Как да се пазите от съмнителни лихвари | webcafe.bg
Webcafe

Как да се пазите от съмнителни лихвари

Весела Николаева
28.05.2016, 16:12 (обновена 30.05.2016, 10:44)
Ценко Чоков

Снимка: © кадър: bTV

Кметът на село Галиче Ценко Чоков е обвинен за лихварство и рекет

През последните години село Галиче, Врачанско, е известно най-вече с кмета си Ценко Чоков, каращ пети мандат, понастоящем арестуван.

Всъщност Галиче има много неща, с които да се гордее – например сребърно тракийско съкровище, както и древната си история – поне от Средновековието насам селото носи това име, а мястото му е заселено и цивилизовано още от хилядолетия насам.

При тази хубава древна история, която можем да повторим за много други български села и градове, настоящото лошо материално положение на много от жителите им е наистина жалко.

Тези хора често стават жертва на измами и на неразумно взети кредит.

Чоков, според обвиненията, е действал като местна банка с доста средновековни методи – вземаш с лихва каквато той ти каже, а събирането на лошите му заеми се причислява към криминалната хроника.

Преди няколко години депутатите направиха голям проблем от високите лихви по бързи кредити (регулирани) и сложиха таван, който е малко над 50% годишно оскъпяване. Покрай месеците говорене срещу „лошите“ фирми за бързи кредити, малцина поискаха да чуят аргументите, че таванът не решава кой знае какви проблеми, а напротив – може да създаде нови.

Сега, дали това е основната причина за разцвета на нелегалните лихвари (нерегулирани), не мога да дам еднозначен отговор.

Но със сигурност е оказало влияние. От една страна фирмите за бързи кредити успяха да намерят „вратички“ и да защитят достатъчно интереса си. От друга – на хора с много лоша кредитна история, прекалено ниски и неофициални доходи, без ценна собственост, се отказват кредити. Просто при тях 50% годишно оскъпяване е прекалено малко за риска, който носят.

Доскоро си мислех, че не може ситуацията да е толкова безизходна, ако спешно ти трябват пари. Оказа се, че може – има толкова неблагонадеждни кредитополучатели, че дори най-рисковите фирми за бързи кредити им отказват. Има и хора, които просто не искат да се обръщат към легална компания за заем – някой, някъде нещо им е казал, нямат доверие, съмняват се, разчитат, че с лихвар ще се разберат по-лесно… И така, ето ти един бизнес за някой като обвинения кмет Чоков.

Ето няколко причини защо да НЕ прибягвате до услугите на хора като тях и как да се защитите, ако вече сте го направили.

1.     Заем без писмен договор означава, че двете страни нямат законово доказателство за него. Това отваря вратата на незаконни способи за събирането му и определено не искате да сте герой в криминалните новини.

2.     Липсата на писмен договор не означава, че кредиторът ви ще приеме да не връщате парите. Напротив, с това може да се възползва да иска още и още пари, да лъже за лихви, за главница, да не признава, че сте платили.

3.     В общия случай даването на пари на ръка от човек, който се занимава с това, означава да зачеркнете редица свои права. Със сигурност въпросният кредитор си има ударна групичка (или голяма група), на която разчита да събира просрочията. Това не са досадните момчета и момичета от колекторските фирми, които ще звънят по телефона и ще ви пращат писма. Групичката направо ще дойде до вас. С инструментите си на труда.

4.     Във всеки от горните случаи може да се оплачете в полицията, да подадете сигнал в прокуратурата и да заведете дело в съда. От законова гледна точка вие сте силната страна. Лихварят ще трябва да докаже, че ви е дал пари, а без писмен договор това е много трудно. От друга страна – трудно ще бъде да се докаже, че ударната му група ви тормози по негова поръчка. Едва ли ги осигурява на редовен договор с писмен инструктаж кого да ударят.

5.     При заплахи, изнудване и по-сериозни действия, може да се оплачете в полицията. Ако сте стигнали дотам, едва ли ще стане по-зле, че да се притеснявате от саморазправа. Разбира се, винаги има риск лихварят и местния полицейски шеф да са си близки, така че – просто не стигайте дотам.

6.     При даване на заем с писмен договор задълженията могат да се докажат в съда. Това означава, че кредиторът ви може да ползва и колекторски фирми, и съдебни изпълнители. Те няма да ви бият и заплашват, но имат право да запорират сметки, да изтеглят пари от тях, да ви описват и продават имуществото, а и работодателят ви ще разбере за дълговете. Има доста случаи, в които хора са били уволнявани заради това. Не е правилно от гледна точка на закона, но това е положението.

7.     И накрая, за да не изпадате в ситуацията „длъжник“ на някой като Ценко Чоков, отнасяйте се разумно към финансите си. Правете си бюджет, спестявайте колкото можете, не харчете за излишни неща и вземайте заеми в краен случай. Ако имате трудности с плащането на кредит, обадете се до банката/компанията за бърз заем и обяснете положението си. В техен интерес е да ви дадат отсрочка. Не се крийте и не си мислете, че заема ще изчезне. Лошата ви историята ще е в Централния кредитен регистър и заради нея легалните кредитори може да ви отказват заеми. А вие не искате да стигате до нелегални лихвари, нали?

Oще: бързи кредити  вземане на заем  вземане на пари без договор  галиче  документи  заем  заем между приятели  закон  изнудване  какво да правя  лихвари  лихварство  пари на ръка  правни съвети  съвети  ценко чоков 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.03.2014, 11:14

1 prqkor | 29.05.201609:39

Май.а ти дее.а проста , тук за да пишеш статии явно критерия е да си най- прост , нещо основно образование , най - много гимназийка.
Не било хубаво да взимаш кредит и пари на ръка без да си подписал договор ????
Ми за мен това е най- хубавото , щото просто няма да му ги върна парите. Какво ще направи ? Ако ме бие отивам и му пускам една жалба в Милицията и го заключват "лихвара" , а аз си оставам с париците. Смее се Смее се
   

оценка

+0 -2