Искате ли евро | webcafe.bg
Webcafe

Искате ли евро

Стоян Панчев, ЕКИП
10.07.2012, 16:54 (обновена 14.07.2012, 09:06)
Евро

Невидимият слон в кабинета на Бойко Борисов

Помните ли разгорещените политически дебати "за" и "против" влизането на България в еврозоната? Няма как да ги помните, понеже такива на практика не са се състояли. В българските политически среди винаги е съществувало мълчаливо съгласие по този въпрос.

Преди началото на кризата в еврозоната влизането на страната ни в нея се приемаше като въпрос на време, а общата валута като сигурно убежище. В момента настроенията са малко по-други - еврото играе ролята на невидимия слон в стаята на застиналия на прага на изпълнението на Маастрихтските критерии кабинет на Бойко Борисов.

Тъй като този дебат тепърва предстои, хубаво е всеки от нас да изгради своя информирана позиция по няколко ключови въпроса. Преди да стигнем до тях обаче, нека разгледаме накратко плюсовете и минусите от влизането на страната ни в еврозоната, и да се опитаме да разберем посоката на развитие на валутния съюз и ЕЦБ през последните няколко години.

Еврото в условия на криза

Опитът на Гърция, Испания, Португалия и други страни показа, че разширяването на еврозоната не трябва да е самоцел както за държавите, устремили се натам, така и за самата еврозона. Началото на икономическата и финансова криза разкри отдавна дремещи под повърхността на валутния съюз вътрешни дисбаланси, в чиято основа е неконкурентоспособността и високата задлъжнялост на държавите от периферията. Оказа се, че някои държави просто не са били готови за членство, въпреки покриването на заложените за целта технически критерии.

Една от причините за въпросната задлъжнялост е именно влизането на страните във валутния съюз. Разглеждано доскоро като необратима стъпка, приемането на еврото означаваше до голяма степен уеднаквяване на рисковия профил на новите страни-членки на валутния съюз с този на традиционно силните европейски икономики. Дългът беше евтин, растежът гарантиран, а търсенето на кредит безрезервно. Под зоркия поглед на ЕЦБ всичко вървеше привидно добре, докато кризата не каза тежката си дума.

В един момент обаче на еврото се наложи да обслужва прекалено много прекалено различни интереси и нужди, което затрудни политиката на ЕЦБ и постави под въпрос традиционно силната независимост на банката. Така например при последния опит за вдигането на основния лихвен процент от страна на ЕЦБ (през пролетта на 2011 г.), основното притеснение беше повишаването на инфлацията в Германия.

В същото време действията на банката оказаха негативен ефект върху опитите на държавите от периферията да рефинансират дълга си. През миналата седмица пък станахме свидетели на пореден завой, след като ЕЦБ на практика изостави мандата си за поддържане на инфлацията в стойности близки до, но под 2% на годишна база, с цел стимулирането на кредитирането от страна на банките и отново - потискането на лихвите по облигациите.

В опитите си да укрепи валутния съюз ЕЦБ предприе редица нестандартни мерки през последните две години, като намали изискванията си към качеството на активите, които приема като обезщетение, инициира изкупуване на държавни облигации и разшири баланса си до невиждани нива, предоставяйки свеж ресурс на закъсалата банкова система. Както предишния шеф на ЕЦБ Жан Клод Трише, така и настоящият - Марио Драги, обаче не успяват да развенчаят усещането, че си измислят правилата на играта в движение, което не спомага за възстановяването на доверието на пазарите в общата валута.

Плюсове и минуси от приемането на еврото

Преоценката на стоките и услугите в евро традиционно води до повишаването на цените на някоиот тях. Но ефектът върху цялостната инфлация обикновено е на нива от порядъка на 0.2 - 0.3 процентни пункта. С това наум, присъединяването към еврозоната в условия на икономически растеж ще има почти сигурен, макар и слаб, инфлационен ефект върху страната ни и ще разшири притока на външни инвестиции. В сегашните условия и предвид ниската покупателна способност на населението рискът от допълнително засилване на инфлацията е минимален.

Най-очевидният плюс на присъединяването на страната към еврозоната е намаляването на транзакционните разходи при търговия в евро. В сектори като туризма това може да се окаже чувствителен плюс. Като се има предвид, че голяма част от износа на България е насочен именно към еврозоната, това може да го направи по-печеливш, но и да увеличи конкурентоспособността му. Особено ако не станем свидетели на инфлационен натиск върху българската икономика.

