Слаба държава – слаба ракия | webcafe.bg
Webcafe

Слаба държава – слаба ракия

Николай КировНиколай Киров
06.12.2015, 19:52 (обновена 09.12.2015, 13:56)
Домашна ракия

Снимка: © webcafe.bg

Ако можеха да си го позволят, те щяха да пийват 18-годишно шотландско уиски, руска премиум водка или отлежала мускатова, а не алкохол, дестилиран от хранителни отпадъци. Само че хората не могат да си го позволят

Българите никога не са се изправяли пред дилемата салатата или ракията. Ракията винаги е била от първостепенна важност за живота на по-голямата част от населението, независимо от законите и мерките на държавата.

Хубавото на ракията е, че можеш да си я направиш сам от всичко, което съдържа захар. Един вид тя е екологичен продукт, който намалява отпадъците и замърсяването, въпреки че развалените плодове и зеленчуци едва ли вредят на природата.

Не е като уискито, което съвсем закономерно е забранявано в различни периоди от време на много места по света. Най-известният пример за вредата от уискито е сухият режим в САЩ през 20-те години на миналия век.

Все пак, американският опит ясно показва защо държавата трябва да внимава, когато се меси в народните обичаи като дестилацията на високоалкохолни напитки.

Вместо да намали употребата и производството на алкохол, забраната го увеличава, нещо повече, голяма част от дейността минава в ръцете на организираната престъпност и така с нея се финансират убийства, рекет и корупция.

От друга страна, без сухия режим нямаше да бъдат направени филми като „Кръстникът" и „Недосегаемите".

Сега българската държава иска да сложи джибрите в ред и налага нови правила за казаните за ракия по села и паланки. Казанджиите протестират, а населението пие и гледа сеир.

По закон специализираните малки обекти за дестилиране трябва да внасят акциз в държавната хазна. А варенето на ракия в домашни условия е незаконно.

Количество до 30 литра етилов алкохол на семейство се облага с намалена ставка от 550 лева за 1 хектолитър. Това са 2.20 лв. на литър при алкохолен градус 40.

За всеки литър над 30 се заплаща пълната акцизна ставка от 1100 лева за 1 хектолитър чист алкохол или 4.40 лв. за литър ракия.

Истината е, че много хора минават тънко, а други си правят ракията у дома, без да плащат нищо на държавата.

В страната има регистрирани над 2800 казана за варене на ракия, като реалният брой на работещите е около 2000. Колко са нерегистрираните никой не знае, само е ясно, че са много повече.

Какво планира държавата?

От сега нататък за малки обекти за дестилиране ще се считат казаните с вместимост до 500 литра. А не 1000, както беше досега. По-големите ще трябва да се регистрират като данъчни складове и ще останат без отстъпки при плащането на акциз.

Освен това през половината година варенето на ракия ще е незаконно. Собствениците на казани ще имат право да работят само от 1 юли до 31 декември.

Целта е да се затегне контролът и да се вдигнат приходите от облагане на домашната ракия. Въпросните приходи през 2013 г. достигнаха рекордните 850 хил. лв. А през миналата година беше отчетен спад.

За сравнение данните на агенция „Митници" показват, че приходите от акциз върху спиртни напитки, без бира, за първото полугодие на 2015 г. са в размер на 91.3 млн.лв. или с 5.3% повече от същия период на 2014 г. От тях 90.7 млн. лв. идват от облагане на вътрешно производство, а 616 884 хил. лв. от облагане на внос.

Както се вижда, държавата не се справя особено добре и с контрола върху вноса на алкохол, освен ако шотландското уиски и руската водка по магазините не са сварени и бутилирани в България.

Вместо да затегнат контрола върху вноса обаче, управляващите се опитват да изцедят някой друг лев от селските казани.

Очевидно е, че това няма да стане. Държавата няма как да контролира дестилирането на ракия в домашни условия, а щом работата на казаните бъде ограничена до 6 месеца, повечето от тях просто ще се преместят в нечий заден двор или гараж.

Т.е. новите регулации не само няма да доведат до увеличаване на приходите в хазната и до намаляване на домашното производство на алкохол, но точно обратното.

Приходите от акцизи ще намалеят, а нелегалният алкохол ще се увеличи.

Държавата няма как да забрани ракията, защото това е въпрос на народопсихология.

Единственият начин да се намали производството и консумацията на алкохол е да се променят хората. Т.е. проблемът не е в данъчната политика, а в образованието и възпитанието. И разбира се - в доходите.

Ракията от казана не е първият, а последният избор на повечето хора.

Ако можеха да си го позволят, те щяха да пийват 18-годишно шотландско уиски, руска премиум водка или отлежала мускатова, а не алкохол, дестилиран от хранителни отпадъци. Само че хората не могат да си го позволят.

В страна, където 40% от населението живее на прага на мизерията по данни на Световната банка, алкохолът е бягство и утеха.

