Заигравката с плоския данък е див популизъм | webcafe.bg
Webcafe

Заигравката с плоския данък е див популизъм

Владимир Каролев за в. Сега
21.11.2013, 07:58 (обновена 22.11.2013, 07:58)
Петър Чобанов и Пламен Орешарски

Снимка: © Sofia Photo Agency

БСП иска да накаже трудолюбивите хора, които получават висока заплата. Това няма да спаси повехналия й имидж

Привърженик съм на всякакво намаляване на данъци. То обаче трябва да е направено по умен начин и да намали разходите на данъчната администрация, както и на гражданите и фирмите. Това е нещо, което правят развитите икономики по цял свят, докато България все не успява.

Предложението за въвеждане на някакъв необлагаем минимум - чрез връщане на данъка, ако доходите се окажат под размера на минималната работна заплата, е абсурдно и дори математически невъзможно. Управляващите от БСП казват, че това било първа стъпка към отмяна на плоския данък

Къде е абсурдът?

От една страна, тези, чиито доходи през 2014 г. ще са по-малки от минималната заплата - 340 лева, ще получат данъчен кредит през 2015 г. Но от друга страна, на хората, които са взимали малко повече - да речем по 350 лева месечно, НАП няма да им връща пари и ще се окаже, че доходите им в крайна сметка ще са по-ниски. Някой спомена, че и те ще бъдат "компенсирани". Как, не е ясно.

Сметките, че облекчението ще струва на хазната 150 милиона лева, не са верни. При необлагаем минимум, ако хората в България, които сами си внасят данъка или са на заплата, са два милиона и плащат с 34 лева по-малко данък върху доходите си на месец, това прави 68 милиона лева, или общо 816 млн. лева за 12-те месеца на годината. Тоест, ако се въведе необлагаем минимум за първите 340 лева, това означава 816 млн. лева по-малко в бюджета. Аз бих подкрепил такава мярка, ако със същата сума се намалят и разходите на бюджета. Но управляващите няма да го направят. Затова те не говорят за класически необлагаем минимум, а за частичен.

Защо е по-добре да няма необлагаем минимум?

Защото, ако го има, стимулира сивия сектор - особено за малки и средни фирми. В такива, в които се плаща много кеш - ресторанти, сладкарници, бръснарници, кафенета и т.н. - е по-добре да плащат по договор минимална работна заплата и да доплащат на ръка. По този начин дори могат, ако искат, да увеличат леко заплатата или да разделят със служителя си данъка, който иначе биха платили. Има и друга причина, чисто философска. Не е вярно, че е социално онзи, който изкарва повече пари, да плаща по-висок данък. Когато някой изкарва от заплата 2000 лева, собственикът на фирмата обикновено има причина да му ги плаща - по-висока производителност, по-високо образование.

Няма нищо по-честно онзи, който получава по-висока заплата, понеже има обективна причина за това, да не бъде наказан с прогресивен данък.

За съжаление - най-вече заради популизма, все още няма развита държава, въвела плосък данък, макар че има такива предложения

В няколко щата в САЩ през последните години местните избори печелеха либертарианци, които предлагат плосък данък. И Швейцария, където има местни данъци, също има плосък данък по общини, макар да го няма на национално ниво.

Ново проучване показва, че когато хората не плащат данък, много често се счита, че това е нечестно спрямо другите. Но и хората, които са с високо образование, мислят, че е нечестно да ги наказват с по-висока прогресивна ставка. Социално е да платиш сам. Не да плащаш данък на държавата и тя да го раздава на когото иска, а да отидеш и да дариш на училище, на дом за възрастни, на детска градина, да засадиш дръвче и т.н., както се прави в много държави. Лично аз, от либертариански и философски разбирания, мисля, че е погрешно да има наказание за това, че си по-трудолюбив и по-ученолюбив.

Начинът, по който се предлага да се прави данъчното облекчение у нас, също е доста глупав, усложнява данъчната администрация и създава възможности за грешки и за корупция. Представете си нови декларации, нови опашки и т.н. И без това данъчната администрация е затрупана с прекалено сложната сегашна данъчна декларация. Тепърва щяла да се прави нова декларация... Това значи допълнителни разходи за хората и за бизнеса, за данъчната администрация. Нека кажат откъде ще свият разходите. Ако е за сметка на полицията например, на администрацията, бюрокрацията в НОИ, в здравна каса - добре.

