На кого са нужни цигарите | webcafe.bg
Webcafe

На кого са нужни цигарите

Николай Киров
16.12.2012, 13:22 (обновена 19.12.2012, 08:17)
Пушач

На пръв поглед отговорът е лесен

На кого са нужни цигарите? На пръв поглед отговорът е лесен - на пушачите, но всъщност не е така. Тютюнопушенето не е личен избор, както обявяват поддръжниците му. Никой не е започнал да пуши, защото като малък е харесал цигарите на вкус, мирис или вид.

Тютюнът не е шоколад или сладолед

Пушенето е социален навик. С него се започва, защото и околните го правят. И пушенето в заведенията е ключова част от този процес. Повечето хора пропушват, за да не се цепят от колектива - приятелите, колегите, а нерядко и семейството.

Ето защо забраната за пушене на закрито е огромна стъпка за ограничаване на този порок. Едва ли повечето пушачи ще спрат да употребяват цигари заради нея. Въпреки че социологическите проучвания навсякъде по света, включително и в България, показват, че много от зависимите от никотина са намалили цигарите след въвеждането на такива забрани.

Но най-важният ефект е, че така новите попълнения в армията на пушещите ще започнат да намаляват. И колкото по-дълго продължи забраната, и колкото по-строг е контролът за нейното спазване, толкова по-малко ще са новите пушачи.

Забраната е в сила в България вече 7 месеца. Докато времето беше топло и масите в заведенията бяха изкарани навън, тя изглеждаше маловажна. Но застудя и собствениците на барове и ресторанти изреваха, че без цигарите бизнесът им умира, като обявиха невероятен и невиждан никъде другаде по света спад на оборотите с около 50%.

Реално отливът на клиенти пушачи едва ли е повече от 10%, защото около тази цифра се движи спадът след въвеждането на аналогични забрани в други страни по света. А и през зимата по-принцип оборотите на заведенията намаляват. Така че забраната на пушенето на закрито едва ли ще убие ресторантьорския бизнес в страната.

Каква е наистина вредата от цигарите?

Широко прието е негативите от пушенето да се свързват с катрана в цигарите. Наистина той има драматичен ефект върху белите дробове, като запушва алвеолите, токсичен е и увеличава значително риска от рак на белите дробове.

Отслабването на ефективността на белите дробове обаче кара сърцето да изпомпва повече кръв към тях, тъй като в кръвоносната система възниква недостиг на кислород. Така катранът уврежда и сърдечния мускул.

Но вреден в цигарите е не само катранът. Никотинът също оказва влияние върху сърдечно-съдовата система, като увеличава кръвното налягане и пулса и при постоянно приемане затруднява работата на кръвоносните съдове.

В самия процес на пушене, при изгарянето на тютюневата смес се отделят множество токсични и канцерогенни съединения. Сред тях са амоняк, арсен, въглероден двуокис, азотен двуокис, цианиди и др. Амонякът се използва за подобряване на усвояването на никотина, а цианидите са резултат от обработката на тютюна с пестициди срещу вредители.

Така тютюнопушенето не само причинява рак на белите дробове, но и в пъти увеличава риска от инфаркт и инсулт. Всяка година над 70 000 българи умират от сърдечносъдови заболявания. Често това не са хора в преклонна възраст, а работоспособни и активни граждани. Стотици хиляди други оцеляват, но с цената на скъпи медицински интервенции, които се плащат от обществото.

Близо 70% от смъртните случаи в България се дължат на сърдечносъдови заболявания. И повечето от тях са свързани с цигарите. 44% от българите пушат. В това отношение страната ни е на незавидното първо място в Европа.

Кой печели от тютюнопушенето? На пръв поглед това са търговците на цигари. Но този порок едва ли щеше да бъде толкова разпространен, ако не беше не само легален, но и насърчаван от държавата в продължение на десетилетия.

За да разберем защо държавата има полза от тютюнопушенето трябва да погледнем назад към времето, когато цигарите не са били модерни в Европа. През XVII-XVIII век пушачите на Стария континент са били малко и ексцентрични.

