Бизнес срещите на крак са по-успешни | webcafe.bg
Webcafe

Бизнес срещите на крак са по-успешни

Lifecafe
06.02.2012, 11:19 (обновена 08.02.2012, 08:02)
лаптоп, мъж

Снимка: © Getty Images

Заседяването при съвещание протака нещата, така че най-добре е да сте на крак

Фирмата Atomic Object за разработване на софтуер в Мичиган организира кратки срещи между членовете си всяка сутрин. Служителите следват строги правила: присъствието е задължително, общите приказки, които не са свързани с работата, са ограничени до минимум, но преди всичко е най-важно всички да стоят прави.

Заседяването при съвещание протака нещата, така че най-добре е да сте на крак

Срещите на крак са част от динамична технологична култура, в която седенето се е превърнало в синоним на мързел. Всеки работник трябва да избягва дългите разговори, в които участниците се смятат за безпогрешни, играят Angry Birds на телефоните си или тотално губят концентрация.

Atomic Object дори не одобряват масите по време на срещи. "С тях е прекалено лесно да се подпреш, или пък да си сложиш лаптопа," обяснява Майкъл Марсиля, вицепрезидентът на компанията. В края на срещите, които рядко продължават повече от пет минути, служителите обикновено правят бърза загрявка и "продължават с деня си", допълва той.

Срещите на крак не са нещо ново. Някои военни лидери са организирали такива още през Първата световна война, твърди Алън Блудорн, професор по бизнес в университета в Мисури. Редица компании са възприели тази практика през годините. Блудорн прави проучване още през 1998, което открива, че срещите на крак са с 1/3 по-кратки от срещите "на стол", а качеството на вземане на решения в тях е същото.

Максимална гъвкавост, минимални съвещания и наказания за закъсняващите

Настоящата вълна на срещите на крак се разпалва от нарастващата употреба на "динамичния" подход при разработването на софтуер, кристализиран в манифест, публикуван още през 2001 от 17 софтуерни професионалисти. Методът призовава за сегментирането на проектите по разработване в малки части. Освен това, в него се предвиждат и ежедневни кратки срещи "на крак", в които участниците бързо да известяват своите колеги относно три неща: какво са направили от вчерашната среща насам, какво ще правят днес и дали има някакви трудности, пред които са се изправили, докато си вършат работата.

Ако някой от служителите закъснее за някоя от срещите, които често са наричани "ежедневна игра на спорна топка", понякога се налага той да изпее песничка като "Жълтоклюно патенце", да подскача като жаба из офиса или пък да плати малка глоба, споделя Майк Кон, президент на Mountain Goat Software в Лафайет, Колорадо, който е треньор и консултант в областта на "динамичния" подход.

Ако някой говори твърде дълго, друг служител може да направи знак, че е време разговорът да се насочи към някой друг. Компаниите правят изключения от правилото за стоене прав само ако някой от служителите/ките е болен, очаква бебе или има телесна повреда - но не и за такива, които се намират извън офиса и си комуникират по Skype.

Една група за разработка на софтуер в Microsoft организира ежедневни срещи, в които участниците си подхвърлят гумено пиле, на име Ралф, за да определят кой е следващият, който ще има право на глас, споделя Арън Бьорк, член на въпросната група.

С налагането на тази делова култура процъфтяват и техническите решения за нея

С широката популяризация на динамичния подход, срещите на крак също се превръщат в нещо обичайно. VersionOne - компания, която разработва софтуер за развитие на този подход, организира през 2011 проучване сред 6042 технически служителя по целия свят , което открива, че 78% от тях провеждат ежедневни срещи на крак.

Офисните дизайнери пък постепенно започват да организират работното място, имайки предвид нововъзникналия подход. Производителят на мебели Steelcase Inc. например наскоро представи новата "Голяма маса" - висока маса за правостоящи, създадена специално за бързи срещи.

Мич Лейси от Вашингтон, технологичен консултант и бивш служител в Microsoft разкрива, че някои от бившите му колеги използвали стъпалата на неоживените стълбища, за да поддържат срещите наистина къси.

Оби Фернандез, основател на Hashrocket - фирма за дизайн в Джаксънвил, Флорида разкрива, че членовете на неговия екип си подават лека медицинска топка по време на срещите. "Това е доста неудобно" за новопостъпилите в тази фирма, които не са наясно с практиката, "но наистина - основното нещо, което се опитваме да избегнем, е хората да протакат разговора," обяснява Фернандез.

Изборът на музика за свикване на срещите също е тематичен

Джейсън Ийп, главен консултант в ThoughtWorks от Сидни, Австралия, пуска музика от рода на "Get Up, Stand Up" от Боб Марли, за да събере колегите си на среща. "Това действа като звънеца на Павлов," обяснява той.

Междувременно в рекламната агенция Starr Conspiracy във Форт Уърт, Тексас, ежедневните срещи на крак се обявяват с няколко секунди от песента "Whoomp! (There It Is)," разкрива партньорът в компанията Стив Смит. "Понякога когато съм на футболен мач и чуя тази песен, изведнъж ми идва да стана и да започна да тичам към офиса".

Поделението в Търнстоун на Steelcase, което организира срещи на крак от около десетилетие и от години използва песента на Джони Кеш "Ring of Fire" за свикването им. Наскоро фирмата е преминала към "A Little Less Conversation" на Елвис - като напомняне, че срещите трябва да са кратки, обяснява главният мениджър Кевин Къски.

В основаната в Торонто компания Freshbooks.com, която произвежда софтуер за онлайн счетоводство, екипите се опитват да правят ежедневни срещи на крак всяка сутрин в 10. Но в дни, в които всички са прекалено заети да се събират около фирмената маса за пинг-понг, членовете на екипа се провикват с новините около тях от бюрата си, които са подредени в кръг. Ето на тези срещи им викат "срещи на бюро".

Oще: бизнес  мързел  седене  среща 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

3 Bozo Kosmev | 08.02.201213:00

Сигурно крайния резултат е, че нещата хората си ги обсъждат на друго място, за да могат да навлязат в детайли както трябва и да не нарушат безумния twitter-стил на началството.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 23:02

2 fALLEN | 07.02.201201:05

същата картинка я имаше в статия, която предупреждаваше мъжете да не си държат така лаптопите, че им затопляли топките и им падала плодовитостта. сметай колко се стреснах тогава... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

1 Mile Manolov | 06.02.201212:43

То и срането прав е по-бързо. Време е и него да въведат и да се свърши завинаги с тая пуста ефективност
   

оценка

+0 -0