Богатите също се страхуват от парите | webcafe.bg
Webcafe

Богатите също се страхуват от парите

Webcafe, по New York Times
24.11.2017, 19:42 (обновена 27.11.2017, 11:27)
вълкът от уолстрийт

Хората се боят от парите и от това, че те ще ги "развалят"

Когато Томас Галахър е на 17 години, той работи като секретар на един от етажите на Нюйоркската фондова борса и влага 10 долара седмично в сметката си в "Ъвинг Банк". Тогава това е неговата дисциплина и неговите спестявания. Целта му е да има достатъчно пари, за да купи подаръци за Коледа.

Галахър, който наскоро се пенсионира от поста си на зам.-председател на борда на Канадската имперска търговска банка за световните пазари, е член на Tiger 21, мрежа от над 570 членове, които колективно управляват лични инвестируеми активи на стойност над $50 млрд.

В момента Галахър е на 72 години и е мултимилионер. Но дори и сега до някаква степен изпитва чувството, че няма достатъчно пари.

Той не произлиза от богато семейство, просто има голям късмет на Уолстрийт. След пенсионирането си обаче има огромен брой психологически проблеми. Въпреки че е по-богат, отколкото някога си е представял, той все още се притеснява дали има достатъчно, ако живее по-дълго от очакваното.

Психологията на богатството е доста заплетена. На повърхността то кара хората да вярват, че имат по-голям контрол над живота си, но същевременно и ги контролира емоционално, коментира Оливия Мелан, психотерапевт във Вашингтон, която се специализира във финансово-психологическите въпроси.

Според нея ако някой не е имал толкова пари, докато израства, усещането е като за вливане на твърде много енергия в организма. Има едно неизказано чувство, че парите се равняват на любов, власт, сигурност, котрол, себеуважение, любов към себе си, свобода, самочувствие - все емоционално заредени неща, които парите би трябвало да дават, но не го правят.

Богатството често идва с куп очаквания - например тревожност и натиск да се вземат умни финансови решения, за това как се управляват и харчат парите, как се предават на бъдещите поколения, или как се използват, за да остави човек значима следа след себе си.

Има и известна доза страх. "Хората се боят от парите, от това как те ще ги "развалят", или ще ги направят нечувствителни към съдбата на другите", казва Мелан. "Те се притесняват, че децата им ще имат толкова пари наготово, че няма да са мотивирани да работят срещу заплащане, или да имат смислен живот."

Ерик Бейли, основател и изпълнителен директор на Bailey Wealth Advisors в Силвър Спринг, Мериленд, казва, че богатството носи чувство на безпокойство на много от клиентите му, които варират от притежатели на компании до мениджъри на средно и високо ниво, като средното им нетно състояние е между $3 млн. и $15 млн. Те не приемат парите за даденост и никога не смятат, че имат достатъчно. Необходимо им е известно убеждаване, за да се съгласят да харчат.

Той казва, че им е помогнал да разберат, че при всякакви обстоятелства има твърде малка вероятност те да надживеят парите си.

Това, за което много забогатели хора не са подготвени, са емоционалните трудности на боравенето с парите. За много повече, отколкото бихте очаквали, адаптацията към притежанието на пари е доста стресираща. Никой обаче не получава особено съчувствие, когато говори за тези неща.

И това е лесно за разбиране, ако се замислите за стереотипите, които обществото традиционно има за богатите. Ако човек е израснал с послания като "богатите ги е грижа само за себе си" или други негативни убеждения по адрес на богатите, а после вие самите забогатеете, как ще се примирите в съзнанието си с това, което сте вярвали за тези хора. Все пак вие вече сте един от тях.

Друго притеснение е, че ако сте богати, ходите с мишена на гърба и хората винаги ще ви търсят за заеми или подаръци. Богатството представлява сигурност, стабилност и успех, но хората просто не искат идентичността и недостатъците на това, което асоциират с притежаването на състояние.

Един от начините да се преодолеят опасенията от богатството е финансовото обучение.

Тревогите, които вървят с придобитото състояние, се облекчават от увереността, че можете да научите това, което ви е нужно.

За начало трябва да решите какво желаете да постигнете с тези пари. Начинът, по който ще ги харчите, е съвършеното въплъщение не вашите ценности, и трябва да го правите с радост, удоволствие и любов.

Наследеното състояние върви с някои по-различни притеснения.

66-годишната Сюзън Ремър Рижевич забогатява след смъртта на нейния баща и продажбата на инженерния му бизнес за $100 млн. "Най-големите ми тревоги бяха за изглаждането на различията с братята и сестрите ми за това как да се инвестират средствата и какво според тях трябва да изразяват като кауза", обяснява тя. "Ако не се решат емоционалните и семейните проблеми, парите нямат значение."

Когато богатството идва в семейството, те са поразени. Откриват, че не могат да продължат напред, защото всеки член се интересува само от собствените си цели и не изслушва другите. Отнема им доста време, за да заговорят отново на един и същ език.

Ремър Рижевич, нейният брат и двете ѝ сестри отделят много време за обучение в първите няколко години. Тя се записва на многобройни курсове за инвестиции с фиксирана доходност и аспекти на управлението на портфолио, така че да бъде относително информиран потребител.

И постоянно има едно натрапчиво чувство, че се възползват от теб.

"В началото си мислиш, че всички тези хора са прекрасни и мили, а после осъзнаваш, че всеки иска да получи нещо", казва Ремър Рижевич. "И ставаш донякъде циничен. Започнах да се чувствам по някакъв начин дефинирана от това. Сега просто се чувствам късметлийка, че това ми дава избор. Първоначално беше много повече отговорност; сега се чувствам комфортно от носенето на тази отговорност."

Един от акцентите на богатството им: Ремър Рижевич заедно с братята и сестрите си и нейната майка, която вече е починала, са създали с част от средствата частната благотворителна фондация "Фамилия Ремър". Една от целите на фондацията е да намалява бедността сред жените и младежите, като помага на млади и непълнолетни момичета в неравнопоставено положение да поемат контрола над живота си. Фондацията също така насърчава опазването на околната среда като се грижи за устойчивото развитие на световното риболовство.

Придобиването на богатство от продажбата на търговски бизнес води до собствена психологическа "гимнастика".

"Първото поколение създатели на богатство, които са продали бизнеса си и сега инвестират състоянието и свикват с него, са различни от второто поколение, или от някой, който печели пари от лотарията", коментира Майкъл Зоненфелд, основател и председател на борда на Tiger 21 и автор на книгата "Мислете мащабно: 39 печеливши стратегии на успешните предприемачи." Те най-после са излезли от скромната си среда и вече са в прекрасния нов свят, допълва той.

"Те са в най-добрата си позиция, след което продават бизнеса си и някак започват да се носят по течението, без да знаят накъде да поемат", казва Зоненфелд. Донякъде усещането е като да минеш в огледалния свят, пояснява той. "Връщаш се пак отново в началото."

Тогава много предприемачи прекарват остатъка от живота си в стремеж към недостъпни за тях неща, винаги избирайки си следваща цел при постигането на предната. "Малцина са късметлиите, които могат да си кажат, че имат достатъчно, и че са задоволени от това, което притежават."

Oще: богаташ  богаташи  богати хора  богатство  милиардер  милионер  наследство  пари  състояние 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.