Измамите с банкови карти: Какво трябва да знаете | webcafe.bg
Webcafe

Измамите с банкови карти: Какво трябва да знаете

Webcafe
12.07.2017, 18:59 (обновена 14.07.2017, 18:06)
кредитна карта

Киберпрестъпниците стават все по-креативни

Ако притежавате кредитна или дебитна карта, има не твърде незначителен шанс да станете обект на измама като милиони други хора по света.

От 80-те години насам се наблюдава впечатляващ ръст на употребата на кредитни, дебитни и предплатени карти в глобален мащаб. Според доклад на Nilson от октомври 2016 година, в рамките на 2015 г. повече от $31 трлн. са били прехвърлени през тези разплащателни системи, ръст със 7.3% от 2014.

През 2015-а година, седем от осем покупки в Европа са извършени по електронен път.

Благодарение на нови онлайн системи за парични трансфери като Paypal и разпространението на електронната търговия тези тенденции се очаква да продължат.

В резултат на дейността на водещи компании като Flipkart, Snapdeal и Amazon India (които заедно държат над 80% от индийската електронна търговия за 2015 година), както и Alibaba и JingDong (които контролираха над 70% от китайския пазар през 2016 година) електронните разплащания достигат огромни нови маси от потребители.

Това е златна мина за киберпрестъпниците. Според Nilson глобалните загуби от измами с кредитни карти са се увеличили до $21 млрд. през 2015-а година. Към 2020-а г. те се очаква да достигнат $31 млрд.

Тези цифри включват и компенсациите, които банките и компаниите за кредитни карти дават на измамените клиенти.

Киберпрестъпленията ощетяват търговците и по други начини. Тяхна е отговорността да осигуряват на клиентите висок стандарт на сигурност. Ако те не изпълняват това си задължение, компаниите за кредитни карти могат прехвърлят на тях стойността на компенсацията за измама.

Има много видове измами с кредитни карти и те се променят толкова често с появата на нови типове киберпрестъпления заради новите технологии, че е почти невъзможно да ги изредим всичките.

И все пак има две основни категории:

Измами без налична карта: Това е най-разпространеният начин на измама, случващ се, когато информацията на картодържателя е открадната и използвана незаконно без физическото наличие на картата. Този тип измами обикновено се случват онлайн и може да са резултат на т.нар. "фишинг" имейли, изпращани от измамници, представящи се за достойни за доверие институции, за да крадат лична или финансова информация чрез подправени линкове.

Измами с налична карта: Те са по-малко разпространени в наши дни, но си заслужава да внимавате и за тях. Те често са под формата на "скиминг" - когато некоректен продавач плъзва картата на клиента през устройство, което съхранява нейната информация. След като тези данни се използват за извършване на покупка, тя се плаща от сметката на въпросния измамен клиент.
Механизмът на транзакциите с кредитни карти

Измамите с кредитни карти донякъде са улеснени, защото транзакциите с кредитни карти са прост, двустъпков процес: оторизация и уреждане на плащането.

В началото участниците в транзакцията (клиент, издател на картата, търговец и банката на търговеца) изпращат и получават информация за оторизация или отказ на съответната покупка. Ако покупката бъде оторизирана, плащането се урежда чрез паричен трансфер, който обикновено става няколко дни след оторизацията.

След оторизирането на покупка, няма връщане назад. Това означава, че всички мерки за откриване на измами трябва да се прилагат през първата стъпка от транзакцията.

Ето как работи процедурата (в доста опростена форма):

След като компании като Visa или Mastercard дадат лиценз на брандовете си на издателя на карти - заемодател като Barclays Bank например, както и на банката на търговеца, те уреждат помежду си условията на споразумението за транзакции.

После издателят на картата физически доставя кредитната карта до клиента. За да извърши покупка с нея, картодържателят дава картата си на търговеца (или онлайн ръчно въвежда информацията от картата), който пренасочва данните за клиента и желаната покупка до банката на търговеца.

Банката на свой ред пренасочва необходимата информация до издателя на картата за анализ и одобрение или отказ. Окончателното решение на издателя на картата се изпраща обратно до банката на търговеца и самия търговец.

Отказ може да бъде извършен само при две ситуации: ако балансът на сметката на картодържателя е недостатъчен, или ако на база данните, предоставени от банката на търговеца, има подозрение за измама.

Необоснованите подозрения за измама са неудобство за клиентите, чиято покупка бива отказана и чиято карта може незабавно да бъде блокирана от издателя и нанасят щети на репутацията на търговеца.

Как се противодейства на измами?

На база изследвания, проучващи как комплексни статистически и вероятностни техники по-добре откриват измами, последователният анализ - съчетан с нови технологии - е решаващ за предотвратяването им.

