Търговската война на Тръмп: Изненадващите победители и големите губещи | webcafe.bg
Webcafe

Търговската война на Тръмп: Изненадващите победители и големите губещи

Webcafe, по Focus.de, Der Spiegel
19.03.2018, 13:59 (обновена 21.03.2018, 17:11)
Доналд Тръмп

Снимка: © Getty

Петролната индустрия на САЩ ще се окаже на загуба

25% такса за вносната стомана, 10% - за алуминия - таксите, които Доналд Тръмп възнамерява да наложи над чуждестранния внос на метали, ще донесат полза за вътрешната икономика на САЩ.

Протекционизмът на Тръмп може да доведе до изненадващи резултати и неочаквани победители.

Макар че някои анализатори се съмняват в реалните намерения на Вашингтон да обяви търговска война на Европа и Азия, световните борси приемат напълно сериозно анонса на Доналд Тръмп. Акциите на американските металопроизводители се покачиха, докато чуждестранните им конкуренти загубиха дял от пазарната си оценка.

Търговията с акции на производителя на стомана от Охайо AK Steel поскъпна с 9 процента за два дни след обявяването на вносните мита. Акциите на южнокорейския концерн Posco, на германския ThyssenKrupp и австрийския Voestalpine съответно поевтиняха между 4 и 7 процента.

Съществува обаче цял набор от други предприятия, които ще спечелят от намеренията на Доналд Тръмп. За инвеститорите, готови да поемат висок риск, това може да се окаже добра добавка към портфолиото.

Идеята на Тръмп съвсем не е нова. Историята на САЩ е пълна с примери за протекционистки политики, които обикновено провокират повече щети, отколкото ползи.

През март 2002 г. президентът Джордж Буш-младши наложи мита върху няколко вида вносни стоки, включително на стоманени плоскости.

Допълнителното облагане тогава стигаше до 30 процента. Американските металургични предприятия се възползваха от предимството за по-висока печалба. Политиката на Буш доведе до спад на вноса на стомана в САЩ с около 13,5%, макар че бяха направени доста изключения, например за Канада и Мексико.

Стимулът за икономическия ръст на САЩ обаче още тогава е твърде слаб. След като няколко от засегнатите държави реагираха с ответни мерки, налозите на стоманата бяха отменени 20 месеца след въвеждането им.

Едва ли резултатът ще бъде по-различен с днешна дата.

Американската петролна и газова индустрия може да се окаже сред губещите от политиката на Тръмп.

Причината: тръбите от нефто- и газопроводите, които те използват, се внасят предимно от чужбина, например от канадските заводи на руската "Евраз Груп".

Изграждането на един нефтопровод от добивните полета в Тексас до рафинериите на крайбрежието на Мексиканския залив ще се оскъпи с около 76 милиона долара заради допълнителното облагане на тръбите.

Подобна е ситуацията в много други индустрии, които са зависими от вноса на стомана от чужбина. Ford Motor и Toyota вече предупредиха, че производството на автомобили в САЩ ще се оскъпи чувствително.

Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм от Републиканците обвини Доналд Тръмп, че наказва американските данъкоплатци и прави "голяма грешка" с решението за облагането на вноса.

Възможно е нововъведенията в данъчната политика да включват сериозни изключения. Едно от тях вероятно ще се направи за съседна Канада.

Канада не просто е най-големият вносител на стомана в САЩ, но и е на първо място по доставки на алуминий в страната. Наред със сравнително късите разстояния за доставките на суровината, ниските цени на електроенергията правят канадската продукция силно конкурентоспособна.

Решението на въпроса обаче не е никак просто: критиците на Тръмп вече поставиха под съмнение принципа на изключенията.

За американската икономика няма особена полза от налагането на вносни тарифи върху продукти като частите за изключително скъпите тръбопроводи или специалната стомана, каквито американската металургична индустрия просто не може да осигури нито като качество, нито като количество.

До момента може само да се предполага как точно ще изглеждат окончателните правила за облагане на вноса в САЩ. Администрацията на Тръмп все още проучва как въвеждането на тарифите може да се впише в контекста на договореностите в Световната търговска организация.

Ако митата бъдат наложени без изключения, наред с американските концерни печеливши от новата ситуация могат да се окажат и международните компании с производствени бази в САЩ.

