EBay превръща PayPal в отделна компания | webcafe.bg
Webcafe

EBay превръща PayPal в отделна компания

Mobilecafe
30.09.2014, 17:16 (обновена 04.10.2014, 08:29)
Ebay

PayPal и eBay ще бъдат две отделно търгувани публични компании в средата на следващата година

Американската компания за онлайн търговия eBay ще превърне разплащателната система PayPal в отделна компания. Това ще се случи през 2015-та година, както настояха ключовите акционери зад популярната платформа за интернет пазаруване.

Ebay придоби платежната система преди 12 години и я разви до степен, в която тя генерира почти половината приходи на дружеството - 41 на сто.

Идеята е PayPal да стане публично търгувана на борсата компания, която да продължи да увеличава своята рентабилност. Към момента там има 152 милиона активни сметки, а през последната година оттам са минали разплащания за 203 милиарда долара.

В последните години подобно разделяне на големи компании се случа все по-често, тъй като така се постига оптимизация на дейностите - цел, която притежателите на дялове винаги желаят. За последните 12 месеца еBay е увеличила печалбите си с 10 на сто или общо 9,9 милиарда долара.

Според някои анализатори тясното обвързване на PayPal с функционирането на eBay може да възпрепятства развитието й в дългосрочен план.

Изпълнителен директор на новата компания ще е Дан Шулман, който в момента е сред шефовете на American Express. Промени ще има и в управлението на еBay - тя ще се управлява от Девин Уениг, президент на eBay Marketplaces и бивш ръководител на отдел „Пазари" в Thompson Reuters.

Oще: ebay  paypal  бизнес  интернет  корпорации  онлайн пазаруване 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.