Властта само констатира мизерията | webcafe.bg
Webcafe

Властта само констатира мизерията

Таня Петрова, в. Сега
15.10.2012, 07:41 (обновена 16.10.2012, 11:25)
Баба

Снимка: © Стоян Георгиев

Че "развитие на регионите" и "местно самоуправление" у нас са просто евфемизми се видя и при друг опит за диференциране на мизерията - от изготвения от финансовото министерство рейтинг на общините

На заседание на комисията по доходите към тристранката финансовият зам. министър Владислав Горанов подхвърлил идеята за различна минимална заплата по региони - в зависимост от икономическото им развитие и безработицата.

Част от бизнеса, който по принцип е против налагането на решения за доходите отгоре, харесал идеята, за да се облекчат фирми в бедните райони, тоест целта е минималната заплата за тях да падне или поне да спре да расте. Хрумването допаднало и на Симеон Дянков, който обаче е по-впечатлен от обратната страна на медала - в София, Варна, Пловдив никой не работел за толкова малко, тоест минималната заплата тук трябва да се вдигне.

Седмица по-късно - вече на заседание на самата тристранка, Дянков уверил социалните си партньори, че идеята просто е пусната в общественото пространство, за да се види реакцията, но не се работи по нея.

В подобни игри на развален телефон изтече почти целият мандат, в който напук на всякакви европриоритети за регионалното развитие не бе свършено абсолютно нищо. Призна го най-официално и премиерът, който обеща Северна България да стане приоритет, но през следващия мандат. Нищо хубаво не се случи и с доходите на хората.

На фона на катастрофалната картина по региони приказките за диференцирана минимална работна заплата са просто цинични. Цинизъм е министри да си играят на регионална политика, предлагайки диференцирана мизерия. Ако въобще ще се води този разговор (защото е спорно доколко има воля за това), просто не може да тръгне от тук.

Идеята за различно ниво на минималната работна заплата може и да има почва някъде по света, както твърди Симеон Дянков, но в скромна по територия страна, която е на опашката по доходи в Европа, си е чиста проба подигравка. При толкова гладни хора всякакви теоретични заигравки, че намалението на минималната заплата в бедни райони ще доведе до откриване на работни места, са обречени. Какви работни места? Каква работа, ако възнаграждението за нея не покрива и най-базовия минимум? Какъв бизнес на светло и какъв бизнес въобще, ако като работодател не можеш да платиш 310 лв. заплата?

Това ли ще спаси бедните райони - част от бедните хора допълнително да обеднеят, за да се открият (евентуално) шепа места за нови работещи бедняци? И ще получат ли по-ниско платените българи от бедните райони съпътстващи отстъпки - от цени на храни, режийни и прочие, както попита бившият социален министър Иван Нейков?

В предполагаемо богатите райони картината не е по-добра. Каква например трябва да е минималната заплата в Перник, измерена спрямо София, като и двата града попадат в един регион - Югозападния? Или за отчитане на разликите размерът ще се определя град по град, село по село?

Че "развитие на регионите" и "местно самоуправление" у нас са просто евфемизми се видя и при друг опит за диференциране на мизерията - от изготвения от финансовото министерство рейтинг на общините. Рейтингът всъщност не е никакъв рейтинг, защото за пореден път само доказва, че в България няма децентрализация и в огромна част от общините за местна политика въобще не може да се говори. По линия на финансовата самостоятелност например МФ определя като "относително самостоятелни" общини, в които собствените приходи надхвърлят 50% от постъпленията.

Как обаче да класираш кметовете по този показател, когато огромна част от местните управи не се добират и до 20% собствени приходи от постъпленията? Към средата на годината под праг от 20% бяха 45% от общо 60 общини 5-а категория, 36% от общините 4-а категория (общо 123), 12% от общините 3-а категория (общо 51). Как да ги мериш по други свързани показатели - дали собствените им приходи стигат за покриване на местните разходи и имат ли пари за капиталови инвестиции? И какво точно можем да кажем по адрес на кмета на община Трекляно, например, която успява от собствени приходи да заработи едва 2.9% от общите си постъпления (за останалото виси за субсидия на държавния бюджет), покрива с тях само 9.6% от разходите си за местни дейности и очаквано няма пари за капиталови разходи, но поне успява да не трупа дълг и просрочени задължения?

Къде да класираме тази община и като я класираме, какво от това? Ще я наказваме ли, ще я стимулираме ли, или ще й се радваме само в класация? Подобно на минималните работни заплати, намаляване на пари на бедни общини, които не успяват да се справят, или насочването на ресурс само към оправящите се, звучи като цинично наказание, а не работещ стимул. На Дянков тук все пак може да му се признае, че показа в удобен за ползване вид публични данни за общинските бюджети.