Докато в Новия свят дъвченето на тютюн се е разпространявало сред пионерите емигранти, в Европа на това се е гледало като на екзотичен навик, подобен на пиенето на кафе. Пушенето дори е било заклеймявано от църквата като греховно.

Наистина никотинът има стимулиращ ефект. Освен, че активизира сърдечно-съдовата система, той предизвиква и краткотрайно отделяне на допамин, което предизвиква усещане за ситост и задоволство.

Но никотинът също така води и до силна физическа зависимост, сравнима с тази при произвежданите от опиумния мак хероин и хашиш. Хашишът е познат в Европа от хилядолетия, но никога не е бил легализиран, тъй като предизивква халюцинации и води до психически разстройства.

И така, представете си, че имате на разположение наркотик, който изглежда сравнително безвреден и води до силна зависимост. Ако бяхте държавник, нямаше ли да го използвате, за да накарате населението да плаща повече данъци?

Петър Велики, първият руски император, си го е представил. И тъй като точно в този момент водел скъпи войни с могъщото шведско кралство и губел на бойното поле, той веднага се заел да осъществи идеята си. Останалите европейски владетели не закъснели да го последват. И така за около век пушенето на цигари се превърнало в масов навик в Европа.

Оттогава няма държава по света, която да не печели от този порок

През миналата година приходите от акцизи в българската хазна са близо 3.9 милиарда лева и 44% от тях идват от облагането на тютюневите изделия. Прибавете към тази сума и 20% ДДС върху цената на всяка кутия цигари и става ясно, защо държавата е толкова непоследователна в политиката си спрямо пушенето.

След като дойде на власт правителството на ГЕРБ първо обяви, че ще забрани пушенето на обществени места. После се отказа от тази идея и накара собствениците на питейни заведения да отделят място за непушачите. Но след като барове и ресторанти похарчиха хиляди левове за нови климатични системи и промени в интериора, властта обяви, че забранява пушенето на закрито. И така вече 7 месеца.

Подобни забрани има в много европейски страни. В момента такива действат в Англия, Белгия, Дания, Финландия, Швеция, Шотландия, Холандия, Люксембург, Литва, Северна Ирландия, Ирландия, Исландия, Гърция и Франция. В други, като Австрия, има отделни стаи за пушачи и непушачи в заведенията.

Причината за забраните отново е финансова. Оказва се, че разходите, свързани с вредите от тютюнопушенето в здравните системи на развитите икономики, са по-големи от приходите от акцизи. В България също е така. Ето защо намаляването на броя на пушачите в дългосрочен план е по-важно от финансова гледна точка от краткосрочните ефекти за бюджета на страната, свързани с приходите от акцизи.

Истината е, че цигарите са вредни не само за пушачите и хората около тях, но и за икономиката като цяло, поне при солидарна система на здравеопазване.

Oще: бизнес  герб  ддс  държава  заболявания  здравеопазване  икономика  пушачи  токсини  тютюнопушене  цигари 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

92 Mile Manolov | 20.12.201210:43

айде още 7 леа ви дарявам днеска... кат одите у болницата си носете памук и риванол оти немат. гадните пушачи вече са изцоцали сичкио памук и за непушачите нема.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 24.11.2010, 09:33

91 nakadetaka | 18.12.201223:35

86Абе | 18.12.201219:02
Хора, спрете, моля ви! Не ви ли омръзна да наливате от пусто в празно, ден след ден, на една и съща тема? На мен ми омръзна само да чета едни и същи тези, после едни и същи антитези, после нещата да прерастват в лични обиди, и така статия след статия. Ясно е, че никой с крайно мнение няма да възприеме тезата на другия, т.е. спора се превръща в спор между две радиостанции. Реших да цитирам няколко поговорки, за да усетите безмислието на този спор, с уточнението че се отнасими към заемащите и двете крайни страни. ''От девет дерета вода нося'', "Кат ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша", ''Колкото и да са кратки думите "да" и "не", те изискват най-сериозният размисъл'', ''Твое право е да ме ругаеш, мое прави е да не те слушам'', ''Бурите карат дъба да пуска по-дълбоки корени'', ''Никога не се обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват'', ''Никога не спорете с глупака! Хората може да не разберат разликата''.
Аз спирам да чета всяко нещо на тема "тютюнопушене".