Благодарение на постоянното следене на разходите на картодържателя и информацията за него - включително часът, стойността и географските координати на всяка покупка - би трябвало да е възможно да се разработи компютърен модел, който да изчислява вероятността дадена покупка да е измама. Ако вероятността надминава определена прагова стойност, издателят на картата ще е предупреден за това.

След това самата компания може да реши дали да блокира директно картата, или да извърши допълнително проучване, например като се обади на клиента.

Силната страна на този модел, който прилага известна математическа теория, наречена Марковски процес, към откриването на измами, е че той цели да постигне максимална очаквана отплата или свеждане до минимум на очакваните разходи. С други думи, всички изчисления целят да се намали честотата на необоснованите предупреждения за измами.

Проучванията по приложимостта на тази теория към борбата с измамите все още продължават. Междувременно, за да намалите сериозно риска да станете жертва на измами с кредитни карти, ето някои основни правила.

Първо, никога не кликвайте на линкове в имейли, които изискват от вас да предоставяте лична информация, дори и ако изглежда, че подателят е вашата банка.

Второ, преди да купите нещо онлайн от непознат продавач, потърсете информация за търговеца в Google, за да видите дали отзивите от клиенти са предимно позитивни.

Накрая, когато извършвате онлайн плащания, проверявайте дали адресът на уеб страницата започва с "https://" и се уверете, че страницата не съдържа граматически грешки или странни думи. Ако има такива, твърде вероятно е тя да е фалшива и да е създадена, само за да открадне финансовите ви данни.

Oще: банки  банкови карти  дебитни карти  електронна търговия  измами  измами с пари  картодържател  киберпрестъпления  киберпрестъпници  клиент  кредитни карти  онлайн плащания  търговец 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

22 Бобо | 19.07.201718:31

Свинкьо, е па незнам как от Русе купуваш самолетните билети ама язека кога ги купувах онлине у Америчка секога ми сакаха АДРЕСЯ и именята по паспорт! Сега тези дето са си купували билето Деосвинки ли са се казвали или како? Смее се Смее се Смее се
Па и за кво ше купуват билет дето не могат да ползват. Айде хола и у лево че си ми омръзнал со твоите измишльотини! Отегчен Плези се Плези се Идея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

21 deowin | 17.07.201716:55

>А когато се свестиш, да установиш, че си платил самолетни билети и хотелски резервации за Дубай

При което се обаждаш на банката, която е издала кредитната карта, и всички неразпознати транзакции биват моментално анулирани. Случвало ми се е 4-5 пъти, включително веднъж се бях усетил 2 седмици след като някой беше напазарувал монитори и компютри на моята карта докато бях на почивка. Нужното усилие от моя страна е минимално, финансовата ми отговорност - нулева. Най-голямото неудобство е, че се налага да ти пратят нова карта с нов номер, и ако си я сложил за автоматично плащане на някакви сметки (ток, вода, пътни такси) трябва да ходиш да променяш номера в съответния сайт.
А, виж, откраднатите пари в кеш трудно ще ти ги възстановят. Разбирай, точно никога.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

20 Bichkiiata | 16.07.201722:47

преди години си получавам месечната сметка на американ експрес , вътре се мъдреше покупка на булчинска рокля от някакъв магазин, бе видех се в чудо ...обаждам се на рогачите от америка експрес почти ме отебаха накараха ме да ида до магазина, добре, че покупката беше в Монреал , познайте ако беше например в друга провинция у Канада или щат в УСА дали щях да се грабна... та отивам викам на собственика (жена) че не съм правил тази покупка , показвам и слипа тя сверява с нейната касова бележка (тогава още картите нямаха електроне пин и парола т.е. се налагаше да удариш подпис) не е моя подпис, тя избесня и каза, че отебава американ експрес , онез ми върнаха кинтите , но явно пасивите оставаха в нея ... да плащаш в кеш не е лошо когато си сигурен, че с тоз на който плащаш сте в един отбор, боцкаш системата с неплатени такси при мен са задължителните 15% с които Квебек ти дере задника, етсественно си има риск да се движиш с 10-15 хилки защото като сядаш на стола от едната страна задника ти е по-вдигнат и се получават ортопедични деформации на гръбначния стълб (аз никога не съм го правил, ако се е налагало да плащам такава сума е със сертифициран чек)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

19 KingoftheROAD | 16.07.201712:33

Кени,

Не съм казАл, но пак повтарям, нямам манията нито да се крия, нито за следене. Не налагам нито плащане в кеш, че непроследимо, нито пък чипове в главите с цел проследяване. Обърни Фнимание, че терористите нямат чипове, и са много по-трудно проследими. Има начини за борба и тях, но това е проблем на съотв. служби и тн.

