Шефът на ФЕД Бен Бернанке официално се отказа да вдига лихвите | webcafe.bg
Webcafe

Шефът на Федералния резерв проговори

Webcafe.bg , По Daily Beast
28.04.2011, 14:47 (обновена 29.04.2011, 09:04)
Бен Бернанке

Снимка: © Getty Images

Бен Бернанке официално се отказа да вдига лихвите

В безпрецедентна пресконференция председателят на американския Федерален резерв Бен Бернанке заяви, че икономиката, макар и бавно, все пак излиза от кризата - но защити решението на централната банка да поддържа ниски лихвените проценти.

Бернанке застана пред микрофоните да потвърди статуквото

В продължение на месеци американците наблюдаваха с опасение как безработицата остава болезнено висока, а цените на храните и горивата са се повишили до невиждани нива. От началото на годината американската валута загуби 6.5% от стойността си.

И все пак на пресконференция преди ден - първата в историята на Федералния резерв - председателят Бен Бернанке каза, че икономиката на САЩ се оправя с умерени темпове, а инфлацията не е непосредствен повод за опасения.

Според BBC обаче оптимизмът му е спорен на фона на обявената от Фед ревизия на БВП до 3.1% и 3.3% - спрямо прогнозните 3.4% и 3.9%. За първото четиримесечие растежът ще е под 2% заради по-скромните  разходи за отбрана и по-слабия експорт.

Междувременно Фед запази рекордното от декември 2008 г. най-ниско ниво на основния лихвем процент между 0 и 0.25%.

Инфлацията за миналия месец се повиши обаче до 2.7% заради поскъпването на храните и петрола.

След предпазливо начало, Уолстрийт изглежда бе насърчен - вероятно поравно от позициите на Бернанке и от неговата предсказуемост; средният индустриален индекс Dow Jones се повиши с 95.59 пункта, за да затвори при 12 690.96.

В сряда Фед освен това обяви, че ще поддържа лихвените проценти близки до нулата за "продължителен период" - в опит да задвижва възстановяването на икономиката. И все пак Бернанке изглеждаше уверен, че вече е имало значимо подобрение; в месечното си обръщение централната банка на САЩ обяви, че ще приключи спорната си програма за изкупуване на $600 млрд. в щатски съкровищни бонове към края на юни.

Федералният резерв не прогнозира сериозен ръст на инфлацията

"Икономическото възстановяване продължава с умерени темпове и цялостните условия на трудовия пазар постепенно се подобряват," заяви комитетът по политиката на Федералния резерв в месечното си обръщение, разпространено малко след пресконференцията. "Цените на стоките от първа необходимост са се повишили значимо от миналото лято... но дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни, а измеренията на скритата инфлация все още са скромни."

Програмата на Фед, известна като "количествено улесняване", започна миналия ноември сред притеснения за потенциала за неконтролируем спад на цените - опасен икономически феномен, известен като дефлация.

Тези опасения изглежда са отминали, въпреки че анализаторите продължават да оспорват ефективността на политиките на Фед. В последните месеци многобройни критици твърдят, че резервът е засилил инфлацията и е довел до девалвация на долара, докато други се оплакват, че е направил твърде малко за преборване на нивото на безработица от 8.8 процента.

Прогнозите за растежа са положителни, но за безработицата - недотам

С леко потрепващ глас, Бернанке използва сух и професионален език, за да защити втората вълна на количествено улесняване и ограничените му мащаби. "По отношение на нашите очаквания, мисля, че програмата беше успешна," заяви той. "Бяхме много ясни, че това няма да се превръща в панацея".

Също така той допълни, че краят на програмата няма вероятност да има отрицателни ефекти върху икономиката или финансовата система. "Пазарите очакваха отдавна тази стъпка," обобщи Бернанке.

Въпреки предпазливия си оптимизъм за състоянието на икономиката, Бернанке леко понижи прогнозите си за растежа през 2011 г. и заяви, че безработицата вероятно ще оставе проблем в обозримото бъдеще. Той каза, че растежът би могъл да се ускори с темпове над 4 процента през следващите няколко години, но безработицата би спаднала само до 7 процента през 2013 г.

Председателят на Федералния резерв отхвърли опасенията за скорошните повишения на цените на хранителните продукти и енергоизточниците - и заяви, че рязката реакция на "временните" повишения на цените на стоки от първа необходимост би могла да предизвика дефлация.

Въпреки това по негови думи той и неговите колеги от комитета по политиката на Фед ще продължават да следят отблизо как се променя ръстът на цените.

Никога досега централната банка на САЩ не е била толкова публична

Пресконференцията на Бернанке е безпрецедентно събитие за институция, която отдавна е обвита в тайна. От години висшите представители на Фед се опасяват, че по-голямата прозрачност би предизвикала хаос на финансовите пазари.

Едва в средата на 90-те години централната банка на САЩ започна публично да оповестява промените в лихвената политика. Но в резултат на финансовата криза Фед е изправен пред язвителна критика за икономическата си и регулаторна дейност.

Критиките продължиха и в сряда, като нито левите, нито десните излеждаха удовлетворени от уникалното събитие. "Бернанке нерешително се сви," озаглавява своя публикация в блога си нобеловият лауреат Пол Кругман. "Централната банка би трябвало да се ангажира с много по-голямо количествено улесняване, а не да го спира, когато САЩ все още са изправени пред висока безработица и самите безработни се отчайват все повече," пише Кругман. "Бернанке бе сплашен от инфлационистите - и търси оправдания да не предприема нищо."

И развяващите плашилото на инфлацията също не са доволни. "Фед имаше възможност с просто повишаване на лихвените проценти едновременно да смаже инфлацията и да подкрепи долара," коментира финансовият аналитик Питър Лийдс, поддържащ едноименен бюлетин. "Решавайки вместо това да поддържа статуквото, Фед практически почти увери Америка, че инфлацията ще се повиши - и потенциално ще достигне притеснителни нива."

Не всички все пак са толкова критични. "Изглежда все по-маловероятно растежът на икономиката да спре," коментира Огъстин Фочър, икономист в Moody's Analytics. "Тази година би трябвало като цяло да бъде много добра за американската икономика."


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.