Към тази група например се причислява австралийската Bluescope Steel, която има дъщерно дружество в Охайо. Voestalpine от Австрия също може да се окаже на печалба - две трети от продаваната в САЩ стомана се произвежда на място. Дори японската Yamato Kogyo може да се окаже сред печелившите, тъй като компанията работи с големия американски концерн за добив на стомана Nucor.

Ако правилата за облагане бъдат разписани с изключения, то Канада ще бъде включена в тях на първо място, въпреки че именно оттам влизат най-големите количества вносни метали.

Най-големият победител при това положение ще бъде американския алуминиев производител Alcoa, който експлоатира мини и доставя алуминий и от северните съседи.

Австрийската компания Amag също внася алуминиева продукция в САЩ и притежава 20% от комбинат за преработка на суровината в Канада.

Руската "Евраз" произвежда стомана както в Канада (в Калгари и Реджина), така и в САЩ (Портланд, Пуебло).

Германската тежка индустрия не е твърде притеснена от директните последствия при евентуалното налагане на 25% ставка върху вноса на стомана в САЩ.

Тези доставки не са от жизненоважно значение за концерни като ThyssenKrupp или Salzgitter.

Страничните ефекти от подобна мярка обаче са по-опасни, тъй като могат да преобърнат посоката на търговията със стомана. Пазарът е дебалансиран от години. Годишното производство на необработена стомана възлиза на 1,6 млрд. тона, докато търсенето стига само до 900 млн. тона.

Основният "виновник" за тази ситуация е Китай, чиито производители продават продукцията си на ниски цени заради евтината енергия и ниските разходи за труд и работни заплати.

Ако САЩ реши да предприеме мерки за защита на вътрешното производство, евтината стомана ще залее пазарите на Европейския съюз и ще доведе до нова ескалация на кризата с вноса в Европа.

Въпреки че непосредствените щети от митата няма да са толкова тежки за Германия, страната ще преживее най-тежко евентуална търговска война между САЩ и Европейския съюз.

Всяко четвърто работно място в Германия е зависимо от износа, а над 1,5 млн. работници зависят пряко или косвено от бизнеса със САЩ. В пет сектора от германската икономика 3/4 от износа е насочен само за Съединените щати - в това число влиза автомобилното производство, машиностроенето, електрониката, фармацевтиката и измервателни инструменти.

Стойността на стоките, изнасяни от Германия към САЩ, се е увеличила близо пет пъти от 1990 г. насам.

Германското производство представлява близо 10% от износа на продукция от Европа към Америка.

Германските автомобилни гиганти внасят в САЩ около 500 000 коли на година, но още по-голям е броят на автомобилите, които те строят на територията на Щатите и изнасят за трети страни - става дума за близо 800 000 автомобила на година.

Най-големите представители на индустрията вече призовават ЕС да подаде жалба в Световната търговска организация срещу мерките на Вашингтон, но този ход едва ли ще бъде особено успешен. Процедурата по обжалването може да отнеме няколко години, а САЩ блокира назначенията в апелативния орган на СТО, с което на практика саботира работата му.

В самата президентска администрация няма единодушие по темата, защитниците на свободната търговия се сблъскват срещу привържениците на протекционизма.

Начело на търговската политика обаче стои един от най-видните представители на втората школа - министърът на икономиката Уилбър Рос. За сметка на това главният икономически съветник на Тръмп Гари Кон, който призовава за по-умерен подход към казуса, се принуди да подаде оставка и скоро ще напусне Белия дом.

Дали и как точно ще се въведе облагането на вноса на стомана и алуминий от САЩ, все още остава неясно. Инвеститорите, склонни към спекулативни сделки, обаче се насочват към потенциално печелившите компании от бранша.


