Обама и монетата от платина за $1 трилион | webcafe.bg
Webcafe

Обама и монетата от платина за $1 трилион

Webcafe.bg, по slate.com
13.01.2013, 17:02 (обновена 22.01.2013, 13:56)
Барак Обама

Снимка: © Getty Images

Докога ще я има вратичката в законодателството

Глупава, но абсолютно законна дупка в закона дава възможност на Обама да реши проблемите с американския дълг чрез платинена монета на стойност 1 трилион долара

Някъде към края на февруари или началото на март, правомощията на американското правителство да заема пари ще се изчерпат, което от своя страна ще възпрепятства държавната хазна да изплати на всички парите, които им се дължат.

Консерваторите се зарекоха да използват този лост за влияние, за да принудят президента да се съгласи на съкращения в разходите, които иначе не би приел - повтаряйки същия ход, използван от тях през 2011 г.

Някои републиканци като сенатора Джон Корнин се опитват да положат основите за тази стратегия, описвайки изчерпването на правомощията за заеми като един вид прекратяване на работата на правителството - вместо това, което действително означава: предизвикан от Конгреса фалит по законни искове, вече утвърдени от Конгреса.  

Съществуват няколко потенциални начина да се избегне катастрофата. Обама разполага с властта едностранно да покачва тавана на дълга. А дори и да не направи това, пред него има едно абсурдно, но все пак напълно законно решение.

Министърът на финансите на САЩ Тимъти Гайтнър може да нареди на Държавния монетен двор на САЩ да произведе платинена монета с голяма деноминация - да кажем на стойност от 1 трилион долара, или пък няколко монети по 10 милиарда долара, които да използва за финансиране на правителството.

Не, това не е шега, а самата истина

Всичко опира до един слабоизвестен параграф от американския закон за "Деноминация, спецификации и сечене на монети". Встъпителните правни норми съдържат скучни спецификации на монетите, които се емитират в САЩ.

Един от параграфите към края обаче гласи: "Финансовият министър може да емитира монети от ценни метали и платинени образци на монети според спецификации, дизайн, видове, количества, деноминации и надписи, определяни от Секретаря по негова преценка в рамките на определен период".

Ето го написано черно на бяло. Гайтнър може да накара монетния двор да отсече монета на стойност 1 трилион долара. След това, той може да я занесе във Федералния резерв и да я депозира в сметката на хазната.

И така правителството ще може да продължи да изплаща пари - на войниците и военните доставчици, на хората, използващи социални помощи и на лекарите, работещи по договор със здравната каса,  на бедните семейства, ползващи хранителни помощи, и на агентите на ФБР - пари, които по закон дължи на тези групи.

Така всичко ще се нареди, благодарение на това просто и елегантно решение


Естествено, хората имат съмнения. Дали Конгресът е имал предвид точно емитирането на монета от 1 трилион долара, когато е приемал закона? Категорично не. Питайте например бившия депутат Майк Касъл, който ще ви обясни, че просто е искал да улесни правителството да спечели малко бързи пари, продавайки нови монети на колекционери.

Ала адвокатите са уверени, че това е без значение. Субективното намерение на законодателите понякога е значимо заради двусмислените правни формулировки, ала в този случай законът просто предоставя на финансовия министър неограничена свобода на действие. И действително е достатъчно ясно, че Конгресът е искал да предостави такава власт - само че не и за тези цели.

Което води до второто съмнение: не е ли това едно безумно присвояване на власт? Всъщност не, тъй като то не нарушава или подменя законодателството. Ако Обама искаше да увеличи средствата за социални помощи, щеше да му се наложи да изчака Конгреса, който да прокара такъв закон.

Ако обаче отсъстват нови закони, програмите за разпределение на наличните финанси ще действат на автопилот, а дискреционните програми ще харчат определените от Конгреса средства и нищо повече.

Триковете с платинени монети не променят това, а само осигуряват шанс за хазната да изплаща сумите, които вече по закон така или иначе е задължена да плаща.

Освен това няма никаква причина, поради което този ход да предизвика инфлация. Фед има много бонове и други финансови активи в баланса си, в резултат на различни програми за количествени облекчения. Той може да продава бонове, съответно чрез тях изтегляйки пари от обръщение, за да гарантира новите средства, създадени чрез тази юридическа уловка.

Друго възражение е, че така се създава лош прецедент, но то е доста закъсняло

Лошият прецедент реално бе създаден през 2011 г., когато администрацията на Обама и председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър встъпиха в дълги безплодни преговори за огромна сделка.

Заплахата от фалит уби доверието на потребителите, САЩ се оказаха в резултат на това изправени пред "фискална пропаст", и сега същата песен се повтаря на нов глас. Затвърждаването на принципа, че вече американският Конгрес действа единствено на прага на крайния риск, би било опасно и безотговорно.

По същия начин, въпреки че очевидно трикът с платинената монета звучи глупаво, това не е нищо в сравнение с глупостта на суверенна страна, която сама предизвиква фалита си по законно признати финансови задължения. Америка има нужда от политически институции, които да работят в климата на партийна поляризация, а таванът на дълговете просто не върши работа в настоящата ситуация.