Подхвърляните откъслечно хрумки от един или друг представител на властта може би нямаше да звучат така цинично, ако държавата бе направила дори и мъничък опит да използва еврофондовете като инструмент за регионално развитие и да предложи наистина работещи стимули за инвестиции в бедните райони. Еврофондовете тук не просто не помогнаха, каквато е целта, а дори навредиха, концентрирайки ресурс в икономически по-силните райони, разширявайки още повече бездната между богати и бедни.

При актуализацията на Националната стратегия за регионално развитие до 2015 година ясно се видя, че разликите между най-бедния район - Северозападния (Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч), и най-богатия - Югозападният (в който попада и София), не намалява, а расте. Регионалният ефект от еврофондовете обаче се подценява. Той очаквано бе подминат при представянето на модела за оценка на макроикономическото влияние на фондовете SIBILA и ако не броим единичните опити на Томислав Дончев да припомня какъв е смисълът от политиката по сближаване, задълбочаването на регионалните различия явно не впечатляват властта. Нещо повече, ресорният министър Лиляна Павлова обяснява за следващия програмен период

Оперативна програма регионално развитие да финансира единствено 40-ина града с приети интегрирани планове за градско развитие. Идеята е всички останали градове да се финансират по линия на Програмата за развитие на селските райони, един вид ще са нещо като села-градове. Чудна перспектива, съвсем европейска.

Segabg.com

Oще: еврофондове  местно самоуправление  региони 


Още от Парите

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

16 lele male | 16.10.201210:38

Днес явно съм на тема ледена епоха... снощи по принуда отново гледах филмчето и разговорът м/у Мамута и птицата Додо е много уместен за нашето управление:
Мани: Можем ли да си вземем динята? Малкият е гладен и …
Птицата Додо: Как не! Това са ни запасите за ледниковия период. Ниски температури ще владеят земята за милион, милиарда години.
Мани: И събрахте три дини?!
Птицата Додо: Щом не ти стига акъл да планираш, то тогава… загини си тук!

Ни ща да съм Додо...мамка им Тъжен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

15 post deluvian | 16.10.201209:16

Целта на държавата в момента е всякакъв вид бизнес да се мачка максимално.
Неслучайно толкова ги дразнят влоговете. Много хора са продали бизнеса си, или са го ликвидирали за да минимизират загубите, и парите им стоят на влог, чакайки по-добри времена.
Някак не мога да си представя внезапно държавата ни да си смени цялата нагласа и да настане бизнес рай в западащите региони, по-скоро адът ще се сгъстява.
Но дори и да има данъчни и прочие преференции, те трябва да са за производство, съживяващо западнал регион. Никакви данъчни облекчения не могат да накарат адвокат да отиде да практикува в село, в което са останали 10 баби и 50 кокошки.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

14 deowin | 16.10.201200:35

Изобщо не ми е ясно защо някакви двама хорица са цъкнали минуси на първия коментар на Дара.
Според мен нейните предложения са съвсем резонни.
Държавата иска да подпомогне определени райони? Да действа с данъчни облекчения е доста нормален подход.
Градска такса, каквато Дара предлага, има на някои места, резонна е (пренаселени места имат нелинейно повече разходи), и работи.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

13 Govedo13 | 15.10.201223:58

Английският Съсед за съжаление е много тъжен и точен и показва това което казва Iratais.
В реалността всеки се бори за по-добро в живота както го вижда, аз родом от София, с софийска фамилия на 100 и повече години още от 17 годишен исках да се махна от тъпото село София и мизерната държава България и да живея като човек, тъжно е но мизерията се степенува, ако за мен жилище в София и работа в София за 2000лв е мизерия за някой е цел в живота, както и аз изглеждам мизерник в сравнение с други-разни типове с по 200/300 000Е годишна заплата.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

12 Iratais | 15.10.201221:56

Жив и здрав Пепи! Сичко е ток.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

11 pepe | 15.10.201221:50

Виж, пак не мога да ти прочета целия коментар, съжалявам. Правя го между другото, и пак между другото пиша и моите коментари. Затова може и да не съм дочел или доразбрал нещо. Затова ако съм те нападнал и обидил неоснователно - извинявай. Понеже нападението ми е само словесно, смятам, че словесното извинение трябва да е достатъчно. Усмивка
Разбира се, че има добри хора навсякъде. Моите родители са дошли в София като студенти, аз съм роден в провинцията и години наред съм си ходил "на село при баба". И имам приятели, които живеят в провинцията /както имам и такива, които са извън България или пък въобще не са българи.
Само че противопоставянето провинция-София обикновено не го започвам аз. Наблюденията ми са, че обикновено то тръгва от някой от провинцията. Аз само коментирах накратко първия пост - а той беше точно такъв - София срещу провинцията.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

10 Iratais | 15.10.201221:26

Пепчо - не си лошо момче ти ма четеш между редовете малко и вадиш откъслечни неща къде са ти напраили впечатление. Яз също немам намерение да се карам с никой ма ти кат та гледам като по-възвишен веднага се фана за диалекта и за една част от това къде съм писал. Ти виде ли с кво свърших първия коментар? "Мое и да греша" на кво те навежда кат го прочетеш? Че мое и да греша. И къ това ме вкарва у агресивните и кви други ора беа които ти си орисан да громиш? Начи гражданин го раздаваш и си горд с това очевидно. А яз да ти кажа първом го слушам човека кво говори (кат се абстрахирам от начина по който го казва) па после ше го питам дали е селянин, ако въобще го питам такова глупаво нещо. Сещаш ли се що ти се изхилих Пепчо? Що има много таквиз коректори кат тебе. Яз гледам да не коригирам толко и да не спора толко ми да разбера и гледната точка на човека отсреща и да я зачета доколко мога. Това нещо у белите народи е много развито и затова нещата върват напреде, при назе мое и нивгаш да не се развие що сме много комплексиран народ (яз са включвам и себе си тука). Не съм и последна инстанция както и никой не би требвало да бъде що секи има откъслечни и едностранчиви възприятия за нещата.

Яз с един такъв преди време спорих и не мое го убеда дека това е голема глупост да делиш ората на граждани и селяни. Има добри, свесни и умни (и културни!) ора както между гражданите така и между селяните. Има селендури и между гражданите и между селяните. Това че си от по-голем град не та праи автоматично по-голем човек ако ма разбираш Пепчо. Мога да говора и пиша ако реша по книжовному ма не го права нарочно.

Това къде съм го писал за Бранда вАжи (пак казвам по мое мнение) за определена и не малка група ора. Яз затова писах, че причините да бегат младите ора от малките градове (и да се не връщат обратно) не са само икономически, а и липсата на избор и това къде живее човек. Било то избор на работа, култура, МОЛове, социална среда, сексшопове, училища за децата и прочие. Както ти мое се фалиш, че живееш примерно у Сан Франциско у къща с басейн, а нема се фалиш че живееш у Трекляно у къща с двор. Разбираш ли ма Пепчо? Сичко у днешно време опира до статус приятелю. Затва и подсъзнателно или не толко под, ората от малкия град се стремат към тоа статус де ше им го даде София дори само ако живеат там. Да се фукаш с Туарега у Софето е едно - у Трекляно е на н-та степен. Ща гледат като Бог там. Що си Софиянец с Туарег! Релативизъм Пепчо. Има ора къде мислат точно у рамките на Бранда - такива има както между новодошлите пресни софиянци така и между кореняците. Накарай некой софиянец кореняк да иде у некое село около София - само кат те изгледа и ше требва одиш да ти ударат ваксина. Познавам момичета къде ги е срам да кажат че са от малък град кат са у София. Знам и други къде за повече пари нема се върнат у по-малък град само що "нема кво да прават там". Не що нема избор - той мое се върне пак у София ако требва сменя работата или да иде у друг по-малък град. Просто не ще да се върне у малкия. Има изключения разбира се и затва споменах горе "група ора".

Това къде го казвам яз го казваш и ти, отричайки обаче придатъка "Бранда" де па се дължи на комплексите и беднотията (и душевната) на ората. Не са толко прости нещата и требва се внимава със заключенията.
Мир да има Пепчо - яз съм провинциалис човек де викаш. Ти гражданин. Нема место за сравнение. Само мир да има! Разбрааме се и приключииме. Поне яз.
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

9 pepe | 15.10.201220:31

Не, не пропусна да ми се изхилиш, направи го още в първото си изказване.
Аз не съм агресивен човек, много рядко нападам някого, но когато аз бивам нападнат, отвръщам с плам и бих казал не без известна доза удоволствие. И понеже агресивни или прекалено самоуверени хора рядко липсват наоколо - мога сравнително често да си позволявам това малко удоволствие. Усмивка
Не казваш, че се избиват да ходят на село, но мотивираш това им нежелание с някакви приказки за "бранд".
" На един де викаш IT специалист, и повече лев да му даваш отколко зима в София да иде у некое селце или малък град наеш кога ше иде? Нема да иде що "да живиш у София е бранд бе брат"
Бранд в тая работа няма, това казвам аз.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.09.2011, 20:56

8 Iratais | 15.10.201220:18

Ма Пепчо - ти къде виде у моя коментар да твърда дека АйТитата и адвокатите са се пребиле /ше са пребият да одат на село? Иначе ми аресваш кат държане Много щастлив - винаги готов да громи врага невеж. Чаки да ти се изхила и яз Много щастлив .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

7 pepe | 15.10.201220:13

А, да, пропуснах да ти се изхиля неадекватно. Ето ти го Много щастлив
   

оценка

+0 -0