Виза за Острова? На всяка цена | webcafe.bg
Webcafe

Виза за Острова? На всяка цена

Webcafe.bg, Business Insider
03.01.2015, 12:48 (обновена 04.01.2015, 08:08)
роман абрамович

Снимка: © gettyimages.com

Роман Абрамович повлече крак буквално. Сега руските милионери наводняват Великобритания, вървейки по неговите стъпки. Ръстът с подалите заявления за инвеститорска виза с крайна цел получаване на гражданство е нараснал с 69% в сравнение с 2014-та

Броят на супербогатите руснаци, които търсят убежище във Великобритания, постави нов рекорд през 2014-та, в следствие на икономическата криза, която удари страната. Такова обобщение прави изданието Business Insider, като сравнява поведението на богатите руснаци преди и след 2014-та.

Изводът е ясен: изминалата година спокойно може да се нарече преломна за руската икономика и изобщо за руското общество.

Според британската официална статитика, броят на руснаците, които са получили виза, заради инвестиции е скочил с 69%, сравнено с предишната година. Това са хора, които според закона, инвестират в британската икономика поне 2 млн. паунда (или 3,1 млн. долара).

Между януари и септември 2014-та, британското правителство е раздало 162 визи на руски милионери, което показва ръст от 66 визи, сравнено със същия период на 2013-та.

След март е отчетено драматично нарастване на подадените заявления за инвесторски визи. Това - логично е следствие на западните санкции, заради действията на Русия в Украйна. Девалвацията на рублата и падането на цените на петрола в края на 2014-та също са причина за напускането на Русия на много от богатите руснаци.

Законът във Великобритания гласи, че след придобиване на инвеститорска виза (Tier 1 Investor visa), получателите могат да останат в страната 3 години и 4 месеца.

Те получават това право в замяна на инвестиция от 2 млн. паунда или повече в държавни книжа или в регистрирани във Великобритания компаниии. Британското правителство за пръв път от 20 години затегна изискванията за получаването на тези визи, като освен увеличение на минималния праг на инвестиции от 1 до 2 млн. лири, бяха въведени и ограничения за структурите на инвестициите.

Старите правила допускаха вложения от 25% от общата сума на инвестицията в недвижими имоти. Според новите правила, кандидатстващите за виза вече не могат да инвестират в недвижимо имущество, припомня The Financial Times.

Кандидатите за инвеститорска виза могат да очакват решение в рамките на 3 седмици.

След като живеят две години във Великобритания, онези от инвеститорите, които искат да останат за постоянно в страната, трябва да инвестират още 10 млн. паунда (16 млн. долара). Ако инвестират само половината сума - 5 млн. паунда (7,8 млн, долара), те ще могат да останат още три години.

Според изданието Times, около половината от руснаците, които искат виза, имат намерение да инвестират повече от 5 милиона паунда.

Камал Рахман, който е адвокат на фирмата, която се занимава с руските заявки за виза, споделя пред Times, че повечето му клиенти от Русия са заинтересувани директно от английско гражданство и не се притесняват от сумата,която трябва да инвестират в името на тази цел.

Има промяна и на пазара на недвижимо имущество

Според наблюдатели на пазара на недвижими имущества във Великобритания, за разлика от преди, сега руските клиенти са изчезнали, специално в Лондон. "Рублата падна толкова много, че да купиш недвижимо имущество в друга валута, като например лири, излиза почти двойно по-скъпо, отколкото в началото на годината", твърди анализатор от Business Insider.

Богатите руснаци също така са се оттеглили рязко и от сегмента с ваканционните пътувания. Масово руски туристи прекратяват туристическите си планове и оттеглят резервациите си за пътувания на далечни дестинации, като например Тайланд.

Това също е пряко следствие от катастрофалното падане на рублата.

Oще: богати  великобритания  инвеститорска виза  инвестиции  олигарси  олигарх  русия  руснаци 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.