Наясно съм, че ако привлечеш вниманието на разните му там тайни и явни служби, бързо и лесно ще те разузнаят, с все багаж. Но от това не следва да ги улеснявам, вниманието им трябва да бъде насочено срещу престъпниците, и терористите, а срещу обикновените хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

18 Kenny McCormick | 16.07.201711:07

King, тази мания за следене е смехотворна и е време да я преглътнете.
Пластиката можела да бъде проследена. Не думай! А смартфонът, лаптопът и компютърът ти не могат, така ли си мислиш? Нямаш смартфон, но компютър категорично се вижда, че имаш. До тук си. Гугъл знае повече за теб, отколкото майка ти, повярвай ми.
Да си видял колко камери има по улиците? И не само по улиците, в много заведения също е пълно с камери. Ти не просто си проследим, ако някой си постави за цел - може да те държи под око почти 24/7.
Мислиш си, че ако плащаш само кеш не могат да те проследят ли? Сериозно ли?
Сега ще вреснете за Биг Брадър и за чипове в главата. Ама като се взриви поредния муджихидин, опасан с бомби, първото, което всички викат е "Е, нямаше ли някой да го хване, нямаше ли как да го предотвратим?". Ами, не, без следене и подслушване няма как.
И не на последно място - защо толкова се притеснявате от следене? Криете ли нещо? Защото на мен ми е през к... , честно казано. Наистина съвсем честно и откровено не ми пука дали някой ми чете глупостите, малоумните чатове с приятели, тъпите разговори с майка ми дали съм ял и срал, какво порно съм гледал последно и тем подобни. Много ми е смешно когато някой се вземе за толкова важен, че си облепи камерата на лаптопа и почне да ми говори, че го е страх от следене. Абе, ей, някой с теб ще се занимава, че си свалил някой скапан филм от Замундата и си си купил цигарки без бандерол...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

17 KingoftheROAD | 16.07.201710:49

Паяче, що така? Остави го човека да си живее жУотЯ както си иска. Има право на това. Живот и здраве. Като искат и чипове в главите или телата да си сложат, не съм против, но да не го налагат повсеместно това. Щото колко пъти се цитира - Оруел 1984 ? Май някой има интерес натам да вървят нещата...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

16 паяка | 15.07.201722:03

Злобно ограничено прасе, живеещо във виртуален твой измислен стерилен свят, съдейки по сведенията дадени от теб тук и от твоя баджанак , си по-млад от мен , примерно , с 10 години. След като измине тоя период, ще ми е забавно, старче, с невръстни дечиня ( 1-2 годишни, сега) като какъв ще ни се представяш, дядка!? Някой сладоледаджия ще се обърне към теб с ''Дедо, какъв да е сладоледа за внучетата? '' При това без обидна умисъл.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

15 KingoftheROAD | 15.07.201721:08

Аре ве, мУдЬЕрнИтИ джуджанки, кога ще Ви сложат и чиповете в главите? Та да мирясате най-накрая.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

14 KingoftheROAD | 15.07.201712:42

КениМаккормик

Пластика лесно се проследява къде си ходил, и какво си плащал. Биг брадър те гледа, и без да те пита. ЖъСъМъ-то също се следи всеки ден в коя клетка, и по какъв маршрут се движи. Та кога ще стигнем и до чипове в главЪтЪ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

13 Kenny McCormick | 15.07.201711:32

Ако плащаш с карта в заведение, не е проблем да кажеш да въведат сума, по-голяма от сметката. Така ще оставиш повече, но ще е като комплимент към заведението, а не към персонала, който те е обслужвал.
Ако обаче си решил, че точно обслужилият те сервитьор заслужава бакшиша, то няма нищо невъзпитано да оставиш пари в папката със сметката отделно от плащането с карта.
Като цяло е много по-лесно да свиеш пари в кеш, отколкото банкова карта. Това със стискането на топките да си кажеш ПИН кода е глупост - банкови карти обикновено не се крадат поотделно, а с целия портфейл или в каквото си носите карти, документи и прочее. То ако картата ти се шматка свободно из джобовете, сам си си виновен за простотията де.
За това и казах - пари кеш, два тупаника и са ти взети. А ако ти липсва пластиката, най-вероятно далеч преди да я използват ще си я блокирал.

П.П.: Не отричам носенето на пари в брой все пак. Човек трябва да има в себе си някаква минимална сума кеш. На почивка задължително се носят пари в брой, които биха могли да покрият пътни или нощувка някъде за една вечер.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани