Лондон "пере" най-добре: Как се чисти репутация на олигарх | webcafe.bg
Webcafe

Лондон "пере" най-добре: Как се чисти репутация на олигарх

Webcafe, по QZ, Ройтерс
26.07.2017, 15:02 (обновена 28.07.2017, 19:53)
владимир якунин

Снимка: © Getty Images

Публичният образ на Якунин е на строг православен християнин, националист, громящ западния натиск върху руската култура. По-малкият му син Виктор обаче се занимава с бизнес в Лондон и има руско-кипърско гражданство. По-големият - Андрей - има две къщи в британската столица на стойност малко под 40 милиона паунда. Внукът на Владимир Якунин - Игор - учи в медицина в Кеймбридж след завършването на частното училище Хайгейт в Лондон.

Ако сте олигарх от източноевропейска република със съмнителен произход на финансите, пътят на развитието ви обикновено следва добре известен сценарий.

Целта винаги е властовата позиция в родината да се преобразува в икономическа власт зад граница. На първия етап - парите трябва да бъдат изнесени, така че да не бъдат достъпни за местните власти, които могат да ги конфискуват или да опитат да ги обложат с данъци.

Втора стъпка: олигархът извежда цялото си семейство зад граница, там, където правителствените служби не биха могли да ги достигнат - най-често в Лондон или Женева - където предварително е закупена подходящ луксозен имот.

Най-накрая, след като и фамилията, и средствата са прехвърлени в западна столица, олигархът може да започне да изгражда нова, чиста репутация, така че да успее да се впише в елита на новата си родина.

Последната стъпка е известна като "пране на имидж".

Точно такава е и историята на Владимир Якунин - бивш дългогодишен директор на Руските държавни железници, стар приятел на президента Владимир Путин, който вече се намира на третото "ниво" на преобразуването си в уважаван бизнесмен в Лондон.

Якунин се познава с Путин още от 90-те години, а между 2005 и 2015 г. ръководи държавната железопътна компания. През 2014 г. името му попадна в черния списък на САЩ с руски граждани, санкционирани заради намесата си в анексирането на Крим.

Руските държавни железници са една от основните движещи сили на икономиката, както и най-големият работодател в страната - в компанията работят близо 800 000 души от цяла Русия. Ръстът на бизнеса й по време на мандата на Якунин обаче е едва 1.2%, докато разходите за поддръжката на ЖП-мрежата за тези 10 години са нараснали три пъти.

Разследване на Ройтерс показа, че Руските железници са разплащали милиарди долари на частни подизпълнители, чиито крайни собственици са неизвестни, а самите фирми не развиват никаква дейност в официалните седалища. Между 2010 и 2013 г. са възложени 43 договора на обща стойност от 340 милиона долара в обществени поръчки, в които се явява две фирми, регистрирани в един ден, от едно и също лице - посредник на официалния собственик (самоличността му не се разкрива).

Якунин твърди, че сам е решил да напусне поста си като директор. По неофициална информация обаче разривът е настъпил, след като най-големият му син Андрей е подал документи за получаване на британско гражданство. 

Публичният образ на Якунин е на строг православен християнин, националист, громящ западния натиск върху руската култура.

По-малкият му син Виктор обаче се занимава с бизнес в Лондон и има руско-кипърско гражданство. По-големият - Андрей - има две къщи в британската столица на стойност малко под 40 милиона паунда. Андрей Якунин се занимава с управлението на инвестиционен фонд, в чиито активи се включва договор за строителство на хотели в непосредствена близост до ЖП-гарите в Русия. Внукът на Владимир Якунин - Игор - учи в медицина в Кеймбридж след завършването на частното училище Хайгейт в Лондон.

Разследване на QZ показва, че Якунин е наел лондонската консултантска компания GPW за защита на репутацията на семейството.

По информация на източниците на изданието - една от задачите на фирмата е била да се издирят всички възможни активи, които могат да бъдат свързани с членове на семейството, с цел да бъдат прикрити от достъпа на разследващи журналисти или опозиционни активисти като Алексей Навални. Или поне Якунини да бъдат подготвени, ако подобни разкрития станат публични.

Служителите на GPW са се занимавали и с подготвянето на доклади за "обратна" надлежна проверка на Владимир Якунин и сина му Андрей.

Това включва събирането на всяка налична негативна информация от публични източници, като корпоративни бази данни, имотни регистри, социални мрежи и др., за да ги подготвят за реакция при евентуалното изваждане на компрометираща информация за състоянието им.

Една от най-притеснителните задачи, които GPW са изпълнили по искане на Якунин, пише QZ, е издирването на домашния адрес на британски журналист, написал негативна статия срещу семейството. По информация на източника - доста от служителите на лондонската консултантска фирма са останали силно смутени от настояването на руския бизнесмен.