Частичното опрощаване на данъка, казват, ще засегне между 200 хиляди и 400 хиляди души. Но ще стане така, че хората, които получават малко над минимума, ще бъдат ощетени - в крайна сметка доходът им ще е по-малък от този на хората с минимална заплата.

Това ще е български идиотски пример в икономическата област

Това ще е пълен абсурд. Румен Гечев написа цяла статия, че плоският данък бил много ефективен по време на криза, след това не. Ние сме си в криза. Данните сочат, че след въвеждането на плоския данък през 2008 г. всяка година приходът от него расте, независимо от спада в брутния вътрешен продукт. Основната част от този ефект се дължи на плоския данък - повече хора са започнали да плащат 10% върху доходите си. Изведнъж се появиха немалко хора със заплати по 20 хиляди, по 50 хиляди лева, които преди това ги нямаше.

С настояванията да се премахне плоският данък се създават и възможности за посивяване на бизнеса. Представете си, че съм директор на малката ми фирма и заради исканията на синдикатите ми кажат, че трябва да плащам минимум 900 лева на шеф на дирекция. Познайте на каква длъжност ще назнача този директор - секретар на 4 работни часа. Преди време имаше една такава безумна идея да се въвежда някакъв специален данък за програмистите. Ами че той веднага ще стане на хартия оператор на компютър. Ама синдикатите го искали... 

Неслучайно синдикат на английски значи и мафия, и профсъюз

Синдикализмът е изключително вредно популистко движение, особено в 21-ви век. Комбинацията от 10% плосък данък и 10% данък печалба работи, и това се вижда и на практика. Има толкова много други неща, които не работят, а управляващите дадоха обещание да разбутат точно данъчното облагане.

Защо?

Това е див популизъм, но БСП си е популистка партия. Възможно е да са решили да спасяват повехналия си имидж, но този ход едва ли ще им помогне. По-скоро им прави мечешка услуга. Повечето хора са разумни и тези, които вземат минимална работна заплата, няма да се впечатлят, че ще им се увеличат доходите с 30 лева след година и половина. Хората биха се впечатлили от 1000 лева заплата, но няма как да стане. Може да стане само в обещанията на Волен Сидеров, когото по популизъм дори БСП няма как да го стигне.

Oще: бсп  плосък данък 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2011, 22:58

3 Щ | 21.11.201320:50

Пропущил е и друго - освен чутовен абсурд в данъчната политика, връщането на ДОД за получаващите минимална заплата е и един хубав лов на шарани за същите тези с МРЗ. Освен, че много от тях през 2014 за пръв път ще се сблъскат с попълването на данъчна декларация, много от тях в НАП ще се сблъскат и със скелетите в гардеробите си - т'ва неплатени осигуровки, т'ва неплатени глоби... няма как държавата да ти върне нещо, ако ти имаш да и даваш Много щастлив
В известна степен, това е единственото хубаво нещо в цялата глупост. Иначе, то е ясно, в момента, в който въведат прогресивно подоходно облагане - bye, bye Кул Мога да работя, това, което работя навсякъде... а дори не съм IT или лекар Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 21.11.201317:04

Господин Каролев, пропуснал си интимния момент, че парите, които бъдат върнати през 2015 година, вероятно на свой ред ще трябва да бъдат обложени с данък като доход Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

1 Astarot | 21.11.201313:47

Идеята за прогресивно облагане е малоумна. Че нали, дори при плоска процентна ставка, абсолютната стойност на облагането е прогресивна? На 350, плащаш 35 лева, на 2000 плащаш 200. И това не е справедливо? Ами на 350 да не плащаш нищо, а на 2000 да плащаш, примерно 400?
Друг е въпросът, че данните не са точно такива и когато работодателят ти те осигурява на 1600 примерно, той плаща данъци (частта на работодателя...) над тази сума и реално отделя почти 2000 за заплата и данъци на работника си. Така се получава, че от 2000 лева, излезли от джоба на шефа, 1300 стигат до работника, което прави 700 лева удържани за различни данъци, от които съвсем не е ясно дали и кога работникът ще се ползва Усмивка
И въпреки, че един образован човек, работещ по специалността си, плаща 2-3 МРЗ под формата на данъци, пак не им е достатъчно, ами искат да плаща още повече. Е, няма да стане. Колко социална несправедливост ще допусне този човек, който за разлика от оня на социални помощи, ще си намери веднага работа навън? Самолетният му билет е на стойност едномесечните му данъци... А тогава, от къде ще дойдат социалните за този с 350 лева?
Дори паразитът паразитира с мярка, за да не остане без хост.
   

оценка

+2 -0