Колкото и парадоксално да е това, в много аспекти точно това е най-добрата възможна причина, оправдаваща емитирането на платинената монета на стойност трилион долара. Тя е толкова абсурдна, че няма как да не предизвика бурна насрещна реакция. Реално дори вече се обсъжда закон, който да затвори "платинената дупка" в законодателството. Което е напълно разумна идея, и администрацията на Обама вероятно охотно ще се съгласи на това.

При условие, че Конгресът се съгласи да запуши дупката в законодателството, която му позволява да прокарва данъчни и разходни закони, които налагат бюджетен дефицит, но да блокира вземането на заеми за финансиране на същия този дефицит.

С други думи, добра размяна би била да се запуши дупката в закона срещу елиминиране на установения със закон таван на дълговете. В бъдеще правителството на САЩ ще харчи това, което Конгресът му укаже да харчи, и ще събира данъците, които Конгресът му указва, но ще разчита на заеми, вместо на платинени монети, за да финансира дефицитите. Така и би трябвало да работят нещата, и така са работили успешно в продължение на десетилетия.

Превръщането на дефицитите в арена за законодателно извиване на ръце за огромни суми поначало беше абсурдна идея. Но след като това вече се е случило, Обама не може просто да увещава републиканците в Конгреса да се държат по-цивилизовано. Трябва му по-силен лост, и колкото и глупаво да звучи, платинената монета се справя перфектно с тази задача.

Oще: барак обама  власт  дълг  закон  конгрес  монета  платина  републиканци  сащ  тимъти гайтнър  фалит  фед 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.11.2012, 20:33

15 Абе | 14.01.201323:25

Е сега почна да ми се изяснява, защо винаги съм странял от икономическите теми. Просто инстинктивно съм усещал, че почна ли да се задълбавам, накрая ще грабна някой автомат и ще почна да стрелям, да стрелям, да стрелям... По-добре да си остана с илюзиите, че изкарвам нещо. Извинявайте за оф-топика. Бесен
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 21.03.2011, 22:58

14 Щ | 14.01.201322:14

"...много точен нагледен пример си дал с крадеца, това всички го знаем, че колкото и да печата пари правителството на САЩ, това не води директно до инфлация, понеже доларът е световна резервна валута..."

-----------------

Не искам да се заяждам, но горното твърдение просто не е вярно. Именно, защото доларът т.е. бележките нарисувани от Фед имат статут на световна валута (а това означава, че всички навсякъде ги използват), точно тези бележки служат на САЩ да изнасят инфлация в целия свят, която иначе би се натрупвала само при тях. Както казах - ако другите държави искат да си купят петрол, който се търгува само в долари, те трябва да обменят своята валута и да си купят долари. Много долари. Така САЩ си гарантират, че тяхната зелена шума ще бъде търсена и купувана винаги. В повечето случаи дори не се обменя валута на страната, която иска да се сдобие с долари - Япония например се труди и произвежда за да продаде реалните си стоки на САЩ срещу техните долари, с които да си купи петрол за собствени нужди и за да произвежда още стоки за Америка.
И други държави печатат хартийки, но никой не граби в размерите на щатите, именно заради статута на долара, като единствена валута, в която се търгува петрола.
Между другото, всеки път, когато Фед избълва ново количество зелена шума, арабите вдигат цената на петрола, защото знаят, че стойността на доларите се стопява и те компенсират това, като искат повече долари за същото количество петрол. Хайде сега си отговори дали тази инфлация остава само в САЩ... или всички ние я усещаме.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

13 Елисавета Домовчийска | 14.01.201321:38

Щ, много точен нагледен пример си дал с крадеца, това всички го знаем, че колкото и да печата пари правителството на САЩ, това не води директно до инфлация, понеже доларът е световна резервна валута. А в същото време в Европа също мощно печатат пари за спасяване на Гърция, Испания, Италия и така горе долу си продължава равновесието на курса между долар и евро, или поне лодката не се клати критично много в ляво и дясно. Обаче, това че привидно няма инфлация е измамно усещане, просто парите са изхарчени предварително, преди време, сега с тези пари се покриват само дългове, тоест стоките са консумирани, а новите пари като цяло се концентрират в богатите /нали знаете, че въпреки кризата богатите стават още по-богати, което само на пръв поглед е парадокс/, а те пък заради несигурността си купуват злато, ерго цената на златото расте главоломно - единствения засега индикатор за инфлационния срив на валутите. Общо взето някаква еквилибристика, която обаче не е много ясно докъде ще доведе.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 20:01