ДА!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

90 strawsPulledAtRandom | 18.12.201223:34

Василе, БВП го цитирах само по памет, защото само той ми се въртеше в главата, колкото да обясня на Алекси, че е сгрешил с около порядък. Нямах информация колко са приходите, нито желание да ги търся. Благодаря все пак, че ме коригира. Значи той е казал 20%, аз 2%, а били всъщност 4%. Или някъде там, все още ме мързи да смятам точно. Колко ти дължа за анализа?
А другите неща, които писах, защо ги прескочи, та се хвана за първата двусмислица? Не зная колко пъти повторих, че икономическият аспект на проблема далеч не е всичко. Но дори да беше, след като авторът не се е аргументирал, а се опитвате да го оборите, трябва И вие да имате данни. Защото иначе става "ти не можеш да докажеш че си прав, аз не мога да докажа, че си крив, обаче си крив".
Сега по-малко отворен ли ти изглеждам... каквото и да имаш предвид? В смисъл, че не мога да изкажа мнение, различно от твоето ли? Май още едно светило се появи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

89 deowin | 18.12.201223:19

>Майка ми е почнала да ги пуши, точно защото харесвала миризмата и вкуса на тютюна

Нали си наясно, че твоята майка не е представителна извадка, и, съответно, няма отношение към валидността на статистиката, която авторът е дал?
(Забележи, че не твърдя абсолютно нищо за това дали статистиката е или не е валидна, а дали единичният пример с майка ти е релевантен)

Явно е трудно да се намерят солидни статистически данни за причините хората да почнат да пушат, но в този сайт например, са изброени 10те основни причини, като са цитирани конкретни изследвания (с линкове към тях):

http://health.howstuffworks.com/wellness/smoking-cessation/10-reasons-people-start-smoking.htm

Мисля, че е редно да се отбележи, че "харесва ми миризмата на тютюна и цигарения дим" не е една от 10те изброени причини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2011, 17:43

88 Voin | 18.12.201223:05

"Никой не е започнал да пуши, защото като малък е харесал цигарите на вкус, мирис или вид."

Ъъъ...извинявай, ама вкъщи имам жив пример за това. Майка ми е почнала да ги пуши, точно защото харесвала миризмата и вкуса на тютюна...
По същат причина пуша отвреме навреме лула...
Не е хубаво човек да се изказва неподготвен. Нищо лично, но даже и не мисля да чета нататък.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 20:32

87 Vasil Atanasov | 18.12.201222:14

@Този със сламката, знаеш ли, гледам твоя пост #83 и се чудя като Алекси Николов, откога всички взеха да разбират от бюджет. Той ти пише за приходи, ти му отговаряш за БВП, къде компютри, къде компоти... не знам какви сметки правиш, но според тях излиза че БВП на България е станал 175 млрд. лв, ехааа Много щастлив
Шегата настрана, за да не се излагаш повече, вземи научи разликата, а ето реалните данни за първите 8 месеца на 2012:
" Постъпилите приходи и помощи по КФП към края на август 2012 г. са в размер на 17 806,3 млн. лв. или 61,9 % от разчетите към ЗДБРБ за 2012 година. Съпоставени с отчетените приходи за същия период на предходната година постъпленията по КФП бележат номинален ръст от 9,6 % (1 564,5 млн. лв.), което се дължи в най-голяма степен на ръста при косвените данъци, като нарастване има и при неданъчните приходи и помощите.

