САЩ оказват сериозно влияние върху продажбите на продукти на Apple.

Анализаторите обаче бързо отбелязаха, че проблемът на Apple с iPhone вероятно е доста по-дълбок от забавящия се икономически растеж на Китай.

Анализаторът и управляващият партньор на Loup Ventures Джийн Мюнстер заяви, че "една трета от проблема" идва от решението на Apple да повиши цените на всичките си модели на iPhone, като много от тях надхвърлят преди недостижимата цена от 1000 долара. Този ход определено има своята роля за редуцирането на броя на желаещите да си вземат най-новите иновации с марката iPhone.

В писмото си Кук не споменава конкретно повишаването на цените, но признaва, че има и други фактори, които засягат продажбите на iPhone извън Китай. Сред тях се посочват по-малкото субсидии за транспорт, както и решението на компанията от миналата година да предложи по-евтина смяна на батерията на смартфоните.

Нещата още повече се влошават с бележката до инвеститорите на Goldman Sachs от анализаторите на  анализаторите на инвестиционната банка. Според техния прочит на събитията компанията Apple е "по-чувствителна" към негативните макроикономически тенденции днес, отколкото би могла да е била преди няколко години, защото "приближава максималното пазарно проникване за iPhone". Анализаторите прогнозираха, че спадовете в продажбите на компанията ще продължат и през предстоящата финансова година, което само ще засили притесненията около Apple.

За инвеститорите новината беше грубо пробуждане. Акциите на Apple се понижиха с 9% за една нощ като изтласкаха пазарната стойност на компанията под тази на други технологични гиганти като Microsoft, Amazon и Alphabet.

"В съвременната ера на iPhone нощта на сряда срещу четвъртък бе явно най-мрачният момент на Apple и според нас представлява труден период на растеж за компанията", пише в съобщение на инвеститора Даниел Айвс, анализатор за Wedbush.

Писмото на Кук служи като ярко напомняне за новите реалности пред компанията: Ако искате да повярвате в Apple сега, това вече не е заради продажбите на iPhone, а въпреки тях.

Дори преди последното съобщение и писмото на шефа на Apple имаше причини за безпокойство спрямо компанията. Множество доставчици на части за iPhone вече са намалили собствените си продажби в края на миналата година. Компанията също така шокира инвеститорите през ноември, когато обяви, че ще спре да разкрива броя на продадените смартфони, след като няколко тримесечия на плоски или дори леко намаляващи продажби на мобилни устройства.

Така след повече от десетилетие на бърз ръст, породен от продажбите на iPhone, Apple преминава към опит да накара клиентите да плащат повече за всяко устройство, което са закупили. Този тренд започна още с iPhone X за 1000 долара през 2017 г. и новите iPhone XS и XS Max миналата година, последният от които струва колкото 1449 долара.

В същото време Apple говори за успеха на допълнителните услуги, които предлага за iPhone и други устройства, включително iCloud, Apple Pay, Apple Music и App Store.

Приходите от тази категория услуги достигнаха близо 10 млрд. Долара през трите месеца, приключващи през септември, впечатляваща цифра и увеличение от 17% спрямо същия период на миналата година.

В същото време обаче компанията говори за успеха на допълнителните услуги, които предлага за iPhone и други устройства, включително iCloud, Apple Pay, Apple Music и App Store. Приходите от тази категория услуги достигнаха близо 10 млрд. долара за второто тримесечие на финансовата година (приключващо през септември) - впечатляваща цифра и увеличение от 17% спрямо същия период от предходната година.

И все пак, iPhone остава главната "златка кокошка", която "снася" парите на Apple, докарваща близо 60% от общите продажби на компанията през второто тримесечие. Досега Apple все още не е намерил друг революционен и магически продукт, който да изпълни тази роля.

"iPhone е просто твърде голям, за да може Apple да го замени като свой хардлайнър, ако тази продуктова линия не се справя добре", пише Крис Касо, анализатор в Raymond James. "Ако актуалните модели на iPhone не се продават добре сега, трябва да се чудим какво ще се случи при едно следващото поколение смартфони, в които промените и подобренията са незначителни, както досега."

Oще: iphone  китай  китайска икономика  криза  магия  нови модели  продажби  спад в продажбите  цена 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

3 sim4o | 05.01.201915:01

Чичко Тръмп скоро им каза "върнете производството от Китай в САЩ" ама те още се ошумоляват ..

Като сложи още мита на стоки произведени в Китайската Народна република ептен ще изврещят на умряло ..

Ама те си знаят ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.05.2012, 10:11

2 Алекси Николов | 05.01.201911:31

iPhone е силно надценен продукт
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.10.2011, 14:52

1 nikito_blend | 04.01.201918:44

Балона дълго се надува и скоро ще се спука.
   

оценка

+0 -1