Спасението на САЩ е да опрости ипотечните дългове | webcafe.bg
Webcafe

Спасението на САЩ е да опрости ипотечните дългове

Bloomberg.com , в. "Класа"
09.09.2011, 10:44 (обновена 09.09.2011, 12:47)
Барак Обама

Снимка: © БГНЕС

Паралелно със стимулирането на заетостта, президентът Барак Обама ще трябва да помисли и за облекчаване на кредитното бреме на американците с рискови ипотеки

Собствениците на жилища в САЩ не се нуждаят от поредното намаление на единичните плащания по ипотеките си. Онова, от което наистина имат нужда, е ефективно облекчаване на кредитното бреме, което ги спъва.

Докато американският президент Барак Обама се подготвяше да представи пред Конгреса плановете си за стимулиране на заетостта, съветниците му проучваха конкретен вид схеми за стимулиране.

Идеята? Да се накарат ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac да рефинансират заемите на милиони собствeници на жилища, които не биха могли по никакъв друг начин да изплатят задълженията си, тъй като дълговете им са много по-големи от стойността на жилищата им.

Ипотечните лихви вече са абсурдно ниски, така че подобна стъпка би освободила милиарди долари за харчене. Тази схема е насочена към заемоискателите, които се стараят да покриват плащанията си, така че ще възнагради онези, които действат отговорно.

За разлика от предишни програми за модификация на ипотеки, които подпомагаха само онези, които са спрели да обслужват заемите си.

Колкото и хубаво да звучи, засилилите се с този финт в някои случаи ще пропуснат коша. Най-малкото, защото потенциалният стимул е твърде малък на фона на $15-трилионната американска икономика.

Анализаторите на Goldman Sachs изчисляват, че схемата ще осигури на американските потребители допълнително между $20 млрд. и $40 млрд., които могат да увеличат годишния икономически растеж само с 0.1% до 0.3%. Освен това внезапно появилото се търсене на нови ипотеки може да подейства в точно обратната посока, като подлъже банките отново да увеличат лихвите.

Определяща черта

Най-важното обаче е, че идеята не отчита един много типичен елемент от настоящия икономически спад. Отговорните хора, които все още са натоварени с дългове, всъщност не желаят да харчат. Ако дължимите суми по ипотеките им надхвърлят стойността на жилищата им, а те не желаят да напуснат дома си, реално са хванати в капан.

Не могат лесно да ги продадат, не могат да се преместят, за да започнат нова работа, не могат да теглят кредит, за да започнат нов или да разширят съществуващия си бизнес. Измъкването от дупката ще им отнеме много време, което е и една от основните причини възстановяването след дългови кризи да е толкова бавно.

В един идеален свят пазарът би могъл да разсече възела бързо и ефикасно. Жилищата ще отидат в ръцете на онези, които могат да си ги позволят, при това на цена, която пазарът би могъл да преглътне.

Кредиторите ще понесат загубите си и цикълът ще започне отначало. Това обаче не се случва. Компаниите за обслужване на ипотеки мотаят с години финализирането на процеса по обявяването на ипотеките за просрочени, като позволяват на длъжниците да живеят в жилищата, без да плащат и без да имат стимул да ги пазят в добро състояние.

В момента, в който банките вече могат да продадат жилищата на нови клиенти, много често нямат кой знае какво да продадат или поне не на добра цена.

По-добрата стратегия в интерес на кредиторите и на ипотечните инвеститори би целяла предотвратяване на обявяването на ипотеките за просрочени чрез намаляване на главницата по заема. Да вземем за пример заем от $100 000 за къща, която в момента струва $60 000.

Отписване на 50% от главницата, ако предположим, че подобна отстъпка би позволила на длъжника да обслужва ипотеката, ще остави на кредитора актив на стойност $50 000, а собственикът на жилището ще бъде мотивиран да инвестира време и пари, за да поддържа стойността на имота.

Сумата е доста повече от онова, което кредиторът би могъл да си върне, ако продаде къщата след 10 години, през които ще трябва да покрива разходите по процеса около просрочване на ипотеката, а имотът ще се обезценява. Към август възвращаемостта по просрочените заеми, направени през 2006 г. и 2007 г., без правителствените гаранции, е била средно 34% от първоначалния баланс, а този дял непрекъснато намалява по данни на Amherst Securities Group.

