Ще ни плати ли Брюксел 400 милиона евро | webcafe.bg
Webcafe

Ще ни плати ли Брюксел 400 милиона евро

Webcafe.bg
16.11.2012, 13:42 (обновена 16.11.2012, 14:16)
Евро

България ще има сериозни финансови трудности, ако Брюксел не разплати парите по проектите

Ще ни плати ли Брюксел 400.2 милиона евро или няма да ги плати? Този повече от хамлетовски въпрос терзае властта, която обаче публично разиграва спокойствие. Според премиера Бойко Борисов има как и парите ще бъдат платени. Министърът по еврофондовете Томислав Дончев имал уверенията на "отговорни фактори", че това ще стане.

Но кореспондентът на "Труд" в Брюксел Веселин Желев цитира ресорния говорител на комисията, който го опровергава изцяло: "Ако поправките на бюджета на ЕС не бъдат приети до 31 декември т.г., не можем да платим сметките... Нямаме тези пари... Нищо на никого не е обещавано."

В началото на ноември стана ясно, че България е сред няколко страни членки, за които в тазгодишния бюджет на ЕС не достигат общо 8.9 млрд. евро за разплащане на одобрени разходи по европейски програми. Европейската комисия може да покрие със собствени приходи малко над 3 милиарда. Останалите трябва да дойдат от страните членки.

София е представила за изплащане фактури по европейски проекти за 400.2 млн. евро, но заради недостига на средства все още не са осребрени. Най-голямата дължима сума е по Европейския фонд за регионално развитие - 207.9 млн. евро. По Кохезионния фонд правителството очаква 148.1 млн. евро, а по Европейския социален фонд 44.2 млн. евро.

"Преговорите между евродепутатите и правителствата по въпроса са блокирани и без техния успешен завършек парите няма как да се платят", пише Желев.

Прекъсването на преговорите по бюджета на ЕС за 2013 г. ще доведе до големи забавяния на плащанията по европейски проекти в страните членки, включително в България, предупреди Ивайло Калфин, заместник-председател на Комисията по бюджети в Европейския парламент, след прекратяването на преговорите.

Делегацията на ЕП напусна масата за преговори, тъй като страните членки отказаха актуализация на бюджета на ЕС за 2012 г. с 9 млрд. евро. Еврокомисията ги поиска именно защото няма да успее да се разплати за разходи, направени по европейски проекти, за последното тримесечие на 2012 г.

Според Калфин дупката в бюджета в размер на над 6 милиарда евро ще засегне плащанията по редица програми като Кохезионния фонд, Европейският социален фонд, Европейският фонд за развитие на селските региони, програмата за студентски обмен "Еразъм", Фондът за солидарност и др.

Дай, за да получиш

"Тук не става дума за увеличаване на европейския бюджет, а за идващи сега искания за плащания за изпълнени проекти. Тези пари са били връщани на страните от 2007 г. насам, тъй като не са били ползвани в предишните години", коментира Калфин.

Според него България трябва да даде допълнително около 16.5 милиона евро по актуализацията, но да получи разплащания по изпълнени европейски проекта за над 400 милиона евро.

Калфин предупреди, че забавянето на разплащанията за 2012 г. ще предизвика сериозни трудности, както за бюджета на България, така и за бенефициентите. Не е изключено и временно спиране на програми.

По процедура сега Европейската комисия трябва да внесе нов проект за бюджет на ЕС за 2013 г., по който парламентът и страните членки да преговарят и да се споразумеят. 13 декември е последната възможна дата, в която Европейският парламент, може да гласува предложението, за да даде нов преговорен мандат на своя екип.

Наново нов проектобюджет

В проектобюджета за 2013 г. Комисията поиска 138 млрд. евро, което е с 6.8% повече от средствата, предвидени за тази година. Водещите страни в ЕС обаче категорично и в един глас отказаха да увеличат вноските си.

В съвместно изявление Германия, Франция, Великобритания, Австрия, Холандия, Финландия, Дания и Швеция посочиха, че подобно искане „е абсолютно неприемливо в период на криза, когато самата ЕК изисква от страните в ЕС спазването на строга бюджетна дисциплина".

Германия прави най-голямата вноска в бюджета на ЕС, следва я Франция, Италия е трета по принос към хазната на общността, а Великобритания - на четвърта позиция.

Oще: ален ламасур  бойко борисов  брюксел  бюджет  еврофондове  ек  ес  софия  средства 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

3 dedogo6 | 17.11.201202:10

@Aaauaa ,
че какво са "само" 330 млрд. евра .. Бесен Бесен Бесен
Тия за 20 години са строшили повече пари , от колкото изобщо държавата им ще направи за 100
Мама им да е*а!
+че имаш от мен Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 16.11.201219:47

като че му пука на некой
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2012, 09:30

1 Aaauaa | 16.11.201214:44

Така, така! Важното е за гърците да има! Бесен
   

оценка

+4 -0