Ако  вследствие на въвеждането на еврото у нас станем свидетели на инфлационен натиск подобен на този в Словения, Кипър и Естония, това може да доведе до обезценяване на заплатите и спестяванията на населението в посочените вече граници от допълнителни 0.2 - 0.3% върху годишната инфлация
Искаме ли да изпитаме (макар и минимален) ефекта на инфлацията върху заплатите и спестяванията си?

Общата валута ще намали и административните разходи на фирмите-износители, тъй като няма да им се налага непрекъснато да обменят валута.

За България евентуално присъединяване към еврозоната няма само по себе си да е пагубно по линия на кредитния рейтинг и цялостното доверие на пазарите в способността на икономиката да обслужва дълговете си. Причината за това е, че в условията на финансова криза удобно свилите се преди срива на пазарите през 2008 г. спредове (разлика между лихвите по облигациите на отделните страни) бяха разплетени и сега всяка държава бива оценявана сама за себе си.

Разбира се, не може да бъде пренебрегван и рискът, който членството на една страна във валутния съюз създава посредством екпозицията й към други държави. За страните-членки с добра фискална политика (като Естония), този риск идва най-вече по линия на непрекъснато разширяващите се спасителни механизми.

Последните задължават държавите да гарантират определен обем от средства, в случай на нужда от финансова подкрепа за някоя от останалите членки. Основният макроикономически риск от евентуалното влизане на страната ни в еврозоната се крие в натиска за по-нататъшно хармонизиране на данъчната политика, което определено не е в интерес на по-малки и бедни страни като България.

След промените в обхвата на скоро влизащия в сила Европейски механизъм за стабилност, ангажиментът към спасителните фондове създава предпоставки за възникването на експозиция на държавата ни към дълга както на закъсали държави, така и на закъсали банки. От другата страна присъединяването към тези механизми ни позволява достъп до ресурсите им в критични ситуации.

С оглед стабилната фискална политика на страната ни през последните години, обаче, това изглежда малко вероятно. Донякъде парадоксално, едно от нещата, които могат да ни докарат подобна нужда е именно влизането ни във въпросните механизми.

Има ли България място в еврозоната?

Така въпросите, на които трябва българинът да си отговори, за да реши дали при евентуален бъдещ дебат да застане на позицията "за" или "против" присъединяването ни към еврозоната са:

  1. Искам ли парите от данъците ми да отиват за подпомагането на други държави и на закъсали финансови институции?

  2. Искам ли данъците в държавата ми да се увеличат?

  3. Искам ли да плащам по-ниски лихви върху кредитите си?

  4. Пречи ли ми това, че трябва да обменям пари, когато отивам в някоя от страните от еврозоната?

  5. Смятам ли, че премахването на загубите от валутните транзакции са достатъчен аргумент за смяната на основната валута, на която се гради бизнесът ми?

  6. Готов ли съм да понеса евентуалните 0.30% допълнителна инфлация?

Към момента е спорно доколко ефектите от покриването на Маастрихтските критерии сами по себе си нямат повече положителен ефект от възприемането на самата валута. На този етап от развитието на дълговата криза в еврозоната, отговорите на тези въпроси подтикват както българските, така и много други политици към тихо "не, мерси" за Брюксел. Логично темата изпадна от ежедневния речник на Дянков и другите важни политически фигури.

Това е напълно разбираемо, защото при едно влизане в еврозоната държавата ни няма да се сдобие и с кой знае какво влияние на европейската сцена, въпреки че формално ще има глас при взимането на водещите решения за развитието на валутния съюз. А на българския данъкоплатец могат да бъдат вменени нови задължения и отговорности, за които до този момент от началото на кризата само е гледал по телевизията.

Oще: българия  валутен съюз  държави  евро  еврозона  ес  ецб  криза 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

25 deowin | 12.07.201217:09

>цените няма да се увеличат заради самото евро защото видиш ли ще станело евро и от 2 лева нещо си ще станело 2 евро
>това няма как да стане

Толкова голям и мускОлест, пък в същото време толкова наивен.
Туй 'няма как' върви го разбравяй на немците, на който им се стъжни животеца като минаха от DEM към EUR. Тогава реваха те euro teuro.. Какъв ли ще е нашият еквивалентен лаф?..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

24 Stefan Chervenkov | 12.07.201214:58

Няма да споря с корифеите на паричното дело изказали се под мене... Уебкафе задава конкретен въпрос "Искате ли евро" и моят конкретен отговор е "Не".
Аз и Евросъюз не исках навремето, ма никой не ме пита...