Редуцирането на главниците, особено ако бъде достатъчно мащабно, ще облекчи дълговото бреме, което спъва икономиката. За да получите някаква представа за мащабите, ето някои данни: около 13.3 млн. ипотечни длъжници в САЩ дължат почти толкова, колкото струват домовете им, или повече от стойността на имотите по данни на CoreLogic.

Редуцирането на задълженията им ще намали съотношението на дълга на домакинствата към разполагаемия им доход от сегашните 115% до доста по-здравословните 100%. 

Минимални разходи

Най-важното е, че тази схема за редуциране на дълговата тежест ще натовари с минимални допълнителни разходи американския данъкоплатец. Банките, включително Fannie Mae и Freddie Mac, може да поискат веднага още спасения, но те най-вероятно ще бъдат още по-скъпи, колкото по-дълго бъдат отлагани.

За да могат данъкоплатците да се отърват с някакви плюсове и за да обезкуражи длъжниците да злоупотребяват с програмата, правителството може да въведе данък върху приходите от увеличените цени за собствениците на жилища, които са получили възможност да намалят главницата по заема си.

Ако бъде подкрепена от Конгреса, администрацията на Обама има властта да прокара схема за намаляване на главниците. Новото законодателство ще прехвърли отговорността за модифицирането на заемите от обслужващите ги сега към нови звена, които да имат интерес максимално да увеличат стойността на имота.

Джон Джианакоплос, икономист от Йейл и партньор в хедж фонда Ellington Management Group, който играе предимно в ипотечния сектор, изчислява, че услугите на банкери за проучване на заемите, по които може да се позволи редукция на главницата, ще струват между $3 млрд. и $5 млрд. за период от три години.

Естествено, решението няма да е напълно справедливо. Едва ли ще помогне на американците, които са били разумни и не са теглили по-големи кредити от онези, които биха могли да си позволят, така че са избегнали жилищния балон.

Но и те в крайна сметка ще спечелят, ако съседите им поддържат къщите си в добро състояние и ако икономиката се съживи. И ще загубят, ако милиони техни съграждани останат зад решетките на модерния затвор за длъжници.

www.klassa.bg

Oще: барак обама  главница  длъжници  дългове  жилища  заеми  ипотеки  кредити  лихви  сащ 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

5 Mile Manolov | 10.09.201113:33

реднеците ще плачат за рейгън...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2011, 16:05

4 lili | 10.09.201101:35

И без това почти всички си зарязаха къщите и спряха да плащат на банките.Само че банките не им правят нищо,при положение,че много хора си взимат високите заплати и си имат спестявания.Приятелят на сина ми е със заплата 130 000 на година и има спестени над 100 000.Хлапе на 24 години.Още преди година спря да плаща заема за къщата и очакваше след месец=два банката да прати поне едно писмо.Но си живя още 9-10 месеца без реакция.След това изостави къщата и се премести в друг град.Нито някой го търси,пък за разни затвори-каквото пише тук-и дума не може да става.Само мене ме е яд,че си изплатих най-старателно и двата имота точно преди да се спука балона и нямам и долар дълг.Ние-нормалните и редовни граждани-излезнахме най-големите баламурници.На другите поне вече 3-4 пъти им разглеждат и консолидират дълговете и вече дължат частичка от наистина изхарченото.На какво учи това обикновения американец?! Че е по-добре да си харчиш и да си гледаш кефа,без идея как ще връщаш,отколкото да плащаш и да пестиш.Не съм убедена.че точно така ще се оправи Америка.Май е точно обратното.Ще затъва още повече.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.08.2011, 20:37

3 Ridik Ivankin | 09.09.201121:26

Спасението на САЩ е да глътне една атомна бомба в шкембето си и да се самовзриви. Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.08.2011, 09:21

2 VIKTORIA | 09.09.201117:05

ХА ,ХА - НЯМА НИЩО ЛОШО !!! СТИГА ДА Е ИСТИНСКИ КОМУНИЗЪМ !!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 09.09.201116:28

"...Собствениците на капитал ще стимулират работниците да купуват все повече и все по-скъпи кредити,докато дълговете им станат непоносими.
Неплатеният дълг ще доведе до фалит банките,които ще трябва да бъдат национализирани,а правителствата ще бъдат принудени да поемат по пътища,които евентуално ще доведат до комунизъм..."

Karl Marx,1867
   

оценка

+0 -0