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 22.03.201816:05

>последните пет години метала се движеше в рамките на 800 лв/т изведнъж за последните няколко месеца стана 1200лв/т(в следствие на митата

Та.. казваш, дай да сложим още импортни такси, защото ефектът от митата е бил толкова прекрасен върху потребителя (а и бизнесите)?
Хитро.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

8 скучко | 21.03.201811:58

Здрасти Акбарче, Усмивка Не съм уточнил, но коментирам само производството на качествени въглеродни и легирани стомани. Не коментирам общо черната металургия и предприятия като Кремиковци, което наистина беше боднато не на място. Качествените стомани са друго нещо и не е задължително суровината да е собствен добив. Виж, обаче другите три фактора са задължителни. За да не съм голословен, имах възможност да работя по доставката на технологична линия на италианската фирма "Даниели", при която само филтрите и пречиствателните инсталации бяха над 1/3 от стойността на оборудването. Лошото бе ,че дойде за монтаж в "размирното" време, намесиха се разни ново появили се уж еко организации ,които под предлог ,че щял да се отрови въздуха от специфичното производство блокираха монтажа. И сега сигурно оборудването още се търкаля по складовете ако не е окрадено или продадено за скрап. А потенциалните пазари... ми те веднага бяха заети от "доброжелателните" и "загрижени" за въздуха който дишаме приятели.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.06.2017, 21:26

7 Писна ми от псевдоинтелектуалци | 21.03.201809:37

Потребителят го духаше и до момента с всички сили.
При положение,че за последните пет години метала се движеше в рамките на 800 лв/т изведнъж за последните няколко месеца стана 1200лв/т(в следствие на митата за Украйна и Китай сложени от ЕС).
Тази разлика от кой мислите,че се плаща....Естествено от крайния потребител!
Печелившите-големите производители като Арселор Митал!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

6 AlahAkbar | 20.03.201822:07

Абе скучке, а не требе ли суровина за това производство? От къде щеше дя падне тя, от небето ли? Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 20.03.201820:20

>но е време и за нас потребителите да поемем въздух!

Ъмм.. нали се сещаш, че всички допълнителни разходи, които такава търговска война могат да донесат на бизнесите (например, увеличени разходи по материали за автомобилостроенето), ще бъдат автоматично предадени към потребителя във формата на повишени цени на крайния продукт? Какво очакваш, бизнесите да работят на загуба защото Тръмп е решил, че трябва да плащат такси за вносни материали, които не могат да си доставят по-евтино от другаде? Дори някои бизнеси да решат да поемат част от повишените разходи, това няма как да е изцяло и за продължително време, защото така просто ще фалират. Когато фалират неразумните, оцелелите фирми ще могат да повишат цените заради понижената конкуренция. В края на краищата, потребителят ще го издуха под една или друга форма. Или под всички възможни. Но духането му е гарантирано.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 05.06.2017, 21:26

4 Писна ми от псевдоинтелектуалци | 20.03.201818:46

Браво на Тръмп!!!
Европейските производители работеха в картел и раздуха цените на металите за последната една година спекулативно.
Сега ще им дойде акъла,в миналия петък от 7 месеца насам за първи път има понижение на цените на горещо валцованите рулони и всички европейски анализатори предупреждават производителите да се готвят за понижаване на цените!
Не им се иска и на тях,не им се иска и на търговците,защото са купували на високи цени и ще трябва да реализират загуби,но е време и за нас потребителите да поемем въздух!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

3 deowin | 20.03.201816:53

Историята показва, че единствените печеливши от търговски войни са страните, които не участват в тях. Всички други понасят загуби. Често, съществени загуби.
https://www.nytimes.com/2018/03/08/business/tariff-trump-trade-wars.html
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

2 скучко | 20.03.201811:57

За производство на качествени стомани са необходими:
1.Мощности;
2.Евтина енергия;
3.Евтина и квалифицирана работна ръка.
В един момент България имаше тези три неща + разработени ЗАПАДНИ ПАЗАРИ. За чий уй и кой ни накара да ликвидираме това, и най-вече, кой се облажи от ситуацията у нас и чужбина. Чуди се
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 20.03.201809:12

Дер Шпигел така представят нещата, че все едно са загрижени за икономическото здраве на САЩ. Но нещата са малко по-различни. Протекционизма на Тръмп може да предизвика верижна реакция и кризита да се задълбочи. Но това ще е в ущърб на експортно ориентираната германска икономика, и Германия ще загуби много повече от онези 4-7% спад в цената на акциите на Тисен-Круп (както е посочено в публикацията). Германия ще загуби влияние и върху своите европейски партньори, както и срещу все по-силните позиции на Русия.
Тези неща все пак не са нещо ново за загубилите две световни войни германци, и те ще посрещнат новия икономически срив съвссем спокойно, както чичо Ади и Ева Браун са посрещнали своята съдба в поледните дни ВСВ.
   

оценка

+0 -1