А иначе post deluvian, коментара ти ме накара да се засмея (+1) ама не си прав за Лондон. Негрите нямат никакъв шанс да си устроят хегемония там, защото трябва първо да прогонят безчетните и множащи се като плъхове индийци и пакистанци ;)
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 02.08.2010, 15:10

23 Astarot | 12.07.201211:02

Николай Мартинов,

Извини невежеството ми, но как ще се увеличи паричната маса в България при приемане на еврото? Допускаме, че няма да се отключи гаранционния фонд за валутния борд, примерно.

Аз го разбирам по-скоро като да им кажем, че вадим от обръщение 5 милиарда лева (примерно) и в замяна те емитират едни 2.5 милиарда евро и ни ги дават.
Простата логика нещо такова подсказва. Ако има някакви други врътки, моля обясни Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 18:49

22 conscience | 12.07.201210:11

Дано да успеят да устискат налагането на еврото още няколко години преди да лъсне цялата им схема за източване и държавите да си върнат националните валути
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

21 Nikolai Martinov | 12.07.201203:28

важно е проститутката да е много слаба някоя 40 килограмова за да не може да го комплексира и бори с неговите 60 Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

20 Nikolai Martinov | 12.07.201203:26

аз съм за на ненормалното прасе му дреме на кочината то и без това не излиза от тях и чака изкривен да свърши денят му почивен и трупа ли трупа пари по 100 по 100 на месец години защото няма къде да си изхарчи минималната заплатка и му остават Смее се вика живее в америка аз не вярвам де то никой не вярва, но може и да е събрал една средна американска заплата под юргана вече Смее се навремето щеше проститутка да си вика, но явно е решил, че е много грозен и го е срам да викне Смее се Смее се Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.07.2011, 20:34

19 Nikolai Martinov | 12.07.201203:21

Статията е толкова глупава, че не я изчетох. Некадърници пишете и винаги ще и останете такива с извинение, въпреки че ми харесвате. Това го е писал или някой недоучил хуманитарен или журналист, който си няма идея от икономика и е вадил нещо с клечки за зъби.
Ние вече сме в евро защото лева е обвързан за еврото Смее се Смее се а това кой го изцепи не знам май в коментарите го видях
===

еврото ще повиши обема парична маса, което ще е много много положително за Българите
в момента сме със свит обем случайно да не нацакаме ЕС, а тогава ще стане практически неограничен за нас (защото никога няма да можем да достигнем тавана на еврото в обръщение, но това е ясно и на най-тъпите като фален май)

също така би трябвало да отключи резерва, който гарантира борда (но за това не съм сигурен, защото не съм се интересувал как работи тази система)

цените няма да се увеличат заради самото евро защото видиш ли ще станело евро и от 2 лева нещо си ще станело 2 евро
това няма как да стане, защото цените се формират пазарно, а не валутно (каквото и да означава валутно формиране на цени такъв термин няма) Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

18 post deluvian | 11.07.201222:29

че то и в рамките на Шенген има гранични пунктове, в по-критичните зони.
С тази разлика, че нормалните хора с приличен вид едвам ги поглеждат и не ги проверяват. Обаче да не си мизерен мангал там.
Техните таратайки седят разкостени по резервните ленти и разни субекти с вид на изпълзяли от канализацията се мъчат да обясняват произхода на всеки миризлив боклук, който влачат. Не знам на какъв език се обясняват, не ми е чак толкова богато въображението.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

17 deowin | 11.07.201220:17

>Лондон не е част от шенген, но е предостатъчно обвързан с него.

Хах, виждам си взел, че си прочел линка, който даде, и, осъзнал, че говориш глупости, сега почна да увърташ.
Предостатъчно обвързан в смисъл, че няма гранична проверка ли?
А, не, чакай, гранична проверка има.
Разбирам, обаче, че след като не си излизал от Руси, може би не го знаеш.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

16 Божидар Гюлмезов | 11.07.201219:42

И под лондон да се поясня че имам предвид Англия, че както те знаем най-вероятно ще се заядеш като един друг тъпак дето повтаряше колко сме били смешни че сме "говорели" по форумите... muhihihihi
   

оценка

+0 -1