Общата сума на данъчните постъпления (вкл. приходите от осигурителни вноски) към края на август 2012 г. възлиза на 14 293,3 млн. лв., 66,2 % от годишните разчети. Приходите в частта на преките данъци са 2 680,7 млн. лв., което е 69,9 % от планираните за годината. Приходите от косвени данъци са в размер на 7 433,0 млн. лв., което е 65,4 % от планираните със ЗДБРБ за 2012 г., от тях приходи от ДДС – 4 720,9 млн. лв., 66,5 % от плана, от акцизи – 2 614,6 млн. лв., 63,3 % от плана, от мита – 79,8 млн. лв., 66,5 % от плана и от данък върху застрахователните премии – 17,6 млн. лв., 73,5 % от плана. Постъпленията от други данъци (вкл. имуществени данъци и др. данъци по ЗКПО) са в размер на 563,1 млн. лв., 68,3 % от годишния разчет. Социалните и здравноосигурителните вноски към 31.08.2012 г. са в размер на 3 616,4 млн. лв., което представлява 65,0 % от разчетените за годината.

Неданъчните приходи и помощите са в размер на 3 513,0 млн. лв., което е 49,1 % от годишния разчет."
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.06.2011, 20:32

86 Vasil Atanasov | 18.12.201221:48

"Да си продължа мисълта: след като заведенията не издават фискални бонове или с други думи не плащат данъци даже могат да кажат и че имат спад от 90% в оборота и по документи ще е напълно вярно.
Всъщност оборота може и е по-правилно точно поради това, да се мери по продуктите които заведенията купуват от дистрибуторите. Защото никой няма да зареди бира или кафе, което няма как да продаде (ако няма клиенти). Друг начин е чрез данъчните постъпления - колкото и данъци да крие бизнесът, няма причина да смятаме че преди забраната е криел повече, тоест ако има тенденцията на спад в оборотите, ще си проличи.
@Онзи със сламката, нещо много си се объркал. Първо, когато реша аз да пиша статии, ще се погрижа за източниците си. Това предполагам го осъзнаваш, но си решил да се правиш на много отворен въпреки това. Няма лошо, прави се.
Второ, за анализ какъвто си поискал се отделя време да си събереш и анализираш данните сам, ако можеш, или се плащат пари, ако не можеш. Авторът на тази статия е този, които е трябвало да си набави такъв анализ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

85 Абе | 18.12.201219:02

Хора, спрете, моля ви! Не ви ли омръзна да наливате от пусто в празно, ден след ден, на една и съща тема? На мен ми омръзна само да чета едни и същи тези, после едни и същи антитези, после нещата да прерастват в лични обиди, и така статия след статия. Ясно е, че никой с крайно мнение няма да възприеме тезата на другия, т.е. спора се превръща в спор между две радиостанции. Реших да цитирам няколко поговорки, за да усетите безмислието на този спор, с уточнението че се отнасими към заемащите и двете крайни страни. ''От девет дерета вода нося'', "Кат ми пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша", ''Колкото и да са кратки думите "да" и "не", те изискват най-сериозният размисъл'', ''Твое право е да ме ругаеш, мое прави е да не те слушам'', ''Бурите карат дъба да пуска по-дълбоки корени'', ''Никога не се обяснявай. Пред приятели не се налага, а враговете няма да повярват'', ''Никога не спорете с глупака! Хората може да не разберат разликата''.
Аз спирам да чета всяко нещо на тема "тютюнопушене".
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

84 deowin | 18.12.201218:39

Алекси Николов, причинно-следствената връзка между тютюнопушенето и купчината здравословни проблеми (най-сериозният от които - рак на белия дроб) е всъщност отдавна, недвусмислено, и многократно доказвана. Тоест, не е просто необяснена корелация, независимо колко ти се иска да е така.
Ама не позволявай на това да ти троши хатъра - запали цигарка и се успокой.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

83 strawsPulledAtRandom | 18.12.201217:42

"...днеска почвам втора кутия... дарил съм ви 7 леа.. одете у болницата да ги ползвате ..."
----------
Ти, че си дървена кратуна, е ясно. По-интересно ми е кой е решил да ти сложи плюс за пожеланието за ходене в болница. Е, вече сте двама на един акъл. Трябва ви още поне един съмишленик и ще съберете критична маса да обърнете форума до нещо като нюз.бг.
   

оценка

+1 -0