Защо всяко правителство би трябвало да бъде като това на Хонконг | webcafe.bg
Webcafe

Три причини да емигрираш в Хонконг

Webcafe.bg , По сп. Time
04.10.2010, 18:07 (обновена 05.10.2010, 12:58)
Хонг Конг

Снимка: © Getty Images

Най-впечатляващият аспект на Хонконг е забележително ефективното му и професионално административно обслужване...

Преди няколко дни получих постоянно жителство на Хонконг. Това означава, че мога да пребивавам в града без работна виза. Необходимо е да си живял в Хонконг поне седем години, за да можеш да получиш такава - а аз съм тук повече от осем.

Когато за първи път пристигнах, очаквах да остана две-три години, но Хонконг е такова място, където емигрантите в крайна сметка остават доста повече, отколкото са си представяли някога. Това е чудесно стартово място за опознаване или правене на бизнес в региона. Хонконг, по мое мнение, може да се похвали с най-доброто летище в света. Като добавим към това и отличната храна и все така живописното пристанище, лесно е човек да се почувства комфортно там.

Но вероятно най-впечатляващият аспект на Хонконг е забележително ефективното му и професионално административно обслужване. Мисля, че всяко правителство в света би трябвало да изпрати свой екип там - за да изучава как администрацията взаимодейства с обществото. Определено има няколко неща, които всички могат да научат оттам.

Не е тайна, че Хонконг е един от най-добрите градове за бизнесмени. Световната банка го определя като трети в света по възможности за правене на бизнес. Но нека да ви дам представа какво означава това на практика.

Почти никаква бюрокрация

Процесът на получаване на постоянно жителство беше поразително прост. В средата на август изпратих няколко формуляри и документи до службата по емиграция, точно преди да замина на двуседмична почивка в САЩ. Докато пътувах, писмо е пристигнало в моя офис, изискващо да се явя в службата по емиграция, за да потвърдя съдържанието на част от документацията. В него беше посочена дата и час, които трябваше да променя - но това беше лесно.

Можете да насрочвате, променяте и отменяте посещения в административните органи изцяло чрез автоматизирана телефонна система. Когато се явих в уговореното време, изчаках около пет минути, докато ме приеме чиновник, който прегледа документите ми за няколко минути, след което отпечата заявление за одобрение на кандидатурата ми за гражданство. Това беше всичко.

С лична карта - и в библиотеката, и през летището

Моят нов статут изискваше да подменя моята лична хонконгска карта. (Тук всеки има лична карта.) Имам смесени чувства към тези лични карти. Те изискват пръстов отпечатък, който аз бих предпочел да не предоставям на правителството.

Но пък от положителна гледна точка, личните карти тук са невероятно полезни. Те служат още и като карти за библиотека, а можете да ги използвате в автоматични машини, за да минете през емиграционния контрол на летището. Няма нужда да чакате на опашка и да ви подпечатват паспорта. Просто поставяте картата, която проверява пръстовия ви отпечатък и отваря вратичката, за да преминете.

Подмяната на личната ми карта беше също толкова лесна. Записах си час, отново чрез автоматизираната телефонна система. Чаках не повече от 10 минути, за да ме приеме чиновник от емиграционната служба.

Тя ми направи актуална цифрова снимка, потвърди някои лични подробности и ме прехвърли на втори чиновник, който ми издаде временна лична карта, докато бъде обработена новата ми карта. Общото време, което беше нужно за това: под 30 минути. Картата ми беше готова две седмици по-късно. И взимането й от имиграционните ми отне само пет минути...

10 минути за попълване на данъчен формуляр

Данъците в Хонконг вече не са сложни. За разлика от огромната книгоподобна декларация, която получавам от данъчната служба в САЩ, формулярът за подоходния ми данък в Хонконг се състои от много поносимите четири страници. Отделям не повече от десет минути за попълването му. Самият данъчен кодекс също е елементарен. От заплатата ви например се отчислява даден процент, който се увеличава според ръста на доходите. Националната агенция по доходите в Хонконг след това изчислява колко точно дължите.

Не е нужно вие да правите тези изчисления. Сравнете това с ужасния кошмар на подаване на документи за данъчни задължения в САЩ. И съпругата ми, и аз сме финансови журналисти, но по наше мнение попълването на американските данъчни декларации е толкова заплетено и губещо време, а и толкова се боим да не сбъркаме някъде, че сме си наели консултант да го прави вместо нас. Това означава допълнителни разходи от $1000 всяка година. Попълването на данъчните декларации в Хонконг не ми струва и един цент.

Не мога да кажа, че правителството в Хонконг е съвършено. Администрацията на председателя на изпълнителната власт Доналд Цанг е сред най-добрите в избягването на крайно нужни реформи. Разликата в доходите в града е изключително притеснителна - и не се прави достатъчно, за да се помогне на бедните. Замърсяването става сериозен повод за опасения за здравословното ви състояние. Изкривеният пазар на имоти смуче от доходите на средната класа в полза на шепа имотни магнати...

На четвърто място по инвестиции

Но тези проблеми са въпрос на политика. В административно отношение обслужването на гражданите в Хонконг е модел за целия останал свят. Тяхната ефективност понижава разходите за правене на бизнес и прави Хонконг особено привлекателен за инвеститорите. Това е една от причините миниатюрният Хонконг (с население само 7 милиона) да е четвъртият по мащаб получател на преки чуждестранни инвестиции в света за 2009 г., според UNCTAD.

Има ли някаква причина други правителства, особено в развития свят, да не могат да бъдат така ефективни като това в Хонконг? Не и достатъчно сериозна причина - със сигурност.

Oще: бизнес  правителство  работа  работна виза  хонконг 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 06.05.2010, 15:34

2 neptun | 05.10.201019:29

Само дето човека не е българин!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2010, 15:30

1 Krasimir Kovachev | 05.10.201018:44

Вместо всичко това , можеше просто да напишеш, УРРААААА ДАДОХА МИ ХОНГКОНГСКО ЖИТЕЛСТВО, в който дух е цялото писание. Намига
   

оценка

+0 -0