Гу-гу, гуш! | webcafe.bg
Webcafe

Гу-гу, гуш!

Емил Хърсев, в. Сега
17.12.2012, 08:18 (обновена 18.12.2012, 15:34)
Сенки

Снимка: © Getty Images

Щом някой губи, друг печели...

Признавам, лекомислено се отнасях към модата, наложена от световни икономически знаменитости като Джефри Сакс, Майкъл Портър и Хавиер Сала-и-Мартин, да включват куп мътно дефинирани, неизчислими "политически променливи" в индикаторите, с които мерят конкурентоспособността на страните в света.

За финансисти, свикнали с математически точни измерители като "гърците" (параметри за рискова чувствителност на портфейл, означени с гръцки букви и неологизми като вега, вера, ванна, волга, вома, зома и пр.), индексите в групите SIPI (социална инфраструктура и политически институции) и NBE (национална бизнес среда) са мрак и мъгла.

Труден е логическият път до извода, че националната капитализация е обратно пропорционална на наличието и величието на "своенравни харизматични лидери", т.е. че нацията обеднява и богатството й намалява, ако се полъже по отнесени идеи и екзалтиращи водачи. Но стигат ни бегли емпирични наблюдения върху деянията на господата Чавес, Орбан или Дачич - и разбираме защо политическите капризи ерозират националното богатство: капиталът се бои от своеволия
и се опитва да избегне прищевките на политическата власт.

Той обича скуката - подредената и ясна среда, предвидимия избор. Несигурност е синекдоха за риск, риск е синоним на загуба. Ако расте несигурността, средата за бизнес в страната (NBE) се влошава, дори напук на добрите обективни данни на икономиката - инфлация, дефицит, производство, износ, валутни резерви.

С това явление може да се обясни фактът, че България пада във всички международни класации и по почти всички показатели за конкурентоспособност, макар че според всички критерии икономиката ни се държи прилично в условията на най-дълбоката депресия от Втората световна война насам. За жалост последната седмица-две ни дават възможност да видим с просто око как бизнес среда се влошава за часове, става все по-трудно управляема, изражда се към все по-враждебна към бизнеса.

Този разпад на средата най-ясно пролича в драмата с избора на нови висши магистрати - конституционен съдия и главен прокурор. Тя разкри дълбок разлом в самата основа на пазарното стопанство у нас. Ако трябва да назовем с една дума този разлом, многобройните пукнатини и свлачища в недрата на българското общество, бих избрал "анархия". Страдаме от прогресираща анархия. Терминът се превежда като "безвластие". Но то е само един от продуктите на анархията.

Същността е по-дълбока. Ан- (без) и архос (лидер, старши, вишестоящ, владетел). Отрича се не само властта, нацията боледува от отрицание на всеки авторитет, омраза не само към "управляващия", към политика въобще, но и към по-богатия, по-успелия, по-добрия ("който се мисли за..."). Вземете тройния (засега) провал на избора за конституционен съдия: съдията Марковска, президентът Стоянов, прокурорката Гугушева.

Три несъмнено достойни личности, с които ще се гордее всяка нация. И тримата бездушно отхвърлени в избора за една престижна, макар и всъщност незначителна длъжност sine cura. Първата - с подмятания кого познавала и с плоски доноси за недоказана "търговия с влияние". (Защо "търговия"? В доноса не става дума за търговия. Но "търговия" е първичното зло!) Бившият държавен глава бе "отказан" от номинация с безмълвен хлад и скърцане на зъби. А прокурор Гугушева, достолепна дама с впечатляваща квалификация и опит на висш магистрат, бе низвергната понеже семейството й е заможно.

Била се "нагогушила", рече един смешник, което си бе явна клевета, явно безнаказана. Впечатляват и издават колко силен е нагонът към негативна селекция, бързината на низвержението, острата масова реакция и лекотата, с която у нас може да бъде обруган, опозорен и отстранен всеки - колкото и да е достоен. Отвред дебнат многочислени клеветници, хиляди "неправителствени организации" на професионални рекетьори (как се издържат, кой им плаща, колко средства са инвестирани там, каква възвращаемост чакат?) И стават все по-опасни, щом успяват да повлияят, да провалят избор, с един донос да блокират цели национални институции.

Кои хора ще издигаме и ще избираме да управляват държавата? Та нали всеки успял човек се е (съмнително) замогнал, все някого познава (има "конфликт на интереси"), с някого се е сборил и спорил (та е "скандален"). Всеки лидер в своя бизнес вече е заклеймен и неприемлив за държавен пост ("изедник", "наял се", "източил", "нагушил"). Бизнесът е отхвърлен от властта.

Отровните догми на фалшивия морал вече отричат дори правните норми. Не е достатъчно да си живял и работил според закона. Трябва да влизаш в пошлия "морален" калъп. Буров да бе жив, моралните наши мишоци щяха да го незвергнат. Левски успяха да заклеймят ("убиец" бил). Кой е приемлив за политик и "управляващ"? Да е чист като гълъбче (гу-гу! нищо не можете "да извадите" за мен!): незабележим, непознат, без имоти, без корени, безроден, безопасен, безгласен, безукорен сивушко, по-добре млад. Гибелна селекция на посредствеността налага анархията, с която ни заразиха - нежеланието и неумението на нацията да приеме и уважи успеха на ближния.

А вакуум няма, зад гърба и с ръчичките на полуумния ни избраник някой - гуш! - обира плодовете на властта. Но това е друга тема.

Segabg.com

Oще: венета марковска  галя гугушева  петър стоянов 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.04.2012, 11:28

4 goshi | 18.12.201210:04

Веднага променете заглавието за да си нямате работа с комисията от защита на дискриминация! Това заглавие е дискриминативно! Шокиран Бесен Бесен Бесен Лош или много луд Лош или много луд Лош или много луд
За повече информация -> http://news.ibox.bg/material/id_631888746
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.09.2012, 10:47

3 Yavor Nikolov | 17.12.201217:11

Нагъл, нагъл та гу-гушка, чак! а, не не не!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2011, 23:11

2 Vankata_820 | 17.12.201213:27

И ти ли 'бе, Хърсев и теб ли нагугушиха, та така изрева на умряло, в полза на породистото племе-комунистическо?!Усмивка
Да Ви бяхме изтр'ескали, като при Чаушеску, та сега поне нямаше да се радваме на Вашата кощунствена наглост!!!Усмивка
Движи в мангизестите си л@йна и се гмуркай за неопетнените си авторитети, с потекло и не забравяй, че има и доста по-умни и по-чисти от теб, ама с Вас са си малко гнусливи!!!Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

1 KingoftheROAD | 17.12.201210:20

Завистливо е племето българско, и винаги гледа в чуждото канче. Пък и коментира, ако аз бях там, така щях да направя... Докато не се излекуваме от тази болест, няма и много да помръднем напред и нагоре...
   

оценка

+0 -0