12 Елисавета Домовчийска | 14.01.201321:24

Коригирам се, след като прочетох статията още веднъж. Значи и в момента Конгреса определя приходи и разходи /тоест бюджета на държавата/, но в същото време при появилите се дефицити, не разрешава на президента да емитира нов дълг. И Обама заплашва да направи платинената монета, ако не му махнат тавана на дълга. Хм, кво ли следва, ако няма такъв таван и разходите перманентно и с много надвишават приходите, дали сега или в бъдеще, ще има отписване на дълг, тоест фактически фалит на правителството. То и идеята за тази монета си е вид отписване на дълг. ФЕД буквално ще подари 1 трилионче на правителството, за да може то да си откупи обратно облигациите и боновете, да ги завърти отново в икономиката срещу книжни долари, с които пък после да се разплати по всичките си държавни разходи. Всъщност, парите май вече са си чисто виртуален феномен, защото обръщението се случва само в компютрите, а монетата ще си стои в музея на ФЕД като знаменателен акт на безпомощност. Общо взето, чисто счетоводен трик по отписване на дълг.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 21.03.2011, 22:58

11 Щ | 14.01.201321:16

Създаването на подобна монета би било върха на безочието от страна на САЩ. Някои тук смятат, че подобно действие няма да има реално изражение във финансите, а е само някаква математическа еквилибристика. Да, ама не. Може и да не го осъзнавате, но това малоумие засяга всички хора, не само надрусаните бройлери в щатите, защото всички живеем в глобална икономика.
Как се създава валутата на САЩ в момента - най-общо правителството на щатите им се иска да имат няколко трилиона долара в повече - няма проблем - правителството се договаря с Фед, че се задължава да върне някога тази сума долари, която от Федералния резерв тутакси напечатват от нищото и им я дават. Най-общо, Фед няма реалните пари, но има печатницата (доларите всъщност се наричат Federal Reserve Notes не случайно).
Когато другите държави искат пари, те се задължават пред МВФ, което на практика са си други държави. Но когато, САЩ вземат пари от Фед, те просто вземат зелена шума от нищото - любимата ми аналогия на това безумие е разказа на барон Мюнхаузен, който успял да се извади сам от блатото, в което бил затънал, като се издърпал сам за косата ?!?
А сега още по-подходяща аналогия - представете си че сте кварталния разбойник и искате кражбата от кварталния магазин да изглежда малко по-културно (като покупка, а не като кражба - за да е мирен квартала). Какво правите в този случай? Вечерта си нарисувате някакви банкнотки и на другия ден влизате в магазина с тях ...и един пистолет (за да сте сигурни, че продавачът ще приеме вашата валута) - и си пазарувате, каквото пожелаете. Отивате още по-далеч - за да официализирате вашата валута в квартала, правите така, че някава стока, която е ценна за всички и всички имат нужда от нея, да се пазарува само във вашите рисувани хартийки (както правят щатите с петрола). Ако успеете и залеете квартала с вашата валута и тя се приема от всички, това ще означава, че ще получавате всичко в квартала без да има нужда повече никога да работите или да правите каквото и да било - само трябва да имате добра печатница (Фед в случая на САЩ)... да не забравяме и пистолета (US Army в случая на САЩ).
До сега този цинизъм си беше лицемерно завоалиран, но с тази монета ни показват директно среден пръст. Какви математики, какви инфлации...
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 14.01.2013, 18:03

10 mithrandir | 14.01.201318:05

Кенеди вече се опита веднъж да даде власт на US Treasury да въвеждат валута със executive order 11110. Знаем как свърши това за него ... ФЕД го убиха. Не знам как ще се отрази на инфлацията тази монета, но ще се отрази зле на Обамата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

9 boris | 14.01.201317:29

А инфлация няма да произведе никаква, защото няма да влезе в обръщение, а просто с нея САЩ ще си платят част от "борча" който дължат на ФЕД. Цялата "операция" е математическа и няма реално изражение...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

8 boris | 14.01.201317:25

Крив Макарон

И друго; подобно действие (ако номинала не съотвества на реалната стойност) не би ли произвело огромна инфлация?
---------------------------------------------------------------------------------------
В днешно време няма пари при които номинала не съответства на реалната стойност, защо тази да е изключение? Това, че е платинена го изисква закона по случайност, можеше да го няма и тогава щеше да е книжна.... muhihihihi
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 14.01.201316:57

Подобно действие не би ли било признание за фактически фалит?
Обикновено една колекционерска монета с номинал, примерно говоря, 5 долара има стойност на материала 8-10 пъти по-голяма от самият номинал. Някой може ли да ми каже какво количество платина трябва да се вложи, за да се спази тази пропорция? Или монетката ще има надпис 1 000 000 000 000 долара, пък ще е с диаметър 40 мм и тегло една унция...
И друго; подобно действие (ако номинала не съотвества на реалната стойност) не би ли произвело огромна инфлация?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

6 Оня Дето Го Трият | 14.01.201314:50

"...Поне не можем да ги обвиним, че са "пуснали печетницата", все пак монетите се секат, кхъм-кхъм..."

Освен да ги обвиним, че ни точат секирата? Чуди се

Много лоша шега им играе на Щатите тая свобода на словото и информацията.
Така обикновения човек по света си мисли, че САЩ само дето не са умрели, докато в икономическите колоси Китай, Русия, Инидя и незнам си кой, всичко е по мед и масло.....
За тях къде ще прочетете за проблем в икономиката им?
   

оценка

+0 -0