А когато той се вари нелегално, в домашни условия, вместо в селския казан, може да бъде и непосредствена опасност за живота на потребителя.

Новите регулации за малките обекти за дестилиране всъщност са демонстрация на законодателно безсилие.

Всички са наясно, че те няма да действат, че ще доведат до увеличаване на сивия сектор и до спад на приходите, че държавата не може да осъществи ефективен контрол за спазването им, че са закон, който няма как да се приложи на практика.

Въпреки това депутатите отчитат дейност, както обикновено, оправдавайки се с европейските практики, без да се съобразяват с факта, че България е най-бедната страна в ЕС.

А точно това правене на закони на парче, без ясни дългосрочни цели, без ефективни механизми за прилагането им, без адекватен анализ на ползите и последствията, е една от основните причини България да е най-бедната страната в Европейския съюз.

Oще: акцизи на ракията  алкохол  висок градус  данъци  данъчно облагане  данъчно облагане на ракия  дестилация на ракия  домашен алкохол  домашна ракия  казани за ракия  народна напитка  нови правила за казаните  протести за ракията  ракия  селски казани 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2011, 14:56

5 la-marin | 09.12.201513:24

Частта от статията за акцизите и данъците е горе долу вярна.
Но това, че домашната ракия е последен избор на хората може да го напише човек, който няма ама никаква представа за какво става въпрос.
Щели да пият отлежала мускатова Много щастлив Много щастлив Много щастлив
Едва ли има 2-3 ракии по магазините, които да стават за нещо повече от да си миеш прозорците с нея и всеки, който цени алкохола не като бягство а като това да седеш и да изпиеш 1-2 качествени питета вечер за удоволствие го знае. Спирт и тежки химии, в голяма част от случаите и лошо качествен спирт.
Автора очевидно е въздържател с никаква представа за алкохол било ракия, вино, уиски, водка и прочее.
Седни да пиеш 18 годишно уиски със салата или туршия моля те, ей така от любопитство, аз ще те почерпя.
Била правена ракията от хранителни отпадъци Много щастлив Много щастлив
Авторе моля те дори и като се пишат тендециозни статии може да са малко по-обективни и информирани.
Пак опираме до хората разбира се, тези които пият за да избягат от действителността отдавна нямат вкусови рецептори и дали ще е 18 годишно или спирт за горене няма да направят разлика.
Но да ми кажеш, че една домашна ракия направена само от чист плод без захар отлежала в дъбово буре няколко години е последния ми избор... ще ме извиниш но си много далече от истината.
Бъдете малко по-интелигентни де
Намига
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 22.05.2012, 12:09

4 Milko Nozhchev | 08.12.201503:21

Не съм изцяло съгласен със статията. Варенето на ракия си е български обичай/занимавка/хоби и т.н. от преди демокрацията, комунизма, etc. Аз съм български гражданин, който мога да си позволя 18-годишно шотландско уиски и въпреки това си варя ракия на обществен казан. Аз съм клиент на тези хора и искам да си остана такъв. Особен проблем е и началото на периода на варене 1 юли. Това значи че ако имаш череши които са станали за бране на 1 юни няма да можеш да направиш ракия от тях, защото след 2-рата седмица материала вече не става. Да не говорим че може да решиш да си направиш ракия от мандарини. Става перфектна. Доста се хвърлят след коледните и новогодишните празници. Гроздовите джибри може да ги държиш пък много дълго време. Има доста хора си варят такава ракия пролетта и се получава много добре.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 09.08.2011, 10:05

3 bat Vasko | 07.12.201513:49

Ровньо, верно си много тъп или/и трол.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

2 Бам | 07.12.201510:56

Роъни, не, не е тъпа статията, ами ти си тъп, тъп си горе долу колкото твойте познати от Америка и Русия.
7-цифрени сметки, аре бегай бе.
Ходи им кажи да си варят сливовицата, а през това време в хазната за една година ще влезнат 660 000 лв !!! от акциз са вносен алкохол.
Та видиш ли целта на статията - не е да те убедят тебе и приятелите ти - милионери колко зле е домашарката , ами че нещо сбъркано има тука- като не могат да се опраат с корупцията и мафията по митниците ще нагазят бай Петко и пичовете от селото.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 13.08.2015, 15:28

1 rowny | 07.12.201510:23

По-голяма глупост не бях чел.
Имам познати от Русия и Америка със седемцифрени банкови сметки, които идват в България, за да варят ракия от череши, и не заради самото варене, а защото им харесва много повече от уискито и водката, които се продават по магазините. Човек с крупен бизнес пък сам си прави вино, тази година наточил към 200 бутилки. Сега и коняк ще прави. И такива хора познавам и във Франция (вино), и в Ирландия (уиски), и в Белгия (бира). Всички известни марки алкохол са тръгнали от мазето на някой голям майстор.
   

оценка

+3 -2