Говорител на Владимир Якунин твърди пред изданието, че GPW не съветва работодателя му понастоящем. Той обаче нито отрича, нито потвърждава, че семейството е ползвало услугите на фирмата. Синът Андрей Якунин признава, че няколко пъти е работил с GPW, но отказва да влиза в подробности около предмета на услугите, които е получавал от тях.

Човекът, който създава връзката между Якунини и GPW, е Андрю Уърдсуърт - бивш партньор и съосновател на компанията, която я напуска в средата на 2016 г. По същото време приключват и отношенията между руската фамилия и лондонските консултанти.

Британското списание "Татлър" поставя Уърдсуърт на 256-та позиция в калсацията си за "Хората, които наистина имат значение" в Лондон. Адвокатът стои на по-високо място от хора като бившия премиер Тони Блеър, актьора Даниъл Крейг и писателя Салман Рушди.

Благодарение на личните му връзки с руски бизнесмени, GPW e обслужвало още руския адвокат Андрей Павлов, за когото американската прокуратура смята, че е съучаствал в престъпна схема срещу руското правителство, довела до щета за 230 милиона долара. Юристът Сергей Магнитски, който е работил по разследването на измамата, беше убит в руски затвор. След неговата смърт САЩ и ЕС изработиха списък със санкции срещу конкретни лица от Русия, замесени в престъплението.

Наред с консултантската компания, семейство Якунини ползва услугите на една от най-престижните адвокатски фирми в Лондон - Мишкон де Рея.

Третият елемент в репутационната стратегия на семейството се изпълнява от PR-фирмата Проджект Асошиейтс. Докато GPW и Мишкон де Рея работят за ограничаване на евентуалните щети от разследвания срещу фамилията, то служителите на третата фирма се занимават с това да изграждат позитивен имидж на Андрей Якунин.

Сред услугите, които предоставят Проджект Асошиейтс, са организиране на публични събития, на които Якунин държи речи, съдействие за интервюта в медиите, публикуване на коментарни статии, подписани от него. Якунин е един от дарителите на Кралската опера в Лондон, а PR-ите му старателно поддържат образа му на уважаван бизнесмен и филантроп, който няма връзка с дейността на баща си Владимир Якунин.

Сред останалите клиенти на компанията е една от най-богатите жени в Русия Елена Батурина, съпруга на бившия кмет на Москва Юрий Лужков.


Якунин (в средата) във водите на р. Йордан на Великден

В състава на съветническия борд на Проджект Асошиейтс са личности като Катрин Аштън - бившият върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи, както и бившият ръководител на въоръжените сили на Великобритания ген. Майк Джаксън.

Връзките на GPW, Мишкон де Рея и Проджект Асошиейтс с фамилията на Владимир Якунин дотук не представляват нарушение на санкциите срещу Русия. Фирмите са базирани във Великобритания, а санкциите срещу Якунин действат в САЩ и Австралия.

От друга страна - Великобритания забранява на всички юридически и физически лица да получават пари, за които знаят или подозират, че имат престъпен произход.

Не е ясно дали някоя от трите фирми е направила надлежна проверка на членовете на семейството на Якунин, преди да сключи договор за правни, консултантски или PR-услуги с тях.

Андрей Якунин на практика не присъства в нито един забранителен списък, но не е трудно да се види, че бизнесът му има връзка с този на баща му. Имението на Владимир Якунин в Москва е официална собственост на кипърска офшорка, която притежава фирма, регистрирана на адреса на VIY Management - инвестиционният фонд на Андрей Якунин.

Подразделението на фонда в Санкт Петербург е ръководено от по-малкия брат на Андрей - Виктор.

Oще: андрей якунин  владимир якунин  крим  лондон  милионер  олигарси  русия  руски държавни железници 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.05.2017, 18:45

4 Nenimir | 10.09.201721:20

Белка&Стрелка | 27.07.201714:58
"Мдаа руснаците какви са лоши а пък англичаните колко са готини , нищо че приемат "престъпници" и техни фирми им лъскат имиджа въпреки че знаят за какво става въпрос - пазарна икономика"

Абсолютно, а милиардите инвестирами в имоти в Лондон и Обединеното Кралство, сигурно не са знаели откъде са Много щастлив , като е за взимане е пазарна икономика, като е за даване-ние сме некадърни, корумпирани и т.н, и т.н
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.06.2015, 20:38

3 Белка&Стрелка | 27.07.201714:58

Мдаа руснаците какви са лоши а пък англичаните колко са готини , нищо че приемат "престъпници" и техни фирми им лъскат имиджа въпреки че знаят за какво става въпрос - пазарна икономика.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

2 Harry | 27.07.201708:42

"има руско-кипърско гражданство" разгневен

Какво е руско-кипърско гражданство, гражданин на руско-кипърска държава ли? Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

1 TheRock | 26.07.201719:26

Бляд!
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани